VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 249.

2015. december 1., kedd

09:55
Novemberben egy fővel - 304 - emelkedett napi olvasóim száma. USA-ból gyorsúszás-filmemre üzenik, gyakoroljam, elől a két kéz érintkezik, akkor kezdődjön az új tempó. Evvel álmodtam az éjjel, gyönyörűen ment. A valóságban egyáltalán nem, ezt az úszófenomének tudják, ez abszurdum. Annyira belezavarodtam, hogy utána nem találtam a szekrényemet, útközben ittam egy hosszúkávét, amit amúgy soha, és kerülőúton jöttem haza. Itthon nyitnám a tabletet, jelszót kér. Szelíden rászólok, te kis hülye. Keresem a wifit. Ez jelenik meg: GUGGENHEIMGUEST - hatókörön kívül. Édes Istenem. Mi következik ez után. Ja igen, VERSNAPLÓmhoz holnap érkezik Bécsből a gyönyörű, vastag, csontszínű papír, 1000 példányra. Nem adjuk alább, az egésznek semmi értelme, komolyan kell venni
Önidézet következik:

...nem csinálok mást,
 mint - Sanyika nézi - ahogy apuka
 hazatér a munkából.
 Ahogy leteszi a kalapját, táskáját.
 Ahogy megcsókolja feleségét.
 Ahogyan elmeséli, mi volt a villamoson.
 A kisfiú mindent megtanul.
 Mellesleg kiválóan szórakozom.
 Ötvenöt évig nem tudtam, milyen gazdag az élet. em.
 Hogy nem Petőfi és Lator-színvonal?!
 Na ja.
 Ennyi a különbség.

 

16:18
A férfilélekről valamit. Nem magamról beszélek. Én megkönnyeztem... "szólítottam meg teljes nevén".

...A farkas túlságosan bátor támadásáért gyanút fogtam. Jól ismerem a farkasok viselkedést, elég sokkal találkoztam. Nem is tudom, hányat lőttem le közülük. De hogy egy egészséges farkas egymagában a tűz mellett heverő emberre támadjon, olyat még nem is hallottam Tehát valami nem volt rendjén... "Remélem, nem volt veszett a farkas" -- néztem aggódva a kutyámra. Hazaérve formalinnal kimostam Dinka sebeit... Két hét múlva bekövetkezett az, amitől tartottam. Testének hátsó fele megbénult. A falat rágta, a lábát harapdálta, kavicsokat evett. Ott a tajgán -- több száz kilométerre a vasúttól, ahol az esős őszi időszak beköszöntével teljesen járhatatlanná válnak az utak -- mit tehettem volna. Kénytelen voltam végignézni, ahogy négylábú barátom elpusztul. És micsoda barát volt! Ha nem jön segítségemre, hanem ijedtében farkát behúzva a fa mögé menekül, a farkasfogak belém mélyülhettek volna. Az agónia megkezdődött. Dinka kinyúlt. Zavaros lett s könnyezett a szeme, csurgott a nyála. Az utolsó percig magánál volt.
-- "Dimitrij Sobakevics" -- szólítottam meg teljes néven Dinkát, amire remegni kezdett, fejét utoljára felém fordította és mellső lábra akart állni, de ez már nem sikerült...

20:13
Az éjjeliszekrényen - F/2015/230 - egymás mellé kerültek. Egy nekem húsbavágó, bár hülye kérdés, na, melyik a jobb?! Hogy ugyanis Ferenczy. De mennyivel. Nekem.


21:30

Most kaptam a baráti mailt, Műgyűjtők Háza dec. 9.,
aukcionálják sokadik tulajdonosnál lévő képemet
Ezúttal 190e HUF indul, fura.
Műterem sárga ablakkal - A/1993/07
60x60 cm

 

 

2015. december 2., szerda

11:02
Ma megkapják, este beadom.

2015.12.02.                    html-2015/hajnali-mise.htm                                              C.15542

      Kedves Erdélyi Fejedelem Plébános atya!
 

És mind a budai ferencesek; Kolos atya, Miklós-, Bence-, Félkarú Óriás-, Aszkéta-, Szigorú Amerikás atya, s akiknek a becenevét se tudom.
Ha néhány évvel korábban cserélődik le a kolostor személyi állománya, rezzenetlenül ma is meglennének a hajnali hatórás szentmisék, hiszen átveszitek a kapott rendszert. 1985-től jártam rá (lelkivezetőm tanácsára másodnaponként). Tán harmincan voltunk. Amikor mellé a zsolozsmát is bevezettük (stencilmásolatok), többféle próbálkozások, hol előtte, hol utána mondtuk. Aztán az utolsó években Achilles plébános atya a misét áttette fél hétre, majd megszüntette.  Protestáltunk, nekem arra hivatkozott, nagyon sok a (nyilván papír-)munkája, éjfél után fekszik. Bizonyára nem hazudott, de halk ellenvetés, hogy akkor valami egyébtájon változtatni, a szentmise mindennél előbbre való.

Kérem, kérjük, állítsátok vissza a hajnali miséket. Gondoljatok bele, ez a mostani egyedüli 1/2 8-as mise: nyugdíjasmise. Kizárva minden munkába járó, és a diákság is. Most, a Rorátén látni, mennyi fiatal jön. Tudom, nem egyedül sajnálkozom ezen a helyzeten. Előbb-utóbb sokan visszaszoknának. És ha kevesen? Akkor is minden rendben van, tudjuk, a  Mi Urunk nem tud számolni, csak háromig --, annyi Neki elég is. Ha ketten-hárman az én nevemben. Vagyis a létszám magasabb szempontból közömbös. (Barsi atya is: nem sok-, hanem jó keresztényre van szükség.)

Fioretti imaközösségünk naponta imádkozik munka-, és jókedvetekért. Jó pihenéstekért. Megérdemlitek. Köszönjük a munkátokat, életeteket.
Kata most azt mondja, Isten mentsen meg minden plébániát egy Váli Dezsőtől, ugyanis szegények állandóan csak kritikákat kapnak.

Szívélyesen:
vd

ps.: A mellékelt kép nincs logikai kapcsolatban levelemmel; mezei ajándék, szeretem ezt a fotót.

 

 

16:14
Itt tartok a képpel, aligha kész,
inkább a kerettel foglalkoztam.

Tegnap délben kitaláltam a megoldást.
Vettem fehér (vízbázisú) lakkfestéket.
Evvel a keret tisztíthatóvá válik,
nem etikátlan a történet, hogy most szép, de--

 

 

 

16:17
Vekker után öt perccel, 05:28, még pizsamában. Ezt az árnyékot még sose vettem észre. F/2015/231


16:22
Sajnos a sekrestyés a Rorate-mise után, fél hétkor, nem kapcsolta le a világítást, szerettem volna a zsolozsmás könyvemet fejlámpával olvasni. Kínai. Remek.

2015. december 3., csütörtök

18:58
Reggel 3/4 7-re jött értem a kocsi, egész nap a nyomdában. Két ív nyomás jóváhagyása között az irodában szoktam aludni a fürjkalicka, az íróasztal és a motorbicikli között.
Addig villany le, ők kint dolgoznak. Jöttömre fél literes bögre előkészítve, és 3 citrom. Nem számítottak az én 7 decis pirospettyes bögrémre. István bácsi szerkesztőm pedig húsos szendvicseket hozott magával,
hogy a múltkor éhes voltam. Hálózsákot vittem. Az első ívet az ötödik színkorrekció után írtam alá.
A nap csodálatos mellékajándéka, letöltötték számomra mobil-csengetés hangnak
a Kossuth rádió valahai szünetjelzése zenéjét: Éljen a magyar szabadság - éljen a haza.
Ki emlékszik még rá?! Öt körül haza. Addigra a belívek kinyomtatva.

A könyv hó közepére lesz meg, további sorsa:
holnap megbeszélés az Andrássy úton, az Írók Boltjában.

19:13

Dec. 20., a Virág Judit aukción is lesz egy képem.
Zsidótemető, 2. változat - A/2001/33
60x60 cm 2,6 mill. induló ár,
becsérték 4-5 millió.

Akkortájt már egyáltalán nem festettem ezt a témát.
Kivételt tettem, hálából egy barátomnak.
De elakadtam vele, s gyáván elkezdtem
újra, egy második lemezen. Ez az.

20:50
Egy fájdalmas infó a hétfői kisfilmről, a 4 éves zseni, a zongorázó kisfiú ügyében. Szakértő magyarázta el nekem: az éppen nem használt ujjai mereven elálltak, ebből látja, hogy stimulált állapotban játszott. Erre számtalan mód van, a távolkeleti világ-, pl. a jógik, az orvostudomány elképesztő dolgokat tud, amit mi nem.

21:01
Mail a Magasabb Helyekről.

- Deske, a tegnapi F/2015/231 beválasztva.
- Csak így, csupaszon? Semmi ömlengés???
- Fantasztikus, fantasztikus, igazi tehetség vagy!


21:14
Meséli, egy barátja falán látta hat bekeretezett grafikámat. A Strindberg Egyedül kötet illusztrációit operálta ki erre a célra. (Tizenhat évig házaltam vele kiadóknál, míg. S akkor számomra váratlanul illusztráltatták is velem.)
Megtisztelő.

2015. december 4., péntek

09:46
(Életemben) tizenhetedszer sikerült víz alatt végig a medencét. De ez a mai nem egészen gilt, mert csak így sikerült, ott a víz alatt, már a platánfa árnyékában: ha beledöglöm is.


17:44
Akkor összegzés, nem bírom átlátni ezeket a mostani aukciókat.

Kieselbach Galéria Virág Judit G. BÁV Villás G. Debrecen Műgyűjtők G. Virág Judit G. Kieselbach G. Godot G.
2015.10.12. 2015.10.05. 2015.11.11. 2015.12.05. 2015.12.09. 2015.12.20. 2015.12.21. 2015.11.
leütés: 550e leütés: 500e indul: 600e indul: 320e indul: 190e indul: 2,6 mill. indul: 500e vásár: 3,7mill.
AX/2012/71 A/2011/04 A/2011/28 A/2004/07 A/1993/07 A/2001/33 A/2006/41 A/1985/07

 

19:33
Beugrottam a telefonreklámnak, habár hivatásosan gyanakodva. Hogy egészségprogram, meg segítünk, biomágneses rezonancia-vizsgálat; szívkamrák, érrendszer, tüdő, máj, meszesedésvizsgálat fél óra alatt, ingyen, csak második kerületi, ötven éven felülieknek, és itt van a szomszédban. Nem tudtam belőlük kihámozni, ki fizeti ezt meg nekik, helyettem. Telefonon időpontot adtak, odaérve (azonosító adatokat nem kértek, nem is adtam volna) 10 percig kellett egy töltőtollszerű izét markolnom, a feketezakós ügynökjellegű fiatalember kompjuterén rohamosan növekedtek számsorok az íróasztal túlsó oldalán. Kata is volt. A végén háromoldalas print, el is kértem; mim jó, és sok mindenem kicsit nem jó. De arra (mindenre) ők tudnak kezelést, az első három ingyenes. Hogy nekem az agyi vérellátásom sekélyes, szerkentyűjük véletlen arra is jó. Mondom, köszönöm, majd fejen állok. (Szerintük a C. vitaminológiám MIDLY ABNORMAL - napi 1000 micsodát szedek két részletben, a teákban megivott tetemes citromlé mellett.)
Utána telefon orvos barátomnak, mi a túró ez. Azt mondja, próbálják, ismeri. Kétes diagnózisok, az emberek nagy többsége hipochonder és elkezdi kezeltetni magát velük. Ha minden ötödik, már pénzüknél vannak.

18:59
Eldőlt. A könyvbemutató. Az Írók Boltja nem fogad december közepétől. Ők majd 20 példányt kérnek a kötetből.
De azonban hazafelé hirtelen ötlettel beugrottam ide, a galériába: áthatolva minden titkárnőkön K. Tamás váratlan szívélyesen fogadta az ötletet. Megszervezi, megcsinálja. Sokkal inkább, mind az általunk eltervezve volt.


     

     VERSNAPLÓM bemutatója dec. 17. csüt. este 7.  ------   Szt. István krt. 5., KIESELBACH GALÉRIA
     (tényleg versek, de rímeket tőlem senki ne várjon)
                                                                              szíves invitálás

 

21:48
3 perce jött:

Vojnich..prima primissima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nagyszerű! És ebben én is benne vagyok, hivatalosan ajánlottam. De jó.

21:50
Negyed és háromnegyed tíz között kissé tovább ez a nyavalyás.
Nem hinném, hogy kész,
de plakátszerűségéből kimozdult.
Megyek fogmos. Hosszú nap volt.
De jó ez a Vojnich! Végre valaki, aki igazán megérdem...
Körülbelül tényleg a legjobb magyar festő.
(Épp tegnap mondtam a nyomdában H-nak.)
SMS és mail neki:
!!! d.

Tehát az A/2015/73 fogmosás előtti állapotában

2015. december 5., szombat

12:09

- Kedves Művész Úr! Érdekli Önt cserére ajánlva 3 db Tóth Menyhért grafika? Mindegyik eredeti, Arte-tól vásárolva - ateszt van hozzá. M.
- Sajnálom, még a magaméitól is igyekszem megválni... :)


17:35

Mindenki kiállítása, most MAOE, valaha Művészeti Alap volt.
Megnyitó, sok öreg ember. 800 művész
kb. ugyanannyi képe a szentendrei Malomban.
És talán van is ennek értelme.
A sok kis térben jól lehetett stílusok szerint csoportosítani.
ABC-sorrendben a 47.-ként vehettem át a szakmai elismerést.
Amiben részesültem.
Ötkilós katalógus, mindenki fél oldalt kapott. Ez tényleg dokumentum.
Voltak igazi jó képek is. Lefotóztam az egyik teret, ezen nem látszik, micsoda tömeg volt; meg a képemet az egyik sarokban, környezetével. A/2015/38

22:01
Fárasztó nap végén, már lefekvéshez készülődve, megakadt a szemem ezen a sok fehérségen, a foltritmuson. F/2015/232

 

22:14
Szentendrére menet (alvásidőben) nem adtam meg egy főútvonal-elsőbbséget egy hirtelen lendület feledékenységében. Baj nem történt, de baj. Igaz, mindig hebrencs voltam. Tudom, lehet, életbe is lép, ha ilyenek jönnek, abbahagyni a vezetést. Akkor viszont Kecskemét és Töreki, a márciusi-júliusi alkotóház elmarad. Az ottani uszoda négy kilométer. Esetleg biciklivel? Nem megy. Illetve az egyszeri le- és hazautazás a műteremi cuccokkal szívességkéréssel megoldható (és marad a futás). Ha már ez sem: az ottani napirend itthon, kinevezve művésztelepnek. Itt még uszoda is. És napi egy képkezdés. Minden más úgyis azonos.


22:34

Kata nem látja nagyon érdekesnek a fenti fotót, igaza lehet. Már ágyból, villanyoltás után vissza az asztalhoz. Hogy is vannak ezek a ritmusok. (Aztán 03:30h, még egy nekifutás.)


 

2015. december 6., vasárnap

06:02

Tudom, hogy barátaid. üdv. R.
Subject: Kigyozo_sorok_Esterhazy_Peter_dedikal
hvg.hu/kultura/20151205_Kigyozo_sorok_Esterhazy_Peter_dedikal

A könyvet már ismerem, elolvastam, a nyomdában kaptam egy példányt. Ők csakugyan közeliek. Nem írok erről a közös műről.


17:15
Délelőtt a reguláris vasárnapi sétánk, ezúttal a Mátyás király úton. A csupasz fák miatti kilátásosság helyett édes-édes ködös világ. És egy őrült dilettáns, csonkolt fácska, kizöldülőben, alulinformált migráns lehet itt. Aztán egy pocsolyarészlet, ez már a házunk táján.

F/015/235 F/2015/234 F/2015/233

20:17
Születésnapi ebéd nálunk, családi találkozó,
Kinga 16 éves.
Talán Csernus így festette volna meg.
Nekem csak bemozdult.
F/2015/236

 

 

 

 

 

 

 

21:07
Nagy Miklós barátunk honlapján böngészve váratlanul egy rég feledett néhány sorom - 2003 - egy emlékezetes megnyitóbeszédében. Jellegzetes történet, hogy én meg éppen most. Hát akkor legyen ez a verseim / C.15546. A dátuma: 2002. december 15.


[friss hó]
Indulok, még sötétben, a hajnali misére. A kapun kilépve váratlanul papírvékony réteg friss hó. Egyetlen ember, egy kutya, és egy madár fekete nyomával. Miért volt ez olyan megható?

22:02
Kedves Miklós, most olvastam a blogját, s aztán belekalandoztam ott a múltjába is. Emlékezetem szerint - Braque-tól eltekintve - én soha senkit nem irigyeltem. De ahogy abban a megnyitóbeszédében (is) kiderül, milyen hatalmas gazdagon él együtt a természettel, az őszi avarok, az illatok, minden -- Elbűvölően gazdag élet. Most látom ezt, ha nem is fáj, mi marad ki annak, aki az ötödik-hatodik emeleten lakott egész életében. d.

 

22:24

Kedves Deske, 5. 6. emelet..., mi marad?   Sok évvel ezelőtt láttam egy iráni filmet, egy vak férfinek sikerül egy műtéttel visszaadni a látását. Addig irodalomtörténetet tanított az egyetemen. Meglátja a feleségét, a nőket, a fákat, stb. A látása visszahullik, újra vak lesz. Botorkál vissza a házába, letérdel a kitapogatott komód elé; adj még egy életet, Uram, mondja imában, az egész életünk bennünk zajlik, pillanatnyi illatok, vágyak, látványok eltérítenek, vagy téríthetnek, de a lényegtől soha. Ha őszinték vagyunk, minden ami kívül van, maszat. A másik érintése, a beigli illata, a futás izzadsága, a szex megsemmisülése, nem mindegy, hogy hányadik emeleten zajlik? A többi bullshitt* N.
  *[hülyeség, buta beszéd]


05:41 Írtam levél, hogy Miklós lássa (végre), tehetségein túl mely hatalmas kincsei. d.

 

2015. december 7., hétfő

10:34
Hogy pénteken összeszedtem a most szereplő képeimet, eszembe jutott, van egy nyolcadik is. Betettem közéjük. Meg azt játszom, hogy némely régi szövegeimet átkeresztelem versnek


_________________________________________

1983.10.   C.15548 // távirat Szücsnek

a hosszúlábú mocsári béka násza idején a hím
kobaltkékre színeződik

_________________________________________

1983.10.    C.15547 //  levél Szütsnek Sződligetre

Köszönöm kedves invitálását
egy közös csoportkiállításra

van-e édesebb kép, mint
egy retikülje fölé hajló leány
látványa? - és intimebb?

- és van-e rondább,
mint egy ilyen retikül belseje?!

nomármost, melyik az igaz?
83.10.2.

tü(nő)dőgyulladásom
magányából: híve, V. D.
____________________________________________

13:09
Egy édes SMS lányomtól. Nézte képemet, kérdeztem, mit festene át rajta. Aztán elindultak kocsival hazafelé. A piros kép hátterére gondolt:

Mely sotet lila a barack helyett


16:43
Délben majd másfél órás megbeszélés az MMA-elnökkel, Fekete Gyurkával. A három, még tavaly beadott javaslatomat, az egyházművészeti zsűrik, az éves tavaszi tárlatok, és a kiállításdokumentálás dolgai-, három perc alatt elintézte, hogy miért nem. A fennmaradó időben azután röviden fölvázolta szakmai munkásságát. Megtudtam, hogy Borsos-növendék volt. Ő találta ki, és indította be az NKA-t. Államtitkári kinevezésén nyakkendő helyett a kopt pápától kapott kereszt volt a nyakában, Antall József rá is kérdezett. Éjjel faberakásos képeit készíti, hónapszám. Naponta egy órát kertészkedik. Közben kaptam egy kávét, búcsúzóul két könyvét. Biztatott, vegyek részt az általuk szervezett közéletben, találkozókon. Hárítottam, hogy szűkebb a világom, én otthon, kimozdulatlanul vagyok fontosabb.
- De ott kézfogások, emberi szó, téged is megismernek; így nagyon-nagyon sok értékből kimaradsz.
-Tudom.17:14
Kata vidékre gyűjteni, itthon ilyenkor kissé más. Az almagerezdeket pecsenyezsíros kristálycukorral ízesítem, hogy közben ne kelljen fölállni az asztaltól. Utána a gyomorégésen viszonylag hamar túl vagyok.


17:52
Brooklynban drágábbak lettek a lakások, mint Manhattanben. És ezért költöznek vissza. Elképedtem. Mi stabil ezen a világon, ha még ez sem.


20:12

Hogy ma is történjék valami,
az új piros képecske tovább.
Ha nem is a sotet lila felé.
Mindenesetre a pirostól elfelé.

Ékszerműterem - A/2015/73
35x22,5 cm. Ez meg is van.


21:34
Deske, ennek a műteremékszer képnek egy baja van, a keret. Valamit kellene azzal a sok fehérrel csinálni. Vagy nagyon sötétre a hátteret és csak egy kis pl. zsákvászon színű széket bele. Bár a sok-sok fehér keret akkor is sok, szerintem. C.

21:49.
Köszönöm! A fehérség: igaz. Ilyenkor fölfelé, vagy lefelé lehet elindulni. A vásznat fehérre átfestettem. Holnapig szárad. Aztán majd meglátjuk, mindez hogyan működik. d.

2015. december 8., kedd

06:41
Fiú unokánk, Botond, nem szószátyár, kedvelem. Nagy út előtt áll, alighanem elkerül otthonról, az esztergomi ferences gimnáziumba. Nyílt napon már körül is néztek. Vasárnapi ebéden nagyanyja igen faggatja.
- Na, mesélj, mit láttál, hogyan tetszett?
- Jó.
- De miért?
- Van wifi.


09:41
Az egyik a Brooklyn-krízis,
de kilyukadt az ezeréves pöttyös bögrém.
Naponta legalább négyszer fél liter tea.
És folyik.Most mi lesz.

 

13:01
Ami nem megy, azt ne erőltessük.
Dehogynem.
Szeretném tényleg - ne kerülgessem - ékszerszerűvé tenni ezt a képet, megérdemelné, ha már ez a címe. Észbekapva harmadjára a széles keretet már nem visszaszögeltem, hanem csavaroztam, levehető, (bár nagyon szeretném, ha maradna). El is ment a délelőtt evvel a kísérletsorozattal. Ez az utolsó most megoldott, jó(nak tűnik), (élőben, nem itt). És szeretnék ragaszkodni hozzá, hogy a kép maradjon üveg mögött.


     tegnap esti állapot vászon fehérre

vászon visszacsiszolva

vászon sötétre, keret ezüst széles perem le vászon mélysötétre széles perem vissza


13:45
Mert ilyenek ezek az emberek.
Állandóan leveleket írogatnak nekem.
Az egyik a keretemet kifogásolja, a másik:

Deske, 0,6 literes, megrendelhető, 1200 Ft. E.
http://mikonyhank.hu/shop/termekek/43/zomancos-termekek/bogrek

Most hogy szomorkodjak tovább. Megrendeltem. d.14:26
A mai menzaebéd kissé sovány, Kata vidéken, ő megmondaná, ilyenkor mi a teendő. Szerencsére a konyhai hivatalos édesség-dughelyen hagyott (ottfelejtett?) egy ischlert.

 

20:08
Elolvastam Fekete György tegnap nekem adott életinterjú kötetét, Nem volt hiába. Nagykaliberű figura, lenyűgöző méretű, szerteágazó életművel. A könyvből egy nem erre vonatkozó részlet:


1956-ban negyedéves voltam. Egy diákbulin voltam egy Múzeum körúti lakásban, öt fiú, öt lány, a szülők nem voltak otthon. Négy óra körül az első kóbor golyó a Bródy Sándor utcából az ablakon bejött, és azt a 15 éves kislányt, akinek udvaroltam, fejbe találta. Agyveleje és vére végigfolyt a ruhámon, véres lett a nyakkendőm. Azóta, már hatvan éve nem hordok nyakkendőt... Belekeveredtem a Rádió ostromába...


Ez tudom, hogyan történhetett. Tizennégy évesen Móricz Zsigmond körtéren az ötödik emeleti ablakunkból néztem végig. Valamikor '56 november negyedike után elszórtan beszélgető csoportok a téren, mikor a Villányi útról lassan begördült közéjük egy nyitott teherautó, rajta padokon karhatalmisták. Az emberek kiabáltak. Az elöl álló kocsiparancsnok a vezetőfülke tetejét megütögette, mire a kocsi megállt. A tiszt vezényelt, a katonák leugráltak, rajvonalba fejlődtek, s lassan megindultak az átlósan szemközti Szent Imre szobor felé. És elkezdtek dobtáras géppisztolyukból sorozatokat lőni. A tömeg szétfutott. A tér kiürült. Nem az emberekre céloztak. Ezek a golyók a szemközti házak első emelete táján fúródtak a falba, ott landoltak.

2015. december 9., szerda

13:14

7. változat
Sajnos az üveget el kellett hagyni, a kép nyugodtan száradhat, és főleg láthatóvá vált (van erre igény?). Így viszont túl nagy a kontraszt a sötét vászonnal, azt világosabbra smirgliztem.
8. változat
A cirmos vászonpaszpartu magamutogató, csendesebbre. A belső keret aranyabbra.
9. változat
De ez itt bizonytalan. Vissza a tömény ezüstre. És a széles fehér peremet sikerült megmenteni. Legalábbis egyelőre.

 

14:26
Ebédre kapros harcsaragu. Nem tudom, ennyire bonyolult dolog, egyáltalán belevágjak-e.

18:46
A szakma egyik legféltettebb titka,
Hogy rossz képnek, bár nem lehetetlen,
de nehéz jó keretet csinálni.
Délután kép, keret tovább.
(Most az össz korábbi változat jobban tetszik.)

21:02
És akkor így szólt a Mester: te, kis Botticelli gyerek, ugorj már át a pékhez, hozz egy 170 forintos sajtosrudat, aztán törj nekem kis égetett umbrát, de hamarvást.

22:12
A keret minden esetre már golyóálló
a sok festékrétegtől.

Az imaest a közösséggel befejeződött
regulárisan 3/4 9-kor,
levettem az asztalról a terítőt
és folytattam a küzdelmet.
Az ékszer szó lebeg a szemem előtt.
Attól nem látom, ami előttem van.

És megvan a rohadék! Még a kép is jó! Lett.

 

2015. december 10., csütörtök

04:42
Még Pilinszky is tud hülyeséget mondani (az egyébként hatalmas gazdagságú ötven perces nagy interjúban).  olvasni   hanggal

Bach nem azzal hat, hogy gyönyörűen harmonizál, ez nyilvánvaló, különben üres játék lenne.

(Vagyis, hogy itt nem az a csúnya-csúnya l'art pour l'art. Amire Déry: az egy henye gondolatsor henye összefoglalása.)

Hogy ez a Pilinszky-mondat négykor félálomban eszembe jutott, s fölkelve kezdtem keresni a forrást, sohahasznált érdekes csatornára bukkantam.
11. NAPLÓ, INTERJÚK / választás: SZERZŐK SZERINT

Almira Willinghagen / holland 9 éves operát énekel
Andersen / A rendíthetetlen ólomkatona
Anderson, Benny The Day Before You Came szövege
Andrási-Pataki-Szücs-Zwickl / Magyar Képzőművészet a XX. században
Andrzej Trzaskowski / Éjszakai vonat betétzenéje
Angel Heredia / sportdopping
APEH / Pollock-ösztöndíjam megadóztatása, első vádirat
stb...


     

     VERSNAPLÓM bemutatója dec. 17. csüt. este 7.  ------   Szt. István krt. 5., KIESELBACH GALÉRIA
     (tényleg versek, de rímeket tőlem senki ne várjon)
                                                                              szíves invitálás VD.

08:38
Deske, szerintem nincs igazad. Én Esterházy Péternél szoktam azt érezni, hogy elképesztően tehetséges, minden tud, amit egy író tudhat, „gyönyörűen harmonizál”, és mégis üres játék. Isten áldjon! Á.


Kösz. Zavarba hoztál. Nem tudom. Gondolkodom majd róla. Igen, az Esterházy tud ilyen is lenni. d.


09:02
Mivel szívesen halnék meg a Budai Irgalmasok közvetítésével (Lukács uszoda melletti épület), átszerveztem magam - noha nem hozzájuk tartozom -, sikerrel, az ő oltalmuk alá. Az orvosnak mindenesetre egy albumom. Mindez egy hónapja. Ma gyógyszerkontroll. Mi legyen a továbblépés módja, megterveztem. Az orvos tapasztaltan (már ránézésre is, arcról) igazi ember, tehát így volt célszerű: neki most csak egy kis katalógus, hanem a két asszisztens nővérnek egy-egy jó nehéz könyvem, példányonként lefóliázva. Avval mondattal, hogy a múltkor elfelejtkeztem erről, köszönöm a munkájukat.
Remélem, legközelebb már: Na jöjjön, Dezső bácsi.

Mindez reggel hat és hét között. Onnét uszoda, aztán vettem és kaptam 85 db. 4-mm-es önbehajtós facsavart. (Újabban darabra árulják.) Nem a szokott szerszámosomtól, a lánya ült a pultnál. - És a papa hol van? - Süllőzik a Balatonon. Karácsonyra készülődik... Majd délben fölhívom, volt-e kapás.
Egy sikerült reggel.

17:51
Délelőtt a kékmadár kergetése, múzeumi üveg formájában. Nagyon szeretnék rátenni, de új képnél az üveg becsillog, nem látni (nem feltétlen baj). Szóval telefonok, azonnal; Újlipótváros, az a kis darab: 8000 HUF. (A múzeumi üveg nem csillog be, és semmi értelme, mert nem látszik.) Aztán iszonyú munkával a paszpartu és a kép közé applikálni, de úgy, hogy az olajfesték szellőzni tudjon. Az egész összeépítés annyira bonyolult, hogy a képet lehetetlenség tovább festeni.
Üveggel hónom alatt hazafelé Virág Judit Galéria, aukciós anyag, zsidótemető képem hátfalára levelet rögzítettünk, hogy azokat a karcolásokat (ingyen) restaurálnám, Tisztelt Gyűjtő. Mailcím, telefon. Virág Judit nevet,
- Arra nincsen szükség, magát igen könnyű megtalálni.
- Igen, mi ott vagyunk minden utcasarkon. (nem tudja valaki ezt a komcsi? szlogent valaki pontosabban?)

másnap 20:29

Deske, létezik: "Ott vagyunk minden kilométerkőnél" - bolgár partizánfilm-sorozat. Üdv. H.19:01
Godot Galéria árulja; reklámnak föltették a Fészbúkra a Régi zsidó temető (alkonyat) - A/1985/07-et 4,5 millióért. Eddig 20 ezren nézték meg.


19:18
Iszonyú pocsék képekre lehet licitálni sok-sok milliókért. Meg is fogják venni őket. Kaptam Virág Judittól katalógust; mutassak? A jó képek olcsók. Ez a kis Fényes Adolf-gyönyörűség 420 ezerről indul.

Nagy Oszkár (1883-1965) Nagybányai házikó, olaj, fa 24x34,5 cm., 380 ezer. Nagyon erős.

2015. december 11., péntek


11:10
Ferenc pápa kitalálta, a napokban megkezdődött az Irgalmasság éve. Én ezt már pár éve kitaláltam, ennek kiemelt jelentőségét, azóta a rózsafüzérben kissé átformálva az eredetit, mindig ezt mondom:
... aki Kánában is megmutatta irgalmas szeretetét...


11:14
Az emberiség összességében két nagy csoportra osztható. Az egyik fele önként, minden külső beavatkozás nélkül belemegy a 22 fokos Lukács-vízbe.

12:08
Hát megjött. Szép. Ha valahogy azokat a pöttyöket meg lehetne nagyobbítani.
Kettőt kellett rendelni,
mert az 1 túl olcsó volt (nekik).
A névtábláról leszedhetem a tegnap fölragasztott VÁLI-t,
ami a küldönc kedvéért.
Marad a fehér mező, átlósan áthúzva.
Az ismerősök tudják.
A reklámosok viszont nem ébresztenek föl esetleg délelőtt 11-kor. Ha úgy adódik.

 

12:41
Gomolyog a könyvbemutató előkészítése,
értesülök a mailekből. NAGYFELBONTÁSÚ fotót kértek
az ágyam melletti könyvekről (miért?).
Helyesbítettem, azok nem könyvek,
hanem az A könyvtáram.
F/2015/23718:03
Kedves Deske! A mai irgalmas posztjára reagálva szeretettel küldöm
Tóth Krisztina bekeretezett szavát,
amit tavaly vettem feleségemnek ajándékba
az Írók könyvesboltja akciójában
(ha jól emlékszem, kilenc húsos konzerv volt az ára). S.

19:20
Ha egyszer a XX. század kitalálta a redy made szobrot,
akkor ez nem fotó, hanem saját plasztika.
Ősszel - D/2015/01
36x26x26 cm, üveg, levél.


Na, jó azért egy kicsit fotó is,

Ősszel - F/2015/238

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:29

Deske, létezik: "Ott vagyunk minden kilométerkőnél" - bolgár partizánfilm-sorozat. Üdv. H.

 


21:58

Hogy a Godot Galéria 12.000 dollárért árulja a fészbúkon
azt a zsidótemető képemet, nagyszámú vélemények.
Most mailben megkaptam belőlük, remek.

 

 

 

 

2015. december 12., szombat

08:05 Tegnapi Facebook: rettenet. Az ember újra és újra elrémül, hol élünk. A.
08:58 Én ezt az élő élet jelének olvasom. Nincsen semmi baj. d.

10:12 Én ezt az élhetetlen élet jelének olvasom - semmi baj. A.

10:14 De bizony ez baj. d.
10:31 Mi is a baj? Az, hogy így már elviselhetetlen az élet? Igen, ez baj (lenne, ha tűrnénk). A.
10:32 A maga békétlensége a baj, bocs. Képzetlen emberektől nem kell többet várni. És legalább dinamikusak, érdeklődők a maguk módján. d.
10:46 Jó. Igaza van. A demokratikus és keresztényi szemlélet alapján: igaza van. De árulja már el, hogy miért csak rosszindulat jelenik meg ezekben a véleményekben, amelyek "dinamikusak és érdeklődők"? Nem éppen a gonoszság, a másság iránti - finom leszek - ellenszenv? A.

10:47 Én ebben jókedvet is látok, amúgy biztos volt más (érdektelenebb) vélemény ( tegnapelőttig 20.000 nézték meg) nekem ezt küldték át. d.
10:50 Épp ez a szörnyű. hogy a műveletlenség is képes véleményt formálni, következésképpen ilyen módon tábort gyűjteni. Mégis, akkor merre tart az emberi nem?
10:51 Formáljon csak véleményt, az érdeklődés jele. Ezek a srácok jókedvűek. És a világ ugyanarra tart, mint Altamira idején, és azóta is. Déry Vidám temetés (?) végén van erről egy jó mondat. Ha megtalálom... d.

Hát, Kata könyvtárában megvolt, nem találom. A főszereplő (költő?) a nagy ember temetése után bolyong a temetőben, egy nénivel szóba elegyedik, aki rákérdez:
- Miért sír, elvárs?

- Siratom az emberiséget...
- Azt nem kell siratni, jól elvan az magának (20 éve olvastam, nincs meg valakinek? Hogy akkor pontosan...)


12:26 Megvan.

http://epa.oszk.hu/00000/00003/00019/bpn2407.htm

- Szintén a kedves fia nyugszik itt?

- Nem - mondta a festő.

- Akkor bizonyára...?

- Senkim sem nyugszik itt, néni - mondta a festő. - Az emberiséget gyászolom, egy idegen sír fölött. Én egy bolond művészember vagyok, tetszik tudni.

Az öregasszony egy ideig hallgatott, önkéntelenül szorosabbra fogva melle fölött a lüszterkendőt. - Azt nem kell gyászolni, kedves elvtárs - mondta -, az megvan magának. No, Isten áldja, megyek haza.

 


09:36
A II. világháború közepe. Egy londoni bíróságon fölolvassák halálos ítéletét. A fiatalember dühében földhöz vágja gázálarcát. Azt akkor mindenkinek kötelező volt magánál tartani. Majd lehajol és fölemeli.

 

09:38
A mai postával jött egy könyv a Vigília szerkesztőségétől. Elképzelni nem tudtam, miért. A csend történetei. Aztán megláttam benne egy szövegemet. Ezt:


2013.02.21.            html-2013/vigilia-cikk.htm                   C.11795

ÉLEM ÉS VALLOM
I.
Reggel vallásos vagyok. Imaidőm évtizedek óta 05:40 - 06:40.
Utána hívő.
Hívő módra biciklizem és hívő módon mosok fogat.
Másképpen ezáltal?
Igen.
Másképp is festek? Műterembelső-témát?
Igen.

II.
Mire való a művészet; egy kép, egy szobor?
Minden jó mű villámfény idejére megmutatja Isten köpenye szegélyét.
Megismétlem.
Minden jó mű villámfény idejére megmutatja Isten köpenye szegélyét.
Egy lengeöltözékű nőszemély ábrázolása is?
Igen.       
                  A Vigilia kérte 2013. májusi számába.


09:17
Megbékéltem az új bögre helytelenül elhelyezett fehér pöttyeivel. A teakészítés utolsó fázisa a teli bögre megkocogtatása brazíliai fanyelű kiskanalammal. Ennek az újnak szebb a hangja.11:08
Közben ez a reggeli dialógus folyt. és folyt., lásd fönt.

11:19
A Virág Judit Galériában így néz ki
az aukcióra menő képem
Zsidótemető, 2. változat - A/2001/33
indul 2,6 mill.


fotó: F/2015/239

 

 

 

14:15
Ezt a reklámot minden nap megnézem a hatos megállójában.
Aranyos.

 

 

 

18:06
Érdekes feladat
rossz képhez jó keretet csinálni. 13. változat.
A keretet is, a paszpartut is,
meg az asztal lapját most sötétre.

A 8000 forintos múzeumi üveget
levettem a kép elől. De lehet, hogy visszateszem.

3/4 7-kor megtudom, operálnak-e, és mikor
szürkehályoggal. Az októberi papíron az állt,
jöjjön vissza egy év múlva kontrollra.
Én viszont szeretném most,
homályosan látom a betűket a jobb szememmel.
A szemorvosban az a jó, hogy lehet előtte enni.
Délre Kata máglyrakást csinált. Vagy mákosgubát, ezeket mindig keverem.

19:36

Muszáj írni: hú de jó ez most így! (Zárójel: nagyon is ékszer - nem feltétlenül dicsérek ezzel, de nagyon szemrevaló.) P.


20:29
Deske, abszolút érteni vélem az ékszeres kép kiindulását, egy keretkompozicióba valami kis gyönyörűséget. Felőlem nézve ez most nem jött össze, a szürke zsákvászon, meg a kép olyan, mint egy pörkölttel megrakott tányér, tetején egy kis mákosguba, és egy tejszínhab pötty legfelül, bocsi R.


20:31
Mákosguba?! Tejszínhabbal?! Ó, ó! d.

 

20:35
Elszámolás a központ felé, de én is megkapom,
múltkor ennyiért vizsgáltak meg a szemészeten.
Laza a rendszer, legalábbis ebből nem derül ki, most fölfelé,
vagy lefelé kerekítik az összeget.
Vagy a százmilliomod forintot fémreszelékben?

21:35
Egy ilyen keretet nem hagyhat az ember.
Megyünk tovább.
15. változat

 

 

 

 

 

 

23:00
Kedves Deske, nem szeretném, ha továbbra is ahhoz az elenyésző kisebbséghez tartoznék, amelyik még nem nyilvánított véleményt az ékszer-képről. Szóval szerintem a 13. változat az igazi. (Mármint az eddigiek közül. Merthogy nyilván lesz még.) T.


06:04
Ijedtemben most továbbfestettem, ugyanis nincs jól eldöntve e két téma viszonya. Mindjárt a fél hetes misére... d.

2015. december 13., vasárnap

09:11
Emlékszem, annak idején kedvesem forró kádba ült, követve a - ma már tudom - néphitet, hogy vélt terhességét megszakítsa. Akkoriban hetente jártam gyónni. (Pontosan kellett definiálni az eseményeket: egy alkalommal, kétszer.") Azóta a pápa kivette a püspökök fennhatósága alól, a magzatelhajtás bűnéből ma már minden pap föloldozhat. Jó egyházunk fejlődő figyelme. Templomunk hirdetőtábláján segítséget kínálnak abortuszon átesett nőknek ("Isten téged is magához akar ölelni"), egy másikon az elvált szülőket hívják. Az illusztráción ott egy apuka ballag, nyakában egy hozzá bújó kisfiúval.

09:42
Mondom, ijedtemben továbbfestettem,
most megyük a Svábhegyre.
16. állomás

 

 

 

 

12:01
Aztán tényleg a Svábhegy, meleg! napsütés, lent a városban meg felhő. F/2015/240

12:01
És megint egy öntévesztő,
decemberben kizöldülő.
Megható.

F/2015/241


12:03
Zseniális feltalálmányom, ami senkinek nem hasznosítható,
hacsak nem ronggyalfestő. Legfeljebb a témaközelítési mód.
Több négyzetméter vászon félzsebkendőkre vágása iszonyatos munka.
Lenne. Ehhez nincs türelmem (fegyelmem).
No már most. A textil szélét bevagdosom, majd egy rántással csíkokra szakítom. Tizenkét perc. Aztán ők a palettaasztalon, olló mellettük. S amikor kell egy új, egyesével.

13:44
Kata a fák alatt a délelőtti napsütésben hosszan mesélt egy ismerőse családi konfliktusairól, ami éveken és generációkon át, sok keresztény jóakaratok ellenére. Minden oldalról jogos fájdalmak. Hogy netán merrefelé lehetne őket segíteni.
- Vezesd őket rá, hogy kérdezzék meg maguktól, nem vagyok-e én véletlen önsajnálatban. Mert ha igen, akkor az Isten se nagyon tud segíteni. Ha ezen átlépnek, megoldódnak a problémák. És maradnak a feladatok.

17:53
Belenyúltam, fotóznám távirányítóval újra,
de kivételesen ez lakkozott; becsillog.
Majd nappal, derítéssel.
F/2015/242

 

 

 

18:22
Mailt kaptam, a Műgyűjtők Háza aukcionálja
ezt a régi képemet, most szerdán.
Nálam sokáig LAPPANG-51-nek volt jegyezve.
Aztán egy Képcsarnok-aukció 2007.11. 24.,
indult 45e Ft, leütés 900e.
Most 320 ezerről indítják.
Vörös csendélet - A/1975/51
40x90 cm., 1975 -1980

21:17
A kerettel van/volt bajom.
A belső fehér csík túlkontraszt volt, most szürke lett,
a középső kétcentis sötétszürke
viszont ettől túl komor, jav. ezüstre.
17.változat.
Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen globális birkózássá válik.
Rég nem én ülök a volánnál.
Mondjam, hogy most tetszik?!
A két téma nem egy létsíkban, de valami módon mégis
dialogizál.

 


2015. december 14., hétfő

09:29
Hatkor Rorate mise, hétkor szentgyónás a Keleti Károly utca 43 és 03 között, mert az atyácskának váratlan sürgős dolga volt. Utána még futtában elérte a hatos villamost. Féltáv uszoda, majd hozzájutottam a napi szárazkiflihez. Az ezredes úr a zuhany alatt panaszkodott, hogy nem olvastam az utóbbi könyvét.
- Tudod te, milyen társaságban vagy evvel? Shakespeare, Dante, Balzac, Gogol...
Gyalog haza, útközben a kínainál megvettem a karácsonyi ajándékot. Remek. Fáradtan. Talán mert utcán lábujjhegyen járok. Valamiért rászoktam erre pár éve, nem emlékszem, mi okból. Fél tízkor indulás a Műcsarnokba, haza a két kiállítási képemet, azokra HMVásárhely igazán adhatott volna valami díjat. Mint a legutóbbi MALOM kiállítás oklevele után mégiscsak küldtek pénzt is. 40 ezer forintot utaltak át, "segély" címén. Még csoda, hogy ennyi jutott, ötven díjazott.

10:59
-re értem haza, Lacika tizenegyre jön régi bögrémet foltozandó. (A pöttyök áthelyezését nem vállalta.) Két kép, adják az ilyenkor járó vaskos katalógust is. Aláírom azt is,
- Még egy személyazonossági számot fogok kérni.
- Ilyen túlzásokba ne essünk - mondom az asszonykának -, a viszontlátásra.


13:26
Nagy Imre igazgató HMVH Tornyai Múzeum

Kedves Igazgató Úr!

Tisztelettel kérdezem, ki és miért érezte úgy, hogy az Őszi Tárlaton kiállított két képem címét neki meg kell változtatni. Két idézőjel közé voltak írva, egyértelmű jelzés. Jó néhány éve címeim része az opuszszám. (Esetleges érdeklődőknek: pl. a címismétlések miatt.)
Tehát:
„Műterem, sötét van” helyett:  „Műterem, sötét van - A/2015/37 idézőjel bezárva
Borongós üdvözlettel:

 

14:03
Kedves Váli Dezső!
Megértettem mit kifogásolt… A „hiba valószínűleg a mi készülékünkben van”… az új, internetes regisztrációs rendszer levágta műveinek címéből az opus-számokat. Megértem neheztelését, de elnézését kérem a malőrért, s ígérem, hogy a jövőben az Ön által megadott formátumban lesznek feltüntetve a művek címei mind a képcímkéken, mind a katalógusban.
Üdvözlettel,
Nagy Imre
Utóirat: a közelgő ünnepek előtt Kívánok Önnek Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog, Sikerekben Gazdag Új Esztendőt!

 

14:45
Elnézést, hogy reflektálok, de ezen jót mosolyogtam:
..az új, internetes regisztrációs rendszer ...
azaz / mondjuk Marika/ az új titkárnő. :))
B.

[Az opuszszámot 2006. november 6. vezettem be címalkatrésznek.]15:19
Vállalnom kell az esetleges következményeket, ha tévtan. Ma délben arra a következtetésre jutottam, hogy a grenadírmars - ha így írják -, éppen olyan olyan finom, mint egy mákosrétes. Uborkával.


01:10
Tárgy: Nagyon leragadtunk 17-nél
Kedves Deske,  alig várom az ékszer 21. verzióját. (De azt a kék képet ugye nem akarja bántani? Így gyönyörű.)
Ui.: Hát ezzel a grenadírmarssal feladta a leckét. Lehet, hogy éppen olyan finom, mint a mákosrétes, de az biztos, hogy sokkal bonyolultabb lenne szállítani. (Ja, és az uborka csemege vagy kovászos?) F.

 

05:54
Bevallom, nem tudom a különbséget. Vagy már elfelejtettem. Nem, azt hiszem, sosem tudtam. Ezeket a dolgokat mindig odateszik a tányérom mellé, északnyugatra*. d.

 

*21:36 Kata: északkeletre. Persze.

2015. december 15., kedd

11:05
Jan. 4, hétfő, Bicskén(? valami ilyesmi) operálják a szememet. Kaptam egy URL-t, videointerjú E.P.- és Szüts-csel, közös könyvükről.
http://index.hu/video/2015/12/14/esterhazy_peter_szuts_miklos_konyvesblog/    F/2015/243 (nem saját fotó)

 

 

14:05
Szia, Deske! Megnéztem az interjút. Borzalmas. Semmitmondó öntetszelgések. Vajon ebből a posztmodern pózból a halál sem fogja felébreszteni? L.

2015. december 16., szerda

09:05
Megrendítő volt EP az interjúban. Talán Thomas Mann írta, hogy a szerelem és a halál közelsége megváltoztatja az optikánkat. EP önmaga maradt. Szemérmes őszinteséggel beszélt betegségéről, arról a felfoghatatlan helyzetről, hogy hogyan tovább. Szerepjátszás nélkül, maszatolás nélkül mondott ki dolgokat. F.

 

11:26
A zuhanyozóban rákérdeztek, válaszoltam:
- Nem rossz ez a 17. változat, de nem szól a szívhez.
Próbálkozom, az egész kapott egy zöld lazúrt.
Most otthonosabb. 18.

11:30
amikor a fáraó még hébe-hóba nemzeni méltóztatott [József a kenyéradó] AZ EKG-n túl vagyunk, a labor még hátra van, péntek 08:06-ra hívtak be. És kiváltottam a műtét után esedékes spec. szemcseppet is. Nem kéne azt az ezüst keretet arany felé? Kabátövem túllógó részét tartó gyűrűt (van neve?) odavarrtam az övhöz egy ponton, nem fog elveszni sohasem.

11:48
Visszacsinálom, arany keret nem vált be. 19.

 

2015. december 17., csütörtök

     

     VERSNAPLÓM bemutatója MA este 7.  ------   Szt. István krt. 5., KIESELBACH GALÉRIA
     (tényleg versek, de rímeket tőlem senki ne várjon)
                                                                              szíves invitálás VD.
előzetes helyfoglalás nem szükséges :)


09:15
Mindennel így van, ha az ember egyszer belekezd: 07h., orvosi váróterem, idő van, tabletről 2008-as szövegeimet olvasgatom. És ezt kinevezem versnek:


dátum: 2008.9.5.       fájl: html-2008/festeni-rossz.htm               C.09733
A Godot Galéria Hírlevele számára, fotókiállításomhoz


festeni rossz, fotózni jó, ezt mindenki tudja
1942 októberében kilenc hónap tűnődés után
bújtam ki a sötétkamrából
azóta csak hunyorgok a fényben
s toporgok itt tétován 

de hatvanhat éve rohangászom föl és alá
hogy ez ne tűnjön föl senkinek


09:42

És egy aranyos írás, újként olvastam ezt is reggel. Figyelő-cikk a DESKE.HU kötet megjelenésére.

...A deske.hu hétköznapi, jóleső, mint a kifli, amit az utcán szokott elrágni. Háromszáz oldal után jobban ismerem Váli Dezsőt, mint sok volt osztálytársamat sok együtt töltött év után. Tudom, hogy ereszt az úszószemüvege, hogy milyen sajtot és lekvárt szeret, és hogy milyen majdnemügynök volt. Tudom, hol van reggel 7-kor és azt is, mit csinál 8-kor, mennyi alatt fut le 1200 métert, és a télikabátja 5 centivel rövidebb a kelleténél, a reggeli misénél fázik a térde, ezért zsebeket varr az aljára, amibe kapupánt vasakat tesz anyákkal, hogy lehúzza, hiába...
Tudom, hogy rajong Klee-ért, az Excel-táblázatokért, és hogy annyit traktálta az istent a komputeres problémáival, hogy ''az Úr profi lett szoftverügyekben''...
Fura alak. Kihúzza a nadrágjából az övet, hogy lemérje egy platán derékbőségét a Lukács kertjében. Hazamegy, átszámítja, 6,4 méter. Aztán örül... Miért érzem úgy, hogy küldök neki egy üveg baracklekvárt?
a teljes cikk

 

2015. december 18., péntek

21:31
Tegnap este 19-20:30h. könyvbemutató: Kieselbach Galéria, VD-vel beszélgetett Margócsy István és és Juhász Anna. 40-50 fő, pogácsa.
Életbelépett a könyv, 84 oldal, 9 ábra, kemény kötés.

Megvásárolható: Írók Boltja, hétfő reggelre ott lesz, 3202 Ft.
Megrendelhető: 4000 Ft., VD. OTP. számlájára küldve: 11773023-03649082 + egy mail vali@deske.hu-ra, benne a postacím. A nyomda küldi majd, ajánlott levélben.


09:54

Nyomdaköltségem kedvezményhalmazzal a legkisebb hétjegyű szám volt, ma kifizettem, néhány nulla még maradt is itthon.

18:55
A mai nap leadminisztráltam ezt az új könyvet. Learchiváltam. Helyére tettem. Beszámoztam. C.15554 Már unom, bocs. Őt?

19:05
Két napja interjú, fotóssal. Ma átküldtek képeket.
Egy öregúr látványosan gesztikulál.
A kezei. Érdekes.
Bessenyey Bertalan felvétele
F/2015/245

 

 

20:21
Én megálmodtam,
Miki formába öntötte, kész, küldöm nekik.
(Kikötöttem, hogy plakát legyen.)
Tatabányai plakát - G/2015/18
100x70 cm.

Mért kéne egy új kiállításnak új plakát, új cím?
És új megnyitószöveg?

És még egy zseniális ötlet, hogy ha lehet, ne tőlem, a győri múzeumtól kérjenek anyagot.
Ami nálam, esetleges, csak válogatatlan új van, talán nem is elég.
Az anyamúzeumomban csak fotóból vagy 70, és mind keretezett.
Nekem meg mindez sok-sok és még több macera. Lenne.

20:47
Hideglelős egybeesés. És: mirejóaművészet. Operációhoz kérdezte az orvosnő, mert hogy úgy választana lencsét.
- Említette, egyik szemével más színt látott...
- Igen különbözőeket. De fogalmam sincs...
És most látom, a Versnapló 58.oldala, 1983.08.:

nem történt semmi
az ég kék maradt
(bal szemmel: kékebb)

 

21:23
Az édes, mindentudó Füst Milán nagy Tolsztoj tanulmánya:

Szerepel továbbá Polikuska családja is, eget verő nyomorában, és mégis oly gusztusosan, hogy az ember legszívesebben odamenne, hogy megsimogassa ezeket az édes nyomorgó kisgyerekeket.


21:59

És. Ha már ennyire belegabalyodtunk. Ez nem vers, netán?


1964.09.                                                C.15555

kis simamosolyú bújócska a hétköznapokkal

 

2015. december 19., szombat

11:16
Na, most megfogalmazódott körmailnek is, ha egyszer elkezdtem, muszáj folyt., bef.:

VERSNAPLÓ–kötetem
dec. 21., hétfőtől az Írók Boltjában, 3202,- Ft.
vagy postán, így: 

4000,- Ft. VD. számlájára: 11773023-03649082 + egy mail vali@deske.hu -ra,
a postacímmel. A nyomda küldi majd, ajánlott levélben.

szívélyes üdvözlettel:

Váli Dezső

(Ez a világ ilyen. Január végéig csak az Írók Boltjában lesz a könyvből.)


14:13
Nocsak. És ez például nem vers?!
1988. 05. ezt találtam legrégebbi előfordulásnak, (ön)interjú kézirat
1988. 09. megjelent a Mozgó Világ (ön)interjúban  C.01929
2015.12. a véglegesnek tekintett sokadik szövegváltozat C.15557:

                 Egy remekmű villámvillanás-időre megmutatja Isten köpenye szegélyét.

 

21:55
Van a Lukács uszodában egy titkos klub. Annyira titkos, hogy a résztvevők se nagyon tudnak róla. Akik igazán úsznak. Számon tartjuk egymást. Néhány öregedő férfi, kevesen vagyunk. Összemosolygunk. Csevegünk a zuhanyozóban, de egymással valahogy kicsit másképp. Mint akik

 

2015. december 20., vasárnap

09:37
Ez már csak így szokott lenni, két gyerekemet össz embertársaimtól megkülönböztetett módon, kitüntetetten szeretem. De érdekes, mennyire más hullámhosszon. Nehéz erre hasonlatot találni. Az egyiket inkább, mint egy gyöngyhalász vitorláshajót, Normafa-lejtőt porhóval; a másikat mint 43 éve járt lilacsempeszegélyes lépcsőházunkat. Vagy 05:23; vekkerként is működő asztali órámat.

12:20
Karácsonyra 30-35 deka krém halmazállapotú csendes nyugalmat szeretnék. Nem, mintha nem lenne.

12:21
Még beúszott négy fotó a könyvbemutatóról. Itt együtt minden, a 13. KIÁLLÍTÁSAIM menüpont alatt. Sőt, ide is betettem a teljes könyvet, aki amúgy nem akarná kézbe is fogni.

12:38
Szokásosan a Svábhegy-nyereg a Normafa és a jánoshegyi Libegő közötti sétaúton. F/2015/251 Tor zum verlassenen Garten /Klee/, A kert kapuja / H. G. Wells /


F/2015/252, nem először fotózom le ugyanazt, ugyanúgy.

13:15
Kedves Deske!
Sikerült meglepned. Vékonyka versgyűjteményedet nem érdemes egyszerre elolvasni, mert nagyon tömény, és nagyon ott van, ahogy manapság mondani szokták. L.

 

13:21
Köszi. 70 (vagy mennyi) %-om víz. d.

 

16:15
- Kedves Deske, iIyen gyűlőködő kommentet... fel kell ilyet tenni? Elnézést. H.
- Nem gyűlőlkődőnek látom; elítélőnek. d.

 

14:15
EP nagyon megváltozott és a szövege is nehezen követhető. Üdv: E.

 


2015. december 21., hétfő

12:23
A Mammut2 most éppen olyan, mint a föntebbi magányos fa, ködben. Vagy mégsem. De ez is szép. F/2015/253

17:54
Reméltem, hogy evvel provokálni tudok. És be is jött; két igen hasonló levél. Az egyik:

Hát elég nehéz lenne közös nevező alá hozni a gyönyörű ködös magányos fát, meg a Mammut giccset, hacsak nem, hogy mindkét fotó 2015 decemberében készült :)) Á.

 

Bár, hogy csakugyan giccs-e, erről érdemes lenne elgondolkozni. Majd egyszer.

 

2015. december 22., kedd

04:56
- Kedves Dezső, bár biztos  hallotta, a Virág Judit-aukción zsidótemetője 2,6-ról fölment 4.2 millióra. Nem én voltam :-) üdv: S.
- Nem, nem tudtam, köszönöm. Minden ilyen infónak nagyon örülök. d.

05:17
A fia küldte.
A két szentendrei díjazott.
Deim Pállal, akiből (szintén) Palibácsi,
vénember lett.
Mondja, két éve nem fest.

F/2015/254

06:20
Hiába, ez még az Ószövetség.

Ellenségeidet megetetem a saját húsukkal; úgy megittasodnak saját vérüktől, mint az új bortól. Akkor mindenki megtudja majd, hogy én, az Úr vagyok a te megszabadítód és a te Megváltód, Jákob erőse.
Iz.49.

 

09:49

2015. december 22., a mai reggel

Deim Palival közös fotónkat kissé átszínez, aztán adatbázisba
most kaptam meg mailben
négykor ébredtem, volt idő ilyesmire
sikerült mára megint egy kilót fogynom
fogmosás és tea három keksszel
törlöm a kellemes ünnepeket emaileket
kiderül, zsidótemetőmet 4,2 millért ütötték le az aukción
két kötetem dedikál, aztán csomagolópapírba
az egyikre dupla ragszalag, az Le Meux-be megy
egy kis kopogós Ószövetség Izaiás prófétától
útközben a szerszámboltosnak -- aki ugyan csak nyolckor nyit
de hétre itt, a parkolóhely miatt -- áldott karácsonnyal beköszön
fölhúzza a redőnyt és az ajtóban kezet fogunk
aztán futok tovább
a koldusnéni nem kap Bond cigarillót
de csak mert ma nem jött ki járókeretével a kapualjba
még hat várja az asztalomon
egy álmatag futóvendégnéni a sávomban
félrebillent fejjel egy helyben úszik, békésen kerülgetem
viszont a 38. hossznál néhány tempó erejéig
beletalálok a T.I. úszás gyönyörű ritmusába
51 másodperc hideg a forró zuhany után, de csak azért
hogy a rituális-regulárs 45 nehogy túl fontosnak érezze magát
kissé bosszantó, hogy 25 év után ez már egyáltalán nem kellemetlen

ritka nap, a mai hazafelé-szárazkifli kiválóan meghintve sókristályokkal

postára a becsomagolt könyvekkel, nem is kellett sorbaállni 2500 HUF
számlát kérek Miki nevére, ő el tudja számolni
adatait már tudja és így kiadja a postás gépe
hirtelen ötlettel egy hosszúkávé a Bem mozi mellett
és megcsodálom a falon új reklámfotóját a pohár tejeskávéról,
beleszóltam, megbeszéltük amikor fényképezte, és én is lefotóztam ugyanazt
legközelebb egyeztettem, az övé jobban sikerült
a Mechwart téren kiválasztom a kitett egyetlen fenyőfát és kifizetem 5000 HUF,
szerencsére nem lehetett válogatni
becsomagolják, félrerakatom
mert közben még Almásinak a Keleti Károlyban a negyedik emeletre
a nagyon várt verskötetet
gyalog, mert kulcsos lift, csak lakóknak
bár én amúgy se használnám

akkor a hátamon a nehéz fa, hazáig
kötélen kilógatom az erkélyen
még nincs kilenc, ketten megreggelizünk
én a keresztvetést mondom, igen lassan, a többit Kata
akkor oldalára fordítva a mosógép -- iszonyúan ugrált tegnap
centrifuga közben --
lábát ragasztószalaggal a helyére, amíg visszabillentem
ez nem fog kijönni többé
tízre egy fiú dedikáltatni mamájának karácsonyra
a kötetbe: szeretettel, remek fia van, ami igaz is
telefon, hogy bár javasoltak, de nem vettek föl a Széchenyi Akadémiára
mert a szakosztályvezető Maurer Dóra döntése szerint nem vagyok elég híres
ezen aztán könnyekig nevettem
édes Istenem, nehéz gyerekkora lehetett
aki elmesélte, Zsófia, majdnem sírt, hogy az egy vipera

még megnézem a Helyes szótárban
a rituális sajnos mégiscsak rövid i
akkor Katának 28 deka liszt kimér, de úgy, hogy
a tálka súlya a mértből levonódjon
nem hiszem, hogy harminc dekával ne kelne meg az a tészta
de hát így van a receptkönyvben, amit Kata félszemmel állandóan néz

akkor most folytatom az A/2012/07-et
előtte még fél liter fekete tea
és kezdődik a nap.11:40
Aztán mégis inkább az A/2015/74-es,
aminek az egyik gyenge
VERSNAPLÓ-illusztráció-próbálkozás az alapja.
Attól ilyen fura a mérete.

 

12:33
És a mai nap elsöprően fontos híre, valószínű, szinte biztos, jó ismerős festékgyárosom el fogja nekem készítetni azt a tizenöt kiló festményalapozót, aminek receptjét fél éve megadtam, s amit 6-8 éve már nem gyárt a magyar ipar. Illetve nem pontosan ilyet, mert feltételem, hogy ne legyen benne műanyag, gondolva a távoli hálás utókorra.

 

18:01
A nap vége, printek, aztán kicsit a többi versem. Az 1982-es Judit-szerelem ideje:

1982. tavasz                     C.1087/13
amíg itten írok
legalább nem rád gondolok-figyelek
átkozott lány (lény)
hanem némely kötőszavak esetleges elhagyhatóságára

 

20:47
Vettem volna elő a 20h-s Mária imánkhoz, a gallyacskából faragott rózsafüzér nem volt a jobb alsó nadrágzsebben. Ez a helyzet nem létezik. Ilyen nincs. Csak ott lehet, ugyanis. Nincs megoldás. Beláttam, itt földöntúl hatalmak :)) vagy blackout. Kezdtem körülnézni a műteremben, filctoll szárából, ecsetnyélből, miből faragjak. És ráütöttem a zsebre; ott volt. A Bundeswehr tölténytárra?, bajonettre? étkészletre? beleépített egy igen keskeny, hosszú zsebet a nagyba, abba csúszott bele. Ezt egyszer már megcsinálta velem, de az kiesett az agyamból. Harmadjára nem fogja megtenni, hosszában végigvágtam.
És még meg se szidhatom, hogy elbújt ez a nyavalyás. (rohadékot akartam írni, de azt végleg nem illik)

 

2015. december 23., szerda

17:38 Reggeli köd, hazafelé a Duna-parton. F/2015/255

 17:41
Délelőtt körülményesen egy második emeleti magángalériába - RODO HOME - a Bakáts térnél, telefonhívással egyeztetve, a tulajdonos kisaszony erre az alkalomra utazott szintén ide. Erre nagyon kiváncsi voltam, Csató József festő profi. A kaktuszai, tigrisei, néger figurái. Mostanra áttért a félabsztraktra, majd talán ez is letisztul, kitisztul.
Ráday utca 49. II. 20., március 16-ig, kapucsengő 26. t:, Elek Judit: 30/2994-768.


18:31

Sikerült befejeznem a képet (20adjára).
A keret belső peremét is, azt sötétre.

Ékszerműterem - A/2015/73

 

 

 

 

 

2015. december 24., csütörtök

12:28
Kissé volt csak unalmas, jav., Francia műterem - A/2012/07 71x51 cm. Ennek a keretét is átfestettem. Aztán vissza. Így kerek, azért vele együtt készült a hivatalos fotó is.
És a tegnapi képre mégiscsak rá lehetett tenni a múzeumi üveget. Na.

A délelőtt további részében:
1. valamikor rendszerváltozásilag átnevezték a Győr, Városi Művészeti Múzeumot Rómer Flóris [...] múzeummá, s evvel nálam nagy kavarodás a festmények stb. tulajdonosainál. (anyamúzeumom, 32 kép, 60 fotó). Félálomban gép előtt, időnkénti fekete lyukakkal, de rendbe tettem.

2. Mivel a tegnapi életlista /szerintem/ verskategória, akkor ez az 1972. augusztusi szöveg is megérdemli. (Amikor is új életforma, leköltöztünk a Gellérthegyről a műteremlakásba.) Át a verseimhez, tehát új C. szám; C.15564-66, adatbázisba, print két pld., iratdobozba. És lehet újra elfelejteni. Ezt a szöveget Bognár Robi fedezte föl annó, könyvszerkesztés közben; ez érdekes, mert azt gondolnám, kizárólag számomra tartalmas.

A Gellérthegy-, Mihály utca és a Körtér (lakás és műterem) közötti sétautam három éve, minden nap.
Most elmarad, meg kéne írni.
ESTE, HAZAFELÉ

a kutyasétáltató esőköpeny-javító dinasztia
a garázs autómosóval
ciripelés fogad és tántorgok
régimódi lakásban néha az öreg hölgy sárga lámpaernyő
az egyetem párkányán üldögélő párok a sötétben
az egyetem egyik kisszobája éjjel is világít
könyvespolcra látni
az egyetem porta melletti ''korrepetáló'' szobája
a lánykollégium emeletes ágyakkal
meghitté igyekvő sarkokkal
este motorozó srácok [...]14:16
Kata napok óta ajándékgyárt és sőt. Meg éjjel-nappal a konyhában, és azon túl is. Én meg elmaradt rendeznivalóimat. Nekem inkább ez a békés nyugalom a karácsonyidő. Ajándékokat korábban, egy rövid délutánon. Nem zavarjuk egymást. Az imént a boltba öt elmaradt csirkecombért. (Ki lehet az ötödik?) Aztán vissza a fotógéphez.


17:56
Moszkvából idetelepült szomszéd házaspár,
a férfi a nagyhatalmú duma tagja volt, már nyugdíjas.
Az asszonyka lelkesen tanul magyarul, ebben Kata is segítette.
Most karácsonykívánságuk mailben,
valahonnét kicopyzva, hogy békés-boldog... Mutatom.
Mit lehet könnyen lefordíthatót ilyenkor válaszolni,
kisszótár szókincséhez alkalmazkodva.
Krisztust akartam volna írni, de az inkább húsvét.

Jézus itt van!

 

 

18:41
Indulok Mikiért, villamos ilyenkor nincs. Sül a a csirke, de a serpenyőben tíz van. Hogy lett ez az ötből. Ja, a fele más formájú. Elvágta.

 

2015. december 25., péntek, KARÁCSONY


07:22
Fagyújtásnál tegnap a Lukács evangéliumot Mikivel olvastattam föl, tudtam, hogy a könnyeimtől erre nem leszek alkalmas.
Meghatódós lettem.
Én nem bírtam fönnmaradni az éjféli miséig, hát csak most, egyedül a reggeli fél hetesre.
Uszoda elmarad, ma tízkor nyit, így a templomból haza.
Ajándéknak egy nem ide való, kézzel másolt Zelk-vers tőlem, unokák is ezt kapják majd délután; haldokló asszonyról szól.
A szomszéd kórteremben.
Figyelmes édes-édes-, véletlenszerűen kétfelől ugyanazt kaptam: 2-2 főzelékkonzerv, reagálva egy korábbi beszélgetésünk mellékmondatára, hogy mennyire vágyódom már egy sóletre, mert festésnél igen nélkülözöm a(z üres) konzervdobozokat, elfogytak. Miki föl is ajánlotta, hogy a most kapottak tartalmát nejlonzacskóban hazaviszi, lefagyasztja.
És tőle váratlanul ez is, emailban: megcsinálta e-booknak a VERSNAPLÓT.
Nyolc óra, én is fekszem vissza aludni. Mosogatás később. Majd a délelőtti svábhegyi séta után sterilizálok. Búcsúzóul egy csirkecomb a frizsiderből, kár hogy jéghideg. Fölöttem lebeg Kata lehetséges mondata, 1, mért nem melegítetted meg 2. én ezt ugyan ebédre szántam --

2015. december 26., szombat

09:20
Dúdolom, gólya, gólya, gilice. De az mi. Értelmező szótár: népi formája a gerlicének -, kedveskedés, lényegében gerle. Mit szól ehhez egy gólya?

09:46
Azt hiszem, két vagy háromszor dobtam ki eddig Petőfi-összesemet. Most éppen nincs is. Ezeréves kultúra súlya/fegyelme vállamon. Szellemes ötlet, amit Kata múltkoriban megvett, magyar versek a legendás Kormos válogatásában. Persze benne jócskán Petőfi. És most megfogott. A téli esték. A téma bevezetése hülyeség, halvány síri árnyak, vén koldús, de amikor belejön a filmforgatásba:

Holnap kenyésütés napja lesz, szitál a
Szolgáló, s dalolgat, behallik nótája.
Csikorog a kútgém ott kinn az udvaron,
Lovait itatj' a kocsis éjszakára.
Húzzák a cigányok valami víg toron,
Távolról hangzik a bőgő mormogása.
S e különféle zaj ott benn a szobába'
Összefoly egy csendes lágy harmóniába.

Ott vagyok! Látom.

Más.

DÉLIBÁB
A fölforrt júliusi síkság
iszonyú délibábja: hómező.


Dérré fagy a nyári verejték
a menetelő holtak homlokán.


Zelk Oroszország -1943-ra, munkaszolgálatos éveire emlékezik. Jóbarát.

 

15:56

Ködben járni jó.
Ma az Árpád-kilátónál.
(Katát ágyból kiráncigálva)
(Bár ez költői túlzás.)
(De hát költő vagyok.)
(Vagy legalábbis-)

F/2015/256, 257

 

 

15:57
Megvolt az egy órás pódiumbeszélgetés Juhász Ferenc lányával és Margócsy tanár úrral a könyvbemutatómon. Ha sikerül a kapott vidofelvételt (sokkal kisebb) hangfájllá átalakítani, majd mutatom is. Mindenféle udvarias gondolatokat avval akartam félbevágni, hogy itt számomra nyilvánvalóan egyetlen igazi kérdés van, ha egy tízes skálán Petőfi tíz és én kettes, helyénvaló-e egy ilyesmit publikálni. Rögtön próbáltam továbbgondolni: van e szükség mongol-idióta gyerekre. Hitler szerint, aki nagyon okos ember volt, nincs. Cigányokra se. Ez az tiszta értelem válasza. Ha kimarad a szeretet.
De ez nem is a pontosan erre adott válasz.


Mert hogy szorosabban: a kultúrának, ami a szent fölösleges tartománya, van-e szüksége a középszer derékhadára (rám). Ott szakszerűen vagy udvariasan titakoztak, hogy objektív skála nem létezik, satöbbi, de ez mellékvágány. Véleményem tovább bizonytalankodott. Én ezt korábban magamnak avval zártam, ha az élő tíz fotóművésznek készítenének fotógépet, még a méteres kameránál tartanánk. De mivel milliószámra érdemes gyártani, konkurenciaharc közepette-


Utólag is töbször följött: volt értelme ezt a helyenként igen gyengécske könyvet kiadni. Aztán egy igazi jó válasz tegnapelőtt, itt a műteremben: a piramis csúcsát sok-sok alatta-kő tartja. És egy gondolatom, ezt harminc éve vallom: ha egy tárlaton négy igazán jó kép, az egy jó (szükséges) kiállítás.
Dedikálópecsétemen ez a szöveg.

 

Közben elkészült a hang, 63 perc. Leírva majd gyorsabb lesz a dolog.

 22:08
Délutáni álmom. Katával villamoson, két idős nyugdíjas, beszélgetünk. Jegyellenőr közeledik, várom mi lesz. Ugyanis Kata e percben kislány, aki zavartan magyarázkodik, hogy neki anyukája megígérte, hogy ha kétszer valami jót megcsinál, akkor kimehet a műjégre korcsolyázni. Tehát neki most nincs jegye. Hallgatagon figyelem az eseményeket, de nincs tovább.

 

2015. december 27., vasárnap

06:10
Egy VERSNAPLÓ-kötet postára Oravecznek, dedikálva:

22 kötet a könyvtáram. Abból 3 a tied. vd.

 

08:38
Ó, ó, nagyszerű és végre. Most útközben hazafelé kitaláltam az igazi karácsonyi ajándékomat. Délelőtt megnézek a Nemzeti Galériában egy Paál Lászlót. Nem a tehénkéset, bár az is nagyon jó, de az csak nagyon jó. Olyat én is tudok. Hanem egy erdőset. Sőt. Katának is ezt adom. Ha velem jön. Ha nem, hazajőve elmesélem neki néhány páros magánhangzóval.  22:02
Édes Istenem, hogy szeretem ezt a fotót.
Oroszországi lehet.

 
Nem lehet Paálra mondani,
hogy egy kutyaütő

 

2015. december 28., hétfő

10:33

Ránéztem és igazam van,
jó kép és
méltóságteljesen unalmas.
Volt.
Most legalábbis a méltóságtelje eltűnt.
A/2015/68

 

 

 

13:24
Itt a - 21. (befejezett) változat -, tényleg már csak a széles keretet kellett
adjutánsi ötletre, segédletével levenni a befejezéshez.
Rosszak voltak az arányok.
És a keskeny keret se ezüst már.
Ékszerkészítés.

Ékszerműterem - A/2015/73

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015. december 29., kedd

 

14:41
Most ágyból ki (félálomban megfejtettem a mennyországot). Reggel olv., Barsi Balázs OFM. mondja, tegye a szívére a kezét, melyikünk nem aggódott azon, hogy a mennyország unalmas lesz. (Én mindig exceltáblázatok készítését...) S most eszembe jutott. Krisztus a lezárt ajtó ellenére bejött a szobába, és/de emberi módon beszélgetett. 2. A parton halat kért és meg is ette. Tehát ott is létezni fog evilági habitusunk. Is. Csak kiegészítve avval, amit az ottaniak tudnak, térben-időben egyszerre mindent befogadni. Ahogy Szűz Mária millió kéréssel foglalkozik egyszerre. Szóval nem lesz baj.

 

KÖZPONTBÓL LEVÉL JÖTT: HÉTFŐN TECHNIKAI EMAILSZÜNET,

de ma se jön!

 

18:57
Tegnap déli vendégötlet - kettőszázharminc hála! - délután összeállít, ma 04:00 - 18:58h keretgyártás. És megvan. A VERSNAPLÓ illusztrációi a maradékkal együvé, egy keretbe. Minden üveges szabadságon van, sajnos, pedig.
Műteremnapló - B/2015/15 73x143 cm, farost, olajlavírozott ceruzarajzok

2015. december 30., szerda

FIGYELEM,
HÉTFŐ - KEDDEN NEKEM KÜLDÖTT LEVELEK
ELVESZTEK.
MÁRA LETT JÓ.


10:43
Napok óta hordom magamnál nejlonzacskóban. Hogy a kuka pilótájának adjak egy VERSNAPLÓ-t. Aki annó azt a zseniális Canada Yours to Discover-t ajándékozta nekem: Tegnap végre láttam az autót, már a köv. háznál volt, kiszámíthatatlan időpontban járnak, reggel futtomban szoktunk egymásnak integetni. Most jelentősen futnom kellett. De csak a testes hátsó baloldali cigányember volt az eredeti legénységből. A pilóta szabadsáon, de átadja neki. - De maga is nézzen bele!
Katáva röhögünk. Már nem egyet, nem kettőt rendeltek a könyvemből! Hármat. Győzzem postára hordani. Ajándékba persze már elment ötven.

10:55
És ma napsüt!
Bele a konyhába.
F/2015/260


  

10:57
És hátradőlhetek a székben,
végre elkészült az A/2015/73
Csak visssza kellett csavarozni a széles keretet.

Az egy olvasóm által
előre beharangozott 22. változat.

 

 

 

 

 

19:58
Ma délután négy kép került szóba.

A/2015/73 rendesen lefotózva, hogy a magáról a képről se feledkezzünk el A/2015/68, ez tovább, a közepe kékebbre ez az A/1985/07-es zsidótemetőm, amit barátom avval a feltétellel vásárolt meg a Godot Galériától 12000 dollárért ma délután, ha én ezt szomorúbbra átfestem. Elvállaltam. Aztán estére megcsináltam. Majd eldönti, neki melyik a jobb, ugyanis nyomtalanul lemosható az új állapot egy 30 éves képnél

20:50
Tetszett neki az átfestés, nagyon. Elvitte.

2015. december 31., csütörtök

05:25
Hajnali mailváltás a megrendelővel:

- Vissza lehet hozni az eredeti csillagot és a baé alsó mandulafát az erdeti kontraszttal? A.
- Nem sajnos. d.
- [10 perc múltán:] Illetve a csillagot, hozzad. d.

08:58
A professzorasszony hátúszásban a sávomba tévedt, kissé nekemjött. Később megkérdeztem tőle, ugye, te kezet fogtál II. János Pállal. Igen. Akkor most fogjunk kezet. És akkor én másodkézből --

_______________________________________________________________


Miért írom én le mindezeket.
Gondolataim országút menti fekete csíkos fehér betonkövek. Segíthetnek az iránymeghatározásban.
Fennköltebb hasonlat, amit Dobszaynak írtam annó: Világítótorony vagy. Nem felejtve, hogy a hajóknak nem feladata, sőt nem is javallt pont oda menni.

_______________________________________________________________


09:23
Ne vigyem magammal a sírba, elmondom az igazi mákostészta receptjét. Egy személyre 15 dk. Gyermelyi Hosszúmetéltet számítunk. Puhára főzve előmelegített jénai üvegtálba tesszük, rá finomra őrölt mák, bőségesen. Semmiképpen nem por, hanem krisztálycukorral meghintjük, néhány szem mazsola a tetejére. Akkor két kézzel óvatos mozdulattal kihúzzuk alóla a tésztát, gondosan csomagoljuk, hiszen az még más alkalommal is fölhasználható lesz. Aztán ami a tálban, melegen, de nem forrón tálaljuk.


09:39

És most már nem a minisztériumot látom hazafelé, hanem igazi hegyet is. F/2015/261

 

13:01
Gyűjtő reggel visszahozta, hogy éjjel alig aludt az izgalomtól. Ezt szeretem.
Jó ötletek és kérések. Ha hajlandó vagyok.
Például a Dávidcsillag mégiscsak jobb lenne, ha-
Holott tegnap ő kérte elhomályosítani.
És evvel tegnap igaza is volt.
Végül mára így változott a dolog, mutatom.
El is vitte.
És evvel befejeztetett.

Mint az év.

köszönök mindent és mindenkit

2015. dec. látogató 271/nap
2015. év látogató     306/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu