dátum: 2007.11.       címzett:       fájl: kiallitas/k42.htm                   C.9340 

Aulich Art Galéria, önálló kiállítás
2007.11.5. - 12.6.

___________________________________________________________________________________________

A KIÁLLÍTÁSON SZEREPEL:

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

A kiállításra beválogatott, majd a rendezés során kimaradt képek.

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

A LEPORELLÓ-KATALÓGUS
 
    szerkesztette Nádori Attila
    www.deske.hu / VÁLINEWS 2006, részletek:

    NAGYNAPEZAMAI 

Első számú olvasómnak tekintett drága barátom figyelmeztetése, hogy hagynám abba az érzelmes-giccses túltengéseket, az ego folytonos előtérbe helyezését, a jópofáskodást, a szakszerűtlen kinyilatkoztatásokat, mondjak le a kompjúter-problémák érdektelenül terjengő taglalásáról.
Teljesen igaz, hogyne, hogyne, természetesen! Csak akkor mi marad?!

 

Nem ígérem, hogy ma minden levélre azonnal válaszolok, a következőket akarnám megcsinálni:

1. Tegnap bemértem, a falra szerelt négy vakum egy 80 x 80 centis festményfelületre végre egyenletes fényt ad. Ma hazafelé vettem hozzá (50 méter) 0,75-ös kéteres kábelt, fal mentén körbevezetem a trafóhoz, nem rúgnak bele 

ezentúl a vendégek. Használni fogom a kiváló amerikai csupaszolót (kábelvéghez) és forrasztani is kell, ami mindig egy kis ünnep.
2. Eldöntöm, hogy fiam tanácsára ezentúl a képek nyomdai változatát RAW-ban vagy TIFF-ben mentem. Ha az előbbi, azt még be kell gyakorolni, nehéz ügy.
3. Ha ezen túl vagyok, akkor a gépbe és a netre a tegnap lefotózott új képeket.
4. Háromnak keretet is kellene csinálni, persze ez későbbre marad.
5. Egy kis alámunka, a programozó fiúknak öt excel táblázatot átírni.
6. Óránként tizet guggolni, lábaim ólomból. Percvekker.
7. Festeni?

 

A harmadik nagykörnél megesküdtem, hogy ma nem csinálom meg az ezerkétszázat. Három körül ébredtem és kurva fáradt vagyok. Aztán ezt az esküt megszegtem, igaz, elsősorban azért, hogy mindezt ide leírhassam.

 

 

Kiállításon film az imádott Czóbelről. Leülök. Modelljeit faggatják, persze mindenféle tudálékos csacsiságok, aztán egy érdekes sztori. Hogy a mester ragaszkodott hozzá, modellje kezében a cigaretta füstöljön, és fönnakadt azon, amikor annak (ezáltal) megváltozott a hossza.
Na most, aki egy kicsit is ismeri Czóbel képeit, ezen csak röhögni tud. Nemhogy egy vállat nem tudott, meg nem is akart megrajzolni, de hogy füst, meg fehér csík, amit neki muszáj látni...
És itt belelátni valamibe. Ebben a szakmában nincs recept, nincs segítség. Nem elég a vasakarat. A festés emberfölötti munka. De emberek csinálják. Ezért aztán belépnek az önámítások, a kívülről értelmezhetetlen rögeszmék és mániák, babonák, alkalmasint az alkohol, mifene. A rohadt alma szaga.
Amibe kapaszkodni vélnek.
 

Ma reggel ébredés után szemüveg nélkül - három dioptria - ránéztem a tegnapi képre: elmosódottan jobb volt.

 

Kecskemét. Micsoda dolog nálam ez a nagyböjti pénteki hústalan nap. Merő farizeus. A szakácsnőnek többletfeladat. Kapok rántott szelet helyett káposztástésztát. Amihez lekvárt kérek és kristálycukrot. Annyiban böjt, hogy szégyenkezem.

 

Vízbe cuppan mellettem egy tömzsi asszonyka, úgy negyvenöt-ötven között. Piros-rózsaszínmintás fürdőruha, decens hurkák a combokon. És gyorsabban úszik, mint én. Nincs rend a világban.
 

Még a Nemo kapitányt kéne elolvasni. Magányos öregúr a víz alatt. Azt nagyon szerettem.

 

Ünnep. Gondoltam reggel, akkor ma kihagyom az uszodát. A tizenhat év alatt még soha. Nyerek egy boldog órát. Aztán úgy gondoltam, elmegyek a Lukácsba, és úszom egy jót. Hazaérve aztán először a napilapot vettem elő. Megnéztem a frigóban, maradt-e a disznósajtból. És mi legyen az ünnep délelőttjével. Átnézném a fotó-mappát a PC-ben, ez régi terv. De ránéztem erre a (tegnap este háromszor átfestett) keretre, és belém nyilallt. Átfestettem, aztán le is fényképeztem.
Nagyon jó kis ünnep.

 

2006. június 3., szombat. Nagyon jól érzem magam. Ez ritka. Ilyesmire nekem nincs időm.

 

Kimenni a természetbe, hmm. B. ezt tanácsolja. Eszembe jut P. vallástörténész barátunk mondata, hasonló invitálásra: Természetbe? Ah, az nagyon bájos! Egyszer már én is voltam!

 

Mi a franccal lehet egy vérző, sötét, billenő üres asztalt egy tőle másfél méterre lévő fehér rongyszőnyeghez hozzákötni, ami hiteles, bár nem függőleges, vékony és átlátszó, lehetőleg. Egy szürke pillangó kondenzcsíkja. Ez itt natúra, kérem.

 

Zaklatott napok, illetve nem ők, hanem én. Ők gyönyörűek, tegnap is az az édes őszi napsütés az Andrássy úton. Hanem a net-kapcsolatom hol működik, hol nem. Nehezen viselem a nyitott helyzeteket, akár rombolok, menekülésképp. Tehetségtelenség, neveletlenség vagy fegyelmezetlenség. Ez a három lehet:

a. hozott,

b. kapott,

c. öncsinálta rossz. És ezek kombinációja.

 

Ma valami szomorút kéne. Kezdjük rózsaszínnel.

 

Czimra Zugliget-képe jár a fejemben, mért tudott ő olyan gyönyörűen színes lenni, de jó neki. A múlt héten megint szidta egy gyűjtő sötét/unalmas színeimet, hogy miért nem tudok...

 

Hazafelé földalatti, Oktogon. Múlt héten kieshetett a zsebemből a Kormos-összes. Anorákomban hordom, ilyenformán ősszel és tavasszal működik, villamoson. Hiánya ingerelt. Írók Boltja, a bejárattal szemben az egész fal versek, szoros abc-ben. És semmi Kormos. Rezignáció. Mondom az eladónak: diákkönyvtári kiadás. Akkor van! Még elfilóztunk egy kicsit - mindketten kedveltük a témát -, összes-é, vagy nem összes ez a Kormos. 760 forint, megint egy életmű, ami ingyen. Csak kár, hogy olyan gyűretlen, makulátlan.

 

Tömény napok.
1. Honlap átépítés. Harmadik napja rágódom intenzíven egy problémán. Mise és úszás közben is.
2. Elektromos hálózat csere a lakásban, 38 kettőskonnektor. És ami rám vár: 25 villásdugó.
3. Érdeklődőknek képet mutatni. Ja, ez nincs.
4. Karácsony.
5. Család.
5/a. Szőnyegporszívózás. Állítólag azt én tudom a legszebben csinálni. Ellenpróba nincs.
Esténként egyetlen verset elolvasni sincs erőm. Így hát azt gondolom: "Zelk Zoltán". És ez már jó, ez már átmelegít.


 

 

Délután. Kata beszalad egy karácsonyfadísszel, hogy az üvegmadárka levált a spirálrugóról, ami tartja; ragasztanám meg. Nem kezdem el neki magyarázni a rugó és a ragasztó sajnálatos összeférhetetlenségét, tapasztalatom szerint a fizika törvényei nők esetében nem érvényesek.
Biztos oda fog ragadni.

 

Tervbe vettem, hogy ezt az új esztendőt felhasználom arra, hogy hozzászokjak csodálatosan lila zsebkendőmtől való esetleges megválás előkészítésének gondolatához.

Katának abban bizonyos fokig igaza van, hogy több helyen lyukas. De figyelembe veendő nem evilági színe is.

Na már most, kinek van igaza?

 

Még beteg, de semmi lazsa. Tegnap már festettem is, két fontos másodpercet. Amíg a keret pereméről lefeszegettem a második fehér rajzszöget. Vagyis nem gyönyörű és fotózandó, hanem rossz, és továbbfestendő.

 

Ezt a végére: Kedves Barátom, búcsúzzon el a szomorúságtól. Kemény munka lesz. Menek aludni, örülök, hogy beszélgettünk, jó éjt!

 

Vannak szerencsés emberek. Közéjük tartozom.

 

 

 

____________________________________________________

SZÜTS MIKLÓS MEGNYITÓBESZÉDE

aulich-szuts.htm

 ____________________________________________________

SAJTÓBÓL:

Figyelő folyóirat 2007/46 Zsubori Ervin
Bartók Rádió: 2007.11.10. 09:35 Szüts Miklóssal beszélget Marton Éva /hangfelvétel, 8 perc
Medical Review Szüts Miklós cikke
Népszabadság 2007.11.21. Rózsa Gyula cikke
Artportal /net  2007.11. Rieder Gábor cikke
Magyar Nemzet 207.12.8. Végh Alpár Sándor cikke

online: Debrecen online, Artportal, Exindex, Z'Art kor, Artnet, Index Fórum, exit, Orient Press Hírügynökség, Népszabadság, Figyelő, ArnolfiInfo, Artnavigátor 

________________________________________________

 a leporello-katalógus címoldala                                       a meghívó
 

A szokásos sorsolásra fölajánlott grafikáim, egy választandó közülük:

 

B/99/01 --ezt választották

B/01/01 

B/03/01

B/03/03

 

 

___________________________________________________________________________________________


AZ ELŐZETESEN KIKÜLDÖTT SAJTÓKÖZLEMÉNY

dátum: 2007.10.      fájl: html-2006/aulich-sajto.htm                    C. 9341

Váli Dezső kiállítása
A közvéleményben élő művészkép sztereotípiái leginkább a bohém, szélsőséges életet élő, fegyelmezetlen, különc alkotók legendáiból s botrány-gyűjteményeiből táplálkoznak. Váli Dezső életvitele olyannyira mentes ezektől  kicsapongásoktól, hogy ezáltal lesz különc. Ahogy Kant délutáni sétáihoz a kőnigsbergi polgárok az óráikat is igazíthatták, Váli napjai szintén ilyen szervezettek. Évtizedek óta következetesen betartott szigorú napirendje kizárja a hétköznapi lét esetlegességeit, ezáltal tud csak a számára fontos dolgokra koncentrálni. A rend által teremti meg a szabadságát.

Ebben a lényegileg változatlan életmódban nem is olyan meglepő a lényegileg változatlan témakeresése. Festészeti témája két program köré csoportosult: a zsidó temetők és a műteremképek. A közeljövőben jelenik meg egy kötetet, melyben együtt láthatók a zsidótemetőkről készült fotói, grafikái-vázlatai és a festményei.

Az utolsó húsz évben pedig egyetlen témája a műterem enteriőrök festése. A műterem a művész számára eleve kiemelt jelentőségű, de általában csak eszköze az alkotásnak. Úgy tűnik, Válinak több pusztán egy profán helyiségnél, szent térré avatja. Ugyanis műteremképei valójában a legkevésbé sem dokumentációja műtermének, hanem inkább esszenciája magának a FESTÉSZETNEK. Renitens szerzetesként, bizonyítékkereső kíváncsisággal pásztázza végig e szakrális hely minden egyes részletét. A képek sajátos hangulatát az általában pasztellszínek adják, melyek sejtelmessé, titokzatossá teszik a látványt. Váli képein a műterem egyszerre munkahely, modell és lehetőség a profán létből való kiszakadásra.  

Külön figyelmet érdemel Váli Dezső saját honlapja, melyet éppoly szisztematikusan vezet, mint amilyen monomániásan festi a műterem képeit. Itt megtalálható az önéletrajza, a műveinek nyilvántartása, kiállítási dokumentációja, bibliográfia, és a hetedik éve vezetett blogja is.

Épp ezért képek kis méretben és nyomdai minőségben egyaránt letölthetők a www.deske.hu című honlapról.

Bordács Andrea

___________________________________________________________________________________________

AZ UTCAI PLAKÁT 

(84x60 cm.)
fiam-Miklóssal terveztük:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________________________________

A LEPORELLO-KATALÓGUS KÉT OLDALA:

___________________________________________________________________________________________

A KÉPEK JEGYZÉKE

01 60-enyém A/02/06 Halkszavú műterem - A/02/06 2002  
38 100x100 A/02/29 Műtermem harminc éve - A/02/29 2002  
02 saját nagy A/03/06 Igazi műterem - A/03/06 2003  
03 saját nagy A/03/16 Műterem reggeli fényben - A/03/16 2003-2005  
04 kapott A/03/20 Galambszínű műterem - A/03/20 2003 magántulajdon
05 kapott A/03/23 Műterem fehér fényben - A/03/23 2003 magántulajdon
39 kapott A/03/32 A műterem és a külvilág - A/03/32 2003 magántulajdon
40 saját spec A/03/35 Műterem, nyugalom - A/03/35 2003-2006  
41 saját nagy A/03/38 Műterem - téli reggel - A/03/38 2003-2005  
42 saját spec A/03/39 Monogám műterem - A/03/39 2003-2006  
06 kapott A/04/01 Gershwin zene a műteremben - A/04/01 2004 magántulajdon
07 hozza A/04/03 Vén műterem - A/04/03 2004 magántulajdon
08 kapott A/04/09 Műterem Közép-Európában - A/04/09 2004 magántulajdon
09 saját nagy A/04/14 Műterem fényben - A/04/14 2004  
10 saját nagy A/04/16 Műterem pöttyös terítővel - A/04/16 2004  
11 kapott A/04/21 Álmodó műterem - A/04/21 2004 magántulajdon
12 60-enyém A/04/23 Műterem, régi emlék - A/04/23 2004  
44 kapott A/04/35 Műterem délidőben - A/04/35 2004 magántulajdon
45 60-enyém A/04/37 Műterem fényben - A/04/37 2004  
46 60-enyém A/04/39 Műterem Petri György tiszteletére - A/04/39 2004  
47 kapott A/04/42 Műterem, Réth Alfrédra emlékezve - A/04/42 2004-2005 magántulajdon
14 saját spec A/05/05 Talpalatnyi műterem - A/05/05 2005  
15 saját nagy A/05/09 Műterem munka után, este - A/05/09 2005 magántulajdon
16 kapott A/05/14 Műterem Budán - A/05/14 2005 magántulajdon
17 kapott A/05/16 Múltbanéző műterem - A/05/16 2005-2006 magántulajdon
18 60-enyém A/05/26 Műterem nagypénteken - A/05/26 2005  
19 60-enyém A/05/29 Műterem a túlsó féltekén - A/05/29 2005  
48 60-enyém A/05/44 Műterem, csodálkozom - A/05/44 2005  
49 kapott A/05/47 Műterem, emlékezem - A/05/47 2005 magántulajdon
50 60-enyém A/05/52 Békés műterem - A/05/52 2005  
20 saját nagy A/06/02 Műterem, panasz - A/06/02 2006  
21 hozza A/06/04 Műterem - hatalom - A/06/04   Magyar Nemzeti Galéria
22 kapott A/06/08 Műterem, fehér a fehérben - A/06/08 2006 magántulajdon
23 kapott A/06/10 Érdekes műterem - A/06/10 2006 magántulajdon
24 60-enyém A/06/11 Csángó műterem - A/06/11 2006  
25 60-enyém A/06/23 Lakonikus műterem - A/06/23 2006-2007  
26 kapott A/06/25 Műterem Agnetha Fältskognak - A/06/25 2006 magántulajdon
27 60-enyém A/06/29 Műterem, repülnek a percek - A/06/29 2006  
28 saját spec A/06/30 Műterem, csendes derű - A/06/30 2006  
51 60-enyém A/06/38 Műterem, szelíd szürkék - A/06/38 2006  
52 60-enyém A/06/45 Műterem, hóesés - A/06/45 2006  
29 kapott A/07/03 Különös műterem - A/07/03 2007 magántulajdon
30 60-enyém A/07/12 Műterem, tőmondatban - A/07/12 2007  
31 kapott A/07/23 Távolodó műterem - A/07/23 2007 magántulajdon
32 saját spec A/07/24 Befejezett jelen, műterem - A/07/24 2007  
33 kapott A/07/26 Zsidó fohász - A/07/26 2007 magántulajdon
34 60-enyém A/07/27 Okker műterem - A/07/27 2007  
35 60-enyém A/07/28 Aranyokker műterem - A/07/28 2007  
36 60-enyém A/07/29 Műterem, minden a helyén - A/07/29 2007  
37 60-enyém A/07/30 Tétova műterem - A/07/30 2007  
53 60-enyém A/07/38 Műtrem, kint kánikula - A/07/38 2007  
54 60-enyém A/07/45 Nekem való műterem - A/07/45 2007  
55 60-enyém A/07/46 Műterem, 1982, emlékezem - A/07/46 2007  
43 kapott AX/03/40 El Kazovszkij - Váli Dezső: Vándorállat a téli műteremben - AX/03/40 2003 magántulajdon
13 szobor D/05/01 Belga feszület - D/05/01 2005 magántulajdon
           

___________________________________________________________________________________________

 

RENDEZÉSI ALAPRAJZ

 

 

PINCESZINT, RENDEZÉSI ALAPRAJZ

 

___________________________________________________________________________________________

 

NÉHÁNY FOTÓ

 

 

 

 

MÉG NÉHÁNY FELVÉTEL A KIÁLLÍTÁSRÓL:

 

F/07/120  F/07/121  F/07/122  F/07/123  F/07/124  F/07/125  F/07/126  F/07/137  F/07/140
au-01 au-02  au-03  au-04  au-05  au-06  au-07  au-08  au-09  au-10  au-11  au-12
link-2006/aulich-megny-04.jpg
link-2006/aulich-megny-05.jpg
link-2006/aulich-megny-06.jpg