VALI NEWS

VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 263.

2017. február 1. szerda


09:41

Ugyan talán egy szűkebb körnek, hatalmas ajándékkal kezdem ezt a hónapot. Hatalmas ajándékként dekódolta barátom, leszedte nekem a Pázmány Egyetem Elektronikus Könyvtáráról-, nekem sehogyse nem sikerült.
Alighanem megszerezhetetlen könyv: Newman Breviárium, 1961 Szt. István Társulat.
Most fölteszem a felhőbe, s ezt a fájlomat nyilvánossá teszem.

https://www.dropbox.com/s/r9x05p9qx6vie2v/newman01.html?dl=0


14:57
Bocs, találtam egy sokkal jobb megoldást; a honlapomról olvasható - levehető a teljes könyv, 226 oldal:
                 13. írások, napló -- 01. naplójegyzetek -- 2017.01-nél
http://deske.hu/iras/html-2017/newman01.html


Ez a pasas nem ájtatos, nem szemforgat, nem liheg. Ez rettenetesen okos.

 


15:42
- Kedves Deske, a jan.3o - Angyal 11 bejegyzésre reagálnék. Ő nevéhez nem híven manipulálni szeretne a címmel-, amit szerencsésen megváltoztattál. A csudaszép képek találó cím! Nem nyafka, gyerekes, igen, mert a benned/bennünk élő gyermek kiabál ki itt, őszintén és örülve, élvezve azt, amit létrehozott! És nem érdekli, hogy kinek mennyire és hogyan tetszik, bár reméli, hogy igen, hiszen azért állította ki! Ez a bejegyzés rögtön zavart, nem tudtam nem megírni. S.

- Köszönöm. Bár nem egészen így; hogy …őszintén… örülve…
Vicc. Iróniaválasz az ostoba kiállítás-címadás divatra.
Emlékezetet távolról arra a csacsiságra, hogy a végzős festőknek diplomamunkát kell ÍRNI kiállított képükről. d.17:35
Délelőtt kiállításom
ügye, maga a Godot Galéria volt nálam. Meg varrógépbolt, de a fölkínáltnál jobbat várok, egy öreg varrógép-váz kellene fűrészgépem alá.

2017. február 2. csütörtök

11:58
Délelőtt sikerült
összehoznom egy találkozót valahai mecénásommal, tizenegy évig júliusban voltunk az ő birtokán magán-művésztelepen, Katának a földszinten külön lakosztály. Meg akartam még egyszer köszönni mindent, hálás vagyok.
Mindez elmúlt, unokák, kell a hely. Évente kért és kapott egy képet, most egy fotómat kereteztem számára, ő érti, úti csomagomba tartozott három fólia a három ablakra, hogy ne lássam a tájat, a Balatont. A fotó: F/2015/126

Napok óta beteg, most van időm rá, lefexem. Kata már hozza is a teákat. Ő egy héttel megelőzött.13:18
Ekkor tartóztatták le újra (1933) Kádár Jánost. S amitől tartott, bekövetkezett: édesanyja a beszélőn keményen lehordta, hogy épp akkor vitték el, amikor ő gombócot főzött a családnak.

Gyurkó László Arcképvázlat történelmi háttérrel 68p.

2017. február 3. péntek

08:43
Beteg. Kata
gondoz. Ágyhoz hordja. Ajjaj. Meg fogok hízni.

 

13:10
A délelőttöt
átaludtam. Álom. Igyekszem pontosan:

Halott-üres - se fa, se ember, se autó -, mégis békés belvárosi utca, derűs délelőtt. Ilyenformán az út teljes szélességében zavartalanul sétálva halad egy tán húsz fős férficsapat, civilek, kalapban, mint egy békés tüntetés. Valamivel előttük középen én, kettesben Putyinnal. Csendesen beszélgetünk. Akkor keresztben faltól falig - de csak térdig érő - szögesdrót akadály. Lehajolva drótvágóval elnyisszantom, közelről a fém csillogása, várom, mint mindig, ez a szerszámom fogja-e az acélt. Sikerül. Arra terelődik a szó, vajon melyik polgármesterhez tartozik ez a kerület, talán szólni kéne neki. Ennyi.

Ez hazaárulás?

Fölébredve megjavítottam az ágyamhoz készített teás termoszt. Földeléskábellel. Csak így nem lehet kinyitni. Akkor két réteg felmosóronggyal. Negyven van a dobozában. Festéshez.

Nem ízlett a mákos rétes. Tényleg beteg vagyok.

15:07

Kata is ágyba. Kivárom az írással, amíg kontrollszünet. Hencegés nélkül tartósan ágyban tartózkodni.
Most följött képernyőkímélő képnek, fölvidultam, ami életem egyik legtisztább szerkezete volt: kaputelefon átalakítás, hogy fölösen ne zavarhassanak. Ehhez telefonkagylójában átkötöttem a kábeleket, hogy a hangszóró áramköre csak akkor nyíljék, ha mi akarjuk. De hogyan oldható meg, hogy ne felejtsük visszakapcsolni, utána.
Így. Gyengeáram.
Csak összeszorított ruhacsipesszel lehetett a kagylóval beszélgetni.
Áramkör megszakító - G/2003/04

2017. február 4. szombat

08:29
Világom
betegen. F/2017/014


08:34

Ez még minap, Károlyi kert; fogorvostól hazafelé. A klasszikus kérdés: Van-e értelme két cipőnyomot lefotózni. Ilyet.
Őszintén? Nem tudom. Határeset. F/2017/013 És most vissza az ágyba.

Az őszinteség nehéz úgy. Elsőre mindig, ösztönösen, csípőből, azonnal hazudok. Magamnak is. Másnak is. Most például avval, hogy az Eidami sajtot visszatettem a hűtőbe.11:01
Reggel óta fél-háromnegyed álomban, egy tea, fogmosás, próbálok imádkozni, toroköblögetés, pihenés. És vissza-visszatérően a fejemben a Minden megvan, az a túlvilági, fájdalmas, édesen lebegő novella, tán éve olvastam utoljára. Pedig hány részlete zörög. Magamat kényeztetném, szeretnék olyan békésen vízparti napozó lenni egy órácskára, mint ez a szöveg. Létrehozható? Alig ha. A hosszú, talán túl kacskaringós történet végén az a sírnivaló, mindent feloldó - igen - csattanó. Ez zene, leginkább.
Színtiszta lételmélet. És gyakorlat.
Ahogyan ezt az életet, ezt az egészet nézi. Valahol tán benne ez a mondat is, ezt többször is leírta élete folyamán; Istenem jártam ezen a földön. Vagy tán: elmondhatom, jártam ezen a földön.
Newman most (1833) ugyanezt a hívőről, él, csinálja, de mint játékos a játékot. Tudja, éppen elfogadott egy szabályrendszert, ami ideiglenes a valóhoz képest.


Mire jó egy betegség.
Nem szokok álmodozni.
Csinálós fajta, az orrom előtt lévőket nézem a pontos jelenben, leginkább a tasztatúrát, az okker tubust vagy lehetőleg a csípőfogót.


15:06
Végül is
csend-élet ez is, életem. Része. Asztalom. Hogy beteg, így hagytam, mert üresen csak csend lenne. Élet nélkül. F/2017/015

18:38
Hát elolvastam
újra. Megkönnyeztem, elandalodtam. Istenem, ez hogy rám fért. Egyenesvonalúbban gördül, mint emlékeztem, jó. A címén túl négyszer szerepel különböző kontextusban, hogy minden megvan. Az a vak zongorista--
Köszönöm.

2017. február 5. vasárnap

11:50
Ébredő Katát
számonkérésére avval nyugtattam, hogy vírusos influenzára - hallottam a rádióban - kifejezetten javallt a szőnyegporolás. Valahogy ez az esőcsillogó zebra nekem egyértelmű tavaszüzenet.


13:25
Deske, nekem Abbey road, csak három pasi hiányzik a Beatlesből. Á.22:19
Hogy beteg,
megint egész délutánt átaludtam, váratlanul egy igazi otthonszagú békés álom. Ez évtizedek óta, ritkán. Ostrom befejeztével a kihalt éjszakai város, üres utcák, valakikkel (nyilván a család) föl egy félig romos emeleti lakásba, ott megkapom az utolsó szobát, és megnyugodva körülnézek, néhány bútort kitenni, néhányat a falhoz, és kész a műterem.


22:44
Megkerestem,
megtaláltam. Igen, benne a novellában ez a felhőbe emelő mondat. Kétszer.

Vörhenyes árnyalat játszott bele a napfénybe. Az utcazaj kitisztult, szétáradt; egy fiáker csattogott el, klopen-klopan; a kísérő városzúgás elúszott, túl a Széna-piacon, túl a folyón, a messzeségben; elúszott és visszacsengett a Húsvétszigetek felől. A Hebridákról. Valahonnét a Dél keresztje alól. Istenem, gondolta Jacobi, jártam ezen a földön.

Istenem, gondolta, jártam ezen a földön. Láttam érdes követ horzsoló alkonyati napfényt. Mutattál nekem füvet, kavicsot,


Lehet, hogy csak nekem párhuzamos mondat. Egy Zelk vers, Krúdy Gyula egy mondatára, szeretem. Mindkettőjük nagy lovis volt. A vers eleje (gyengébb közepe) és vége:

"Elmúltak az őszi versenyek"
El, Krúdy úr! hány ősz elmúlt, hány verseny!
s álmodtunk néha olyan éjszakát
...
hogy lesz-e Még, hogy milyen az Odább
ha elmúlnak minden versenyek?


22:53
Mail-beszélgetünk
. Említettem Moldova Akit a mozdony füstje... fontos volt. Ennek kapcsán átküldte Karinthy Ferenc vasutasokról-írását, Játékvilág. Hosszas, jó, és érdekes, főleg egy nagypályaudvar, majd egy édes fordulattal:

hirtelen megvilágosodik előttem: ez az egész vasutasdi valójában népámítás. Ebben nem a közlekedés, az emberek és az áruk szállítása a fontos, hanem a hecc: játék felnőtteknek, országos, sőt, kontinentális játék. A vasutasok saját mulatságukra találták ki és csinálják - az utasok csupán kellékek, bábuk hozzá. Ezért is nem engedik őket a jobb játszóhelyekre, mozdonyra, forgalmi irodába...
És noha a MÁV-nál nem a legjobb a fizetés, sok helyütt veszélyes is a szolgálat, aki egyszer bejutott, jószántából nemigen hagyja ott többé ezt a grandiózus mókát; gyakoriak a vasutas dinasztiák
http://epa.oszk.hu/00000/00003/00050/pdf/bpn_66_744-777.pdf

 

2017. február 6. hétfő

09:11
Micsoda igazi kisfiú
-örömök. Hogy tegnap vonatról olv., fölrémlett, tizenöt éve volt nekem egy képernyőkímélőm. Ilyet nem dobok ki. Szépen rohangáltak a szerelvények jobbról balra, meg vissza, meg tolattak. A villamosok a megállóban, satöbbi. Gyönyörű grafikával és alattuk a szaknevük. És a nem-demo változatnál hatalmas választék. Megvan. Föltelepítettem, föltört jelszó, minden. És működik.
Most ez egy időre lecseréli azt a 11 ezer képet (random, 10 másodperces váltásban), amit életemben valaha-

 


10:08
Másoknak jobbára csak a cselekedeteit látjuk és mivel a helytelen cselekvésnek számtalan, a helyes cselekvésnek pedig csak egy módja van, és számtalan útja van mások megfigyelésének és megítélésének is, nem csodálatos, hogy még az emberek legjobbjai is, és még inkább a többség annyira bűnös és annak is látszik. Isten látja egyedül a körülményeket-
Newman The word our enemy 1829.

Emlékeztet Simone Weilre, hogy a kisdiákok elrontott számtanfeladatának sok változata, a helyesen megoldottak egyformák-


13:34

Most jövök rá
(a most szerzett
varrógépvázat pucolom, szerelem),
hogy a valaha látott
Hosszútávfutó magányosságában
(1962)
egyszerűen a sport
magán-, és közéleti funkciója
került összeütközésbe.


Végre lesz stabil állványa
a kis szovjet körfűrészemnek.
Eddig 14 kg-os utcakövekkel kellett
ingatag asztalkáját leterhelni.

18:43
Az idő rövid történetét kaptam kölcsön, a Féregjáratok és az időutazás fejezettel próbálkozom, olvasom. És visszatérően egyre gyakrabban jut eszembe ez a szó: töpörtyű.
Pedig.

19:30
- Kedves Dezső, épp most a Klub rádióban Ön(nel) beszélget.  Lehet felvétel,  de örülök h elcsíptem!  Épp gyermekért úszás edzés végére... Üdv, L.

- nem tudok róla... d.


20:21
Kedves Váli Dezső! Ha még nem fűrészelte és nem ajándékozta el, érdekelne az A/2016/20 Rendetlen műterem című képe. Szerintem Kokas Ignác, Lóránt János Demeter, Vilhelm Károly képei mellett jó társaságba kerülne. Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel O.

Megtisztelő, köszönöm, és tényleg jó társaság, Lórántot rendkívül tisztelem. Evvel e képpel az a helyzet, hogy ketten várnak rá, illetve foglalta le a második, ha az első mégsem venné meg… Ha netán más is-, szívesen látom nálam, körülnézni. Több képem nulla a neten, mert faktúrája 100 kilobyton teljesen eltűnik. d.

21:09

Beleborzongok,
micsoda Hirosima-emlék.
És ha nem atomtámadás,
mitől és hogyan
éghetett bele a varrógépdeszkába
ez az ollónyom.

Kissé kísérteties.
Én itt gyanútlanul pucolgatom
ezt az új szerzeményt.

Az ismeretlen múlt üzen, mondanám.21:32
Az asszonyok
leginkább született áldozatoknak tekintik magukat.
Hát akkor legyen.
És megettem mind a két palacsintát.

21:57
Kedves Váli Dezső, köszöntöm - A haza felé tartó utamon reám sötétedett, és unalom űzőként hallgattam a Klub rádióban az Önnel készült riportot. Nem áradt rám a harmónia, a békesség, a választ kapott ember nyugalma, vagy a késztetés, hogy kutakodjak az elhangzottakban leesett szellemi morzsák után.
   Itthon megtekintettem a honlapját, és megerősödött bennem ugyanaz a benyomás, amit az autóban éreztem - egy elkényeztetett, és sorsában szerencsés pszichopata vallomását hallottam. 
A nyugodt, bölcselkedő megfogalmazások, a szeszélyes művész hisztériája, a képrombolások, az intellektuális tagság a Lukácsban, mellette a pontos, poroszos fegyelmezett életvitel kontrasztja - nos ez ad egy schármot, nem vitás. 
No nézzük a gyümölcsöket! 
Mert'hogy Jézus azt mondta, hogy"... gyümölcseiről ismerni meg a fát, jó fa nem terem rossz gyümölcsöt."
Nem is tudom, hogy szólítsam meg Önt, mert művésznek nem tartom.
Nagyon köszönöm a magyarság nevében, hogy nem engedte külföldre a képeit! Megóvta  Európát a műveitől, amelyeknek művészi értéke nulla. A fotóalbumokat nem láttam. 
Ránéztem az utóbbi-, és mai nap blog bejegyzéseire..... siralmasan kaotikus, sivár,  minimális építő gondolat nélkül. Mint a riport, ahol szegény Váradi Juli erőfeszítései a hallgatóig átjött az éteren.
Nagyon, nagyon régen valaki azt mondta, hogy a művész feladata, hogy építsen ég és föld között. Jól hangzott, ma már elutasítom ezt, nem értek vele egyet. De a művész elhívása valahol mégis az, hogy a maga eszköztárával, lelkületével,  a vertikális látásra ösztönözze az embereket.
Kép fűrészeléseivel jó kritikát gyakorol saját magával szemben,  - hiszen a műveknek időálló mondanivalójuk nincs.

E mellett, elhangzott a riportban az, hogy örök élete van. - mindenkinek örök élete van, a kérdés az, hogy ki mellett, hol?

Amíg időt kapunk, addig korrigálhatunk. Álljon a startra!
Üdvözlettel - Dr. /vezetéknév/ Éva


- Köszönöm, vettem d.


Nekem nincs helye véleményezni, de mégis. Kár azért a néhány indulatból-tételért, mert amúgy tartalmas, megformált, kompakt gondolatsor. Katával szemben védtem a szöveg minőségét.

2017. február 7. kedd

 

14:07

A fotózhatatlan kép, pedig szeretem.
Becsillog, egyenetlenül.
Hányadszor próbálkozom.
Most 200 helyett 60-as optikával,
így a vaku kis szögben éri.
Valamit visszaad.

Álmodó műterem - A/2016/73

90x90

2017. február 8. szerda

22:25
Kértek
szöveget a Godot Gal. kiállításomhoz. Nem írtam újat; C.15488

1942. Bp. szül.
1949. megtalálom a világ legszebb kavicsát
1953. föltalálom a rend-csinálás ellenében a rend-tartást
1953. illegális bencés kiscserkész
1959. első kép
1960. Seneca
1960. elajándékozom a könyvtáramat
1965. fiúból férfi
1965. pauszpapírral elfedett ablakaim
1967. belsőépítész diploma
1969. szabadfoglalkozású festő
1970. első kiállítás
1972. szolgálati műteremlakás
1973. bernáthegyi kutya
1977. első gyerek
1978. letiltom képeim külföldre kerülését
1982. második gyerek
1984. nyolc kiló fotónega szemétbe
1985. Fioretti imaközösség
1985. vekker 05:23h., hajnali imaóra
1986. Munkácsy-díj
1987. képeim szétajándékozása
1990. Lukács uszoda 07:05h.
2000. deske.hu + Levelek Le Meux-be
2004. honlapom az OSZK. tulajdona
2004. nyugdíj (2015. - 66.730 HUF)
2008. 40. házassági évfordulónk
2009. naplóm az OSZK. Kézirattárban [ma 15.488 gépoldal]
2010. megtalálom a világ legszebb kavicsát
2011. kidobom azt a kavicsot
2014. kidobom ezredik gyenge festményem --

 


06:22
Kapom Dr... Éva
levelére a reagálásokat. A levélírók általában - nagyon helyesen - nem velem foglalkoznak; őt sajnálják, érte aggódnak, szívből, hogy Nem szeretik? Ennyire nem szeretik? Nagyon nem akartam volna, de egy részletet mégis ide a szövegekből, olyan aranyos. Idézet, Illyés Gyulát kérdi Zelk:

- Mondd, miért ágaskodik oly nagyon némelyek rosszindulata, ha valaki tehetséges emberről beszélnek?
Emlékszem, ezt felelte:
- Képzeld el, húszfokos hideg van, fúj a szél, az emberek fölgyűrt kabátgallérral sietnek át a hidakon. S egyszerre csak látják, hogy valaki fogja magát, s átlép a Dunán... Ezt nem lehet megbocsátani."
Illyés emlékkönyv 27.o.06:56

Rászabtam egy rétegelt lemezt,
csiszolás, csavarozás; (előfúrás, fózolás*,
lemezcsavarok fúrógéppel behajtva),
pácolás, csiszolás, akkor már csak 80-as papírral,
lenolajjal átitatás,
és készen van a második festőállvány.
Üzembe helyezve.
De szép.
De jó.

 

Az a lidérces ollónyom végleg eltűnt az új fedlap alatt.

*Fózolás, ezt nem tudom magyarul.
Kúpforma bemarás a csavarfej
szintbe süllyesztéséhez.


08:01
Bakhita Szent Jozefina szűz emléknapja.
Szudánban (Afrika) született 1868 körül. Mint kislányt elrabolták, és többször eladták afrikai rabszolga-kereskedőknek, akiknél kegyetlen rabszolgasorsban volt része. Végül megszabadulva, Velencében szerzetesnő lett a Canossai Szeretet Leányai nővéreknél. Jószívű és segítőkész volt mindenki iránt. Itt halt meg 1947. február 8-án.


Olvastam, megkérdezték: Térden állva kezet csókolnék elrablóimnak, a rabszolgatartóknak, általuk jutottam el ide.

Urunk, Istenünk, te Bakhita Szent Jozefinát a megalázó szolgaságból gyermekeidnek és Krisztus jegyesének méltóságára emelted. Kérünk, add meg nekünk, hogy az ő példája nyomán hűséges szeretettel kövessük a keresztre feszített Úr Jézust, és az irgalmas szeretet gyakorlására mindig készek legyünk.08:16

Szüts megnyitó péntek 19h., Kiscelli Múzeum

10:14
Internetről:

Érdekes, ugyanazok tüntetnek az abortusz mellett, akik egy fókabébi megmentéséért utcára vonulnak.

 

10:35
Mailt
kaptam:

„Úgy vettem észre, hogy mindenki, aki az abortusz pártján áll, már megszületett.” (Ronald Reagan)

 

10:48
Az Ország Lili kiállításról
korábban nem akartam véleményt írni, nem befolyásolni, akik még nem látták.
Számomra a becsületes derékhadhoz tartozik. Értékes értékeit használjuk. Ami kritika részemről: korai "szür" munkái számomra giccsbe hajlóak, vagy mondjuk, érzelgősek. És a fontos főművének tartott nagy labirintus-sorozata: téves célkitűzés (ami nem lenne baj), önismétlés, elég lett volna belőle néhány darab. Nem nagyon szeretem azt a tartós sablonját, hogy képfelületeit - mint sakktábla - részekre osztja, s abban variálva ismétli témáját.
És itt egy másik vélemény, Radnóti Sándortól:

Alapjában Ország művészetét nyomasztó tapasztalatszegénység jellemzi, az a fajta, amelyről Walter Benjamin egykor azt írta, hogy „ennek a szegénységnek csak a fonákja, a visszája az a szorongató eszmegazdagság, mely az asztrológia és a jóga-bölcselet, a Christian Science és a kiromantia, a vegetarianizmus, a skolasztika és a spiritizmus újjáéledésével az emberek közé – és talán szó szerint is: közéjük! – költözött”.

Okkultizmus, ezotéria, asztrológia, kabbalisztika, grafológia (ez utóbbi jogosult határain túl), lélekvándorlás, babonák, jóslatok, látomások, éberálmok töltötték be a művész lelkét, ahogyan erről Kolozsváry Marianna beszámol, aki apja, a híres műgyűjtő révén már gyermekkora óta jól ismerte.
a teljes cikk

 

12:51

Lábadozom.
Rendrakások meg
egy új kép.

Azt a címet kéne neki adni, hogy
Kata piros műteremre utasított

90x90 cm.

aztán végül, persze
Műterem, pirkad már - A/2017/08


 

2017. február 9. csütörtök


07:11
Önmaga számára a legtökéletesebb keresztény is mindig kezdő-
Newman


11:01
Pihenőnap
. Flexszel le a fölösleget a № 3 varrógép/segédasztalkáról. Több óra. Igaz, pácoltam is.

 

2017. február 10. péntek


09:14
Uszodából hazafelé
kedves boltomból facsavar, képkarika, smirgli, ez-az. Ráadásként zacskó hiteles elsőosztályú balatonfelvidéki töpörtyűt kaptam. És történetcserék az elmúlt évezredből, fiatal korunkból.

 

11:15
16 képet elszállítottak
a Godot Galériába. A reklámhoz még munkatársuk itt maradt fotózni. Én is csináltam. F/2017/016 - 017


 

 

13:25

Hogy lehet drágábban megvásárolni
egy keretet,
mint a boltos kínálta?

A benne lévő akvarellt visszaadtam,
hogy használja egészséggel.

14:24

Volt ma a Godot Galériának egy második, csoportos látogatása is, itt, a műteremben. F/2017/018 - 019

  

14:53
Alzheimeres húgom
Pannonhalmán. Már nyugodt, már nem ismeri meg az embereket, nemigen beszél, csak inkább németül, arra reagál.


15:08
Borbála meséli.
Agara egy bokorban matatott. Majd feltűnő lassúsággal fölkeresett egy másik bokrot, dolgát elvégezni. Míg gazdája szokás szerint ott kezdte a piszkot eltakarítani, a csibész visszanyargalt az előbbi helyre, és el is kapta a kiszemelt kiscicát. Amiről pontosan tudta, hogy tiltott.

 

16:13
Művészetkritikát
olvasok. Alig átrendezve - segítségével - megszülethetett az új

ARS POETICA
Hiszem és vallom, hogy munkásságomban a meditatív csönd és a metaforikus értelemben vett alkotás közbeni titok közelre hajoló koncentrált találkozása a két kulcsfogalom. A spirituális terek atmoszférája a befogadáson keresztül súlyosan kell, hogy szemlélődjék az elvont részletekben is. Hallgatásom szorosan kapcsolódik a hozzá vezető út szimbolikájához. Ez a teremtést imitáló cselekvéssor egybeesik az anyag átváltozásával, amikor a profán matériából kimerevített pillanat lesz az emlékezet időbeli egybeesése. A részletrétegekre koncentrálva arra a felszíni, majd mélységbeli eljárásra kell, hogy terelődjék a figyelem, amikor a személyes asszociációk befogadják az autonóm és az individuális tapasztalat rokonságát. Esztétikai entitásom összhangban áll korunk szellemi léptékváltásával, mintegy kivetíti az univerzum mérhetetlen határait. Vallom, hogy csak az alkotószemélyiség képes megszülni a belső források időbeli tudatállapotát. Képeim egyébként általában közepesek.
2017. február.
Aki elsőnek röhögi el magát, kap egy ezrest.

 

 

2017. február 11. szombat

05:25
Tegnap Szüts
a Kiscelli Kastélyban. Rengetegen voltak, praktikusan mindenki, Spirótól Ferge Zsuzsáig. Előzőleg egy mail ismerőstől, hogy ő úgy tudja, a megnyitón valami nagy durranás készül. Az szerencsére elmaradt, hanem a rendezés csakugyan markáns. A nagy térben - koromsötét - csak az öt méter magasban lévő nagy képek megvilágítva. Az első teremben kisebb képek két oszlopba rendezve, mutatom. Evvel - vállaltan - elveszették egyedi létüket. A másik fotó: a tér közepén félig zárt szobácska paravánokból. Kiállította még a néhány éve a Nemzeti Színház számára készült két háromméteres ikonfalát, erdőábrázolások, vagyis inkább ligetrészletek. Összességében: nagyon átgondolt, egységes anyag. Kata befőttesüveg madártejet vitt neki, hogy ő azt nagyon szereti; én tegnapi kis írásomat, ajándékba a régi barátnak.
Csak egy gordonkazene az elején, és Szüts meghatott köszönete főleg lányának, keresztlányom-Nórának, aki a világítást rendezte. Utána pedig a publikum - Kata is - a nagyszabású szabadbüféhez. Hazaúton mesélte, a vörösbor épp elfogyott, hogy jöttünk.

 


 

10:05
Reggelinél fölovastam
új ars poeticámat Katának, és kiderült, ezt nem lehet a megnyitómon fölolvasni. Vagy előre ki kell hirdetni, hogy aki először röhögi el magát, kap egy ezrest.


11:29

Ébredéskor kitaláltam.
Halvány elképzelésem sem volt, hol lehet kapni.
Az első ember a Lukácsban, a főszakács,
természetesen tudta: papírboltban.
Át a Mammutba, 20 táblamágnes.
Alkalmas fogóperemmel kis gombák, piros-kék-sárga.
Hozzá kihalásztam a szemétkosárból a tegnap kidobott
két varrógépalkatrészt, fióktartó lécek.
És alighanem megvan az optimális
emlékeztetőcédula tartóm.

13:15

Evvel játszom, a tegnap szerzett keret. A harmadik szín van rajta, próbáltam a romantikus brüsszeli-keret karaktert (bugyirózsaszín, kis arany és szürke becsillogással)-, halott. Egy kész képet kéne bele találni, vágott képnek mindig jobb a kompozíciója, mint amit én ki tudok találni. Próbálkozom.


13:47
Két kép megtalálta
a helyét. A széles keretet le kellett venni róluk. Az élet nagy rendező. Így is jók.

22:04
Egy hosszú munkanap
vége, keretfestéssel kezd és avval is fejez be. Közben az A/2016/49.
Egy panorámafotó, remegett a kezem. F/2017/020

2017. február 12. vasárnap

10:14

Ebbe a kék foltba és környékébe
az elmúlt hónapokban
a túlvilág minden túlvilági ígéretét
és pompáját beleláttam,
valami elmondhatatlan.
Szokatlanul ritka bensőséges
titkos kapcsolatban álltunk.

A kép most tovább, a keret is más,
próbálom azt az atmoszférát
megtartani - megmenteni.

A/2016/49


09:38
Hajnali misénk
papját meghívtam a kiállításomra. Miért ne, ő is ember. Utána a Lukács, 27. éve, reggelente. Szeretem. Tehetséges volt, aki a kanyargós sétányait kitalálta.


12:33

Normafa. Kata hosszabb szobához kötöttség után napfényben, fölsóhajt, azért ugye ilyenkor még zöld nincs. És tényleg abban a pillanatban. Bár ha csak egy fagyöngy is... 2. Parkolóhelyet keresek hazafelé, és látom: a világ legédesebb presszó-kávézó cégtáblája. Igazi magyaros.

12:40
Ezt is meg kell
írni egyszer. Nos. Esterházy Péter második engem-megnyitásán (Balassi könyvesbolt, kamarakiállítás és CD-m bemutatója, 2000. december) a Háború és békéből olvasott fel talán találomra felütött néhány oldalt. Előtte valami somolygós magyarázata ennek, nem emlékszem. Én nem voltam akkor boldog ettől, mások is morogtak, hogy nyegleség.
De nagyon fölhívta a figyelmet valamire, talán akkor kezdtem el ezen tűnődni. Hogy a műfaj erősen problémás. Kancsal helyzet, dícsérni lehet, de bírálni nem. Vagy lehetőség: beszéljünk másról, teremtsünk szavakkal valami párhuzamos értéket, satöbbi.
Ez is benne van, hogy most, a Godot Galériában (is) Szüts 2000-es Ernst múzeumi nekem írt szövegét veszem elő. A műfaj idézőjelbe téve.
Jut eszembe, Szüts két napja a Kiscelli Múzeumban: csak egy zene volt.

 

2017. február 13. hétfő

06:01

Megnyitó holnap.
Ma rendezés. Nem én.
Én csak ott leszek.

 

14:12 Dehogy csak ott voltam.
Két és fél óra közös játék.

14:19
Azt mondja,
vett egy telket, hogy ne lásson embert. Mondom, arra elég egy napszemüveg.


16:12
Mérleg a szobában;
önfegyelmem mérhető. Ma 69,1.


21:45
Konflikt. Dolgozom,
sötétedik, villanygyújtás. A No.2. új festőhely nem kap elég fényt. De állandóra nem lehet a mennyezeti burát (pukkanófólia csík) levenni, mert akkor a szoba műtő atmoszférájú, nagyon kell a félárnyék a félszobára. Katától lopott kavics leakasztásával lehet a 4 m. magasan lévő burát üzembe helyezni. A kavics nem zavaró, asztal fölé lóg be.
Hirtelenjében fregolicsigát beszerezni. Közben azért dolgoztam is.22:14
És megérkezett
a pár napja rendelt ILLYÉS GYULA EMLÉKKÖNYV, a múltkori Zelk-szöveg fölkeltette az érdeklődésemet. Mindkettőjüket szeretem. Olvasni is.

2017. február 14. kedd


04:13
Ilyen se volt még.
Négy képet már a mai megnyitó előtt annyira megvettek, hogy már a pénzt is megkaptam. A/2016/69, 71, 75, A/2017/07. Gratula. (Pár napja fönt a 14. kiállításaim-nál az anyag.)
Fél három óta nem bírok aludni az izgalomtól, rájöttem, az új helyre a festésőasztal (varrógép) helyett jobb lenne hosszú polc. Ilyenkor még nem lehet dolgozni, a szovjet fűrészgép hangos. De estig, a megnyitóig, mindenképpen megcsinálom.


05:42
Milyen lehet
ma Szűz Mária frizurája?


06:40
Szabadkozik,
hogy nem tud eljönni a megnyitómra. De hiszen ez a kiállítás nem rólam szól. A képekről.

08:50
Megelőzve minden
esetleges vörösbort, vagy ami még rosszabb (jobb) gesztenyepürét, hoztam egy sajtosrudat, a megnyitó után evvel koccintsunk Katával.

 

11:41

A két konzol is létrejött, végtére. Hamarább is meglett volna,
ha lett volna két szemescsavarom. De csak egy volt, ekkora.

Lejjebb is egy kampósszeg-pár, ha nagyobb képen dolgozom.

És csak érdemes a polcot semleges fehérre.

Hogy ne tudjon a polc előrecsúszni, próbálgatom, nagyon jó, de iszonyú ronda szerkezet: a konzol felületébe kis, lecsípett fejű szögekből kiálló tüskék.
Még töröm a fejem valami szebben.
Nem könnyű, mert mindhárom alkatrész önállóan mozdítható.


13:33
Mailváltás.

- Kedves Váli Dezső! A ma este nyíló kiállításáról szeretnék interjúzni Önnel. Van ehhez kedve/ideje? Köszönöm! G. InfoRádió
- Nagyon szeretek beszélni. Úgy értem, magamról. vd.

22:11
Megnyitó, megvolt,
ott álldogálva 90 embert számoltam, de többen voltak. Ismerősök; sok ismerős arc, beszélgetünk és fogalmam sincs, kicsoda. Szütscsel hosszan - régi idők, szakmai titkok. Egy interjú. Itthon Kata gesztenyepürével vár, mind megettem. Minden rendben megtörténhet.
Megnyitóbeszéd közbeni panorámafotóm.2017. február 15. szerda

13:18
Szütscsel ha új fotónk,
szívesen melléteszek egy régit. A két dátum. F/1978/14 - F/2017/021 (=Hidvégi Máté felv.)

12:30
Kende János is csinált
egy panorámafelvételt, a képre klikkelve az arcok végig. Érdekes, ez a telefonomon is nagyon jól működik.


16:33
Mailváltás Hidvégi Mátéval,
átküldött vagy 30 fotót a megnyitóról.

- Megkérdeztem mindenkit, hogy melyik kép tetszik a legjobban, és lefényképeztem őket a képben. M.
- Eredeti ötlet! Lesznek kérdések, ki kicsoda. Pld. ez egy szép pár. Kik, tudod? d.
- Nevüket nem tudom. M.
- Gyönyörűek. Tök nem is  ismered őket? d.
- A hölgy ELTE művtört. hallg., a fiatalúr már diplomás matematikus-biológus. Hosszan beszélgettünk. Amelyik alatt ülnek, az tetszett nekik legjobban. M.
- Olyan szépek, hogy nekik adnám azt a képet. Föl kéne kutatni őket. d.
- Megkeresem. M.

 18:01

Az elmúlt hetekben a legfontosabb--

Többszöri deklarált (tetsz)halál után
ezt a legkedvesebbet
sikerült.

Mégis sikerült.

Kedvelt műterem - A/2016/49
60x60 cm.

Nem is biztos, hogy olyan jó kép.

Nem az a fontos.

2017. február 16. csütörtök


14:35
Holnap este 8-kor
Klubrádióban beszélgetés velem; Cafépéntek. Délelőtt fogják fölvenni.

20:30
Ma kilenctől
(akkor nyit a bolt) idáig egy LED-reflektor. Megvettem, becseréltem, ernyőt az oldalára, de úgy, hogy semmi ne érjen a hátfalhoz (ott szellőzik; nagyon szeretném elmesélni, zseniális szerkezet, huzalszeggel és bugyigumival; de Kata bizonyára azt mondaná-). És kész a No.2. munkahely. F/2017/023

2017. február 17. péntek

11:45

Eheti HVG címlap.
Ez is rasszizmus.
Gazdagok ellen uszítani.


13:52
Mondja: de hiszen
ellenzéki lap. Mondom, nem értem ezt a szót, ellenzéki. Ilyen nincs. Hiszen mindnyájan pontosan ugyanazt akarjuk.
Az országnak a lehető legjobbat.

09:15
Fél?lábú rokkantkocsis.
Középkorú, roncsolt arcú. A Margit hídi aluljáróban mondja bele a világba, nem volt pénzem kifizetni az éjszakai szállást, egész éjjel kint voltam, nagyon fáztam... tüdőbajos vagyok. Pontos, kerek és szörnyű. Aprót tudtam csak adni. Az ottani kávézóba, ötezresemet kisebbre váltottam. Egy kávé, vissza hozzá pénzzel, meg egy forró capuccinóval. Átmelegedhet tőle kicsit. Meg én is. Mire odaérek, arrébb gurult, már a két kinti padon üldögélő hajléktalan vidámkodik vele. Az egyik: legközelebb tegyen bele kis kénsavat is. Mind nevetnek, hál'Isten. Konyakot akart mondani? -kérdem.

11:52
A Klubrádió-felvétel után megint arra jártam. Ott van-e még a hajléktalan. Ott volt.


13:12
Megérkezett az InfoRádió
interjú hanganyaga. 17 perc. Seres Gerda kérdez. A ma fölvett Klubrádió-beszélgetés hasonló szöveg lesz. (A Klubrádió adásba ma -, péntek este 20h-tól, Cafépéntek, ha jól mondom.) Mindig ugyanazt válaszolom. Elolvastam egyszer Kalkuttai Teréz anya szövegeit ez okból, nagyon bölcsen mindig ugyanazt mondta.
Adásba kerül: febr. 18., most szombat, és 19. vasárnap: 15:35 körül, a félórai hírek után.
Tehát:

Kedves Dezső, a felkonferálás mindig élő:

Csudaszép képek címmel nyílt kiállítás Váli Dezső munkáiból a Godot Galériában. A festőművész azt mondja: általában négy-öt ihletett napja van egy évben, mégis fontos, hogy minden nap fessen. Az általa rossznak tartott képeit darabokra fűrészeli, ha viszont valami jól sikerül, úgy érzi: sikerült megmutatni Isten köpenye szegélyét. Minden képét akkurátusan dokumentálja, s az interneten elérhetővé teszi, így az is elfordult már, hogy egy csalódott vásárlónak átfestette a hamis képet. A Bartók Béla úti megnyitó után Seres Gerda beszélgetett az alkotóval.
szöveg és hang

 

17:08
- Kedves Deske, szerintem a HVG nem a gazdagok ellen, és nem uszít, hanem megpróbálja feltárni, hogy kik és mennyi állami és uniós támogatást (tehát közpénzt) kapnak nagybirtokaik után... A.

- Értem, de hát a címlap nekem ezt mondja. És legtöbben csak a címlapot látjuk.

 

20:24
Lement most,
este nyolc után a Klubrádió-interjú is, Cafépéntek, Kulturális magazin Váradi Julival. Tíz perc.
szöveg és hang

2017. február 18. szombat

13:28
Ilyet még nem csesztem. A szombathelyi piacon vettek jóhiszeműen egy fotómról lemásolt 40x40 cm. olajképet. A sajátjaimhoz nagyon hasonlító keretben. Hátoldalán képcédulám fotó?másolata, az eredetit jól közelítő hamis aláírás, és nagy számokkal a valóban létező fotóm opuszszáma. Az a vicc, hogy a szám stimmel is: F/2016/234. Ötletnek érdekes, de nem értem az alkotó logikáját. Úriember: képcédulán a telefonszámomat KISSÉ átírta.
Nálam az adatbázisban HAMIS-32 lesz. Elsőnek a fotómat mutatom, aztán az olajkép.


17:26

Ez is nem mutat (magából)
semmit, pedig.

Befejeztem,
Esti csönd - A/2016/44

2016.7.,10 /2017.2.
60x60 cm.


2017. február 19. vasárnap

05:49
Nagyon keresi
a helyét az új lámpa. 100 watt az egész, mezei derítővilágításnak is jó lesz, állandóra, ha az asztalnál dolgozom. Színhőmérsékletét (5600 K) közepére ragasztott - dekorboltban vett - kis sárga transzparens papírral módosítottam. Még mindig nagyon örülök neki.
F/2017/024


12:54
Beteg ideiglenesen
, ágyban. Most lenne idő megírni azt az ars poeticát rendesen, de úgy, hogy legalább a végére tényleg elkezdjenek röhögni. Próbálkozom, így fekve kissé körülményes. Ez maradjon meg az emberek számára. Valami kiállításkatalógusban kéne elsütni.

ARS POETICA
 
Hiszem és vallom, hogy munkásságom a meditatív csönd és az  alkotás közbeni titok közelre hajoló szimbolikus találkozása. Ez a csönd befogadja a spirituális terek meditatív személyre szabott asszociációit. Ilyenkor a teremtést imitáló cselekvéssor egybeesik az anyag átváltozásával,  a profán matériából kimerevített pillanat a tudatalatti memória martalékává válik.
Ekkor egyetlen lehetőségként a részletrétegekre koncentrálva arra a felszíni, majd mélységbeli eljárásra kell, hogy terelődjék a figyelem, amikor a személyes asszociációk befogadják az  individuális tapasztalat rokonságát. Evvel végre a nem túl távoli jövőben a képzőművészet és a sárkányrepülés évezredes problémafölvetése összefonódik, s szerencsésen az aerodinamika máig  súlyosan kérdéses tételei is rendeződnek.
 Képeim egyébként általában közepesek.

Ha valaki javítani tud rajta, ráférne, szívesen veszem. 

21:52
Szívesen
beszélget velem, csak azt nem szereti, ha válaszolok.

2017. február 20. hétfő

08:57
"hogy fényt hozzon azoknak, akik sötétségben 
és halálos homályban ülnek"
Lk.1.

Micsoda költészet.


14:25
Ma délelőtt nagy
sok kínlódások, ezt csináltam. De mondták, még ne aktiváljam, mert akkor senki nem megy kiállítás.
Nyitóoldal lesz.

.


.
csudaszép képek
GODOT GALÉRIA
1117. Bp. Bartók Béla út 11., 2017.02.14.-03.18., kedd-péntek 9-14h., szombat 10-13h.
         VIRTUÁLIS SÉTA INDÍT

Gáspár Igor ©
virtualis-seta.hu


17:42
Kaptam egy szerencsésen
belejavított változatot. Nekem nagyon -- Nnna?

ARS POETICA
    Hiszem és vallom, hogy munkásságom a meditatív csönd és az  alkotás közbeni titok relációjának közelre hajoló metamorfózisának szimbolikus találkozása. Ez a csönd az elfeledett reszelő némasága, mely befogadja a spirituális terek meditatív személyre szabott asszociációinak szimbiózisát. Ilyenkor a teremtést imitáló cselekvéssor egybeesik az anyag átváltozásával,  a profán matériából transzformációvá kimerevített pillanat a tudatalatti memória martalékává válik. 
     Ekkor egyetlen lehetőségként a részletrétegekre koncentrálva arra a felszíni, majd mélységbeli eljárásra kell, hogy terelődjék a figyelem, amikor a személyes asszociációk befogadják az  individuális tapasztalat rokonságát. Evvel végre a nem túl távoli jövőben a képzőművészet és a sárkányrepülés évezredes problémafölvetése összefonódik önmaga árnyékával, s szerencsésen az aerodinamika máig súlyosan kérdéses tételei is rendeződnek.
     Képeim egyébként általában közepesek.


18:59
És ilyen is
kaptam, a Godot Galéria Virtuális Séta mellékterméke, körpanoráma a bejáratnál.20:21
Csinálom Gábor
honlapján a Vasárnapi Újság új fejezetét, este van már. Benne: Kossuth Ferenc a Lukács fürdő parkjában, 1904.
Ezt fölteszem a Lukács faliújságjára.21:05
Minap vendégek,
20:57-kor csörög a mobil-vekker a zsebemben, magyarázkodom, figyelmeztetés, kilenckor szoktunk Katával gyerekeinkért imádkozni a Mária-képem előtt. Vendég: Ó, azt az én szüleim reggel, csak ők telefonon, mert 120 kilométerre egymástól.

21:23

Várady Szabolcs a megnyitómon, kértem, küldte új verseit.

KÖLTŐK, SÍROK

Orbán Ottó öt éve nyughat,             
Petri már hét éve halott.
Ők megengedhetik maguknak.
Én ettől… hol vagyok?

Olyan élesen látszotok ti!
Ott mindig süt valami nap.
Magamat nehezen veszem ki.
Ez itt homályosabb.

Hogy már nem együtt – hogyne fájna!
Madarak szántják az eget.
Aki a földet kultiválja,
báván fölinteget.

 

2017. február 21. kedd

08:50
Uszodából hazafelé
a 17-esről leszállva a járdán ezt imádkoztam: Uram, szeretek itt menni.

 

09:31

Úgy tűnik, ez a mágneses jegyzetrögzítés; ez végre tényleg beválik. F/2017/02509:51
Várady
Szabolcstól még egy vers.

ÉJSZAKAI JÁRAT

       
          Jékely Zoltán emlékének

A szerelemről írdogálni,
még majd erről is leszokunk.
A szájunk íze bál utáni,
jeges szél hordja kalapunk,
így kell a villamosra várni.

Bárcsak ne jönne meg soha!
Ez nem a Streetcar Named Desire:
fordított vágy villamosa;
de nincs, hogy ilyen nászt ne hálj el,
megváltó impotencia.

Duhaj kedélyünk elavulva
szánkban gyülemlő fémes íz,
s évek, napok, egy óra múlva?
benyel a kitátott remíz,
az örök éj bozontú vulva.

Így mondod, Mester? Állok itt
veszendőn, már csak a hideg lel.
Hová lettek a fürtjeik?
Sandán csikorgó kerekekkel
a villamos közeledik.

12:33

Még a LED-világítás ügye. Az állványát persze ki kellett cserélni, viszont volt egy darabka sárga fóliájuk. Belőle egyre többet belógatva, egyre melegebb fény. Bugyigumi. (Nappali fény - múzeumi - lakószoba világítás. A lilák pld. hagyományos izzónál meghalnak.)
2./ 16h-kor a jav. kiadás. Egyre domborúbb a fólia - egyre kevésbé sárga fény.

2017. február 22. szerda


10:24
Tegnap gyónni.
A papocskám tüdőgyulladás után. Dicsekedett, tegnap először, és már leúszta teljes távot, méghozzá jó időre. Megdorgáltam mohóságáért, hogy ez helytelen; majd meggyóntam neki munkamohóságomat.

 


10:09
Kedves Deske, az ars poetica változatban van egy alapvető problémám: a sárkányrepülős meg aerodinamikai poénoknál már felröhög az olvasó, a csattanó viszont veszít erejéből. Szerintem abban lenne izgalom, ha azon a finom határon egyensúlyozna a szöveg, hogy komolyan lehet-e venni vagy sem? Tehát az én változatom:

"Hiszem és vallom, hogy munkásságom a meditatív csönd és az alkotás titkainak szimbolikus találkozása. Ebben a találkozásban spirituális erejű terek születnek, melyekben az individuum intencióinak és emócióinak személyre szabott szimbiózisa elevenedik meg. A teremtést imitáló cselekvéssor egybeesik az anyag átalakulásával,  a profán matéria áldozata által kimerevített pillanat a tudatalatti kegyetlen börtönébe zárul. Egyetlen lehetőségként az egymása rakódott rétegek archeológiai feltárására kell, hogy terelődjék a figyelem. Arra a felszíni, majd mélységbeli eljárásra, melyben a személyes asszociációk az archetipikus tapasztalat dimenzióiban nyernek új értelmet. Esztétikai identitásom arra a reményre épül, hogy az alkotószemélyiség képes megszülni a belső források minden redukcionizmuson túlmutató tudatállapotát, radikálisan újraértelmezve az emberi kondíciót. Képeim egyébként általában közepesek."

- Kedves Barátom, szövege remek, csakugyan. És használhatatlan. Túlértékeli a (felületesen) olvasók intelligenciáját. Az én ettől sokkal bonyolultalanabb szövegemre legműveltebb ismerőseim sem vették a lapot. d.12:09
Újabban nedvesebben
festek, lecsöpög. Föl kéne súroltatni, én nem bírnám; de előtte kipróbáltam, egyáltalán lehet-e.


12:14
Hogy tegnap a Fő
utcai görkat. templomocskába gyónni, mellette ez a csudavilág. Hát azért ez gyönyörűség. Kőművesek, ácsok, bádogosok, talicskások, háromszáz éve. Családosok, magányosok, vidékről, külföldről, milyen szálláson lakva-élve. Megcsinálták. Nekem. Jó hely ez a város.


12.27

Megvan. A sok-sokféle meghatározás-próbálkozás - egészen a mátrixig - után.
Képeim útja, elkészültéig. Tehát: A képem olyan lesz, amilyenre sikerül. Ars poetica?

 

13:48

Elkezdtem egy újat, ideje volt.
Kaptam levél, minek írok,
mér nem festek.
Festettem.
Ma ilyen.

A/2017/09
90x90


14:01

Papocskámat kérdeztem, aktuális gondom, szabad-e nekünk adósságot visszakérni. Mintha volna ilyen tiltás az Újszövetségben.
- Az Írás szellemét kell követni, ne betű szerint vedd. Mérlegelni. Például rászoktathatod arra, hogy neki nem kell evvel törődni... aztán majd másokkal szemben is...


18:12

Zsófi a műteremben fotózgat,
bárha üres állvánnyal.

F/1977/30/A
Bár ez 78 vagy 79.

Most veszek a Toyotájára
téli-nyári gumit, amiről
azt se tudom, mi fán terem.

Talán az olyan tavaszi-

2017. február 23. csütörtök

05:12
Elfúló hangon meséli:
-
Minden megváltozott. Ma bejelentették, amiért májusban ebbe az öregotthonba költöztem, ez a kedves kis balkon, virágaimmal, kilátással; megszűnik; átépítik; a szoba részévé fog válni.
- Gondold meg, Isten a legjobbat akarja neked. Ez tőle személyes üzenet számodra. Te tudod megfejteni.
- Igen; köszönöm, és rajtad keresztül kaptam.


05:20
Rádióból.
A Himalája-expedíció
kemény küzdelemben följutott a táborhelyig. Este volt. Akkor telefon, az egyik serpának fia született. Hát éjszaka leszaladt megnézni.


06:32
De amikor oda is akarták szögezni, azt mondotta: „Hagyjatok így, aki ugyanis megadja majd nekem, hogy elbírjam a tüzet, az megadja azt is, hogy a máglyán nyugodtan rajta maradjak akkor is, ha ezt szegekkel nem biztosítjátok.” Azért tehát nem szögezték oda, hanem csak rákötözték a máglyára.
Szent Polikárp; Kr.u. 155. febr. 23.

 

09:34

Egész tisztességesen alakul
ez a tegnap kezdett
A/2017/09-es.
Hogy alul is zártam, ez jó.
Még keresem azt a pontos lilát,
ami tónusában belesimul
környezetébe,
csöndes, de mégis tüzes.

Ha van ilyen.

 

12:33
Kép tovább,
a fotót lecseréltem.
Mintha most egyensúly.
Hogy csak az a szín maradjon érdekes.
A sötétebb monitoromon már semmi nem látszik belőle.
Pedig.

 

12:52
Festéspihenőben
asztalra borulva másodszor is elaludtam. Közben még annyi jutott eszembe, abba a tréfa-ars poeticába valahova bele lehetne tenni, hogy itt a bumeránghatás elve érvényesül.

 

20:51

Csató József nagyon jó festő. Volt. Egy ideig aztán nem (szerintem). Most erről a kiállításról megnyugodva jöttem el.
Vendégkönyvbe: Jó!
Deák Erika Galéria, Bp. V. Mozsár utca 1.

21:19
Legendás, minket
érettségire kísérő Vasbányai Ferenc / Zebi osztályfőnökömtől (83) ma összegzésnek szánt írása postán, benne kései válasza is egy 17 év előtti levelemre. Talán abból az alkalomból, hogy mostani osztálytalálkozónkra sem mentem el. Ismeretlen öregurak.


... Remek a verbális stílusod, de a festészet nem jött be. Zárt karcer világ. Tágasság nélkül. A 3 kontra-Aczél*: teljesség, tökéletesség és távlat - hiányoznak. Csak befelé borongás: temető, kálvária, műterem... Fény, szín, pompa, ragyogás és Élet - sohasem, sehol. Menetrend[ed]. A napi beosztás egyhangú tükre. Hagyomány semmi... Örökség veszve... Nihil? [...] Köszönöm a barátságot. A könyvszekrényt. [1961] A folyóiratokat. A Naplókat. A 80.-ra adott verset... Isten óvjon házadnépével egyetemben! Z.

Kedves Feri! Köszönöm gondos leveledet! Szeretettel gondolok Rád! d.

Érettségi után barátfélék lettünk. Hamarosan végleg elhagytam, terhelt életpesszimizmusa.


*Fiatalok honnét értenék; a Kádár-rendszer főpolitikusa terelte a magyar művészeket három karámba: Támogatott - Tűrt - Tiltott22:51

Mail érkezett.
Hát meglett a téli-nyári gumi.


Apó! Köszönöm!
Zsófi

Te, ez nem ovális?
d.

2017. február 24. péntek

 

10:23
Hosszú
gondolatcserém vége egy régi-régi emberrel, mailben:

- ...miért jössz ezekkel, bosszantani akarsz? Mért írod ezeket? L.
- Mert szeretlek. d.

 

09:25
Tényleg bevált
állandó világításnak ez a led-lámpa. Úgy kötöttem be, hogy a szobába belépve ezt kapcs. 100 watt az egész.  F/2017/026

 

 

09:37

Eluralkodtam a (magam gyártotta) Lukács-faliújságon. A jobb 3 az enyém. Ahányszor arra járok, a Kossuthos cikket mindig olvassa valaki, öröm. A ferde cédula előzménye egy mailváltás a vezetőasszonnyal, amire hamarosan válaszolt is.

Kedves Mariann, vagy 10 napja a ffi szekrényes fölső szekrénysora lezárva (már reggel hatkor, nem vendégtől). Mindenki bosszankodik, öregembereknek lehajolni. Lehet hogy kezelői hanyagság. Lehet, hogy oka van. De barátságos gesztus lenne ezt akkor a vendégekkel közölni. Pld. a faliújságon, vagy  satöbbi…

És kitettem a cédulát. Másnapra (ma) minden szekrény nyitva.

 

 

09:27

Hosszas kísérleti periódus vége,
végre megvan az ideális zseb a mobilnak.
És mára kitalálva hozzá neki a fogantyú is.
Egyetlen villám-mozdulattal aktivál.


09:53
Ma a zuhany
alatt azon tűnődtem, 25 éve ugyanitt azon igyekeztem, hogy forró után hidegre váltva mozgásom hazudjon: éppoly álmatag-merengő maradjon, mint az imént volt. Ma ez automatikus. Most a terhelés észrevehetetlenségét a kavicsmezőn igyekszem létrehozni, hogy mintha fövényen, karba tett kézzel.
Meg azon tűnődtem, nem hagy békén, teljesen újra kéne írni ezt az ars poeticát - majd egy katalógusba.


10:50
Zsófi lányom
, mikor férje balkézről-gyerekeit anyjuk váratlan halálakor hirtelenjében magához vette, a kisgyerekekkel este így imádkozott:
és anyuka angyal lett...

 

11:32

Minap, hozott vörösboruk (el)fogyasztása mellett,
a kedves ifjú pár arra utasított,
hogy nem jó
az a kis fekete keret ott középen, a 2017/05-ön.

A vendéglátóipar első számú parancsa,
MINDIG A VENDÉGNEK VAN IGAZA.
Mára jutott rá időm.

 

18:01
Kaptam.

http://vilaghalo.info/petofi-sandor-verse-antal-imre-eloadasaban-ahogy-meg-sosem-hallottad

2017. február 25. szombat

04:52
Utolsó szócserék
a tegnapi ARS POETICÁN. Megvan.

 

05:03

Hajnali print ez a Mózes-vicc.
Hát a (Lukács) faliújságra
ezt a nekem legkedvesebbet.06:15
Buddha becsületesen
megmondja magáról
- neve is azt jelenti -,
hogy ő egy "megvilágosult".
Jézus ezzel szemben azt állítja:
"Én vagyok a világ világossága".
Barsi Balázs OFM.

06:31

 amikor megremegnek a ház őrzői, és megrokkannak az erős férfiak; amikor az őrlőlányok már nem dolgoznak, mert az ablakokban elhomályosodik a nappal; amikor bezárják a külső kapukat, és halkabbá válik a malom zaja; amikor elcsitul a madarak hangja, és minden dal elhallgat; amikor félnek a magaslatoktól, és ijedten járnak az úton; amikor a mandulafa virágzik, a sáska jóllakik, a kapor kipattan, az ember meg örök hajlékába tér; az utcán már jönnek-mennek a siratóasszonyok; mielőtt elszakad az ezüstkötél, megreped az arany gyertyatartó, megpattan a forrásnál a korsó, s összetörik a kúton a kerék; és a por visszatér a földbe, ahonnét jött, az éltető lehelet meg az Istenhez, aki adta.
Préd. 12.

Ilyen pulzáló alinearitás. Őrület. Ennél magasabb rendű absztrakció - költészet nem létezik. Akár József Attila.

F/2017/029

F/2017/028

 

10:06
Mail jött.

- Kedves Deske, találtam egy képet, talán érdekel. Üdv: H.
- Angyal vagy. De szeretnék ez én lenni. Még a pocakját is vállalnám. d.


(Nem tudhatja mindenki. Rothko, műtermében.)

 

12:02

Hogy rólam is szó essék.
Ma elkezdtem a
Műterem, Rothkora emlékezve - A/2017/10-et
És be is fejeztem.
90x90

13:18
Ebéd közben
szóba került Bálint Endre sírja fölött mondott beszédem, 1986. Ami után Szüts vigyorogva megrótt, hogy Apó, búcsúztatásnál nem korrigálunk...

                                                                

2017. február 26. vasárnap

12:57
Vasárnap. Kiránduljunk ma?
Mind a ketten rettenetesen fáradtak vagyunk. De szerencsére ketten együtt nem.


19:57

Mikinek 150! gigás fájljai vannak - teljes koncert filmfelvételek - az én PC-mről is kell küldenie a felhőbe. Ezért átkábeleztem éjjel-nappalosra. Ehhez egy főkapcsoló, mert az össz periféria éjszakára le. Megvan. 

2017. február 27. hétfő

 

05:41

ARS POETICA
Hittel vallom, hogy munkásságom végső célja egy keretbe illeszthető, közepes méretű kép létrehozása. Az alkotás óráiban ehhez alkalmas segédeszközöm a spirituális csönd, mely befogadja a prézlivel panírozott terek asszociációit, valamint segít ebben a bajonettzáras emóciók meditatív világa is.
Egy tudatalatti lágytojás.
Egy rakott krumpli vasárnap délben.
– Abból még kérnék egy kicsit, ha lehet.
– Tartsd ide a tányérodat. De közelebb, mert lecsöpög.
2017. február

 

 


06:05
...neki fáj, hogy fájdalmat viselsz; és ha rád méri, csak azt teszi, amit magad is megtennél – ha bölcs lennél –, későbbi nagyobb üdvösséged érdekében.
Newman bíboros

 

12:45
Ma hajnal - F/2017/03112:50
Evvel se sikerül
igazán megmutatni a Lukács intím eleganciáját. Próbálkoztam.


13:16
Kedves Godot Galéria!
Köszönöm  a munkátokat. Egy képet szeretnék ez okból és alkalomból odaajándékozni. Hogy ezt nem közösségileg nektek, kedves Galéria, hanem személyesen Kozák főtisztelendő úrnak, két oka van:
1. Hosszú életem folyamán több keserv csalódás képeim sorsával kapcs., ha nem egyetlen a tulajdonos.
2. Erősen szeretem, ha képeim netán tegnap, legkésőbb holnap, de belátható időn belül csakugyan falra kerülnek, és ezáltal nézve lesznek.
És akkor még egyszer; köszönöm a munkátokat.
2017.02.27.
deske.hu

 

20:40
Az Origo.hu fölkínálja
az új Oscar-díjas filmet néhány napig; most megnéztük Katával. Kedves kis film. Kis kedves film. Nem több.

 

2017. február 28. kedd

11:12

Hogy kórházba nem szabad bevnni,
hát Kata hazahozta ezt a kis hóviágot.
Kedves kis buborékokat termelt.


Amit lehetett, már levittem a kocsiba.
Holnaptól alkotóház, Kecskemét.


És bár nem egészen logikus,
ide a másik Rothko-műterem fotót is.
Hogy megőrződjön.

  - - - - - - - - - a nyitva tartás miatt ez ide, állandóra - - - - - - - - -

olvasó: 2017. február = 538/nap

 oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu