VÁLINEWS 182. levél J.-nek, Le Meux-be / 2010. május

2010. május 1., szombat

És megvan. A nagy biznisz, ami a legfontosabb a Belvedere-kiállításból. Este fölhozták, és megkaptam a CD-t, rajta össz múzeumi képem (nyomdai minőségű) fotója. Eredetileg a katalógushoz készült. Tőlem a használati jogért műtárgy cserébe. Harminc éve nem látott képek, eddig olykor gyenge saját repróval. Teszem föl a netre. Kedves Utókor, ez is meg van csinyálva.
Ez is tegnap, kihívtam a Szuperszervízt (tényleg így hívják), hogy (6500-ért) mutassák meg Katának, tulajdonképpen melyik gombot kell benyomni, hogy beinduljon a tévé. Én is megtanultam; el fogom felejteni.
Hogy mi szeretnék lenni. Kipihent lángelme. Vagy legalább az egyik.

A tegnapi, anyagtakarékos kép, A/10/11

És egy reggeli fotó, útközben F/2010/103

2010. május 2., vasárnap

Istenem, micsoda kincsek. 03:40; nem akarom a napot lopni, nyitom a postámat. Barátom levele: <<Kedves Deske! Ha netán szeretné mégegyszer, (többször) megnézni... Századfordító magyarok a TV filmarchívumából:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/04/21/12/Szazadfordito_magyarok__Zelk_Zoltan_1906_1981_.aspx

És nem csak az ötvenperces Zelk interjú, - ahogy ez a Ruttkai Éva verset mond -, nem. Ignotus, Babits, Hamvas Béla, Hidegkúti Nándor, Szondi Lipót, Mattis Teutsch, Nemes Nagy Ágnes, Latinovits, Czóbel, Örkény, Kodály, Rockenbauer, és még.
Most végighallgattam mégegyszer. Hajnalodik.

Megoldandók.
Reménytelennek tűnik, létre kéne hozni azt az állapotot, hogy étkezés közben ne gondolkozzak. Pedig így nem figyelek a kajára. Lehetne neki örülni. Lazán kőrvonalazott penitenciámat úgy vélem megoldani, hogy azt a "karórát", ami az uszodabelépő és a szekrénykulcs egyben -, most megállva csatolom föl a kabin-folyosón. Sőt, a szíj végét is még állóhelyzetben dugom abba a micsodába. Napi két másodperc időveszteség. Hazafelé azon tűnődtem, hogy ha egyáltalán létezik téglafalhoz való kábelhoronymarógép, hogy lehetne megoldani, hogy ne kézirővel kelljen a falhoz szorítani. Ahogy eddig kitaláltam, az nem rentábilis.

Zelk oly gyönyörűen ír róla. Nem tudná valaki elküldeni nekem Kálnoky De profundis - versét?
17:44, na végre, megkaptam. Köszönöm.

Kálnoky László
DE PROFUNDIS

Nem ráz meg többé tornyokat sóhajtásom szele
vérem piros folyója nem zúg át a földeken.
Képmásomat sziklába nem faragják
ormótlan nagy kezükkel
kőbaltás óriások.
A szerelem karácsonyfája,
ahol a vágy színes gyertyái égtek,
valami messzi gyermekkorba csúszott,
s a könny, mit értem ejtenek,
nem friss halottra, múmiára hull.
    a teljes vers

Megint egy képem, Érdekes műterem - A/06/10, (Mért adja el H. úr?, az Aulich-kiállításon vette 2007-ben) a májusi Virág Judit-aukción. 600 ezerről indul. Az áprilisi 2000 folyóiratba meg Szüts betette tizenegy műterem-fotómat.

2010. május 3., hétfő

Nem szoktam feladatokat-, kérdéseket lepasszolni,
de erre a levélre,
hogy ez a Barcsay miért 2 millióról indul az aukción,
csak annyit tudtam válaszolni,
hogy mert ez egy jó kép.

Mit lehetett volna még mondani?

A Fény utcai piac helyesen szervezve ilyen: a hatalmas üvegtető alatt középen asztalka, terítővel, rajta ízlésesen elhelyezett csomag retek, két citrom, szőlőfürt. És egy lélek sehol. A mostanit kerülőm, sok az információ. Kerültem ma reggelig. Már a Lukácsban megbeszélve, ne az első emeletre menjek jobbra, hanem a harmadikra, ott leghátul. Ott tökéletes a lángos. Új életet kezdek. Sőt, tejfölös-sajtosat kértem. Iszonyatosan finom volt. A feléig.

Kedves barátom figyelmeztetett egy 1983-as betűtévesztésemre.
Ennek kapcsán kiderült:

FIGYELEM,
megvan a hiba.
Lehet, hogy akár még egy hétig a mailek átfutási ideje egy teljes nap lesz:

TÖNKREMENT A C3 VALAMILYE, ÉS most PÓTMEGOLDÁS

2010. május 4., kedd

Délutáni álmomból ébredve, mit látok. Harminc rossz kép van a szobában. Most már csak volt. Néhány még él, javítható. Telefon Kecskés úrnak a harmadikra, kell-e neki fűtésszezon múltával is farostlemez-törmelék, olajos. Kellett.

Az egyenleg tehát így alakul:
festmény, élő: 1004, az idén eddig megkezdettekkel együtt,
kidobtam: 891 


Úgy viselkedik ez a holtában-harminc kép, ahogy az ember lekapcsolja a fénycsővilágítást. Akkor hallja, mennyire búgott.

2010. május 5., szerda

- Józsikám, mostanában nem látom az a vak masszőrt, aki a hidegvizesben szokott úszni. Az utóbbi időben nagyon meghízott.
- A Béla?! Öngyilkos lett. A vakok intézetében lakott. Volt egy kisegítő nénije, aki meghalt, és ezt nem bírta földolgozni.

 

Apóka! Felfedeztünk egy érdekes állatot. Ez a magyar neve, így is hírdetik, ragdoll / rongybaba macska. Egy speciálisan kitenyésztett faj, mely simogatás hatására elernyed, és minden izomtónusa megszünik. Marha jó. 60 ezer körül van az ára, lábmelegítőnek használták régen?  9 kg. körüli méretre nő, ami cicában nem kicsi. Olyan lehet, mint agár mellett a bernáthegyi! Szép estét! Zs.

És mégis van / lett / meglett: utcai plakátom. G/10/03. 84 centis, 150 darabot tesznek ki belőle. Ez jó. Örömömben lenéztem a Normafáról alkonyatkor F/2010/104...

2010. május 6., csütörtök

...Délután pedig (először) fölmostam a fehér padlót, technológia kidolgozva, BIOPON, négykézláb, bírható. F/2010/105 Negyedévenként elég lesz. Holnap izomláz? Nagyon bevált ez a világosabb szoba.

2010. május 7., péntek

Nincs izomláz. Bár, bevallom, a legszívesebben. Ám helyette A/09/13, figyelemmel az első két számra. Tavalyi kép.

Szütsnél egy gyönyörű-kemény Babits:

BABITS MIHÁLY: AZ ELBOCSÁTOTT VAD
 
 Nem hiszek az Elrendelésben,
 mert van szivemben akarat,
 s tán ha kezem máskép legyintem,
 a világ másfelé halad.
 Mégis érzem, valaki néz rám,
 visz, őriz, ezer baj között,
 de nem hagy nyugton, bajt idéz rám,
 mihelyt gőgömben renyhülök.
 
 Ez a valaki tán az Isten
 akitől bujni hasztalan...   a teljes vers

 

 

Had- kitüntetés-, és éremtörténész barátunk érdeklődését fölkeltette egy beszélgetésünk az öltözőben. Elvittem neki két fotót apámról, a másodikon én is rajta vagyok. 1940 és 1943. Ma jelentkezett az eredménnyel.

2010. május 8., szombat

Ilyen helyen régen éreztem magam ennyire jól. Na, a fehérvári Czimra-kiállításon. Most a Műcsarnok, ART FANATICS (zár: május 23.), a kortársakat műgyűjtök tárlata.

<< Bármilyen gyanúsak is a motivációik, bármennyire kapaszkodásról szólnak a terveik, bármennyire kimerül az érdeklődésük abban, hogy találjanak valamit a falra, engem lenyűgöz, hogy gazdag emberek versenylovak, régi autók és ékszerek, vagy jachtok helyett inkább kortárs művészetet gyűjtenek. Nélkülük a művészet világát az állam ellenőrizné... ahol a művészetet hivatalnokok hagyják jóvá és a Művelődésügyi Minisztérium engedélyezi. C Saatchi

Barabás, Hoffmann, Hunya, K.A.S. – Nyakas Ilona, K. Petrys, Kozma – kArton, Pálfi, Fehér László, Gerber Pál és Merics Imre gyűjteményei. (Hunyánál és Meritsnél speciel kint is lehettem volna.) Frissesség, vibráló légkör, eredetiség-hajhászás, üres ötletesség, olykor kiabálás; aztán igazi újdonságok, és még remekművek is.

Még remekművek is.
Gaál Jóska
. Hát bizony. Merics doktor magánművésztelepén - 2005 - az előző turnus én voltam. A kis félsötét parasztszobában, ahol dolgoztam, falhoz támasztott fateknők, hogy azt ő Jocónak gyűjtötte. (fotóopusz: t338a, mert ez a MAGÁNMÚZEUM-ba is)
És még vagy hat bálvány. Itt egy, szintén mágikus, színében is. Orra alighanem fakanál. Soktüske-szája is nép szerszám.F/2010/112
Konok Tamást az évek során lassan megtanultam szeretni. Robi hívta föl rá figyelmemet, évtizede. Vonalzós munkákat nem szoktam észrevenni. / 1989.
Záborszky, itt kedvelem minimalizmusát. / 1991.
Tapies, hogy került ez Pestre. Olykor nem értem, miről beszél, de mindig lenyűgözően hiteles. / 1987.
Telcs Ede (1872-1948) kis relíefje, ez is kakukktojás, milyen jót tesz neki a kopottság.
Hajdú Kinga vászna, tán negyven centi az egész, szépen csöndes, a Sassetta - Claude Lorrain - Vermeer - Sisley - Morandi vonal. / 1999.
Bernáth Andrástól - Sublót -, igazi kép, ilyen fajtát tőle még nem láttam; igaz, amúgy is keveset. Korai munka. / 1988.
Gulyás Miklós tőmondatos mókája, fotón, ez is belefér. / 2006.
Sarkadi Nagy Balázs, szintén móka, tanára, Gerber Pál gyűjteményéből, aki ezt a munkát - ha jól értem - diplomamunkának elfogadta.

Csurka Eszter nagyszabású vállalkozása. Film, és két fémbeöntött nem emberkéz formálta műtárgy. Két vegyszert vízbe önt, azok keveredve fantasztikus formákká merevednek. Mint amorf korallzátony, vagy foszladozó tengeri szörnyek méteres csontvázai. És a művész összehozta, szponzorok, uszodamedence, könnyűbúvárok, segédszemélyzet, operatőrök, ízalatti kamerák, még helyszíni kiállítás is, látogatókkal. Minderről egy jól összevágott kb. tízperces profi film: Víz alatti szobrok.
Kudász Gábor Arion - Kudász Emese textiles évfolyamtársam fia? - erős, fanyar, elgondolkoztató. / 2005.

Lehet, hogy ez a munka giccs. Mégis, ennek kapcsán; kezdem nagyon elfogadni - befogadni a fiatalok kitágult, változott eszköztárát, hogy tőlünk messze járnak már. Tőlünk; és a PANNONCOLOR olajfestéktől. Talán sok munkánál nem is az a fontos -, nem is érdekes, hogy hagyományos értelemben milyen színvonalú, hanem hogy megcsinálták, hogy VAN. Ők így fognak a transzcendensről beszélni.

A Műcsarnok parkettáját is megnéztem, kontroll; ez a festék került januárban az én padlómra is. Ritkán járok errefelé, a házban, a téren. Legutóbbi emlékem, sajnálatosan kivágták az Andrássy úti hatalmas fákat. Igaz, az évek összemosódnak. És lám. Teljesen igazi, új fasor. Ezek a fák ilyen okosak?, vagy így nyírták meg őket. És a fotón vettem észre, egy igazi, régesrégi buszmegálló tábla, hogy kerül ez ide.

(Ez már vasárnap, 05:57; bővítettem a tegnapi sorokat. A Karancstető most épp hajnali felhőben.
http://karancs-medves.starjan.hu/cgi-bin/guestimage.html)


2010. május 9., vasárnap

Apóka!
Rólad kellett elneveznem, mert ő egy őszapóka, a fajtáját illetően! De lehet, ha megnő, Dezső lesz! Most ő Apóka! És 3 viaszmoly-lárvát betol félóránként! Kb. 4 cm, a faroktollát nem számítva! Zsófi

 


2010. május 10., héffő

Egy nagyobb Váli-keret tervezése kapcsán a mester fölvetette, hogy a széles peremet megcsiszolná a fa rajzolata végett. Igen ám, de akkor világosodna a felület, ezt elvetettem. Hanem csinálná homokfúvással. Azt meg ő nem tudja. Ebben maradtunk. Most megpróbáltam fúrógépbe fogott kör-drótkefével, siker. A felület marad sötét, erős domborzat, vetett árnyékok.

Délelőtt elvitték a Zelk-ikont. A Zélet megy tovább, a salgótarjáni újonan szerkesztett Oszágos Rajztriennáléra meg én szállítottam a Lajos utcába. A feltétel ennyi volt: egyedi - nyomhagyó anyaggal készült - uralkodó eleme a vonal. Határeset, szerintem még megfelelek. Rajzolt műterem - A/10/32 60x60 cm, faroston, ceruza, meg olaj is, na ja.
Tízperces rádióinterjú telefonon, szombati megnyitóm kapcsán. Hogy miért, hogyan, és mennyi.

Info MBT-cipő tulajdonosoknak.
Gyenge lábszerkezetű vagyok, honvédség helyett szakszolgálat-kategória, erős ívű lúdtalpbetét ötven éve, muszáj. Két éve MBT, persze betét nélkül, ma mindkét cipőm, meg a szandálom is; többé nem szeretnék mást viselni. De azonban kirándulásnál a recés talp sárral teítődik, rémesen. Egy napig száradt, utána négyféle árral, csavarhúzóval próbálkoztam, keserves. Hanem az ötödik. A drótkefe. Az jó.
Bonusz: utána még kissé nedves szivaccsal, de az már nem fontos.

2010. május 11., kedd

A fotó éjszakai levélben érkezett, kis-nagylányom küldte.
Druszám, Őszapó kissé életlen etetése, csipesszel.
Ez, mondjuk, a 93. állatuk.
Megvalósította, kiverekedte gyermekkori álmát.
Itthon sose volt neki több negyvennél*.
És mellé a három gyerek.
Remek kis csaj.

Tanulni mindig utált.
Már harmadik kölyke, mikor elvégezte:
most hittantanár három faluban,
és ilyeneket hallani a szájából, hogy tridenti zsinat.
Délelőttönként pedig hamarosan kutyakozmetikus lesz.

*Erről van egy csodálatos fényképem. Zsófi úgynevezett-mintha számtanleckét csinál, valamiért itt nálam, a műteremben. Természetesen magával hozza két tengerimalacát. Akik őt nyugalmas-mozdulatlanul őrzik két, hátul csomóra kötött pulóverujjban.

Gyermekei - unokáim - persze; hogy is lehetne másképp...

 

És egy másik csaj, nem is olyan nagyon más hivatással: ma Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú ünnepe. Zsidó menekítettjeivel együtt Dunába lőtték 1944 decemberben. Életfelajánlási imájából:

...felajánlom magam, mint a Társaság [apácarend] áldozatát azon esetre, ha egyházüldözés, a Társaság és a testvérek üldöztetése következne be és legbölcsebb végzésed szerint gondviselésed tervében nem lenne benne az én halálom.
Fogadd el halálomat minden fájdalmával együtt váltságul a testvérek - különösen az öregek, betegek és gyengék - életéért, bűnös, nyomorult életem fejében kíméld meg az ő életüket és kíméld meg őket megkínoztatástól, fenyegetésektől...

 

 

Újabb apókarészletek:

Voltunk a kismadárért a Kőhegyen, ott van most egy szamárbébi, Baltazár, s azt simizte Piszu. Ott találta a barátnőm az őszapót, csak nem lett volna energia felnevelni, így lettem én az anyukája. Tegnap megrendeltem a kajáját egy időre Apókánknak. Elég diétás, de nem annyira, mint a te vacsorátlanságod! Neki 50 bébitücsök, 50 hangyatojás, 50 viaszmoly lárva és végtelen lisztkukac lesz a kajája egy darabig. Mióta melegítjük, jobban van, valószínüleg fázott eddig. De éjjel korrekten alszik. Nagyon édes, már Piszu is meg tudja etetni, ő profi, a többiek undorodnak a kukacoktól. Most is csipog, adok neki! Szép napot, Zs.


2010. május 12., szerda

ÖN- ÉS KÖZREKLÁM
bocs, muszáj ezt pár napig itt is - van ojan ember, aki átugorja! a főoldaltKiállításomat a BELVEDERE GALÉRIÁBAN megnyitja május 15.-én,
SZOMBATON 19h-kor SZÜTS MIKLÓS

Bp. V. Szt. István tér, a Bazilika mellett

 

dátum: 2010.05.         fájl:  html-2010/erseki-helynok-2.htm               C.10438
 

Tisztelt Érseki Helynök Atya!
Azt a tényt, hogy érvelő levelemre fél évig nem válaszolt, úgy értelmeztem, mint egyházunk bölcsességét. Hogy a imaközösségünk számára a szentségimádási privilégiumot Ön megadni nem tudja, vagy nem akarja, de 25 év után tőlünk elvenni sem szeretné. E feltételezett hallgatólagos exlex állapot szellemében tettem továbbra is a dolgomat. Most Achilles plébános atya közvetítette az Ön eltiltó döntését. Köszönöm, tudomásul vettem.
2010.5.12.
Váli Dezső 

      ...ÉS AZ UTOLSÓ NAPOK             ///                egyébként az első: 2000. június 11.

 

 

2010. május 13., csütörtök

Tegnap az utolsó is, kész mind az öt félretett, javítandó kép.
Immár mindegyikre rákerült a második fehér rajszög is: fotózható.
Az is megtörtént ma 04h-kor.

60 centis képek.

Lassú műterem - A/08/46
Műterem - béke - A/09/10
Pironkodó műterem - A/09/13
Műterem - tőmondat - A/10/07
Konok műterem - A/10/09

 

Kedves Dezső, ne haragudjon, nem okoskodni akarok, de régóta zavar egy apró dolog a honlapján. Amikor a festményeit szeretném megnézni (hetente párszor megnézem), akkor a FESTMÉNYEK-nél a legördülő menüben az évszámok, és ekkor jön a "bosszúság", le kell húznom a számsor aljáig a nyilat. Azonban szerintem pont fordítva lenne logikus és praktikus, tehát ha fent lenne a 2010.
P.

Kedves P., fél napot gondolkodtam rajta, logikus amit mond, bele is néztem  a honlapba,  nem megy. Tudom, van aki igy csinálja, az amerikaiak az életrajzot is így.
Nekem az adatbázisban életrajzoktól kezdve minden igy van időrendben, egyet nem lenne logikus fordítani. Az egész adatbázist át kellene iratni, én ahhoz nem értek, vagy minden adatot manuálisan átírni, egyenként; nem megy.
A képeket pedig nem érdemes a festményeknél nézni, ha valami új, mindig fölteszem a NEWS-ra is. De köszi, tényleg minden kritika fontos.
d

2010. május 14., péntek

Ma vagy 300 cédula fölragasztása a kiállításra kerülő képek hátára, az egyetlen lehetséges óra, amikor már elől, de még nem falon. Húsz-harminc éve nem látott munkák. Az egyik cédula az opuszszámmal kiegészített képcím, évtizedenként sorbarakva, tűzőgéppel deszkán. A másik ami erre a változtatásra figyelmeztet, jó kancsal-ferdén fölragasztva, hogy feltűnő legyen. Két óra hajolgatás a raktárban - a derekam - segítettek. Épp közben érkezett meg a nyomdából a katalógus. Elképesztő, mit áldoztak rám. A4-, géppapír méret, 144 oldal, oldalanként egy nagyméretű repróval. Minden képemet újra fotózták, minden kép szerepel. Végeredményben reprezentatív keresztmetszet az elmúlt 40 évemről, hiszen kb. a legjobb 140 munkám a megtartott ezerből. Meg új kép is, húsz-egynéhány.
Ahhoz kevés példányt kaptam, hogy ajándékozni tudjak; akit ez érdekel, hozzon magával 4000 forintot. +ÁFA. Önköltségi ár.

A fotós kollega szólt, hogy sok kép karcos, sérült. Így a holnapi 50 éves érettségi találkozó elmarad, reggeltől retusálás. Délben lehetőleg alvás, hétkor a megnyitó.

Ja, és szóltak, maradt valamennyi utcai plakát is, amit majd este meg lehet venni, és hogy azokat dedikáljam. Négy könyvemet is árulják;
F. NAPLÓ -fotók
B. NAPLÓ - rajzok
ZSIDÓ TEMETŐK - rajz, festmény és fotó
DESKE.HU - e VÁLINEWS-blog kivonata


2010. május 15., szombat

Ma reggel a Margit körúton éles kiáltást hallottam: Ezt ne csináld! Ezt ne csináld! Talán kétéves lehetett a gyerek, aki mondta, úgy huszonhat éve - most hallottam meg -, érezhetően még nem tudta szabatosan kifejezni magát. Mikica szólt rám, valami nagyon nem tetszett neki. A teljeskörű kiszolgáltatottság szólította mindenhatót, reményes bizalommal. Édes emlék, nagyon belesajdult a szívem. Hogy ez gyönyörű. Akkor nyilvánvalóan konfliktushelyzet volt. Mi lehetett a baj. Egy injekció veszélye? Fájdalmas sebtisztítás? Ki tudja. És most? Édes-fájdalmas időélmény, emlék. Mind a kettő igaz, igazi. Ezen a földön semmi sincs a helyén.


2010. május 16., vasárnap

Megnyílt. Megnézhető a helyszínen, vagy a KIÁLLÍTÁSAIM fejezetben,
vagyis itt: http://deske.hu/kiallitas/k46.htm

 

Szia Deske!  Kiállításod katalógusának előszava  megdöbbentő,
összevissza hányja a nagy szavakat anélkül, hogy egynek is utánagondolna, hogy mit jelent.

"Váli Dezső... kényúr, aki magát ítélte örök rabszolgaságra."

"Váli Dezső a metafizikai kétségbeesés festője."

"a lét siralomházának apokalipszisét ragadja meg."

"a szelíd reménytelenséget mutatja fel"

"az anyagtól való meg- és felszabadulás költője"

És gyakorlatilag sorolhatnám az összes többi mondatát. 
H.


Deske gratulálok a kiállításhoz, fantasztikus így együtt (végre) látni! Sokszor meg fogom nézni. Ez meg egy érdekesség, most találtam, úszóóra. Számolja a megtett hosszokat és karcsapásokat, és méri a megtett távot. Nem kell gombokat nyomkodni, mozgásérzékelővel dolgozik, mely felismeri a négy úszásnem mozdulatait, valamint a fordulókat is észleli. Memóriájában eltárolódik a megtett hosszok száma, a hosszonkénti átlagos kartempók száma, a sebesség, a távolság, valamint a felhasznált kalória is. Cs.

 

[szm.hu:]Tegnap megnyitottam Váli kiállítását a Belvedere Szalonban. Az ötlet (pláne dicsekvésileg) nagyon jó, hogy a közgyűjteményekben található képeket megmutatni. (Szerény ötlettel én is hozzájárultam, hogy ha már, akkor legyen a kiállítás címe: Láthatatlan képek, hiszen a múzeumokban lévő képeink szinte kivétel nélkül raktárak mélyén porosodnak.) Nekem főleg az volt a nagy öröm, hogy néhány régi kedvencemet viszontláthattam. Az ékszerkereskedő vasárnapja - A/77/06, stb. Amúgy a kirakott képek mennyisége tűrhetetlen, igaz, sugallja, hogy szerzőnk egy nagyon-nagyon-szorgalmas MAGÁNYOS ÓRIÁS (copyright: Ungvári Tamás). Sok-sok remek kép, és retrospektivitása jó ellenszere a Váli-kiállítások rendezőjét (és nézőjét) mindig fenyegető monotóniának. Százhetvenhárom kép! Megnézhetetlen, befogadhatatlan. Óriás-kiállítás, igen. Szüts

 

 

A galériavezető Forró Tamás a megnyitón fölkért, mondanék néhány szót én is. (Itt kissé kipofozva) ezt:

Kedves Barátaim, a katalógus bevezetőjében Ungvári Tamás engem egy MAGÁNYOS ÓRIÁSNAK aposztrofált. Egy magányos óriás néz le a dobogórólmost, Önökre. (Bár én inkább HÁZAS TÖRPÉNEK ©Thomas Mann-, na jó, MAGÁNYOS ÓRIÁSKÁNAK vélem magam.) Hosszú sor végén áll ez az elnevezés. Kezdetben KISDESKÉNEK szólítottak, megkülönböztetendő apámtól, aki ugyan akkor már egy ukrajnai katonatemetőben feküdt. A gimnáziumban csak CSAPINNAK becéztek, mert énekből egy ötös járt egy kiselőadásért. Lexikonból írtam ki, amit Chopinről aztán elmondtam, de nem tudtam, hogyan kell őt kiejteni, valószínű, Chaplinnel is összekevertem. A főiskolán APÓKA voltam. Tizenöten voltunk egy évfolyamban, neveket én nem tudok megjegyezni, pláne ennyit, mindenkit Apókának szólítottam, beleértve a lányokat is. És ez aztán rám ragadt. (Lányom is elkövette azt a hibát, hogy minden unokámnak más nevet adott.) Azokban az években voltam VÁLI-BÉP is, a BelsőÉPítész szakon. Később, már dísztárgykészítő kisiparosként, a Lukács uszodában egyszerűen MESTER. Mostanában a honlapom kapcsán DESKE-HU vagyok. S ma itt áll önök előtt egy MAGÁNYOS ÓRIÁS.

 

2010. május 18., kedd

Tegnap újra a helyszínen. Jó ez a kiállítás, meg szép is. És nagy. Ekkora nem volt, nem is lesz. Negyven év. Délelőtt eneteriőrfotózás, majd bekerül ez is a Belvedere-fájlba. Még fél nap munka lesz a negyvenöt felvételt szelektálni, beszámozni és helyretenni.
03-04:30h, ma, az este újragyártott képcédulák dolgai, csomagolása. Az eredeti olvashatatlan, írógépbetű mérettel, bár képrepróval, vonalkóddal és Belvedere-emblémával. Megkértem, hogy készíthessek egy új szériát. Az eladható képeknek sárga papír. Majd délelőtt föl kel őket rakni, lecserélni.

09:45 Leadtam az új képcédulákat, meg kétezerért egy VENDÉGKÖNYV-félét, én nem különösebben kedvelem a műfajt, de például aki úgy érzi, hogy szívességből illik eljönnie, az a látogató evvel jelez.

13:12 kész van, keserves volt 45 fotót előbb alaposan rendbehozni, kipofozni, aztán! hatra redukálni. Kijöttem az enteriőrfotózásból, a 35-70-es optikával kezdtem, tévesen. Pedig a hetvenes évek közepén tizenkétezer parasztszoba-szociófotó, abból éltem. Ez a szelektálás olyasféle feladat volt, mint valaha egyszer gyermekeim édes kiskacsáját, Zinger urat, aki, ha én vendégségben, az időt átaludta az ingem alatti testmelegben-, csendben injekcióstűvel szíven szúrni. Elidegenítés okából kesztyűben...
Kizárólag frissenszülőknek és haldoklóknak mutatom itt ezeket. Na meg J.-nek, Le Meux-ben:

F/2010/124
F/2010/125
F/2010/126
F/2010/127
F/2010/128
F/2010/129

2010. május 19., szerda

Első alkalom lesz 25 év után, hogy ma este a műteremben a letilás következtében a Fioretti-imaközösség találkozóján a szentségimádás elmarad. Meg tudnám kerülni az érseki helynöki utasítást, van nem a hatálya alá tartozó pap ismerősöm, aki talán adna oltáriszentséget erre a célra, de nem teszem.
Rajzlapból kivágott ostyaformát is fölvetettem használni helyette, miért, mennyivel más, mint egy szentkép. Lehetne felszentelés nélküli ostyát is kérni. De maradtunk abban, a feszületemet fogom kitenni a dicsőitő-ima idejére.


Érdekesen fogalmazott
mondatok érkeztek:

Tisztelt Váli Dezső!

Az Ön által hivatkozott, a szerzői jogról szóló törvény alapján eljárva a műveket a szerzőnek a jogai gyakorlása végett rendelkezésére bocsátottam. A szerzői törvény azonban nem tiltja, hogya rendelkezésre bocsátást ne ellenérték fejében tehesse meg [...]
A levélben foglaltakra tekintettel, miszerint a műtárgyakat a PMMI szállítsa a kiállítás helyszínére nem áll módomban teljesíteni, mivel a szállításának költségét a PMMI mint költségvetési szerv nem tudja felvállalni, valamint a Belvedere Szalon levelében sajnálatos módon elállt a kölcsönzési szándékától.
Szentendre, 2010. május 13.

Tisztelettel: Dr. habli. Kálnoki Gyöngyössy Márton
megyei múzeumigazgató

 

Baráti SMS rögtön a helyszínről: "06/10 1,3" [millió].
A Virág Judit-aukció, váratlanul ért, nem tudtam, mikor lesz.
Vajh kihez kerülhetett.
Hogy melyik gyűjteményből származik, az megvan:

esemény: vásárlás / tulajdonos: 1389 / 2007.5.16. / 500e

Érdekes műterem - A/06/10
, 60x60 cm, 2006.03.


Később meséltek részleteket is. A kép 600 ezerről indult. Kemény licit.
És hogy a többi kortárs, sőt Barcsay sem igen volt kelendő.

2010. május 20., csütörtök

Biztos voltam benne, hogy a közösségben a kitett oltáriszentség helyett csak egy asztalra fektetett feszület előtt elmondott imák alacsonyabban repülnek majd. Nem így történt. Igaz, az én ölelő karú Krisztusom nem csak nekem megrendítő, odafigyelve.

 

2010. május 21., péntek

Ma végre nem éjjel, hanem csak 5:23-kor, vekkerre ébredtem.

Mennyei Atyám! Kérlek, fokozd ezt a tevékenységedet, szeretném gyakrabban végigaludni az éjszakát.

 

Utcai plakát F62010/132

Ők a kiállítás megnyitására várnak, türelmesen  F/2010/131


2010. május 22., szombat

„Biztos voltam benne, hogy a közösségben a kitett oltáriszentség helyett csak egy asztalra fektetett feszület előtt elmondott imák alacsonyabban repülnek majd. Nem így történt. Igaz, az én ölelő karú Krisztusom nem csak nekem megrendítő, odafigyelve. ” Hát persze. Ahol ketten hárman összejönnek az én nevemben...
F.

 

És az még belefér neked, ha elmondom: nem érzem közelebb magamhoz az Urat szentségimádáskor, mint mellúszás közben?!
d.

És egy sürgős ügy, amiből mellesleg megtudtam, hogy a Széchényi Könyvtárnak két tükörszervere van, az egyik .ua kiterjesztéssel, gondolom az kb. Ungvár vagy Munkács:

2010.5.21.10:14
Kedves K., kérem, az OSZK szerverről a STATIKUS honlapomat, annak minden fájlját szíveskedjen törölni. Ha létezik  biztonsági másolat, azt is. Ez egy korábbi, lebutított változat - emlékszik -, amibe utólag bele se tudok nyúlni. És vannak benne tételek, amiket a honlapomon, észbe kapva,  már vagy három éve töröltem, itthon még a DVD-mentéseket is megsemmisítettem. Most kaptam egy levelet, hogy a google-on keresztül ebben személyiségi jogot sértő fájlt találtak. Amúgy is korszerűtlen. Köszönöm szépen: d

2010.5.21.22:21
Kedves Dezső! Letoroltem a statikus anyagot a mek.oszk.hu szerveren, a mek.niif.hu es a mek-oszk.uz.ua tukor szervereken is. K.

Infómail jött: aukció május 31, 20'21 Galéria, Petőfi Sándor utca, ARANY MŰTEREM - A/07/14, 400 ezerről indul. Ahogy nézem, 2008-eleji vásárlás volt. Azok számára, akik képtelenek elszakadni Belvedere-kiállításomtól; föltettem felvételeket a megnyitóról a KIÁLLÍTÁS-lap aljára; a Galéria fotósa küldte. Elsősorban J./Le Meux-nek: Hollán Sándor, Párizsban él, talán legnagyobb élő magyar festő, Tóth Krisztina, nagyszerű költő, csakugyan, Szüts barátom, Parti Nagy Lajos igazi író, Somogyi Gyurka galériás és gyűjtőm, Darvasi László, ő is író, Bélai Gyurka informatikus és még sok minden, például gyűjtőm, olykor mecénásom. A képekre klikkelve, ezek is fölnagyulnak. http://deske.hu/kiallitas/k46.htm

2010. május 23., Pünkösdvasárnap

13:42 Kész.
Nincs tovább.
Innét már csak lefelé visz az út.
Októberi fázós sütkérezés a kerti padon.
Múlt évezrediek, nyugdíjas építészek értik
ezt a Katától kapott Dezső-napi ajándékot.
Úgy hívták: műszaki rajzszög.
Mindenbe belemegy.
Egy teli doboz; inhalt: 100 Stück. (leszámoltam, 95)
Made in GDR.
Hogy csinálta?, harminc éve nem kapható.
Legalábbis Magyarországon.

Szütsék gyerekeiknek leszámolva adták kölcsön.
Én is.

Most már nincs kinek nem adni.

17:45. Mennyi ideig élek még. 48 darabot (a fele +1/2) biciklisfutárral átküldtem Szütsnek.

Párbeszéd szombaton, Hármashatár-hegy.

- Deske, te egy ösztönös reklámzseni vagy.
- ??
- Mondj egy üdítőitalt.
- Coca-Cola.
- Hát ez az. Festőben ki az; Munkácsy. Az nem lehetsz. A reklámszakma egyik alapszabálya, ha AZ ELSŐ nem lehetsz, pozícionáld magad, ahonnét megjegyeznek.
- ??
- Hát ez a láthatatlan kiállítás is. Hogy szétajándékoztad a képeidet, gyengébb felét fölfűrészelted, a javát múzeumoknak. Hogy külföldre nem adod. Hogy mindened a neten, a tíz éves a blogod, a húsz éve egy képméreted és témád, a lesmirglizett ablakod, a képek számozása, a tizennégy karambolod, a reggeli futás-úszás, az egész életed..., soroljam még?!

Pironkodva (és boldogan) hallgatom. És nyugodtan is, mert ezeket nem létrehoztam, ezek úgy adódtak.

2010. május 24., Pünkösdhétfő

Ma egész nap(?) ötvenéves érettségi találkozó, osztálytársunk nagytétényi plébániáján. Gyönyörű és értelmetlen, mint öreg embernek a műszaki rajzszög, vagy az új magyar matematikai lelemény, a GÖMBÖC. "Kavicsok és csillagok osztályozásánál és a teknőspáncélok tanulmányozásánál lehet hasznát venni". Most mutatják be a sanghaji világkiállításon. A formának egyetlen stabil és egy stabil-labil helyzete van, ha jól értem. Nekem több.
Tizenegyre megyek, aztán meglátjuk. Alvásidő?

 

2010. május 25., kedd

Ez tegnap, indulás előtti.

Félórás műterem - A/10/37
A keretet persze kaptam.
A kép kb. 70x60 cm.

2010. május 26., szerda

Netnyilvános imám meghallgatásra talált. Másnap elkezdtem a szokásos tavaszi allergiagyógyszert, végigalszom az éjszakát.

A mai kép: A/10/38

 

 

 

 

2010. május 26., szerda

Húgom kapta ajándékba, (de legalábbis átmenetileg) itt csapódott le nálunk ez a temetői Máriácska. Föltettem a munkaasztalom sarkába. Hogy fogom én ilyen helyzetben időnként és alkalmanként a szegény ártatlan Photoshop CS4 szoftver szétbaszott kurva édesanyját szidni?

 

Deske, hát, például, így:
Mélyen tisztelt Photoshop CS4!
A csuda rágja meg az ön tisztelt szülei közül az XX kromoszómájút, aki egyébként meglehetősen szabadon szokta értelmezni a társas viszonyok testi érintkezéssel kapcsolatos vonatkozásait, és utóbbiból - időnként - anyagi természetű juttatásokban is részesül.
Üdv, M

 

 

 

12:50 Nagyon túlfáradt, visszafeküdtem fél tízkor.
Viszont ilyen fehérre ébredtem délben.
F/2010/155

 

2010. május 28., péntek

Hát igen. Az ötvenéves érettségi találkozó, ronda öregemberek. De egyikük írt egy súlyos körlevelet nekünk.

...nem szabad tehát leállni 68 éves korban, tovább is kell a jót cselekedni!  A buzdítással szemben sok kifogás merülhet fel: eddig már elért szakmai siker, művészi elismertség, állami kitüntetés, biztosnak vélt anyagi helyzet, vetélytársak és haragosok zaklatása, családi tragédia, az egészség megromlása, alkohol- és kábítószerrabság, elszegényedés, magányosság és lelki válság, halálfélelem – bizony, a világ, amelyben élünk, jóval és rosszal egyaránt eltántoríthat a folytatástól! ...az előrelépésben gátló tövisek és akadályok ellen nem gyorssegély, csodadoktor, lélekgyógyász, testőrség vagy lottó főnyeremény szükséges: elég nekünk a fentről áradó, megerősítő Kegyelem! ...  a teljes szöveg

Valamint átadták az 1960-as osztálytablónkat, alatta a mai változata.  F/2010/156

2010. május 30., vasárnap

Tegnap megvolt Mikifiam diplomavédése, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Art and Design), tervező-grafika. A második fotón hatvanéves ábrázata (két maszkmester többórás munkája); 2048-as temetését tervezte meg, annak néhány részletét dolgozta ki. Közreműködött fémnyomó, szobrász, varrónő, esztergályos, operatőr, asztalos, divattervező-; homokfúvás, dukkózás, nyomda, fóliázás, 390 ezer. Visszaemlékezést írt néhány jövőbeli találkozásukról Esterházy Péter, Szabó T. Anna, Dragomán György (egy kis kerek novella), Karafiáth Orsolya, többen, McLaren Jr. és Henry O'Connor néven Mike instrukciói alapján magam is. A szövegek egy fotókkal illusztrált (itt pdf) könyvben elolvashatóak. A fekete partecédulák sarkában kis buborékban a hamvaiból egy kevéske, kéretik szétszórni ott, ahol a legkedvesebb együttlétük esett valaha. Divattervező segítségével készült a mauzóleum biztonsági őreinek egyenruhája. Mellükön 2048-VM embléma. Csak a háromcsikos rangjezésűnek van hozzáférési joga a naponta töltendő mécsolaj tartályhoz. Nagyon gondosan formált urnatartó állványon nyugszik az üveg urna, alulról megvilágítva. Fölötte lángtartó tányér. Szürreális ötlet volt 'hólabdába' belemintáztatni a fejét, az üveggömböt megrázva nem havazni kezd, hanem hamvai hullanak. Hozzá egy ihletett szózat. Készült egy video is, ebből itt csak egy monitor látszik, amiben a túlélőknek üzen (összefüggéstelen panelszavakat). Rekviemet is írt, eredetileg zenekarra, végül énekhangra, egy részletét hallhattuk.
Kollegái csomagolástervet, könyvillusztrációt, tanösvényhez eligazító táblákat stb. csináltak. Miki nagyságrenddel nagyobb feladatot talált magának, múlhatatlan érdemei mellett így nem teljesen kiforrott munka, a részletek nem szerveződnek egységes vízióvá. Szalai András építész opponensi véleménye is így látta.
Nála hátrány volt, hogy a munkákat a bizottságnak video-prezentációban-, dia-vetítve kellett elmesélni, és nem a kiállítását ismertetni. Az tizenöt méterrel arrébb volt, egy paraván oldalán.
A munka előzménye egy tavalyi valódi urnatemetés a Harangvölgyben, egy rokonok nélküli agg ismerősünk. A szertartást ő formálta és szervezte meg. Barátaival együtt énekeltek, imádkoztak, majd ittak áldomást a lombok alatt.

A kiértékelést nem tudtam megvárni, este video és vagy 70 ember előtt vagy másfél órás pódiumbeszélgetés Ungvári Tamással. Megcsináltuk.

Ma: ünnepi ebéd, hármasban. Fiúnk lediplomázott.

 

2010. május = 228152 =153/nap

 

oldal teteje