VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 250.

2016. január 1., péntek

10:36
Ilyet is meg lehet csendben ünnepelni 3 háztartási keksszel; a 250. levél.

Év eleji fontos:
Télire Kata biciklije farát is fölakasztottam az előszobában, ne terhelje tömege a gumit.
Meg aztán az én dolgom (lenne) (időnként?) (szombatonként?) alatta söpörni.

(06:40-10:30 adatbázisba a decemberi 100 NEWS-illusztráció adatai + évvégi adminisztáció; egy díj, egy könyv, 74 kép, egy lyukas teásbögre.* Most megyek is ágy.)

 

*tényleg beírtam. műemlék.
3. ÉLETRAJZ / ÉVEIM TÖRTÉNETE

 

19:35
Estére megszerkesztettem a VERSNAPLÓ - kötet kapcsán történt Kieselbach Galéria-beli pódiumbeszélgetésünk leírt szövegét.

Margócsy István:
...Petőfi kijelentette azt a kedvesen kamaszos nagyszájú véleményt, miszerint Shakespeare egyenlő a teremtés felével. Aztán mégis írt drámákat. Én úgy vélem, hogy Petőfi drámái jóval gyengébbek, mint a Shakespeare drámák, de nem kárhoztatom, hogy megpróbálta. Nincs egy abszolút értékű mérce, mert miért lenne?  A te naplódból tudom, néhány, abszolút elismert nagy festőről rendkívül durván bírsz nyilatkozni, vagy egyszerűen nem veszed figyelembe, mint ahogy például mely botrányos kijelentés ez: elolvastam három Shakespeare drámát, és kész, harminc éve otthagytam. De ez egy tiszteletreméltó álláspont, nyilvánvalóan nem egy művészettörténeti vagy irodalomtörténeti értékelés, de benne van a művészet fogyasztásának elemi gesztusa, hogy én azt olvasom, amire nekem van szükségem, nem pedig azt, amit az európai kultúra nagyságai pecséttel hitelesítettek. Tehát nem az a kérdés, hogy Petőfi vagy Lator László jobban csinálta?, mert Petőfi és Lator László mást csinált. Úgyhogy egyáltalán nem udvariaskodom veled, erről szó nincsen.
a teljes szöveg


21:37
Aki igényli, itt letöltheti a VERSNAPLÓT epub   (e-book) formátumban. 15 MB. Miki csinálta.

2016. január 2., szombat


12:17
Szia Deske, A mai mno.hu hozza a Veled készült interjút.

Üdv, szépséges évet, éveket kívánok. F.

Ők ezt emelték ki, újként olvastam:

Legendák és mítoszok tapadnak Váli Dezső, az egyik legjelentősebb kortárs magyar festőművész alakja köré. Katolicizmus és liberalizmus kapcsolatáról, a képek megsemmisítéséről és a Magyar Művészeti Akadémiáról beszélgettünk vele.

És van értelme szembeállítani, hogy valaki egyszerre liberális és katolikus, ahogy az ön esetében szokás ezen tűnődni?
– Bizonyára nehéz feladat egy újságot mindennap tartalommal megtölteni és evvel megélhetést adni pár embernek, akik mondjuk nem tudnak festeni.

– Szokás beszélni például Pilinszky János kapcsán katolikus költészetről. Létezik katolikus festészet?
– Katolikus költészet sem létezik. Vannak jó művek és kevésbé jók. Pilinszky szerint a szakrális művészet egyszerűen szóismétlés. Minden jó mű fölfelé mutat. Petri néhány gyönyörű, káromkodásgyanús verse is.  [a teljes interjú]


13:42

A Svábhegy ma délelőtt. F/2016/001


20:25

Szia Deske! Van még egy ajánlata a gyűjtőnek. Ha nem érdekel, nem tudsz ráhangolódni, vagy végzetesen köt az a bizonyos megállapodás, hogy nem festesz több temetőt, stb, akkor semmi megbántódás senki részéről, egyszerűen mondj nemet. Ahogy szoktál. Megemelte a tétet, 5 temetős képet rendelne tőled, és darabját egy kicsit többért, 700.000-ért. Tehát összesen 3.5 milliót kapnál. üdv, S.

Köszönöm szépen! Egy udvarias nem. d.

2016. január 3., vasárnap

05:53
Mutattam már? Az is lehet. Elém került, megint.

KEGYELEM
Sose lép gyíkra csigára
soha egy föltámadt fűszálra
a földön járó isten lába
de vétkeinket eltapossa
mert vétkeinket megbocsájtja.
    Zelk

08:43
Utolsó reggel az uszodába. Két hét kimarad. Holnap szürkehályog műtét Bicskén. Mike fuvaroz.  F/2016/002

 

 

Földszintes dolog ez a színes fotózás, mindig is úgy tartottam, de sajnos megkerülhetetlen. Vannak színes témák.

 


 

09:59
Reggel járt a fejemben a Todesengel (Klee). Mégiscsak talán a legkomolyabb képe, késői munka. Szeretném látni, kéne róla egy jó repró. Beütöttem, így, németül. Több nagyon gyenge jött föl, és egy jó (láttam az eredetit). Nyitom. És a forrása a Klee-oldalon: deske.hu / KÉPTÁR.
12:58
Egyáltalán, jár a fejemben ez a Klee. Az ő (általa is deklarált) misztikus mélységei..., áhítattal közelítettem felé az első évtizedekben. És az ő részéről ez nyilvánvalóan hiteles. Csakhogy ehhez semmi közöm, hogy melyik kályhától kezdi a táncot. Most nézem a képeit. Rafinált faktúra és színegyensúlyi játékok. Sok helyen. Fájdalmas.
Tévedés. Ettől még lehetne zseniális.
Rothkót transzcendensebbnek látom (vagyis/tehát egyszerűen jobbnak). Itt az édes-édes Bonnard is alulmarad, az édes színharmóniáival.
(Zárójelben; azon a google-Klee oldalon még négy deske.hu-ról átvett kép. A legkülönösebb ez a kisfiús, valamelyik vidéki múzeumban fotózhattam.)

 

19:12
Ez rejtély. Kata még Dunakeszin, vasárnap délután, én meg most itt eljátszottam vele. Klee Nevető gótika képét szeretem, de se nálam honlapon nem volt soha, se a neten nem kerestem. A szót nem írtam le, németül se, eddig. Most beírtam a fejlécbe: Lachende Gotik Klee, és a följövő kb. 300 kép között az én honlapomról 32 kép; az 1973-as katonakönyvem, a műhelyszobám, képeim, könyvborítóm, légifelvételem. Ki érti ezt? Másnak is ugyanezek jönnének föl? Vagy tudnak rólam, és belőlem kezdenek elsősorban keresni?
Sőt! Ha a Klee szót elhagytam!, akkor is kb. ugyanezek, sőt még egyéb fotóm is, evvel a szöveggel:
És a szárazkifliknek is lett egy jó hely a fűrészgép alatt. Mindig a jobbszélsőt kell megenni, akkor nincs sorrendprobléma, időbeli keveredés..


 

 

2016. január 4., hétfő

06:28
Katának szóltam, van egy közös programunk, műtét után csak nagyon kíméletesen-lassan szabad mozognom egy ideig.
Na, indulok.

13:06
Délre értünk haza. Kissé bódult meg fáradt, de úgy tűnik, tudok egy szemmel is írni. Műtét előtt egy óra ágyon fekve, többszöri szemcsepegtetés, érzéstelenítésnek is szánva. Végig régi leveleimet olvastam tableten. Erdő Péter püspökömnek, aztán mivel nem válaszolt, még egyszer, stb. A műtőasztalon tán 20 perc, a legkisebb fájdalom nélkül, érdektelen. Vakító fénypontot kellett végig néznem, ami időnként billegett, nyilván ahogy jobbra-balra tisztogatták a kiszedett szemlencse helyét. Holnap kontroll, aztán..., Lacika már másnap dolgozott ötvös műhelyében.
Érdektelen. Hanem utána.
Megint egy órás fekvés a kórházi szobában, ahol a mellettem fekvő műtött sorstárs, beszéltettem. Belemelegedett; elmesélte, hogy vágta el gondolkodás nélkül egy 14 éves néger kislány torkát. Másik kezével annak kezét fogva le, aki ujját a géppisztoly ravaszán tartva állt őrséget a német turistaházaspárt fogvatartó kunyhó előtt. Túszszabadításra specializálódott francia idegenlégiós volt négy és fél évig. Akkor leszerelték, mert kocsmában egy nővita kapcsán hasba szúrta bajtársát. Főleg Dél-Afrikában szolgált, de szabadított Ecuadorban is, Indiában. A helyszín közelében dobták le őket, volt hogy a két kilométert a dzsungelen keresztül három nap alatt tudták megtenni. Tökéletes érzéketlenségre, kíméletlenségre dresszírozva, addig aláztak meg minket napról napra, míg végül mindenkit gyűlöltünk. Bajtársiasság nem volt köztük. Sebesültjeiket hátrahagyták, volt akit csak kígyó mart meg. Menekültükben aknákat telepítettek maguk mögé, damilszál két bokor között, azt nem lehetett észrevenni. Egyik akciójukban egy néger bajtársuk tűzparancs előtt lőni kezdett erősen bedrogozott állapotban, emiatt tűzharc keletkezett, csak négyen maradtak életben, de az senkit nem érdekelt.ott nem számított. A harmincfős egységében hatan voltak magyarok. A drogozást egyébként nem ellenőrizték. Legtöbbször a hangtompítós eszközöket sem lehetett használni, ilyenkor nyíllal, csúzlival és késsel öltek. A csúzlin irányzék volt, skálával, golyóscsapágy golyót tettek bele. Például egy fa tetején lévő megfigyelőt csak evvel lehetett leszedni. Akciókra szállításuk közben az egyébként is borotvaéles késeiket, machetéjüket köszörülték. Egyszer egy mesterlövész likvidálását bízták rá, ő három napig feküdt mozdulatlanul, maga alá vizelt, míg az egyszer kidugta a fedezék mögül a homlokát. Volt, hogy több órát lógott húsz méter magasan egy fa tetején, ejtőernyősen, míg ki tudta magát szabadítani. Erre is kitanították. Először másfél éves rettenetesen kemény kiképzés, avval, hogyha belehal, rendben van, hiszen akkor akcióban is meghalna. Minden otthoni idejükben gyakorlatoztatták őket. Nevük nem volt, csak számuk, a temetőjükben is csak szám a fejfán. Zsoldosok voltak, rengeteget kerestek, el se tudták költeni, csak italra, drogra és nőre. Neki is volt partnere, szinte meg is szerettem.
És hogy került oda. A 68-as cseh bevonulásra katonaként kivitték, ott megszökött egy szlovák ismerősével, civil ruha, éjszakánként lopott biciklivel, meg gyalogoltak. A háborús feszültség miatt másutt nem volt komoly figyelem a határon, egy tehervonatban szöktek át nyugatra. A szlovák bátyja az idegenlégióban szolgát, ott már várták őket. Hazatoloncolva három évre ítélték, mint katonaszökevényt, abból másfél évet ült le.
Utána Pesten daruszerelő lett, egyszer hogy a többiek hamar folytatni tudják a munkát, ami szigorúan tilos volt, harminc méter magasan kimászott a darukar végébe, és megjavította a reflektort. Nagyon megköszönték neki, és majdnem fegyelmit kapott.

Most jó lesz lefeküdni, igen kívánkozom már ágyba. Ja, és hajolni nem szabad.

18:43
Korábbi asztalos-segítőm, nagyon ügyes fiú, harmadik éve egy dán szigeten fedeles napozó-nyugágyakat készít, s mindezt addig, amíg anyagilag egyenesbe nem kerül. Évente két-háromszor hazalátogat, kisgyerekei vannak. Műgyűjtő, az ottani ócskapiacon 17. századi rézkarcot talált, minden pénze ráment. Sorsok. Most ottani címkéjű gyümölcsteát hozott nekem; szárazon eszem nassolásképpen (német, biz torkoskodik) nagyon finom. És nem is hizlal :)))

 

18:57
És megjött a tél. Gyönyörű. Speciel most éppen nem nagyon örülök neki. F/2015/204

 

19:47
Most mást úgyse nagyon tudok csinálni,
hát ide Kata egyik kedvenc fotóját,
- most épp meglátta a gépemen -,
ami őt mindenféle filozófiai szintű
szemefuttatásokra sarkallja
az emberiségről.

Holnap reggel kontrollra a János kórházba,
az útra már le lehet venni a szemmaszkot.
Akkor minden kiderül.
Most másfél dioptriás szemet csináltak nekem.
A szemüveget hozzá decemberben megcsináltattam,
(az eddigi 6 és fél volt, olvasónak), merthogy továbbra is a szemüveges életformát választottam.2016. január 5., kedd

05:18 Valami egészen csodálatos, ami élességgel látok, gyönyörű. Ahogy 30 éve nem. Van kontroll: a bal szem, szemüveggel. És mennyire intenzív színek. Felkiáltójel. Lazúrt kívánnak.

05:32
- Deske, olvasom, József Attila így határozta meg a műalkotást: Az egyetlen látható egész. (Az Isten köpenye szegélyéről jut eszembe.) A.
- Köszönöm, nem értek egyet. Nem ő az egész. Hanem csak ablak, vagy talán egy sodrás, segítő lendület. ölel d.

 

05:58
Tegnap az előszobaszőnyegen, rituális üzenőhelyünkön ez várt.

 

 

 

 

 

 

 

10:07
Reggel héttől váróteremben, szemorvosi kontroll, együtt üldögélünk a tegnapi deszantossal.
-- Menetszerelésük 70 kiló volt. Ha ejtőernyővel dobták le őket, akkor is. Nagy része töltény. Ő az előírtnál többet vitt, ezt lehetett. Három napi élelem. Volt, hogy két hétig a dzsungelben rejtőztek. Akkor kígyó és majomhús, nyersen, amit nyílpuskával elértek, tüzet gyújtani nem lehetett. Mi volt még. Lefóliázott lószar. Egyszer az mentette meg. Akcióban fűruhában álcázva feküdt, és két néger katona jött vele szemben, harcra idomított kutyákkal. A kettőt hatástalanítani tudtam volna, de mi a van a kutyákkal. Az arc, kéz bekenése lószarral ezen segít, a két kutya kétfelől kikerülte, azt a szagot nem bírják.
-- Egyszer de Gaulle tüntette ki, személyesen, a mellére, akkor nyolc túszt hoztak ki valahonnan, s azért volt ez a nagy fölhajtás, mert egyikük egy milliárdos fia volt.
-- A vezénylési szavakat megtanulták franciául, több nem is igen kellett. Sok nemzetiség, egymás nyelvét nem tudták. De aki százötven együtt, egymásról azért tudták ki miért itt, hányszoros gyilkos. A másik százötven az ő váltócsapatuk volt, de előfordult szükségből párhuzamos akció is.
-- Hogy ne keltsenek senkiben feltűnést, mindig az adott ország egyenruhájában és az ottaniak fegyverzetével utaztak. Ezért minden ország fegyverét megtanulták kezelni. Saját állandójuk csak a hangtompítós pisztoly, a kés és a machete. Annak cseresznyefa nyelébe az ujjak helye belemarva. Fabábukon tanították az ütés - vágástípusokat, a bábukon találatjelző. Soha szabadidejük, mindig gyakoroltatták őket.
-- Minden jármű, légijármű kezelését tudták, elő is fordult, hogy a kilőtték a pilótájukat. Kihúztuk a testet, beült helyére más. Gallérjukban méregfiola, gyógykészletükben méreginjekció, de az ölésre szánva, ellenség nyakába. Nem tudja, hány embert ölt meg, sokat. Őt az első félév után választották ki, több százból. Testsúly és magassági határok, szemüveges nem lehet, megfelelő fizikum, és képességek. Evvel együtt is nem számított, közülük ki hal meg, csáklyával elhúzták, otthagyták. A terepen aztán általában a vadállatok ették meg.
-- Nevetett, hogy ezek a magyar TEK-esek semmit nem tudnak hozzájuk képest. Az oroszok, azok igen. Ott a téli kiképzés is. Bele a fagyos folyóba, utána tovább, amíg rájuk szárad a ruha.
Hét év a szolgálati idő, de van, aki bennmarad. Például aki gestapós volt, tudja, nem mehet innét sehova. De aki hét év után leszerel is, nemigen normális ember már.

Akkor behívtak, kérésemre február 8 a köv. műtét. Kiszámítottuk, a tízkilós egységekből álló műtermemet március elsején, három hét múlva már emelhetem, szállíthatom Kecskemétre.

 

11:01
Ezt mindig le szokom fényképezni.
Hazafelé a János kórházból.
F/2016/005

 

18:31
Drága, 32 nyelven megjelenő barátom levelére most találtam rá.

- Nem tudom melyikőtök a hülyébb, te vagy a barátod, írom első dühömben.
Harmincéves képeid tényleg nem kéne baszkurálnod. Pláne nem szomorítanod. Szeretettel: Gy

- még félszemmel szemoperáció után.
keresve egy levelet, találtalak meg, merthogy véletlen a szemétbe került.
köszönöm hogy szeretsz
persze hülyék vagyunk mindketten
tudod, Illyés is deklarálta, hogy neki halálig joga van a verseit átírnia (asszem többet el is rontott)

minden csak játék

vagy komolyabban: láttam igazi lehetőséget a dologban

vagy komolyabban: most tényleg jobban tetszik
(harmincéves kép változtatása visszamosható lett volna, nyom nélkül) ölellek! d.

- Hirtelen felindultam, de tartom az indulatot. Oda már nem tudsz többet visszamenni. Másik képet bármikor festhetsz. Harminc évvel ezelőtti önmagaddal nem vagy már azonos, ezt hinni hübrisz és kevélység, és a régi reményt és a feltámadást ami a képen volt (mert az volt rajta) "szomorítani" hát majdhogynem Istenkáromlás. Illyés átírta a verseit igen, Szabó Lőrinc is igen, de a régiek azért megmaradtak. A te régi képednek nyoma se marad, és ez kár. Virágzó mandulafát kivágni.... nem folytatom. Gy


- Te, nekem ez játék, tényleg és tényleg. Nekem mindent szabad. A mostari hidat is lebombázák, az nagyobb... emberek vagyunk, és maradunk. Aranyos vagy, köszi! És képzeld, az operáció napján még fogytam is! d.

 

- Ismeretlenül is üdvözlöm a barátját, magam is rögtön azt írtam, a vevő hülye. Persze maga azt csinál amit akar, mindent szabad, mint mindenkinek; volt egy nagyon jó képe, és lett egy képe... a hálás utókor majd ezt nézi/heti és nem azt, ami volt... L.


- A történet lényege, ő azt mondta, akkor veszi meg (a Galériától) a képet, ha átfestem szomorúra. Nekem ehhez kedvem volt, nem volt erős munka. d.

 

20:17
Ollé. Most veszem észre, eddig nátha elleni szert csöpögtettem operált szemembe. Ötször kell naponta. Egy hétig ne érje víz. Fejemre húzott nejlonzacskóval fogok zuhanyozni.

2016. január 6., szerda

06:29
Veszélyes lenne például gyorsan lehajolnom két hétig. Mozgásom szokásosan hirtelen. Elkezdtem átprogramozni, hogy minden mozdulat nyugodt, puha. Egy kabátfölvétel. Nagyon furcsa, nagyon nehéz, nagyon érdekes.


17:48
Nézem bal szemmel / szemüveggel az új kép keretét. Hibátlan fekete. Nézem az új szememmel, most két nap után, sokkal feketébb és élesebb rajzú. Ilyet 30 éve, hogy szemüveges, nem láttam. Pedig a nagyon drága, legújabb modell Zeiss-üveg, ami csakugyan jobb, mint a korábbi nagyon jók. Van tapasztalatom. És egy hónap múlva megcsinálják a másik szemet is. Egyeztettük, 20 nap elég lesz a gyógyulásra, mehetek alkotóházba, márc. 1. 06h. Kecskeméti uszoda.
Műtét, és azóta sincs fájdalom, minimális se.

18:18
Ehhez hozzászoktam, ezt lefényképezni. F/2016/006

 

18:20
Mára befutott az üveges is, kész a grafika-ikonfal Műteremnapló - B/2015/15. Ajvé, meddig fog állni ez a műtermemben.
[500 ezerért adom.]
A fölé került két képet viszont most nagyon szeretem. A mellette lévőhöz kicsit hozzányúltam, az 2012-es. Fotó: F/2016/007

 

18:46
Holnap is nap lesz - igyekeztek már annó is fékezni. Ebben soha nem bíztam. Pontosabban: evvel a lehetőséggel nem szoktam számolni. Tehát mindent idejében, vagyis azonnal. Backup, nem is szoktak fájlok elveszni.2016. január 7., csütörtök


07:02
Mindazok, akik buzgón akarnak élni Krisztusban, üldözést szenvednek. (Tim.3.) Távol legyen tőletek, hogy ti azok közé tartozzatok, akiknek a háza békességes, nyugodt, és biztonságos, és aki fölött nincs az Isten büntető vesszeje, akik jó sorban töltik életüket, és végtére is elkárhoznak.
Szent Rajmond (1175. Barcelona - 1275.)


FIGYELEM, A KÖZPONTI SZERVÍZELÉS KAPCSÁN NAPOKIG TÖBB LEVELET NEM KAPTAM MEG.
HA NEM VÁLASZOLTAM, KÉREM ISMÉTELNI.


07:09
A deszantos még azt mondta el, a cseheknek már van, nekik még nem volt higanyos dobókésük. Az nem pörög a levegőben. A sajátjukat 15-20 méterig tudták használni.

09.31

ilyen volt ilyen lett

A gyűjtő bólintott, majd a képet biztonságos megőrzésre nálam hagyta. Avval, hogy esetleg, de tényleg csak ha én is úgy gondolom, ott a bal alsó mezőben azok a ... majd utazott távoli honába.
Bal alsó mező...hmm.
A vevő szava parancs,
bár ha az eladó nem is én vagyok.
Hát átfestettem.
Persze az nem úgy van, hanem úgy,
mint a marokkónál, szálat kihúzol, az egész mozdul.
Na ja. Tehát átfestettem,
(fel-felnyögve-, már vállamon érezve a közmegvetés újabb fenyegető hullámait),
mégpedig kétféleképpen,
ugyanis a két szememmel most kétfélét látok.
Pedig a jobboldali lencsét ki is szedtem a szemüvegből.12:43
Tegnap leakasztottam faliórámat, barátomnak szüksége volt egy ilyenre. De hiányolom, nagyon megszoktam, Mammut2. Ez már radiocontrolled és ráadásul hangtalan, kipróbáltattam. Itthon teszem be az elemet, hát ez erre mit nem csinál.
13:17
Fölhívtam az operáló orvosnőmet, hogyan használjam a most felújított szemet, kell-e kímélni, melyik szemüveget és hogyan. Mármint nem a kellem, a gyógyulás szempontjából. Válasza: mindegy.


14:27
Székely köszöntő 
Adjon Isten minden szépet, Irigyeknek békességet, Adjon Isten minden jót, Hazug szájba igaz szót. Hontalannak menedéket, Éhezőknek eleséget, Tollat író kezébe, Pulyát asszony ölébe. Legényeknek feleséget, Szegényeknek nyereséget, Áfonyát a havasra, Pisztrángot a patakba. Istenhitet a pogánynak, Hű szeretőt a leánynak, Szép időben jó vetést, Szomorúknak feledést. Sarkvidékre hideg telet, Az árváknak jó kenyeret, Fegyvereknek nyugalmat, Szelíd szónak hatalmat. Betegeknek egészséget, Fuldoklóknak reménységet, Vitorlának jó szelet, Napfényből is öleget. Jó lövést az ordasokra, Nyíló ajtót vaskapukra, Vándoroknak fogadót Isten adjon minden jót!20:17

Gábor új fejezetét ábrásítottam és tettem föl a honlapjára
Vasárnapi Újság 1894. 23.

Az «el-oláhosodás» romboló menete évtizedeken át tartott Erdélyben. Bizonyítva, hogy a magyarság vezető eleme, a birtokos osztály, az értelmiség meggyengült, meghanyatlott és elalélt. Ez egyértelmű a népelemnek süllyedésével, sőt elfajulásával. Elfajulás az, ha egy népelem, melynek egy ezredévet felölelő története fönséges és magasztos, a világrész alakulására is döntő volt, lesüllyed oly népelembe, melynek történelmi fejlődése vitás...
Az  oláh irredentista propaganda, mely Magyarország egységének megbontására tör, tervszerűen, szívósan és nagy körültekintéssel működik. Súlyát arra fekteti, hogy új nemzedéket neveljen, mely telítve legyen irredenta tartalommal...
A mutatott térkép egyébként kötelező taneszköze a romániai városi, és falusi népiskoláknak. Ábrázolja a „román földet” — (Terile romane). E földnek nyugati és északnyugati határát azután a Tisza, és folytatólag a Latorca alkotná s így a magyar Szegednek egyik része már oláh földre esnék. Debrecen teljesen benne van. Makó, Hódmezővásárhely, Mezőtúr, a Nagykunság, a Hajdúság, Szabolcs, Bereg, Máramaros, az egész Erdély. Délnek Temes, Torontál, Krasso Szörény mind csupa merő oláh föld! Így oktatják az ifjú oláh nemzedéket több mint egy évtizede! Evvel együtt jár az hogy az ifjú nemzedéket a magasabb fokon francia és olasz főiskolákban neveltetik. Mint állítólag latin fajt a nyugat hatalmas latin népcsaládjaival szerves kapcsolatba hozzák.21:45
- Jó ez a pástétom? - kérdezi vacsora közben.
- Én ilyen kérdésekkel nem foglalkozom, felelem gőgösen, és ettem tovább.

2016. január 8., péntek

12:10
Reggel nyolctól idáig a zsidótemető képet fotóztam újra, már nagy géppel, elég sokszor. A feladat bonyolult, a faktúra miatt nem lehetett vakuval. Megvan. A tegnap ide föltett változatát (is) lecseréltem, elé a kiindulást. Tulajnak megküldve, leokézta.
Akkor ez meg is van. Csinálva.
Lehet gratulálni.
Próbáltam az OSZK ukrajnai és szlovákia szerveréről levenni a kép régi változatát, de azok is fürgék. Még a két új surolókefe nyelét fogom most átfúrni, jobban tárolható fölakasztva. Közben hívtam a ny. igazgatóját - sokáig úsztunk együtt -, hogy kell-e az OSZK után pontot tenni.

13:12
Milyen elegáns tud lenni
egy spárga.18:57

Egy email messzire elmegy, mutatom gyűjtőjének a régi-új zsidótemetőt:

- Itt az összehasonlítás: VÁLINEWS / tegnapi, csütörtöki nap. d.
- No "buyers remorse” here; lehetseges forditas: “no regrets” “teljes elegedettseg" ha szorakoztathatlak megint: erdekes lenne mersekelni / visszakozeliteni az uj markans pirosodast/narancsosodast es nagyobbodast az eredetihez; ha csak azert is hogy felizgassuk a duhodt kritikusokat; 4 rumosmeggy? szigoruan kosher! E.
- remek! én bal hátul egy kaftános zsidóra is gondoltam…! d.
- mindig ott volt a piros ko mogott; E.
- egyébként lehet, hogy ebben is igazad van, hogy túl piros. d.

2016. január 9., szombat

07:29
A ki vizeken építette fel az ő palotáját, a felhőket rendeli az ő szekerévé, / Zs.104.

08:25
Jav. Illetve. Hozzá akartam nyúlni,
odatoltam a palettaasztalt és (jól) megnéztem a képet.
És kiderült, a fotógép torzított csak a piros irányában, szokásosan.
Ilyenformán javítás Photoshoppal.

Tehát:09:17
Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete
Tisztelt Asszonyom/Uram!

Engedje meg, hogy tájékoztassam, hogy a MASZRE Felosztási Szabályzata értelmében Önnek a mellékelt lista alapján összesített reprográfiai jogdíjat tartjuk nyilván. Kérem, hogy a csatolt nyilatkozatot kitöltve, aláírva, postai úton mielőbb szíveskedjen visszaküldeni, hogy a jogdíj kifizetéséről haladéktalanul intézkedhessünk.

Őszinte tisztelettel üdvözli: Bart István sk. elnök

Kifizetendõ: 193 (gondolom, HUF)
Mû címe: Képpraxisok  
Megjelenés éve: 2014.                 

A műcsarnoki kiállításkatalógusom képei. Bélyeg a válaszra: 115 HUF.10:01
Ez a napi 5 szemcsepegtetés egész jól megy már. Tükör előtt. Már sokszor beletalálok. Vekkerek beállítva. Még azt kell begyakorolni, hogy előtte fölrázni, és a kupakját is levenni.

Intímszféra: a napi közbenjáróima alanyai.19:22
Hívom vonalason, nem veszi föl. Akkor mobilon, nagysokára a szomszédasszony. Hogy Zelk Zoltánné, Sinka Erzsébet december 25-én este, karácsonykor meghalt. Novemberben beszéltünk, már alig értette a szavamat. Elbúcsúzom tőle. Egy Zelk-vers fölhasználását engedélyeztetnem kellett, úgy ismertem meg. Évente két-háromszor találkoztunk, rendszerint valami zöldbe vittem ki. Ha otthon, beszélgettünk, olykor a notebookjában kellett valamit megigazítani. Mesélt. Gyerekkoráról. Mint mozgalmi egyetemista, részt vett az Erzsébet híd melletti piarista rendház pártállam általi lefoglalásában. Szerelmesékeny volt. Falusi nyaralója, már özvegy korában, oda egy barátnőjével járt, aztán eladta. Egy rokon lány látogatta hétvégeken, ebédmeghívás, de aztán avval összeveszett. Ismerőseivel telefonon, sorra haltak ki mellőle. Utolsó évben már csak a ház körüli séták. Kocsija volt, szerette, egy kis halványlila Suzuki.

Zelk harmadik asszonya, utolsó nagy szerelme volt, végigkísérte sokéves betegségében. Megrendítő versek erről. Négymillió forintból Zelk-díjat alapított fiatal és szegénysorsú költők számára, ezt egy háromtagú kuratórium adta át minden novemberben a Vas István - Szántó Piroska emléklakásban. Morgott, mikor ezt '11-ben Varga Mátyás bencésnek adták, hogy annak nincsenek megélhetési problémái.
Irodalomtörténész lévén tudta, mit-hogyan, minden kézírásos, rendetlen hagyaték-szöveget rendbe tett, régi újságokban mindent fölkutatott. Végül az Irodalmi Múzeumnak adta, egy kis átadó-ünnepség keretében. Beszélgetéseiket lejegyezte. És megírta ebből azt a Zelk-szövegekből fölépített vastag könyvet, Két hold alatt - Zelk Zoltán megíratlan önéletrajza. Argumentum Kiadó 1999. - ami olvasmánynak is nagyszerű, elő-előveszem. Talán tavaly kiadta saját gyerekkönyvei után egy verseskötetét is. Azt elég hamar kidobtam. Harminchárom évi özvegység, Zelk mellé temetik. És utasítására mellé temetik valahai cicája urnahamvait.** Nem tudom, férje ezt hogy fogadja. Jelenlegi cicáját szomszédasszonya fogadta be.

A fotókon azért ilyen furcsa nézőpontok, mert rejtve csináltam őket.


F/2008/188 lakásában F/2009/190 Zelk-díj átadáson F/2010/314 a közeli parkban F/2011/231 a Normafánál, én az ő pulóverjében F/2011/303 Vas emléklakás, Zelk-díj átadás
F/2012/105 a Farkasréti temetőben F/2012/239 sétán F/2014/131 Zelk és az ő utolsó szobája F/2014/132 gyerekkori fotója F/2015/087 Kelenvölgyben sétálunk

 

2016. január 10., vasárnap

09:32
Fura érzésekkel néztem ezt a látványt. Rendszeresen 1955-56-os tanévben, az Irányi utcai iskolából a Körtérre, napi hazatértemben. Kettes - hatos villamos. Akkor már fölépült ez a híd. Azóta nemigen jártam erre. Elmerengtem.    F/2016/009
18:17
Vasárnapi Svábhegy. Nyájas polgárőr irányított vissza minket a buszmegállóba, minden út, sétaút kordonnal zárva, általuk őrizve. Merthogy tükör jég, és a zuzmarás fák agyonütésveszélyesek. A köd ellen senkinek nem volt kifogása. Hazafelé félúton szálltam a 21-es buszról, - félszemmel térben nem látok, autózni nem lehet - a maradék kilométerek gyalog. Kata alig aludt, ő ment haza pótolni.
Mindig a rohadék Szüts húsz év előtti gyönyörű kecskeméti köd-fotóját próbálom utolérni. Etalon. Mutatnám, honlapján sajnos nincs meg. F/2016/010
18:57
Egy ilyet is megmutatok, levél egy újonnan ismerős informatikusnak, ma reggel ötkor. Honlapprobléma, többi munkatársam nem ismeri a php-kód környékét eléggé, most kéne. Egy levél a sok közül. progr-1.htm


20:16
- Deske, a liftetekben volt egy nagyon jó Kosztolányi-idézet. Képtelen vagyok felidézni. Elküldenéd nekem?  Köszi! Á.
- soha nem járok liften, de megnézem, küldöm! d.01:30
**Zelk mellé temetik. És utasítására mellé temetik valahai cicája urnahamvait. Fejfájok és ébren (ok lehet, hogy este mosogatás közben megettem az össz déli krumplimaradékot, hogy ezt az edényt is elmoshassam - ismerős?), eszembe jutott, anyácskám is rendelkezett efféle sávos butasággal. Föl-fölhorkant, hogy halála után majd ebben a szép lakásban milyen rendetlenséget fog kitermelni az ő rendetlen leányunokája.

 

2016. január 11., hétfő

06:25
Barátomat délelőttre várom, soha nem jön (2) mákosrétes nélkül. SMS váltás reggel öt ötvenkor:

könyörgöm, ne hozz finomat

nem hozok
nem, hozok07:52
Meséli: szomszédja három kisfia három-, illetve ezerfélét gyűjt, a papa kénytelen volt kihirdetni, hogy haszon nélküli tárgyakat nem lehet behozni a lakásba.
Mondom erre: helytelen. Ezekben a mindenféle tárgyakban még csak nem is sejtett, távoli vágyak, életirányok manifesztálódnak, ezek fontosak.


08:03

A kezem (?) mindig nyugtalan volt. Ötéves kori fotómon már szorongatok valamit. '57-ben a gimnáziumban mögöttem ülő rám szólt, hogy véres a fejem, azt mindig vakartam. Most évtizedekig fülszőreimet tépkedtem csipesszel. Erős kényszer; szégyelltem.

Legyünk pontosak. Huszadik próbálkozás, a csipesz megtalál és befog egyet. Győzelmesen kitépi. Akkor eltávolodva a helyszíntől, szemmagasságban balkéz mutatóujjal szőr kilógó végét óvatosan megnyomkodom, az ívben meghajlik, deklarálva, hogy ő tényleg erősszálú, nem az a másikfajta, értéktelen. Ezáltal és ekkor megnyugszom. Hosszabb-rövidebb időre, olykor csak egy-két másodpercre.
Ahogy sebvakarászásnál is a befejezőaktus a var körömmel darabokra szaggatása. Anélkül az egész mit sem ér.

Ezt most szombaton végleg abbahagytam, hallottam valami fülbetegségről. Nagyon dolgozom rajta, hogy átszokjak helyettesítőeszközére, a szerszámdobozban kerestem rá valamit. Fregolicsiga. Lepucoltam. Sokféle módon lehet birizgálni, forgatni, moncsolni, simogatni. Főleg asztali munkánál. Ennél egy jobb, a sváci kombinált csípőfogós bicskám, de az állandóra, zsebbe túl nehéz. Az marad a sétaközbenre, netán színházba, ilyesmi.
Kérdeztem, de érdemben nem tudtak rá válaszolni, ez miért; miféle neurózis.
gör el., orv, a külvilággal való súlyos összeütközésből származó, testi és lelki zavarokban megnyilvánuló, anatómiailag ki nem mutatható idegbetegség

08:51
1957 tavaszán, 15 évesen rövid ideig a Kerepesi úti Tattersallban, a Dózsa S.E.-ben lovagoltam. Az egyik nap az irodában a két irodás rendőr beszélget: És holnap fehér derékszíj, kivégzés lesz.
A lovamnak kockacukrot vittem.


09:29
A bolti alapozót, amit vagy 40 évig használtam, régóta nem lehet, megtudtam, műanyagokkal korszerűsítik. És igazuk is van, az egyébként remek faátvonó késtapasz nagyon lassan szárad (az asztalosoknak). Levél művészfestékgyári ismerősömnek.


Kedves H., az alapozóanyag nekem február közepéig lenne jó, legyen ideje megszáradni, mindig március elsején indulok alkotóházba. Ha addig nem sikerül beszerezned a hozzávalókat, akkor is jó lenne, de csak abban az esetben, ha az egy évre tárolható. De ezek az anyagok össze szoktak állásban tömörödni. Akkor ez most elmarad, és maradok most a Szőnyi-féle krétaalapozásnál, amit sajnos nem tudok igazán jól elkészíteni. Ha sikerülne elkészítened, szállítással együtt kérném, és a 15 kilót kisebb dobozokban, szemműtét előtt és után, nem szabad(na) emelnem.
Köszi szépen, bárhogy is alakul. És kérnék egy visszajelzést, hogy vetted, a múlt hét óta többször volt baj a mailemmel:
Köszönöm: d.


09:45
Kezdem az első idei képet, hogy végre történjen valami*. Méghozzá ez egyszerre kettő, mivel a két szememmel egészen mást látok.

*ez olyan jó affektálós mondat, némi igazságtartalommal

20:46
Az első kezdett kép,
félszemmel festve,
60x60 cm.
Nem főmű.

A/2016/01


 

 

 

 

 

 

2016. január 12., kedd

06:19
Mail Szütsnek

Öreg, Lacika mondta, beszéljelek rá a szürkehályog műtétre. Nekem jan 4., két hetes várakozással csinálták meg, 15 perc, fájdalom alatta, utána se volt, azonnal haza, és annyira jók voltak a körülmények, és az eredmény, hogy ami eredetileg eszembe se jutott, a másnapi! kontrollon kértem, hogy a még alig-alig kezdődött másik szememet is azonnal csinálják meg. Febr. 10 fogják. Tőled hallott Szüts Tamás féle ötlettel nem 0 hanem 1,5 dioptriát kértem, hogy maradjak szemüveges. Ha érdekel, leírom, hol, hogy kell intézni. ölel d.

06:27
Mail S.-nek, aki hasonló cipőben jár, igyekezne is (neki is játék), de most kissé depressziós.

hétfő 71,5 kg
kedd  70,4

 

06:37
Mail K-tól, egy beszélgetés folytatása:

Kezdettől foglalkoztatott a Barsi atya "titka". Azt hiszem, több mint jó hitszónok, mint a ferences lelkiség kiváló képviselője. Vitathatatlan nagy hatását inkább sejtem abban, hogy rendelkezik az ószövetségi próféták három jegyével: Isten üzenetének személyes artikulálása, megvesztegethetetlen szigorúság, nagy könyörületesség.

07:36
Febr. 5. nyíló tatabányai kiállításom alkalmából az Új Forrás irodalmi folyóirat a helyszínen pódiumbeszélgetést szervez velem, ill. Tandorival hármasban. Váratlan belépett a történetbe az új verskötetem. Ennek kapcsán a tegnapi levelezés a főszerkesztővel:

- Tudnál-e nekem küldeni a kötetből, az esten fel is olvasnánk belőle. A.
- Persze. Addig is: honlap - KÖNYVEK - VERSNAPLÓ. Amúgy nem kell ezt a (felőlem nézve) félreeső könyvet nagyon középpontba állítani.
- Mégiscsak egy irodalmi lap az egyik apropó, ezért külön jó, hogy kijött a versnaplód. És jó, akkor csak érintjük...:) A.
- Nem akarom azt a könyvet se alá, se fölé becsülni, én nem látom a helyét, de nekem nem is kell; kezeld, ahogy jónak látod. d.
- Közben én már élvezem, pedig csak beleolvastam, üdítően friss és tiszta; az egész napos szerkesztőségi munka után ez nem kevés:) A.

 

15:20
A tegnapi képet csupaszra lemostam. Máris jobb.
Szinte-

Mára eddig csak ennyi telt.
A karácsonyfát is likvidálni kellett.
Jövőre tölgyfát.
Milyen jó, hogy a padlóra hullt tűlevelet
csoportosan is össze lehet szedni.
Észak-Koreában láttam asszonycsoportot
egyenként magot vetni.

18:46
Azt mondja, a nők nem az információ-,
hanem a kontaktus kedvéért beszélnek (annyit).

EZ SOK MINDENT MEGMAGYARÁZ.

20:01
Sok takarítások - nagyon hajolni még nem javallt - közben kicsit lepilledve asztalomhoz, a folyamatosan futó pihenőprogramban feljött ez a Sisley. Igazi metafizika; evilág és túlvilág találkozása. Azért ez szívbemarkoló.
20:39
Ez is rítus. Egy telefon, hogy megyek Kecskemétre. Március egy, alkotóház, a szobaszámot nem kell bemondanom, fönntartják, 35 éve.

2016. január 13., szerda

06:01
Mailváltás

- kedd 70,4, szerda 69,6. d.
- 0.8 kg / nap? Csak mert elkezdtél festeni? Én is belefogok! S.
- szárazkifli és Népszabadság. d.

06:02
Tisztes kórt értem meg. Náthás vagyok. Vagy lehetnék.

06:39
Az embernek napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mező virága.
Hogyha általmegy rajta a szél, nincsen többé, és az ő helye sem ismeri azt többé.
Zs.103. (102.) / Károli


08:12
Reggel a hóközepi gyónás, mondom:

- ...és súlyosan gyanús, hogy nem látok bűnöket magamban. Tudom folyamatos jószándékomat, és hogy a fölismert jót megteszem. Holott a szentek nagy bűnösnek mondták magukat.
- Nem a bűnöket keresik. Ők azt látják egyre jobban, mennyire messze vannak Isten tökéletességétől. Hogy az ő igyekezetük annyi, mint aki fölmegy ez ötvenedik emeletre, és megállapítja, hogy most közelebb van a naphoz. Ez a mi feladatunk, hozzá közelíteni, ő akar minket.

Az atyácska premizálva van, ebben a két hétben uszodabérletemet használja.

 

10:04
Újra nagy élet minálunk, nyüzsgés, október óta háromnegyed héttől este hatig (már reflektorfényben) zakatolnak a kőütögető gépek (buzdítom őket, élet), bontják a szemközti régi épületek alapozásait a leendő mélygarázs miatt. Csak az a móka, hogy a számomra lényegét nem látom az egésznek átmenti térlátás-hiányban, pedig az érdekelne; milyen mélyen dolgoznak a felszín alatt. És van egy nagyszabású kőevő gépük is, potyogtatja a másik végén apróban. Igyekezhetnek, csúszásban vannak; december végére ígérték. És süt a januári nap. Fotó: F/2016/011

 

10:32
Ilyen nincs. Megáll a élet. Könyváramnak 1/16-od része (ha az Arany I-III-at egynek számítjuk) egyszerűen eltűnt, tegnap vettem észre. Nincs ott. Ilyenkor mi a teendő. Rakovszky: Fehér-fekete. Ez máshol nem lehet. Ha lenne, látnám. Ki nem dobtam. Kölcsön ilyet nem adok. Vagy mégis?! Mi van itt?! Nálam tegnapig rend volt.

 

12:07 Némi telefonérdeklődések után:

Könyvtárellátó, Budapest
T. Cím!
Festőművész vagyok (1942-), munkáimról eddig 8 könyv jelent meg, utóbbi nagyobb kiállításom: Műcsarnok, önálló, 2015. Most az Új Mandátum Könyvkiadó megjelentette verseimet is, VERSNAPLÓ  1955-2015 - címmel. Akár 150 példányt is díjmentesen fölajánlok magyar könyvtárak számára.
A kötet adatai: 24x15 cm., kemény borító, 84 oldal, (50 vers), 9 egészoldalas saját grafika illusztráció.
[ képmellékletek borítóról, grafikáról, és mellékelem: ha valaki a könyvet netán mindenestül meg akarná nézni, megtehesse:
http://deske.hu/konyvek/html/versnaplo/00-osszes-vers.htm ]

köszönöm, szívélyes üdvözlettel:

 

12:17
Nem vagyok róla teljesen meggyőződve,
hogy evvel a képpel helyes irányban haladtam.
Mindenesetre létezik.
Furcsa.
Nagyon adódna még egy motívumot rátenni,
komfortosabbá tenné, komplettírozná.
De így mintha alig tűrhetően szélsőséges lenne,
s most ez tetszik benne.

A/2016/01
továbbra is.

 

13:11
Hogy pontosan mi történhetett, talán mégis kidobtam, nem fog kiderülni, mi lett a Rakovszky kötettel. Mindenesetre rendeztem a dolgot, megnéztem az összes kötetét a Petőfi Múzeum honlapján, az újabb kötetében, a Visszaút...-ban, ami persze megvan,
két vers
híján az összes vers újra szerepel. Azt a két - nyilván gyengébbet - meg kiprinteltem magamnak.

13:41
Kata Debrecenben, a konyhában melegítek a vízforralójával. Önlekapcsolás után valami egészen halk zizegés. Mióta lehet ez, de jó, hogy észrevettem. Azonnal szemétbe. Zárlatos. Délutánra megjön, már az új Philips, 7999 HUF, az asztalon. Lehet, hogy észre se veszi a különbséget. De majd mondom.


16:45
Sikerült számukra egy négykötetes zsolozsmát szerezni - továbbítani. Nagyon használják. A terciát együtt mondjuk, recitálva. Eddig nekik - az egykötetesben - az olvasmányos imaórák hiányoztak. Egyházatyák, pápák, szentek, vértanúk levelei, beszédei, tanúságtételei az I. századtól!! - a XX.-ig. Számomra csodálatos válogatás az év minden napjára. Kimeríthetetlen. És beszerezhetetlen. Most ugyan kezdik végre újra kiadni, a 2. kötetnél tartanak. Darabja 7-8 ezer Ft.

Des, szieszta előtt gyanútlanul átvettem egy csomagot a postástól ("L. biztosan elfelejtett szólni") aztán felkelvén közelebbről szemügyre véve láttam, amit láttam! Köszönöm, köszönöm (kétszer ad, aki gyorsan ad), sőt, köszönjük, mert L. már az ígérettől is izgatott lett.
A verseid pedig igazi meglepetés volt, már a hálón tallózva is. Nem az a meglepetés, hogy jók, hanem olyan személyiség-kincseidet tárja fel, amiket nem ismertem, de nem is sejtettem. Főként az igazi líraiságra gondolok. K.17:07
Kedves Deske, ezt láttam ma az utcán, a Donáti lépcsőn, és lefotóztam Magának,
gondolva, hogy ezzel kívánok a szemére mihamarabbi gyógyulást:
egyfajta kompiláció a cicatár- és az utcakő-projektek kapcsán.
Elmesélem ennek kapcsán, hogy a nagymamám, aki most halt meg 94 évesen, és már szinte alig látott, hályogműtétje után az orvosok kifejezetten javasolták neki, hogy használja aktívan a szemeit, nézzen tévét; akkor mondta nekem: minek nézzem, ha azt csak homályosan látom?! Viszont milyen jó, amikor becsukom a szemem, mindent élesen látok... Szeretettel, T.

 

17:56

Hogy fél hatkor a ferencesekhez oltáriszentségért
az esti közös szentségimádáshoz;
hazafelé kis kerülőút
a Mechwart téri Tanácsházat rég láttam,
mindig szeretem azt a környéket.
Mikicát vittem oda a játszótérre.
Bár én ritkán, inkább Kata.
Aztán egy ideig az onokákat.
Az is elmúlt.

F/2016/012 - 013

 

 

18:47
Leszedtem a netről, két darabból összeragaszt és kiprinteltem; életünk része lesz a jövő héttől a fonódó villamoshálózat. Házunk előtt!, kerülgetve a négyeseket - hatosokat, a 17-es, jobbra a Szent Lukács gyógyfürdőhöz, balra a Széll Kálmán téren át a Körtérre, gyerekkori lakásomhoz, illetve Mikicához. A tizenhetes. De hogy a hatvanegyes vonalára - gyerekkoromtól saját járat - is rámerészkedik, az botrányos. Hogy a 61-es meg mit keres a Hűvösvölgyben, arra nekem semmi szükségem... igaz, már évek óta odajár... Szokni kell.

2016. január 14., csütörtök


05:55
Még napok vannak hátra (plusz-minusz egy; alkuszom magammal), de bekészítettem tarisznyámba az úszófelszerelést. És szorítottam a szemüvegpánton. Két perc imaidőm rovására.

07:30
Már többen vásároltak is a Versnaplóból,
sőt volt, aki nem fogadta el az automatikus kedvezményt,
és ragaszkodott teljes összeg,
a 3202 HUF kifizetéséhez;
egy régen nem létező pénznem segítségével.

 

 

 

12:32
Másfél óra ölbetett kéz, és
reménytelen üldögélés után elkezdem, A/2016/02.
Takargatom azt a sötét foltot,
működik-e, és akkor eszembe jut.
Egy könnycsepp, újra megrendülök.
Isten, köszönöm.

1984. 02.       C.01299
feszült percek egy képnél. nem merem a nagy vörös felületbe
az izzó fehér foltokat beletenni, pedig az ötlet jó, de
félek. Képet föl az állványra, egy Segonsac-filmen látott
ötlettel (23 éve láttam a Francia Intézetben)
a kívánt formát papírból kivágom, és beletapasztom
próbaképp a nedves felületbe. hátranézek, hunyorgok.
eggyel több a forma, közben Tojtoj is odanyomott egyet
alul, ahol fölérte.

Másfél éves volt.

13:18
Kata kiváló teát hozott be nekem az imént.
16:53
Én nem, tud erről valaki valamit?

17:.30
1. net: Az éhezésről szóló most megjelent könyvében Madhusree Mukerjee azt állítja, hogy Churchill korábbi állításával szemben a brit miniszterelnök nem nyújtott megfelelő segítséget a bengáliaknak, akik közül 1943-ban 1-3 milliónyian haltak éhen. A Churchill titkos háborúja című könyvben az írónő leírja, miként tért ki a miniszterelnök az indiaiak kérése elől, s hogyan kerülték el a szubkontinenst az Ausztráliából érkező gabonát szállító hajók, amelyek az élelmiszertől túlcsorduló Mediterráneumba tartottak.

2. Kedves Deske, történelemhamisítás; azt bizonyítandó, hogy lám a liberális angolok is milyen szemetek voltak. No persze voltak ők is szemetek, meg az összes gyarmatosító állam is. A jelzett fotó nem 1943-ban készült, hanem ha jól tudom, 1867-ben Madrasban (India) a nagy éhinség során. Nincs köze a sugalmazott, nácikkal egyenértékű emberirtáshoz. Ha beüti a gúgliba, hogy Great Famine India,* akkor sok ilyen kép jön fel. S.
[* CTRL+klikk = a fejlécben megjelenik]18:56

Jó, akinek jó ez sok búsuló Kossuth Lajos
a Parlament előtt,
én inkább az esőért imádkozó öregasszonyt tenném oda;
a kecskeméti Naiv Múzeum kertjében áll.

Minden márciusban köszönök neki.

Ez szobor, ugyanis.

21:02
Most ránéztem, eszembe jutott, merre, és be is fejeztem ezt a mai képet. A fenti fotóját lecseréltem.

 

2016. január 15., péntek

05:55
Mail S-nek:

és megvan.
hétfő: 71,5 kg., botrány
ma:     68,4., éppen a norma.

(a túlhajtott édességfogyasztás teljes hiánya)

09:23
Hülye hasonlat, de talán neki is tetszene. Most javított jobb szememmel hirtelen olyan élesen látom a közeli dolgokat, harminc év után. Mint Rakovszky Zsuzsa a világot. Ezt rettenetesen tudja és csinálja; fókuszba, ami mellett - különösen a férfiak - elmennek. Egy tanulmányt kéne (valakinek) erről írni - biztos írtak is - ide csak néhányat párszavas világkoncentrátumaiból.


- hogy fölfejtsd a hibás szemig a múlt kötését
- épp vasárnap dél van, merik szét a húslevest
- mint bulldózer tolja maga előtt a voltak összessége a rákövetkezőt

- mint ki bokára ejtett szoknyájából vetkőző, a múltjából kilépne / Egyirányú utca

- mint mosdó peremét a szürke hab, melyben az alkonyat
- szemétlapátra került pók megdicsőült szelleme
- dió a fűben: elfeketedett miniatűrre égett koponyája
- felhők bodor véletlene a tócsák fodrozódó véletlenében / Véletlen

- Esernyőnyél karokkal, golyvás nyakkal guggoltam sárszínű folyónál
- Öregasszony is voltam, csak ődöngtem egész nap hálóingben / Visszaút az időben

Vagy amiket én különösen

- mint a málnadzsemben rekedt darázs nem tudni, honnét hangzó zümmögése
- a sáros földúton kikászálódsz lerobbant autód alól

- Vagy biztonsági őr vagy, s éjfélkor körbejársz,
zseblámpád fénye az üres telek földjén motoz, ahol a régi ház
hűlt helyén parkoló vagy irodaépület
kel ki, a fénynyaláb lapátnyelet
tócsát, téglarakást forgat elő
az éjszaka talajából, meszes füvet,

 

- Vagy este kiszaladsz a kinnfeledt
mosott ruháért, és látod a gyönge szélben
fej nélkül ágáló kísértetek
sorát repülni helyben, a szárítókötélen,

a kertfal és a pincelejárat közti térben,
mikor kigyúl egy ablak, és óriási, sárga
fény-négyszöget terít az udvar sötét füvére,
melyet négy részre szabdal a keresztlécek árnya - / Kísértetek


Például itt a két rendkívül erős kép - a ruhák és az ablakkereszt - között egy jelentéktelennek tűnő elválasztó sor, a kertfal és a pincelejárat közti térben, amitől mindez annyira testközelivé válik.

 

10:41
Hogy én operáció után mit látok. Hihetetlen élesen.
Például ezt.
Képem előtt üldögélve kötényemre téved a szemem.

 

 

 

 

 

 

12:30
A mai: A/2016/03

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

14:44
Most találta meg, 2004. decemberi felvétel. A világ legdilettánsabb és legédesebb filmje, 15 másodperc. Kata 4-2-1 éves unokáit fotózná a karácsonyfa környékén, minálunk. Ez nem nagyon sikerült, de a hangok!, a hangok! Kata végtelenítve hallgatja, mondja, összes anyai biológiája beindult.20:32
Ez mitől van. Mitől jön. Ihlet, igazi, mert ez az volt. Egy keretet festek át este, ennek kapcsán kiemelek valamit a képek polcáról. Rámeredek. Akkor veszem ki sorra, nézem őket, vissza; kint marad tizenöt. Ezekről azt hittem, mélyek, és csendesek. Ezek unalmasak. Vagy nyersek. Egész egyszerűen. Fehér rajzszög a peremre: átfesteni. Vagy kidobni, ha sehogyse megy. De jó lenne rögtön, de hát nem szabad. A reggeli életem tán negyedik hosszúkévéja a Margit hídnál, hogy uszoda helyett zsolozsma a ferenceseknél, majd sétáltam egyet..., most hat?


2016. január 16., szombat

06:57
A házastársak egymás vértanúi is, mindhalálig. És ez így van rendjén.


07:25
Az atya hülyéskedett a penitenciával: hány éves vagy?, azt az oldalt olvasd el a Újszövetségből. Igen ám, de az melyik, 73 vagy 74. Az októberhez még közelebb, de már az új évben vagyunk. Bár lehet, hogy 74 sosem leszek.
Hát olvasom. Ezt idézte pár hete a professzor asszony is a medence sarkában: Vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot. Mert éheztem, és ennem adatok-, és hozzáteszi lábrugdosás-tornája közben: és egy szó se másról, hogy hány órát imádkoztál, mennyi a bűnöd. Ez ugyan igaznak hangzik, de mégiscsak különös, mintha egyoldalú lenne. És a (most olvasott) lábjegyzet rendbe teszi: Ahol a tevékeny, áldozatkész szeretet megvan, ott a többi erény sem hiányzik.

       A szeretet nem keresi a magáét. /Pál/
       Na jó, a szőnyeget is kirázom.


07:51

Lacika megfoltozta a régi bögrémet, persze ezt használom.
Ezen a pöttyök értelmesen vannak elhelyezve.

 

 

 

 

10:12
Vagy másfél év napi aszfaltbukdácsolás után ma először a világtörténelemben, 17-es villamos jön a Török utcán át a Margit körútra. Meg vissza, akkor a Frankel Leó úton át. És közben mit nem mond ez az aranyos:
(És ebből az alkalomból megtanultam filmet is vágni.) Ötször mentem vissza, míg ez így sikerült (egyszer). A vezető kétoldalt két monitoron látja a csukódó ajtókat. A váltónál (egyelőre?) kiugrott a kocsiból és az oszlopon megnyomott egy sárga gombot. Az egyik megállóban azt mondta a villamos, hogy ő most a menetrend okán egy kicsit várakozik. Tényleg bekanyarodott elénk egy másik. Az egész egy perc lehetett. Odafelé nem élek vele, mert futok, közben két perc ferencesek. Hazafelé: ritkán jár,* járna, mert aligha hagyom el Duna-parti sétát a Margit híd lábához. Ott is kanyarog valami fonódó, be a híd alá. És fönt meg nekem ott a hatos megállója.
 *08:09, vasárnap: 08:01

Szóval itt, életnagyságban, a Margit körúton. F/2016/014


2016. január 17., vasárnap


06:08

Netán még valaki emlékszik erre a problémakörre,
(én igen), itt a 23. változat annak kapcsán,
ahogy javítani kezdtem gyenge képeimet sorra,
keretátfestésekre is sor került.

Gyanús, a kép lehet gyenge,
hogy ez ennyire nyűgösen megy,
és nem találja a helyét.
Vagy nagyon a magam feje után akarok valamit,
figyelmen kívül hagyva a látottakat.
A/2015/7308:55
Ma először Lukács. A két hét kényszerpihenő ideje alatt jelentősen javult a T.I. úszásstílusom. Viszont rossz menetrendet néztem, nem sikerült a háztól-házig 17.-el jönni haza. Pedig a kényszervárakozás perceire a időhúzási indítékból önfeladóan a vállalati büfében egy kókusztekercs is. Az is-t nem úgy értve, hogy netán egy dobosrolád is.09:05
Helyzetfotó tegnapról. A/2016/015

 

09:06
Barátnőm mail-reakciója az elszürkített keretre:

- A/2015/73..................................jaj. S.

- hát ez az... d.

Kata öltöz, kirándulásilag, addig én keretfest, és indulunk a Svábhegyre.
Busszal; egy szemmel nem merek vezetni.18:07
Deske, egy Szüts interjú az Origoban. Okos, bölcs, igazi humanista. T.

...Nem szokott pályázni az [MMA] akadémiához?
-Sem őket, sem magamat nem teszem ki annak, hogy azt mondják: takarodj.

Én bizony lefeküdtem a rendszernek. Este tízkor, minden nap. Bár olykor sajnálatosan negyed tizenegy lett belőle. Most pl. evvel húzom az időt, összenézem az elővett javítottakat. F/2016/016
2016. január 18., hétfő

05:07
Fejfáj, háromtól ébren, jutott idő kép-tovább-ra is.
A/2016/01,
negyedik változat.
Fura helyre tévedtem, így, hajnal előtt.
Nem tudom, megmarad-e.
De legalább (most, nekem) érdekes.

Ami nem biztos, hogy elég a kép (tovább)életéhez.

 

 14:40

Reggel négytől idáig. Na jó, közben uszoda, meg satöbbi.
Két kávétablettával.
Négy kép javult meg.
Nem biztos, hogy jók - más megközelítést találtam -,
mindnek lett egyénisége.
Ez meg itt megintcsak határeset a létezés peremén.
A/2015/68

 

 

 

 

17:32
Ez egy világosabb helyzet.
A/2014/38

 

 

 

 

21:30
Csak összejön egyszer majd a mai első mutatott. (A/2016/01). Egyelőre kapom a mail-bíztatásokat. Igazukféle van.

- Deske, bent felejtett 16/01-ben egy fekete rajszöget :)) H.

- Kedves Deske, okoskodnék, illetve kérdezném: milyen lenne ha a fekete Hold helyett arany lenne? (igazi, aranyfüst) Á.

2016. január 19., kedd

 

12:43
Szemészet reggel héttől, kontrollra várakozva tablet; régi írásaim. Szem rendben, febr. 1.re előrehoztuk a köv. műtétet, remek. Kecskemétre már minden szemmel megyek. Szóval leveleim Katának. (esküvőnk: 1968.)


1970.01?         C.11704 - 705
Katának // az eredeti helyesírással

HÁROM TOJÁS ROMÁNCA
Ki az, aki által itt minden porszem nyugtalan?
Ki okozza szelíd pormacskák csúf halálát?
Remeg a kosz és bejön Ő
Mosogatórongy szemére száll bús felhő
Most pihenőhelyét elhagyni kényszerül
            S mindjárt nyakig benne ül
A lében.

[...]

Benn a szobában tűz zsong
 Díszpárnák díszpárnálkodnak
 Csak Huizinga nem leli helyét
 Egy darabig.
 (A lépcsőházban összebújva
 lám-lám
 kőművesek Huizingát olvasnak
  s pusmognak:
a teljes szöveg  


14.17
További ügyintézések
Hosszú és izgalmas telefon, és úgy néz ki, sikerül, többlépcsős szívesség, Szombathelyen legyártják számomra azt a festékalapozót, amit ma már senki nem használ, nem készít. A receptjét megadtam, azt annó ellopták nekem a festékgyárból. Kizárólag természetes anyagok, műanyagtalanul. Tehát nem bomlik le száz év múlva.
- Új úszószemüvegek beszerzése a Császár uszi mellől, a magamgyártotta háromdioptriások helyett. Azt a svédet használom, gumiperem nélkülit, sokadik generáció.
- A körzeti orvos megengedi a műtétet, pecsét rá.


2016. január 20., szerda

05:55
Optikusom azt mondja, és majd az operáció után UV-védős lencse kell.
Orvosom azt mondja, nem kell, a beültetett lencsében már benne van, összegöngyölve csúsztat be a 2,8 mm-es vágott résen, ott kiteregeti mikroszkóp alatt. Orvosi sikerág. Negyed óra az egész, elképesztő.

09:11
Tán két hete adtam a verskötetemet a nagydarab kukakezelő cigánynak, hogy kérem, adja át a sofőrjüknek, majd ha az szabadságáról visszatér. Avval kölcsönös integetős kapcsolatban állunk, ha reggel elfutok mellettük. Ma újra találkoztunk.
- Átadta?
- Nem, most újra én nézegetem. Volt már nála.
A Kossuth-díj kutyafasza ehhez képest.

És ez? Operatőr szemorvosom férje napok óta a honlapomon a festményeket nézi. Vendégül várom őket.


09:36

Az első tánc, az első csók és néminemű illetlen tapogatódzások (egyikünk részéről), évfordulója. Majd belebotlik az előszobában. F/2016/017Kata most arra emlékezik, kék-fehér csíkos nejloning volt rajtam, fönt kigombolva, tánc közben szemügyre vehette a meztelen nyakkivágás mezőt. Fog és cipőkrém szagom volt, ő aztán a hajnalig-sétán a sok-mínuszban tűsarkúban és miniszoknyában, persze fázott. És hogy gyönyörű piros sálamat ráadtam ez okból. Én másra.


09:56

Ma már próbaüzem; az új, dioptriátlan svéd szemüveg, 20 éve ezt a típust használom, nem tud elromlani.
(A gumiperemesek tönkremennek.)
Ami fizikai csoda benne, legalábbis én nem értem, hogy fölvéve
hogy képződhet alatta enyhe vákuum, ami odaszorítja.
Én logikusan éppen túlnyomást képzelek oda, fölvételkor odaszorítva.
Régről állandó, változatlan és zseniális konstrukció; én is csak egy aprót javítottam rajta,
hogy a gumit nem közvetlen a lyukba fűzöm.

12:46
Deske, persze; a nyakkivágást azonnal ellenőrizni kell, elég szőrös e terület :)) A.


17:49
Tavaly találtam egy kis boltot a közelünkben, nem kell a pukkanó fóliáért ezentúl a Mátyás térre menni. Most újra kell, megyek, kérek, aztán segítek göngyölni. Közben az eladó asszony:
- Elnézést, kérdezhetek valamit?
- Parancsoljon.
- Mért fest még mindig műtermes képeket? Nem jut eszébe semmi?
Képkereteim ezüstözése tároláskor, mozgatáskor kopik, kopik a keret is. Meg poros is egy idő után, kiemelve a polcról kellemetlen.
Napok óta hozom rendbe őket.
Most fóliába az összeset.
Két napba telt, míg kitaláltam:
alul-hátul két ponton rögzítve, elölről a képre borítva. Egy mozdulattal leemelhető, meg vissza, képnézéshez. Szállításhoz csomagolássá alakítható, csak oldalról egy-egy ponton rögzíteni.
Magas jutalom annak, aki ennél gazdaságosabb, egyszerűbb, könnyebben kezelhető és gyorsabban elkészíthetőt kitalál.

másnap 21:24 A jutalom nekem jár, ragasztószalagnál a takker jobb, és gyorsabb..

 

2016. január 21., csütörtök

08:59
Megbeszélés operatőr orvosnőmmel.
- Akkor nekem olyan szemüveg lenne jó, hogy a közelnézés mezejében nincs is üveg.
- Azt nem lehet.
- Orvosilag?
- Nem, a keretben leesne a lencse.
- Ez technikai kérdés, az optikusom megcsinálja.
(Tudtam, a "keret nélküli" keret csavarjai mind a fölső mezőben.)
És csakugyan. Megterveztük. Igaz, még ötször kellett rajta igazítani. Egy napon belül. Siettem vele, ez próbának készült. Hogy mire a mindkét szemre végleges, már tudjam, milyen az optimális. Hogy melyik a kényelmes, javasolta a doktor. Amiből rájöttem, egyáltalán nem ez a szempont vezérel, ez mellékes.


09:17
Telefon, megjött a megrendelt fűrészgép. (Az a fura helyzet fog előállni, hogy kereteimnél vélhetően elhagyom a spontán trapéz formátumot, előtérbe kerül a négyzet.) Megyek érte, boltosom magasütötte kaláccsal kínál. Persze (elkerülhetetlen) mellé a receptje is. Megdorgálom, hiányzik belőle a mazsola. Mentegetőzik, hogy van, aki úgy szereti. A diskurzust rövidre zárom; de én nem.

 

16:33
A Mammutban elhaladtam a kis pult előtt, majd visszafordultam, s tréfából, vagy inkább alkonyati abszurdként kértem egyet azokból a kis törmelék csokoládékból. Kaptam, blokk, 530 HUF. Ez érdekes. Kérdem, mennyi ennek kilója. Mosolyog a kisasszony, tizenháromezer. Én is mosolygok. Kata itthon elkérte a felét, és elmagyarázta a csokoládét. Érdekes, csakugyan.

 

17:26
Gyóntató papocskám gratulál az Új Emberben ma megjelent interjúhoz (fogalmam sincs, nem emlékszem), és hogy venne egy verskötetet. Neki pénzért?! Dedikálom: ...a rács túlsó oldaláról....
És Hollánnak is egy kötet Párizsba, meghatódom, valakinél telefonbeszélgetés közben érdeklődött felőlem. A legnagyobb élő magyar festő lenne, így csak magyarszármazású- Mindenesetre megírom neki a DESKE.HU/MUCSARNOK -ot, hogy írja be a fejlécbe, és - virtual walking - a teljes kiállításomat megnézheti.

 

20:26
Megkerestem azt az interjút, az Új Ember mellékletébe készült, még decemberben.

...Harminc éve egyszer rákérdeztem, miért is tartom magam olyan fontos embernek, hogy őrzöm a naplóimat. Akkor úgy kétezerötszáz gépelt oldalnál tartottam, azt eltéptem. Fél év múlva beláttam, tévedés volt. S akkor eszembe jutott, hogy hiszen mindezt barátom őrzi, mikrofilmen. (Valaha e célból megtanultam azt a technikát.) Rettenetes sok munkával visszanagyítottam az egészet. Azóta nem szelektálok. Tudom, hogy a blognak, amit naponta írok, csak töredéke olyan érték, ami húsz év múlva is hasznos. De ki az, aki ezt kiválasztja? Én nem. Ugyanis a szövegeknél van valami, ami a festményeknél nincs: váratlanul teljesen új nézőpontok merülhetnek fel, amik halálosan fontossá tehetnek korábban érdektelen adatokat. Netán egyszer nagyon...
a teljes szöveg

 

 

 

 

 

 

20:55
Kata megint üzembehelyezett egy vécé-szagtalanítót.
Értem, igaza van, néha mellépisilek
(bár azt éppen nem ellensúlyozza).
De tavaly negyvenezret fizettem a szerelőnek,
aki egy ilyet a kagyló levétele után visszamentett a napvilágra;
azt valahogy lehúztuk,
s a középlefolyóból ömlött vissza a víz a padlóra.

Úgyhogy most egy Kinley Tonicos flakont kötöttem rá (hideg ivóvíz van benne,másfél kiló).

 

 

2016. január 22., péntek

09:34
Reggeli mailváltás, Stockholm - Bp.

Szevasz, van egy héber (nem akaródzik “zsidó”t irnom) (még mindig, örökké félni fogok ettől a szótól) kis ima:  “Áldott légy Örökkévaló, Te, a Világmindenség Alkotója, hogy megadod számomra, hogy átélhetem ezt a pillanatot”. Ezt a Nagy Ünnepek alkalmával kell mondani, de mindig lehet alkalmazni.
Most (is) van egy ilyen. Péntek reggel -, ami már előérzetét jelenti az esti kalácsfonásom, Gyertyagyújtás fenségének. A reggeli rutinom édes harmóniájában, rágyújtottam egy kedvenc pipámra, bekapcsoltam kedvenc muzsikarádióim “The American Song Book” cimü állomására, ahol épp Frank Sinatra énekel csodaszép költeményeket. Tea. Ablakomban a havas kert bekeretezett varázsa.
Olvaslak téged a Deske.hu-n. Ezek igy együtt. Ez egy ilyen pillanat. Ámen.
Z.

Az Úr legyen előtted                                               
hogy az igaz útra vezessen téged!                         
Az Úr legyen melletted,                                          
hogy karjaiba zárjon                                              
és oltalmazzon téged!                                             
Az Úr legyen mögötted,                                          
hogy megőrizzen téged                                           
a gonoszok álnokságától!                                       
Az Úr legyen alattad,                                              
hogy felfogjon, ha elesel,
és kihúzzon téged a csapdából!
az Úr legyen benned
hogy megvígasztaljon téged,
ha szomorúság nehezedik szívedre,
Az Úr legyen körülötted,
hogy megvédjen téged,
ha ellenség ront rád!
Az Úr legyen fölötted,
hogy áldás szálljon rád!
Így áldjon meg téged a jóságos Isten! 
d.

 

20:29
Összes itthoni kép átnézve, adatbázissal egyeztetve - egy hibát találtam -,
keretek lepucolva, ezüstözések jav.,
aztán védőfóliába, (kivéve a legnagyobbak), mintha kiállításra készülnék.
Pedig a februári tatabányai bemutatót
átruháztam, túl sok gond lett volna most vele-, szemműtét, miegyéb;
a győri múzeumi anyagomból lesz.

És ezek után, estére sorra került a fűrészgép. Kicsomagol, meg kellett érteni az állítócsavarjait, stb., aztán talpat neki, kipróba. Nagyon jó lesz. 35 ezer volt. Még porzsákja is van neki. Óvatlan bekapcs. ellen védve, és a vágófelület is. Ha elengedem a fogantyúját, leáll a masina. Az eddigi gépen az elmúlt negyven évben valahogy megúsztam az ujjcsonkolást. Meg a derékszöget is.

 

2016. január 23., szombat

09:32
Hosszú forró zuhany. Az üvegfal túloldalán a közgazdász Csabi. Épp ma hozott nekem viszketés elleni kenőcsöt. Születésnapjára gyerekei egy Mercit ajándékoztak neki, újat, M-es rendszámú. Meséli, szó szerint: tudod nagyapámnak ott volt birtoka, ahol Csontváry patikus, hát megnéztem a vári kiállítást. Persze a legtöbbjét már ismertem. Járt az mindenfelé, Egyiptomban is volt. Nagyon jól komponált, és a mozgást is nagyon jól ki tudta fejezni. De egy valami nem tetszett, tudod, ott a Taorminánál. Ott a hold teljesen rosszul van megfestve, az nem jó. Bár lehet, hogy éppen avval akarja fölhívni a figyelmet, hogy az nem jó, avval akar kifejezni valamit; nem?!

10:38

A/2014/56 A/2016/01 A/2014/46 A/2014/07 A/2015/46

Sok a gyengécske kép, ajvé.
Ezekről ma levettem a rendszámtáblát.
Cserébe kaptak elöl egy X-et, rézkarctűvel.
Egy festőnek - mindnek, Kazovszkijnak, Rothkonak - 20 képét kéne megtartani. Lagalábbis közszemlére, vagy reprodukcióban, albumban.

13:54

Ezt viszont jav.
A/2015/13

30x30 cm.

 

 

 

 

 

 

2016. január 24., vasárnap

10:11
A tatabányai kiállítás-megnyitómon én nem tudok ott lenni, utolsó pillanatban átszervezték febr. 5- ről 12-re. A rendezők színészt kértek föl, az fogja fölolvasni Szüts (2002. óta állandó) megnyitószövegét; elő kellett keresnem, leküldeni. Azt a változatot, ami elé megírtam, hogy:

2002 -2015                  C.15264 - 265

Tisztelt megnyitó közönség, hölgyeim és uraim!

Rám hárult az a feladat, hogy a festő jóbarátja, Szüts Miklós festőművész Váli egy 2002-es kiállítására írt megnyitóbeszédet felolvassam. A művész kérésére azóta tárlatain mindig ez hangzik el. Ebben a szövegben Szüts elbeszéli Váli halálát, pontosabban élete végét, utolsó óráját. Kérem hallgassák meg.

A VATTAKABÁTOS
[a szöveg]

Ez elsősorban azért kell, mert korábban többen nem értették meg, ki az a vattakabátos, stb. De ami a mai NAGY TÖRTÉNET, Miklóssal mindketten úgy tudtuk, a neki írt nekrológszövegem elkallódott. S most váratlanul megtaláltam, egy megkezdett szöveg. Ime:


2003.10.25.                 C.07649
Váli: Szüts Miklós / nekrológ
LEVÉL ODAÁTRÓL 
„Kedveseim! Bocs, csak most van időm írni. Először is köszönöm azt a szép, kissé talán eltúlzott búcsúzkodást. Nagy utazás volt, a várakozások ellenére alig kellemetlen. Csak a határon csóválták a fejüket a sok vízumpecsét láttán. Anyácskám várt az állomáson, már messziről integetett. Hozta nekem azt a suliban elveszett üveggolyót is. Persze rögtön összevesztünk, mert egy déli fekvésű albérletet megkérdezésem nélkül lefoglalt nekem. Déli, műteremnek?! Most így elsőre, a régi ismerősök kézről kézre adnak. Ja, lakás! Ne felejtsem, az OTP számlámon van pénz, abból lehet egy ideig a lakbért és a rezsit fizetni. Tudjátok, most egy ideig nem találkozunk. Majd.

Na, szóval, anyácskám. Nyüzsög. Már a hét végén össze akar hozni a papával. (Nóra, ne piszkáld már azt a paradicsomlevest!!!) Várom a percet, megbeszélnénk azt a régi összeveszést. Vennék tőle vívóleckéket. Megnézem majd újból vele erkélyünkről, hogy jönnek be az orosz tankok 1956 novemberében, végig a Pozsonyi úton. Kleevel is beszélni szeretnék, már tudom a mobil-számát. Aztán végre rászánom magam, és friss szemmel megnézem Váli új képeit. Szóval rengeteg a dolgom. Csak egyelőre a Nagy Bemutatkozó Látogatásra kell készülnöm. Porolgatom, rendezgetem a magammal hozott dolgokat. (Ajándékoknak nevezni túlzás.) A Látogatáson be kell őket mutatnom, ez itt házszabály. Talán nem vallok velük nagyon szégyent. Végül is elég sokat dolgoztam rajtuk. Magamon... 
(nincs befejezve)

18:53
Rövid séta - unokák jönnek délben névnapos ebédre -, a Tóth Árpád sétányra. Az Országos Levéltár lentről, hóban, fatakarásban impozáns, szépnek mondható. F/2016/021


.

 

F/2016/019 F/2016/020

19:07
Három unokák, Botond, Kinga, Piroska,
a másikon a két öreg, 41 - 33.

 

 

 

19:45
Vasárnap esti legelészés a régiek között.

1998.9.                  C.05757
fax Szütsnek: A RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALOM VOLT AZ IGAZI 
1. Mindig volt munka
2. Megmondták, mit csinálj
3. Dolgozhattál napi 13-14 órát
4. Még enni is adtak
5. Korbácsos főnökkel a hátad mögött zavartalanul jó embernek érezhetted magad

És akkor ehhez az a régi vicc: Nosztalgia. Az ősköd volt az igazi!

 

2016. január 25., hétfő

10:53
Vécépapírt használok (tisztát). Mért kéne utána kezet mosnom. Amitől a XVII. században tartottak, garantáltan nincs tőr elrejtve benne, hát mért vegyem le a kesztyűt kézfogáskor.

14:50
Hó foltokban, járdaszél. F/2016/022


21:35

Este ezen kapirgáltam.
Talán meg is van.
Szüts műterme 1991-ben - A/2015/71
90x90 cm.21:44.

Képernyőkímélőnek randomban minden fotóm, képem, a NEWS-ábrák, stb,
most beletettem a tavalyiakat is. Összesen 13695 ábrát gyártottam eddig.

 

2016. január 26., kedd

06:19
Az egész kereszténység süllyed le a szubjektív érzések mocsarába.
A hegyi beszédben elmondott boldogság nem négy és nem is nyolc vagy kilenc, hanem egy, s abban áll, hogy különböző élethelyzetekben Jézus Krisztussal találkozhatunk.
Barsi Balázs OFM.

 

09:05
Ideiglenes HÉV-végállomás a Margit-hídnál.
F/2016/023

 


12:41
Megnyílt Győrben:

A ZÁRTSZELVÉNY KIJÁRATA

NAGY MIKLÓS fotókiállítása / Győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Magyar Ispita épülete
PARTI NAGY LAJOS kiállításmegnyitója:

Kis sértett nyikordulás, rideg nyívás, vas a vason, mikor a viharos, netán csupán cvíder szél feszegeti a zártszelvényt, így, szakszerűen, hogy zártszelvény, mert ez egy komoly, tartalmas szó, mint a kakastoll, a munkásőrség, a NATO-kompatibilis pengekerítés.  Egy vaskapuban, még ha csupán ajtó is, van valami kiszámíthatatlan. Ha pedig kétszárnyú, akkor szegecselés és tűzihegesztés ide vagy oda, ha megelégeli, a mit is?, a sorsot, az életet? hát elszakít kerítést, föltép sátortetőt, és elvitorlázik toronyiránt. Szénrajzolt kondenzcsíkot húz maga után, mintha granulált autógumi hajtaná, eltűnik, elkoszolódik a végtelenben, a tócsák maradnak, a biciklis ember, a madarastecsó parkolója.
A TELJES SZÖVEG


13:12.

A/2015/32 A/2015/16

Ma délelőtt tovább:
90x90 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016. január 27., szerda

06:11
Ha az Úr Jézust egész szívemmel követem, biztos lehetek abban, hogy boldog vagyok. Ő maga jelenti ezt ki, úgyhogy el kell fogadnom, akár érzem, akár nem. Barsi Balázs OFM..


08:25

A mai napomnak (egyelőre csak?) annyi a várható értelme, hogy Isten adta.

10:20
Ezt is meg lehet ünnepelni, ilyen tíz éve nem volt, mint ma reggel. Lélegzetvétel közben vizet nyeltem.

18:11
Formanyomtatványt küldtek

AZ ADOMÁNYT KAPÓ
Neve: Könyvtárellátó Nonprofit Kft.
Székhelye: 1134 Budapest, Váci út 19.
Adószáma: 18066328-2-41
Alulírott Váli Dezső, mint a  Versnapló 1966 - 2015 című könyv szerzője nyilatkozom arról, hogy az alábbi könyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-nek adományozom annak érdekében, hogy ezekkel segítse a könyvtárak és iskolák feladatainak színvonalasabb ellátását.

Sorsz.

Cím

Db

Könyvszerinti érték (Ft)

1.

VERSNAPLÓ 1996 - 2015

150

3202 FT /DB.

 

Összesen:

150

480.300 FT

21:24
Mail Pannonhalmára

Kedves H., főiskolás kori első asztalosmunkám egy kis asztali könyvespolc volt. Anyácskám őrizte, aztán Erzsébet kolostorába került. Bizony örülnék neki, ha valahogy visszajutna hozzám, annyi év után. A kolostort megkérdeztem, mindent megnéztek, ott nincs. Nem valószínű, de hátha Erzsébetnél van mégis. Ezt kérdezem most Magától. Mellékelek egy kis rajzok, hátha—
szeretettel: d

 

2016. január 28., csütörtök

06:39
Mindenki, aki kér, kap. Máté 7.

2016. január 29., péntek

04:40
Tegnap egy gondolati terhem terhelt, de kivételesen annyira, hogy hajnalban nem tudtam tőle aludni. Annyit bírtam mondani, Uram, irgalmazz. És Isten zseniális. Fogmosás közben forgattam a fejemben, délelőtt hoznak nekem a raktárból száz-százat régebbi eladatlan könyveimből. És eszembe jutott, ne ide hozzák, hanem a Könyvtárellátóba. Akkor csendesen-lassan belehorgonyzódik a magyar kultúrába. És ettől földerültem. (Reggel két telefonnal el is intéztem.)
Teher maradt, de elsüllyedt.
Azért még egy nap kellett, míg hálát tudtam adni érte. Birkózás, mára már elfogadom, ez a teher is az ég ajándéka.


04:49

Küldtek egy negyedórás interjú-filmet Vojnichról:

- Deske, nem voltam és vagyok írigy, ha valaki valamiben jobb nálam, sikeresebb, stb., mindig azt gondoltam, jobban tudja, ügyesebb, bölcsebb, tehetségesebb. Ez a nő lenyűgöz. Persze elsősorban a képeivel, de nemcsak azzal. Őszinte és bátor karakter, és ezzel együtt nő marad. És hát ami irigylésre méltó lehetne, az a házasságuk. Ez a két ember nem azért él együtt, mert azonos a postai irányítószámuk. Valami hihetetlen partnerei egymásnak, élettársak. És tök mindegy, hogy közben ki-kivel feküdt le. Látom nap mint nap az eseményeken az együttlétüket, és a közös programjaikat; szóval picit sárga vagyok :) https://youtu.be/RFtwCi7Nbz4  (CTRL+klikk = a fejlécben megjelenik)
Z.

- Köszi szépen, most este itt egy klub-csapat nézett képeket, beszélgetés; most jutottam hozzá, időn túl vagyok, de végignéztem. Vojnich nagyon nagy művész. 2. Egészséges lélekháztartású embernek egyáltalán nem mindegy, párja kivel fekszik le.
d.

05:17
Nagy utakat járt be ez a kép tegnap délelőtt,
míg végül visszajutott majdnem pontosan oda,
ahol mostanában volt.
Most kedvelem.
Műterem Kecskeméten - A/2015/16
90x90 cm.

 

 

 

 

 

 

 

05:29
Választ kaptam Pannonhalmáról 50 éve csinált polcocskám ügyében.

- Kedves Deske! Ahhoz képest, hogy azt mondta, semmire nem tart igényt Ancilla (Erzsébet húgom) dolgaiból, kissé meglepett a kérése. Megértem persze, de ő ide nem hozott bútort magával. Ami kis polc az asztalán van, azt vele együtt vásároltuk Győrben. H.


- Köszönöm! Engem is meglepett ez a késői vágyam. Hiszen itthon se szeretek semmi nem-szükségeset. d.

 

06:43
Ez jó, január vége, ahogy indulok, már korábban világosodik. Bár visszaesésekkel.

 

08:35
Klubtárs, bár ő profi, a 22 fokosban úszik. Tanzániában szafari, a múltkor Mexikóban járt. S hozott onnét egy gyönyörű indián-művészet albumot, kölcsön is adta. Most rákérdeztem, a könyvért egy képet. Mára megbeszélte otthon, köszöni, igen. Bár egy kép árából megvehetném azt a könyvet Mexikóban, de úgy mennyivel strapásabb.

oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu