VALI NEWS

VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 264.

2017. március 1., hamvazószerda és Kecskemét


20:35
Még kedd este,
Pesten. Két mai cikk.
PORTFOLIO.HU:
Festészet, ami csak Magyarországon érhető el. / Bárdi Sára
ART7.HU: Kis világ, Váli Dezső új képei. / Almási Miklós

a szék vár valakit, vagy csak ott felejtették? Mindegy: a várakozás, a lényeg. Mit hoz ez a munkanap. És mit hoz az idő, ami még hátra van

10:17
Kecskeméti 50 méteres
bójázott medence 06:18; a víz a tavalyi. Nem igaz, júniusban cserélik...
Régóta forgatom a fejemben, lehet, hogy belevágok, csak hát...; 05:23-ról 05:13-ra állítani át a vekkert. Oka van. Torna + egy tea is.

 

16:44
Ébredek álomból,
fölnézek. Minden újra olyan, mint volt, mindig. Mint a paleolitikumban.

,

 

17:51
A kert is azonos
önmagával. Csak két km. futás az alkonyatban, hamvazószerda van.
A vekkert sok-sok év után tényleg átállítottam 05:13-ra. A Kárpátok beleremegtek.18:39
Kipróbálnád a
Kopi Luwakot? Mennyire zavarna a tudat, hogy a kávé, amit éppen iszol, egy macska bélcsatornáján keresztül vált a világ legdrágább kávéjává? 175.000 HUF/kg.

http://m5tv.hu/kulonora/az-eletben-ki-nem-talalnad-hogyan-keszul-a-vilag-legdragabb-kaveja

2017. március 2. csütörtök, Kecskemét


06:16
Meggyógyítja a megtört szívűeket... A csillagokat számon tartja, és nevén szólítja valamennyit
146. zsoltár

13:33
Mail, fölkérés a Mária
rádiótól egy félórás interjúra, egy részét a Kossuthon is leadják. Kezdem megírni, majd elküldöm nekik, jobb, ha előre tudják, mit fogok válaszolni.

2017. március 3. péntek, Kecskemét


02:16
Megírtam
az interjú-vázlatot

 És végül napi munkámról: festő vagyok - egy igazán sikerült, szobasarkot ábrázoló képemmel megmutatom Isten köpenye szegélyét. Aktuális feladatom – 75 vagyok – fölkészülni egy tisztességes haláltusára. E munka evilági része a napi úszás is. Most éppen egy amerikai gyorsúszás stílust tanulok. Ha aznap megy, először az égnek hencegek. Aztán a reggelinél, Katának.

Itt a szöveg

Persze még folyamatosan írom, át meg át.02:21
Számomra hiteles
filmesztéta barátomnak sorolom a Mindenki - az új Oscar-díjasunk problematikus vonatkozásait, ami miatt "kedves kis film"-nek minősítettem: a színek, a hátterek, a ritmusok és a komponálatlan képek, ami miatt áldokumentum próbálkozás jellege van.
Azt mondja, egyetértek. Ezt a témát profin is földolgozták már, többen. Örülünk egy magyar sikernek, természetesen. Az Oscar zsűrije szakmailag nem kompetens. A Saul fia is közepes film, de annak ki volt találva a filmnyelve.

 

08:43
Uszodában mindig
a forgóajtót használom. Akárhogy is, nekem egy kis ünnep.
Talán a pillanatnyi vállalt fogság, majd szabadulás diadala-, a gyerekkor élménymaradványa lehet.

 

10:18
– Deske, Szüts szerdán és szombaton tartott tárlatvezetést... szerdán sokan, szombaton annyian voltak, hogy nem lehetett időben elkezdeni, mert a pénztárnál még kígyózó sorok voltak.. de még mindig akarnak menni... szombaton megint, de most Nórával együtt, vasárnap pedig a kurátor vezeti... elképesztő sikere van... joggal :) L.

– Köszönöm, irigykedem. Bár. Az én képeimet nem kell megmagyarázni... :))) d.

 

14:19

Délelőtt szövegírás, bódult alvás,
ebéd után a terasz védett sarka.

És a forró napsütésben üldögélve
ezt láttam magam alatt.
Árnyékok.

14:58

Ha jobban belenézünk,
a világ egyetlen csendélet.

 

Zajt csak mi csinálunk benne.

Le az udvarba,
kezdem a munkát.
A lemezeket ott szoktam megcsiszolni.
16:54

Fura egy munka,
erőltettem, hogy már akármi,
már így is egy nap késésben vagyok,
muszáj volt kezdeni.
Ráadásul délután.
Délelőtt a Mária-interjú szöveg jav.,
aztán alvásssss.

A/2017/11
60x60

 

17:24
Deske, a Saul fia is... hogy az is szóba került most a kedves ismerősével... baromira nem érdekel, hogy maga mit gondol egy filmről, mert egyáltalán nem ért hozzá, csak néhány közhelyet pufogtat (a filmet gondolom nem is látta), de hát valahogy csak kell fontoskodni, kell valami, amiért olvassák a blogját. Ezért kellett most egyúttal a Saul fiát is fikázni egy kicsit. Z. 

18:16
Kedves Deske, a mai utolsó hozzászóló (bizonyos "Z") nagyon felbosszantott. Először azt akartam írni, hogy nagyon hülye, de nem biztos, hogy amúgy az. Ha nem érdekli őt, hogy magának mi a véleménye egy filmről, akkor mi a francnak olvassa a blogját? Másrészt teljesen mindegy, hogy maga ért-e a filmhez, vagy nem ért, mert véleménye akkor is lehet. Sőt, még igaza is lehet. De ha nem lenne igaza, akkor is van joga bármiről véleményt mondani.
Nem kell tudni tojást tojni ahhoz, hogy az ember érezze, ha büdös a tojás. A.21:03
Esztétikus barátom
átküldött egy filmet Salgadoról, benne egy fotó tőle, Brazília legnagyobb aranybányája.
50 ezer ember, önként, a vagyon reményében.

 2017. március 4. szombat, Kecskemét

09:15
Keresztvetésem
lassú, az egy eget-földet rengető hatalmas ima, – vigyázat, itt Istennel közösen nyilatkozunk –, utána félórás csönd illene... hogy még mindig a Mária-rádió interjún gondolkodom, közben ilyesmik tisztázódnak. 
Majd értő barátaim kiigazítanak, ha ez túl merész, vagyis téves.

16:49
Deske, ez rendben. A keresztvetés az Istenhez tartozás jele. Hatalmas tartalmú. Rövid megvallása a Szt.háromságnak, kapcsolatfelvétel a háromszemélyű Istennel, magam megszentelése, életem neki ajánlása, napom irányításának rá bízása, viszonyunkra gondolás eszköze... Ha hosszan tart ez a kezdés, akkor hosszan tart. Tudni lehet, hogy Pio atya átváltoztatása olykor húsz percig tartott. üdv.: S.09:29
Hogy a Toyotában
melyik a hármas és melyik a négyes sebesség, esküszöm, nem tudom. De a kezem tudja.
Próbálom továbbra is a forgóajtó örömét megfejteni:
Akárhogy is, nekem egy kis ünnep. Talán a pillanatnyi vállalt fogság, majd szabadulás diadala-, a gyerekkor élménymaradványa lehet.

 

11:18

Ez a mai.

A/2017/12
60x60


11:43

Megint följött
a 11 ezer kép között
a képernyőkímélőben.
Megint elámultam rajta.
És meghatódtam.
A lányom.

Hát így kezdődik.

F/1979/10
fotó † Erőss Tamás

17:14
Szombat délután, álmatag séta a szomszédos vadasparkban. Nem érzem igazán jól magam, futás elmarad. Napszúrás? Délben a teraszon.

 

 18:10
Sokáig elnéztem
ezt a kedves kis állatot, magának bukfencezett, hempergett, hosszan. A nagyokba is bele-belekapott, játék reményében. Mennyi energia. Most itt éppen a nagyapját? nyuvasztja. Etológusok tudnák megmondani, ebben talán jókedv is van.  

2017. március 5. vasárnap, Kecskemét

11:52
Először a vasárnapi zsibárusoknál.
Felhős idő. Beláthatatlan hatalmas mezőn testes öreg cigányasszonyok üldögélnek földre terített portékájuk mögött mozdulatlanul, láthatóan ezer éve. Cigarettáznak.
Milyen csodálatosan sok gyönyörű dologra nincs szükségem, a mohóságom, a minden és a semmi találkozása. Háromméteres kézi csomózású kaukázusi szőnyeg, ingyen.11:57
Aztán először a
Fotómúzeumba, ami persze vasárnap zárva. Csak hétköznap tart nyitva, háromtól negyed négyig. Alvásidőm. Cifrapalota. Egy muszáj-kiállítás a Gulágról, megrendítő cédulácska, tudjuk, ezeket vonatból dobálták ki. 1944. nov. 21. Értesítsék édesanyámat, hogy fogságba estem. Pista
Akkor a mindenévi tisztelgőlátogatás; a megunhatatlan remekművek, ezúttal okos, új rendezésben. A Tóth Menyhért teremben az én fotóm is róla, mért ne örülnék neki.

 

 

 21:29
Nem való nekem
a szabadakarat. Rémes. Reggel ötkor asztalhoz ültem, javítani a Mária rádió interjúhoz a vázlatomat. Nagyon alakul. 6:40 indulásidő az uszodába. És nem álltam föl az asztaltól. Azt hiszem, ilyen nem volt a 27 év alatt. Írtam tovább. Délután öt, miséről jövet slusszkulccsal a kezemben, és még nem tudtam, a köv. percben haza-e, pihegni, vasárnapi kötelességtudatból a városba egy dobostortára, vagy az elmaradt uszodaprogram. Aztán 400 méternél még nem tudtam, abbahagyom-e 500-nál, érvényes-e itt Kata utasítása, hogy vasárnap féltávot úszni. Aztán ezer. A rabszolgatartó társadalom volt az igazi. És mert múltkor erre egy riporter kajánul rákérdezett, hogy talán a rabszolgatartónak; hát pontosítok: rabszolgának lenni az igazi.

22:36
Ezek az órák
és ezek a napok. Az apró velencei mozaikok, halványkék, ez kékebb, ez szép, ez kevésbé. És aki rakja ki őket sorra a homokba, darabig az se lát semmit. A végén rajzolódik ki a kép –

2017. március 6., hétfő, Kecskemét

05:51
fax Szütsnek 1998.9.     
A RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALOM VOLT AZ IGAZI
1. Mindig volt munka
2. Megmondták, mit csinálj
3. Dolgozhattál napi 13-14 órát
4. Még enni is adtak
5. Korbácsos főnökkel a hátad mögött zavartalanul jó embernek érezhetted magad

Hogy ne csak linkként jöjjön föl. // html/szuts9.htm //  C.05757

 

06:24
– Isten gyermeke, Krisztus társörököse vagy, s hogy túl merészet mondjak, istenné lettél: honnan és kitől van számodra mindez?
– Ki adja neked az esőt, a mezőt, az eledelt, a művészeteket, a lakóhelyet, a törvényeket, az államokat, a békés emberséges életet, a barátságot és a rokoni jóérzést azok iránt
Nazianzi Szent Gergely09:21

Brigitte Bardot
most néhány éve.

Ámultan néztem.
Akkor is.10:56

– Viccnek jó – A RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALOM VOLT AZ IGAZI –, de különben hülyeség: a szabad (nem rabszolga) ember jópofizása. K.

– igen. d.11:51

Alig tudok másra/erre figyelni,
Szüts szerint ez ugyan ez nálam
nagyon jót tesz a képeknek-,
okostelefon + Telenoron
nem megy az FTP,
a C3 szerverre belépés.
A többi szerverre igen.
Telekomon félig-, wifin jó.
Halmozott rejtély.
Egész délelőtt...

A mai: A/2017/13
17:01
Kaland. Csak netfanok számára.
Telenor - Telekom telefonról a netkapcsolat nem működött, hogy a honlapot a szerverre tegyem.
VISZONT:
működött alkotóházi wifivel
Gábor honlapjával
Vodafonnal
Mi ez? MI EZZZZ. Hol ebben a logika. Rejtély, tényleg.
Ki tudja megfejteni?

Alvás helyett a belvárosban. Egy profi két és fél óra alatt találta- és csinálta meg. A megoldás: a két cég már nem fogadja a titkosítatlan FTP-t. Ezért a Total Commander csatornája átalakítva FTP-ről SFTP-re... Security. Új jelszó is belekerült: KECSKEMET.
Alkotója profi. A vadászat izgalma. Ötven kudarc. Férfi. Már rég nem a fölajánlott vérdíj érdekelte, nem is fogadta el az egészet...
Összemosolyogtunk a győzelemre.

...egy idő után a Bűnügyi Intézetben sütötték Prága legjobb zsömléit... Čapek

És közben vevők a boltban:
- Szia, SSD-t jött?
- Csak 500-as, de ez neked kicsi.
És párbeszédek, amiből egyetlen rohadt szót nem értettem.

 

 

2017. március 7., kedd, Kecskemét

05:13
Sajnos ma már
semmi nem fog akadályozni a nyugodt alkotómunkában.
Aki eddig nem nézte meg a kiállítást... igaz, Le Meux messze van. Párizstól északra.06:38
Egy korabeli
feljegyzés a 203! március 7-én történt eseményről.

 

10:27

Időről-időre olykor még egy-egy
időmérés az uszodában,
integetés az elmúlt évtizedeknek.
Ma 29:31 ezerre, vegyesben.
Hajónaplónak neveztem, 2000 óta írom.

Lehet lefeküdni.
A/2017/14

60x60

 

13:27

Ebéd előtt még szerszámkészítés.
A házi-mindenes István segített,
az én csomagtartóból-baltám
túl kicsi volt ezt hasítani.
Újra éreztem a lábamat,
amin az uszodai kavicsonjárás segített.
Most ezt pótolni valahogy. Fánjárás.
Próbálgatom, nagyon fáj. Tehát működik.

Hadrendbe állítani. Pozíció, időpont, időtartam.
Ez is 8 és fél perc?
És hogy mi a túrót csinálok közben, valamit muszáj nekem az agyammal, fülemmel vagy valamimmel...

Beatles? Rózsafüzér?

14:39
Részletek egy
körmailből. Ilyen a mi hatemeletes házunk.

Kedves lakótársak, itt a tavasz... a tavalyi kellemetlenségeket elkerülendő szeretném kérni, hogy akik az udvaron ültetnek, és úgy ítélik meg, h valamelyik növény nem kedvükre való, ne dobják ki, hanem szóljanak nekem... Marót néni emlékére ültetett kis fa nem szerette a helyét, teljesen tönkrement, de még él. Arra gondoltunk, ha senkit nem zavar, átültetnénk a kipusztult tiszafa helyére a terasz alatt... a ládában földet is cserélnénk, mert ott a rossz minőségű föld van még... köszönettel várom a választ... S.

 

15:02

Zenetáram.
Take My Breathe Away,
klip egy filmből.
Szeretem ezt a zenét.
El-elnézem ezt a gyönyörű embert,
jézusmária,
ennyire ilyen nincsen is.

Éppen arra gondol,
ha kapok friss padlizsánt a piacon,
nem lesz gond az ebéddel.
És aztán majd ötre a gyerekért.

16:48
Lányom utánajárt,
Piri unokám a megfelelő előképzettség nélkül, jelentkezési határidőn túl, fölvételizhetett a konzervatóriumba. 15., tehetséges, hegedül. SMS:
- Pirit fölvették! Zsófi
- Remek ember vagy. d.

20:26
Sajnáljam vagy
szégyelljem magamat. Én állat. Egyetlen dolgot kívántam meg azon a vasárnapi zsibvásáron, azt nagyon. Könyvmindenfélék között a földön: Rilke: Rodin (titkára volt egy ideig). Mindkét ember kellene.
- Ötszáz.
- Háromszázötven.
- Annyiért nem - válaszolta egyszerűen, és én ekkor otthagytam. Hirtelenjében engedelmeskedve az ostoba vásári kupectörvénynek, ami mindig idegen volt tőlem-; az alku. Húszezressel a zsebemben.
Jövő vasárnap, ha még meglesz.
- Ötszáz.
- Legyen ezer.
Így kell rendbe tenni.

2017. március 8., szerda, Kecskemét

 

06:07
Kata egy nehéz
telefon után mondja: a barátság nem érzelem, hanem vállalás kérdése.
Tulajdonképpen minden. Munka, házasság, hit.

 

08:47
Ahogy mész
az utcán, áldjad meg a veled szembejövőket mondta kisfiamnak egy ferences barát. Abszurd ötlet, zseniális absztrakció. Világnézet, életstratégia. Aki ezt éli, mindent tud.

 

08:55
Szia, Deske! Megnéztem a Mindenki című Oscar-díjas filmet. Egészen döbbenetes, hogy ennyire gyenge film Oscar-díjat kapjon. Merő giccs, nem több. Szép, bájos arcú kislányok szomorúak, mert fájdalom érte őket. Még sírnak is. Hogy igazságtalanságról szó sincs – hiszen ha valakinek nincs jó hangja, annak nyilván az énekkarban sincs keresnivalója –, az nem számít. A nézőnek is sírnia kell, és ha sír, akkor már meg is van az Oscar. Az énektanárnőn pedig, aki egyébként semmiféle igazságtalanságot nem követett el, bosszút kell állni. A nárcisztikus néző igényei teljesen ki vannak elégítve. Önmaga tökéletességének boldog tudatában sírva távozik a moziból. szia: T.12:23

Hát, ma ennyi sikerült

Mindjárt csöngetnek (kolompolnak)
ebédre.

A/2017/15
60x60

2017. március 9., csütörtök, Kecskemét

08:26

Új bögrémen három sor pötty.
Ez helytelen.
Lacikát hiába kértem,
javítsa ki.
Kénytelen voltam.

09:07
Rádióhirdetés.

A jövő autója. Az új Nissan Navara állja a sarat. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg gyógyszerészét vagy kezelőorvosát.

10:33

Nem kezdtem újat,
A tegnapi tulajdonképpen rendben volt
de nem volt neki töke.
Ha ugyan ez egy ilyen lírikus képnél
egyáltalán helyes megközelítés.
Hiába horgonyozta le
az a kis fekete négyzet,
nem lebegett.

Ilyen színezett képem
régen volt.

Még túl friss, nem látom,
annyi biztos, javult.
Megyek ágy.

A/2017/15
60x60

 

 

13:44
Öreg, tudod, HP laptop, tükörszimmetrikus  a nagygéppel, felhő. Használom a programodat, amivel telefonon a NEWS-kép mindig max. méretben jön föl, a deske.hu/css/news_total_sablon.css –ben van. De nem jelenik meg a Dreamweaverben a windows/snippets alatt. Ki tudnám igazítani? ölel d.

 

14:02

Tavalyelőtt fotóztam New Yorkban,
kb. el tudnék találni most is ebbe a katedrálisba.
Most följött képernyőkímélőben.

Hihetetlen nagy ötlet ez a fehér
függ. oszlopraszter az oltár fölött,
a sötét templomban reflektorfényben,
azonos anyagú szobrokkal zsúfolva,
fönt tündérkék
üvegablakokkal koronázva.
Nagyszerű.


Fene egye meg, nyafogok, hogy terhes,
és tényleg nagyon az,
szívesen elmennék mégegyszer.
Ami nekem belőle kell,
elég jól ismerem,
azt.

 


14:42
Illyés Gyula
emlékkönyv. Megint tévedéses csomagolás, nem róla kell olvasni; őt.
Nyitottam a hangtáramat. Holnap lehozom a verskötetét.16:52

Ó, hogy elfelejtettem most
pár évig ezt a hangtárat.
Festek; Zelk, Illyés,
Várady Szabolcs szaval.

Végre igazi otthon vagyok.
Öregeknek múlt az otthonuk?

A/2017/16

18:04
Ilyen is van
. Ebben ÉN megtaláltam, ami miatt nem működött a táblázat.

<div class="poxdoboz"><div class="poxNormalBalra"><strong>Ó, hogy elfelejtettem</strong> most <br></div>
<div class="poxNormalBalra"><strong>A/2017/16</strong></div> <div class="jobb tripla doboz jobbra"><img src="../link-2017/a1716-2017-03-09.jpg"></div> </div>

19:21

Estém váratlan hölgyvendége.
Kopogtatás nélkül.
Hozta mutatni a tigrises pénzét
amit az állatkertből.
Beszélgetés közben
hazaszaladt a nagymamához
a szomszéd műterembe,
hogy megeheti-e a hóember-marcipánt,
most, vacsora után.

2017. március 10., péntek, Kecskemét

06:20
Kiv.12. Ennek
a végén van egy figyelemre méltó, érdekes mondat, amire eddig sosem figyeltem föl.

Éjfélkor az Úr lesújtott minden elsőszülöttre Egyiptom földjén: a fáraó elsőszülöttére, akinek trónján kellett volna ülnie, s a börtönben levő fogoly elsőszülöttére, valamint minden állat elsőszülöttére. A fáraó éjjel fölkelt, hasonlóképpen a szolgái és minden egyiptomi. Nagy sírás tört ki Egyiptomban, mert nem akadt ház, amelyben halott ne feküdt volna.
A fáraó még az éjjel hívatta Mózest és Áront, és rájuk parancsolt: „Induljatok, és menjetek ki népem közül, ti és Izrael fiai! Menjetek, és mutassatok be áldozatot Jahvénak kívánságtok szerint! Magatokkal vihetitek juhaitokat és szarvasmarháitokat, ahogy követeltétek, csak menjetek!
De kérjetek áldást rám is!”

 

16:58
Fotómúzeum,
Kecskemét. Monarchia hegyei völgyei a XIX. sz. második feléből. Várak vasutak. Valahogy olyan otthonos.
Lám, kitették a képemet is néhány éve vették , ide a folyosóra.


18:26
Kopogtak.
Vojnich, Szüts öt idegennel, színházba jöttek, Kecskemétre; s előtte benéztek ide a házba, váratlanul. Mutattam, és kérdeztem 2017/16 , ők mondták mit, én meg festettem át meg át. Jó húsz perc. Hogy minek az a sötét maszat, hogy differenciálni és maszatolni az ablakokat, a sötét négyzet se fontos. Profik. Az öt vendég, gondolom, meg közben nézte. Örültem.

.

20:54
Illyéssel beszélgetek.
Talán ezt a munkáját szeretem a legjobban. Tél felé.

2017. március 11., szombat, Kecskemét


06:02
Beleszólt a telefonba
szia, mi van, na, mondjad. Akár az ügyletes tiszt az őrszobán: Jelentsen! Le kellett volna tennem a kagylót. Amúgy is ötvenhárom éve nyugtalanít.
Süteményei jók, szép házat tervezett maguknak. Buszt bérelt, úgy vitte kisfiát osztálytársaival Ausztriába síelni. 77 éves, biciklivel jár az egyetemre, diákjaihoz. De a dombon át, kerülővel, mert arra szebb az út.
Mindig beszél. Ahelyett, hogy engem kérdezne.

 

06:12
Azok az egyensúlyhiányok
, amelyekkel a modern világ küszködik, tulajdonképpen azzal az alapvetőbb egyensúlyhiánnyal függenek össze, amely az ember szívében gyökerezik.
II. vatikáni zsinat (1963-65) Gaudium et spes

 

09:51
Nem jön át a
fotón a látvány édessége. Vagy minek nevezzem, intimitása. Korán reggel nehezen mozgó öreg asszonyt segített-támogatott két egyforma ruhás szintén öreg az uszoda bejáratához.


11:37

A második ma kezdett,
60x60


A/2017/18

18:03

Esti futás. Csak hogy jelezzem magamnak,
győzni tudok még,
egy kör ráadás a négy kilométerre.
Meg a hencegés.
Technikai okokból eddig mindig csonka távok.
Valamit megírni mindig fontosabb volt.

És futás közben jött a mail,
két kedves ismerős kiállításomon.
Előzőleg már körülnéztek
műtermemben is. Estragon és Vladimír.

Állítólag készülnek megvenni
a hatodik képet a Godotban.
Nem ők.

2017. március 12., vasárnap, Kecskemét

18:03
Egy mondat a zsarnokságról.
Eszmélnél, de eszme / csak övé jut eszedbe - micsoda eredeti összecsattantása a két fogalomnak.
Aztán:
mint víz a medret, / követed és teremted;
vagy ez:
kémlelődsz ki e körből? / ő néz rád a tükörből

Micsoda lélektani megtalálások most lett szemem rá , körüljárása a témának.
Korábban ezt úgy láttam, hogy nehezen tud abbahagyni egy verset,
megint hozzátesz egy gondolatvariánst. Nem.
belőled bűzlik, árad / magad is zsarnokság vagy
Halálosan pontos.
Szóval, hogy nagy gondolkodó (is) volt.

itt olvasva

itt ő maga szavalja, Gyula bácsi


21:38

Körbevettek engem Illyés Gyulák.
Vasárnap. Kata lehozta nekem:
I.Gy. élete képekben; 1982.
Lapozom, ejha.
Rég felejtettem, a bal szélső kép:
Ahrenshop; a Keleti tengernél fotóztam.
NDK. Nemzetközi művésztelep.
F/1975/08/A
A könyv szerkesztője hívott fel,
kéne neki egy Balaton-fotó.

Egyszer kezet fogtam vele. Megnézte Párizsban a Grand Palais-i Stúdió-kiállításunkat. 1978.
A/1974/23   A/1974/30   A/1977/06
Ott diktáltam először a jegyzőkönyvbe: külföldre nem adom el.2017. március 13., hétfő, Kecskemét

05:04
Kata szerint
nem volt egyértelmű. Jav.:

Beleszólt a telefonba szia, mi van, na, mondjad. Akár az ügyletes tiszt az őrszobán: Jelentsen! Le kellett volna tennem a kagylót.

Az érintett ezt így reagálta le:
Egyem azt az érzékeny lelkedet...
Érzékeny-------- szakmám----

05:29

Még egyszer találkoztunk.
Műcsarnoki kiállításomat látva
Ádám Ottó meghívott
a Madách színházba díszletet tervezni.
Ismerkedésül elkezdtem bejárni
a délelőtti próbákra.
Épp Illyés zsidó-darabján dolgoztak:
Sorsválasztók. Mensáros...
Arra egyszer eljött I., már görnyedten, feleségébe karolva.

Szóba került a darab leendő utcai plakátja is.
Csináltam is egyet, mutatóba,
Ádám nevetett.
Én is.

G/1981/04

 

09:36

Deske, kösz a képeket, meg a storyt is: Mutatom neki az írógépet, nézd, ezt a billentyűt lenyomod, akkor nagybetű.– Ja, a Caps Lock-mondja a nyolcéves. Boldog ember lesz ez a Piri-unoka, meg most is az, ahogy a kutyás képet nézem.... L.

Érzékeny, művész lesz. Sokat fog szenvedni. De ez vele jár, rendben van. d.

Van jó szenvedés is... L.

Világképem szerint nincs rossz. Jóra vagy rosszra használjuk. d.

fotó: F/2011/085


12:06

A mai.
Műterem- Todesengel - A/2016/19

60x6012:15

Hogy is mondják Pesten,
ennek azért van valami húzása,
beírom a Google-ba németül,
Klee Todesengel (a helyesírás miatt),
és öt kép a honlapomról is.
Például egy reggeli Margit híd fotóm.

12:30
Akkor már rászántam, megszámoltam. Nem öt kép a 350-ből,
hanem hatvanegy. Mókás.

12:49
Ezt is rendezni
kell már egyszer. Annyi mondjuk így számomra érdektelen képét láttam Norvégiában, New Yorkban, Berlinben, és múzeumában, Bernben, hogy évtizedekre elhalványult az életemben. Holott vele kezdtem, úgy is mondtam, Klee az apám.
Mindez igaz és érdektelen. Ahhoz képest, hogy néhány képe Todesengel, Seefahrer, Lachende Gotik a XX. sz. legjobbjai között. És kizárólag ez mérce érvényes. Mindenkire.
Ja, vidító, hogy a neten az egyetlen jó repró a képről tőlem. Láttam eredetiben. Kerestem; a fia, Felix Klee küldött valamelyik német városba érte.

17:20
F/2017/132


22:39
Este kiderült, egy apple mobilon elsőre csak az első három menütételem látható, ehhez igazítottam át a sorrendet.

2017. március 14., kedd, Kecskemét

06:17
Zsolozsma,
reggeli himnusz

...kegyelmek napja ránk ragyog:
a lankadt földre hozza már a böjt a boldog gyógyulást.


...Urunk, tarthassunk üdvösen testben-lélekben böjtöket,

És ez a bölcs pimaszság, amit minden nap megmosolygok:

Adtál üdvünkre szent időt, adj hát bűnbánó szívet is,


08:42
Idén mintha mások,
és másról is szólnak:


11:04

Annyit tudtam,
a tegnapi gondolatot
lenne jó megismételni,
tisztábban, és festőállvány nélkül.
És ezért más hangsúlyok-

Zsidó műterem ‒ A/2017/20

16:57
Most,
ébredés után is főműnek látom. Múzeumminőség.

 

18:00
A 10 kör
futás/kocogás 37:28 volt. Kb. négy km. lehet. Két éve mértem utoljára, 35 p. volt.

 

18:52
Jutalomból a kerten
túli kocsmába, egy nagy Jägermeister, egyedül üldögélve, de nem történt semmi, mert nem tudtam figyelni rá. Szívem szerint Balaton szeletet kértem volna, de ilyesmit nem tartanak. Két éve még volt.

2017. március 15., szerda, Kecskemét

14:09
Tegnap egy
remekmű, minek locsogjak én itten. A délelőttöt átaludtam.

Majd este meghallgatom a híreket, nem kaptam-e Kossuth-díjat. Ma osztották a Parlamentben.

 

18:50
Hogyan veszik vissza
az esti gyors eldübörgése után birodalmukat a madarak.
A vizuális ez esetben elnagyolva. 4 megabájt lett a 179-ből. 

2017. március 16., csütörtök, Kecskemét

06:41

Kinek az édes?- keserű? tapasztalata lehetett ez a materializálódott végkövetkeztetés. Tíz év után megtaláltam alkotót: Miller Levy szobra 1994-2001. Ha nem lenne jól olvasható, a férfinél két lehetőség áll fenn: ON - OFF

 

08:39

Gyanakodtam, talán direkt-vonal, hogy csak az én gépemre küldik így. Nem. A földszinti irodai kompjuteren is, ha beütöm Klee Todesengel, a 350 találatból 61 a deske.hu-ról van. Nahát. Pár napos fotóm, nénik, amint a kecskeméti uszodabejárat felé. Zsidótemető képeim, sőt Klee-reprók. Abból adódhat, hogy 17 éve mennek a netre blog-képeim.

11:08

A mai.
Műterem és szerelem - A/2017/21

60x60

 

16:26
Ezt a képet körülbelül
negyven éve nem láttam. Bálint Endre (1914-1986) temetésén beszéltem róla, fontos képnek tartom, ma is. Most egy barátom érdeklődött, megszereztem a repróját. Szín és főleg tónushelyessége kérdéses, kertben fotózták, lehet hogy az ég is benne van. Szomorú história négy képben. Sok-sok éve nem került bele új; most ezt beteszem a 18. KÉPTÁR-ba is.

 18:16
A kerti sétány körbe-körbe,
esti futásomba Bundi is belekapcsolódott egy ideig, úgy értelmezte a maga szempontjából teljesen helyesen hogy az Üdvözlégyek neki szólnak. Nem is szólt közbe. Aztán ellankadt, elhagyott. Kissé meghízott az utóbbi években.

18:26
Mai hidegvacsora
valami felvágott, paprika, paradicsom és háromszögű sajt, meg élőflórás kefir és egy banán. Ez utóbbi kettőt egy tálkában homogenizáltam villával és némi kristálycukorral.
Egyedül lakom, és egyedül eszem a házban. Tíz műtermes kis lakosztály, előtér-hálószobával.

20:59
Mail
az apát úrnak, Pannonhalmára.

Kedves Asztrik atya, hallom, új kiállítóteretek. Ha úgy adódik, szívesen szerepelnék nálatok.
Nem kellene az anyagnak szakrálisnak lenni, de azt is lehet; 1970-től 2003-ig foglalkoztam a Keresztúttal:
http://deske.hu/iras/html-2015/keresztut-osszes.htm
Szívélyes üdvözlettel: deske

2017. március 17., péntek, Kecskemét


11:29

Az 1982-es emlékére a 21-es képnek
az a Horn-gyűjteményben
mindig nagyon jónak kéne lennie.
Az idén sikerült

De a mai is rendben van.
Műterem és várakozás - A/2017/22
60x60


11:48
Kedves Deske, köszönöm jelentkezésedet. Illetékességből továbbítom címedet Dr. Dejcsics Konrád igazgató atyának (Kulturális Terület), aki Téged lajtsoromba vesz. Ancillánk* nagyon nem jól van, csendesen szenved és fogy.
Tisztelettel köszöntelek. Asztrik

*húgom, Alzheimer kór

18:54
A kisasszony segítségét
kértem, ilyet még életemben nem vásároltam. Zacskóban kész kávé, amit forró vízbe, cukorral. Kiderült, harminc féle. Annyira belső vezérelt vagyok, hátha fordítva hat rám; este megpróbálom, lehet, ettől fogok valamivel jobban aludni. Igazából a reggelekre vettem, most kaptam észbe. Otthon újabban iszom, az uszodával szemközti boltocskában. Ott habot is tesznek rá. Kata azt mondja, estére inkább csak a fele adagot próbáljam.
A régi Kofka? vagy Kávétabletta lenne az igazi, rég nem gyártják. Sokáig együtt úsztunk a Lukácsban, de a nagy gyógyszergyár igazgatója meghalt. Talán csinált volna nekem.
De röhögnék, ha ma jól aludnék.
19:58
Megittam, de rájöttem, hogy tulajdonképpen szomjas vagyok. Föltettem a tűzre fél liter csipketeát. Hibiszkusszal.

19:01
Hogy Bundi
meg az Üdvözlégy; Kata emlékeztetett, mikor kislányom nyusziját sajnáltam egyedül, iskolaidőben, és a műterembe szoktattam. Akkoriban reggelente angolt fordítottam, a nagyszótár mellett üldögélt szemben velem, az asztalomon. Aztán előbbre kocogott, orrunkat összedugtuk. Hogy érezze a törődést, Kölcseyt mormoltam neki: Bús düledékeiden nyuszi, Husztnak romvára megállék nyuszi... Az egyetlen vers, amit kívülről.
Aztán hogy nyáron eltörte a gerincét egy tacskó, én csaptam agyon, és ástam el, családfő.

19:48
Örkény István 1958–1963 között az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban dolgozott. Gyógyszerészi diplomája lévén fő feladatát képezte, hogy a készítmények forgalomba hozatalakor szerkesszen ismertetőt az orvosok tájékoztatására.

"KOFKA hatóanyaga a coffein, az agy és a szív ereit tágítja. Ezáltal az agy fokozott szellemi munkát tud kifejteni, a kifáradás és a vele járó álmosság elmarad, élénk és éber állapot lép fel. Ennek köszönhető, hogy a coffein, mint »élvezeti cikk« egyre nagyobb tömeget hódít meg, ha ugyan élvezeti cikknek szabad neveznünk azt a fegyvert, amellyel a szellemi és fizikai munkás az életért folyó közdelemben a természetes kifáradás ellen vívja a harcot. A coffein növekvő népszerűsége..." ” (Jóváhagyta: Eü. Minisztérium, 1961. VII. 22.)

»A kávéivók senkit sem sértenek meg bántó nevetéssel, mert ez az ital ártatlan és nem sugallja a sértegetés kedvét, és a kávé- adta tréfának nincsen tövise… Szívedből elűzi a bús szorongásokat, mintha muzsika szólalna meg szívedben, mellyel a kegyes ital nyájas szelleme felvidítja borongós lelkedet és felfrissíti fáradt testedet.«”
(Massieu abbé Párizs, 1710)

Gyógyszerészettörténet 1912., X. évf. 1. sz.: Örkény István (1912–1979) és a Kofka tabletta


20:13
Még az elmúlt napokban
is egy-egy szó cseréje, és azt hiszem, kész ez az interjú-előkészületi jegyzet.

Harminc évesen egy jelmondatot találtam;  angol rendőrválasz: I am on duty. Szolgálatban vagyok. És tényleg vagyok, olykor korlátolt-bután, vagyis szeretetlenül. A szeretet a másikra figyelés. Munka. A többi a lepkeszárny színes hímpora. Vagyis ha megadatik mellé az édes érzés. Ha nem, akkor munka tejszínhab nélkül, munka, a másikért, másokért.
a teljes szöveg

21:00

Az alkotóházi könyvespolcon
egy kötet DESKE.HU. Levelek Le Meux-be. 2008.
Nézem.

2002. július 7.
Kata kérésére egy hét családi nyaralás Kékkúton. Bár nagyrészt egyedül, ő egy cikkhatáridővel csúszott-

2002. szeptember 9.
Egy öregúr elkapott az uszodában Rembrandt ügyében, neki találtam ki: A művészet lényege, hogy megtanítalak valamire, bár én nem tudom, mire. Ugyanazt adom, és mindenki magáét kapja.


2017. március 18., szombat, Kecskemét


05:38
A gyerekek
mindent tudnak.

Anya pocijában van egy baba, csak azt nem tudom, hogyan nyelte le.
A Nagyi azért kövér, mert tele van szeretettel.


06:04
A feketekávé
nem vált be altatónak. Megpróbáltam.


09:18
Egyik úszómester fiút kértem meg. Még a lábmunka, stb., szerintem javul. ok. 27 sec.Ezt a filmet néztem meg életem folyamán legtöbbször. Pedig a Hamu és Gyémántot is sokszor.
Hogy ez a rohadék hogy tudja10:41

Ma:
Műterem és búcsú - A/2017/23

60x60 cm.

2017. március 19., vasárnap, Kecskemét

08:25
Kapott fénykép, valahogy megható. Szeretem ezt a kislányt. Tűrő-elfogadó-, nem hátráló jelenlét.
Lehetne a Kékszakállú herceg vára plakátja.

 

15:20
Lehetnek olyanok,
akik nem jutnak el Király Gábor kecskeméti kiállítására. Pedig.

21:01
Megnéztem
a statisztikában, most márciusban hol olvasnak. a teljes lista

  Belgium be 3 12 1.12 MB
  Vietnam vn 3 3 475 Bájt
  Ireland ie 3 14 1.55 MB
  Thailand th 3 5 101.04 KB
  Brazil br 2 17 2.27 MB
  Old style Arpanet arpa 2 23 2.51 MB
  Israel il 2 65 6.99 MB
  Canada ca 2 39 2.89 MB
  Bangladesh bd 1 1 674.50 KB20:11

07:35-kor két állással arrébb
szintén a haját szárította
az uszoda folyosóján.
Lázasan kerestem szavakat, ürügyet,
hogyan-mivel lehetne megszólítani, olyan arca volt.
Akkor odalépett hozzám,
hogy bocs, tán két éve néhány szót váltottunk itt,
a zuhany alatt, egy zsoltár kapcsán, ezt most szívesen folytatná.
Fél ötre eljött ide, a kertvárosi műteremházba.
Aznapi futás elmaradt, hétig beszélgettünk.
Megengedte, hogy fotózzam.
Francia műfordítónak gondoltam, ennek örült.
Sok mindent elmesélt.
Persze ő is megszállott.

A bibliás ember - F/2017/133

22:04
VÁLINEWS
2006. febr. 5.

A kis veréb nekirepül a motoros bukósisakjának és elterül a porban. A jólelkű ember fölemeli, hazaviszi, kalickába teszi, enni-innivalót tesz mellé, majd munkájára megy. A madárka föléled, körülnéz: Rács?! Kenyér?! Víz?! Csak nem halt meg a motoros?!
Gyanítom, mi is körülbelül ennyit látunk meg a világból.

 

2017. március 20., hétfő, Kecskemét


05:51
Deske, ez az interjú elé
írt szöveged prózavers: ritmikus próza. Nagyon jó, önmagában is egész. üdv, Á.


06:05

Március 20., Szent József, főünnep.

Hogy Zsófikánk örökbefogadott gyerek,
akkor Szent József kollégám.
Hiszen ő is.

György atya mondta: József, aki még azt is el tudta intézni,
hogy egyetlen szava se kerüljön bele a Bibliába.


Anyácskám szeretett hozzá imádkozni,
olykor pénzügyekben is.
Meg lehetne kérni, ma kivételesen
ne legyen olyan hosszú
az ötvenméteres medence.

"Krisztus azt a családiasságot,
tiszteletet és őszinte megbecsülést,
mint gyermek nyújtott atyjának,
nem tagadta meg a mennyben sem,
hanem inkább beteljesítette és tökéletesítette."
Sienai Szent Bernardin


Én ragaszkodom hozzá, hogy József szalonnát pirít,
holott Kata azonnal megmagyarázta,
hogy azt kismamáknak nem lehet adni.

06:36
A gyerekek
mindent tudnak.

A leghasznosabb állat a disznó. Mindene felhasználható, elejéből-hátuljából hús van, a bőréből cipő, a szőréből kefe, a nevével meg káromkodni lehet.

08:59
Ma 05:20-kor szokatlanul
sok megvitatni valója volt a Kertváros madarainak. Talán a József-nap.


 

Filmen is megvan, de ez elviszi a figyelmet.
12:28

Deske, ez a tegnapi fotód
majdnem olyan, mint egy festmény,
egy ilyen rószaszín-szürkét festhetnél!
F.


Igenis.
Meg van próbálva. Csinálva.
Fölajánlhatom Kiskegyednek?
Karitásznak?
Körfűrésznek?

d.


Műteremfestmény ‒ A/2017/24
60x60 cm.

 

17:07

Egy göcsörtös fa
Kecskemét főterén
a Ferences templommal

 

F/2017/134

2017. március 21., kedd, Kecskemét

05:43
Hiszekegy
... hiszem a test föltámadását... ott kell-e majd körmöt vágnom. Eszköz? Háttéripar?

06:27
Az imádságnak a böjt a lelke, a böjtöt pedig az irgalmasság élteti. Ha valakinek a lelkében nincs meg egyszerre mind a három, az annyi, mintha egyik se volna benne. Aki böjtöl, értse meg a böjt szellemét.
Aranyszavú Szent Péter

06:40
A gyerekek
mindent tudnak.

Nekem már nincsen Nagyim, elültettük a temetőben.11:12

Műterem - a nap vége - A/2017/25
60x60

Nem is a napnak van vége,
hanem a kecskeméti ittlétnek.
Utolsó kép,
utolsó munkanap,
holnap csomagol, haza.


17:48

Emailekre nem válaszolt, viszont ma váratlanul
telefonon elértem Oraveczet.
Vagy húsz éve nem beszéltünk.
Hogy lefotóznám a képemet nála, Szajlán,
amúgy is szeretném őt látni. Mi lett a kisfiából, tudom,
Kínában tanulta ki az orvoslást.
A képet 1987.10.07-én ajándékoztam neki hódolatom jeléül,
valami messzi külvárosba vittem, akkor Pesten lakott.
Nagyon szerettem már akkor a verseit.
Hát a kép a szomszéd nyaraló padlásán van, több dologgal együtt,
majd ha megjönnek, megnézi. Nem fért el, túl nagy a lakásban.
Mondtam, megvenném, vagy cserélném kisebbre.
Az előbbit hárította. Majd keressük egymást.

A fotózás persze csak ürügy volt.
Bár, ahogy elnézem, tényleg kell új repró.

 

Igen, csend van - A/1974/01 olaj, (az utolsó) vászon, 140x90.
Párja a Horn-gyűjteményben. Frank János írt 90-ben a képről.

Esetleg ki lehetne javítani. Az a fölső kontúrcsík fölöslegesen merev, a folt is túl világos. Vagy azt az egész mezőt egyszerűen le kéne vágni. Bár ez a vászon miatt macerás. Jobb lenne azt a foltot eljelentékteleníteni. Az alatta-faktúrát tenni oda is. Igen, ez lesz a jó. A piros csík maradhat.

19:47
NEWS-,
magamat olvasom.

2004. július 20.
Kata lemenne a vízpartra. Ezt az ötletet olvashatta valahol.


2005. jan.12.

[utcai fosás és hányás után] Itthon még három derekas forduló. A hideg rázott, de nagyon, aztán fordítva. Három pokróc. A kezem annyira remegett, hogy az egér a fél képernyőn táncolt.

2007. ápr.28.

Az emberek mennyi mindennel veszik körül magukat. Esténként televízió, telefonálgatások, társaság, egyik könyv a másik után. Én, ha kalandra vágyom, reggel az utca másik oldalán jövök haza. Ritka élmény, mert a 17 év alatt csak néhányszor.

 

2007. május 25.

Ha lehetne, egész nap komputer előtt ülnék. Szerencsére lehet.

2017. március 22., szerda, Kecskemét - Bp.


05:10
VÁLINEWS
2007. július 3.

A tökéletes nyaralás: Néhány hétig egy másik szobában csinálni ugyanazt.

05:19
Azt nem tudom,
elég-e bennem az életösztön, de egy kurblis zseblámpát nagyon szeretnék. Van kettő. Meg egy lent, a kocsiban.
Füst Milán: Lehet, hogy az életnek nincsen értelme, de a mészárosszámlát akkor is ki kell fizetni.
Newman az örök életről: nem kellene teljesebb mértékben e világban lévőknek tekinteni magunkat, mint a játékos tekinti magát a játékban.

 

06:06
Félek, hogy
Soros Györgyért kevesen imádkoznak. Pedig.

 

06:34
Húsz éve ezt a
svéd márkát használom, ez az új rohadék úszószemüveg még mindig bepárásodik, noha. A klasszikus szappanhabbal lemosás se segít. Ma kipróbálom erre a lábviszketés elleni kenőcsöt, hátha.

 

08:28
Ima útközben. Egész jól beparkoltam, nem?!


21:48
Az utolsó kép
Kecskeméten, épp indultomra megérkezett Lacika. F/2017135

 

21:53
És az első áttekintés
itthon-, Pesten. Ez a nap végére maradt, előtte minden cuccok helyre-, kicsomagolás.
Tizenöt képet kezdtem lent, lesz közte jó. F/2017/136 

2017. március 23., csütörtök, Budapest, sőt Buda


09:36
Én Kecskeméten
, közben itt a kiállításom felét eladták. Éppen a felét. Ilyen még nem volt.

 

11:10

Persze megrendeltem, RODIN,
s ez itt, Budán már várt rám.
Még csak tíz sort belőle.
Időhiány, mohón
csak a fenséges műről, a Balzac-ról írtak.
Éveken át foglalkozott vele,
több változat, amíg megtalálta.


Rodin olyan nagysággal ruházta fel,
amely talán fölül is múlja ennek az írónak az alakját.
Lénye legmélyét ragadta meg... legvégső, legtávolabbi,
el nem ért lehetőségei köré húzta ezt a hatalmas kontúrt...
Ez az arc maga az alkotás dölyfe,
gőgje, szédülete és ittassága.

 

11:39
SZERELMES FÖLDRAJZ
- ÉLETÜNK ÚJLIPÓCIÁBAN - 20 perces tévéfilm Hidvégi Mátéról biokémikus, Avemar rákgyógyszer. Három perc ebből a műtermemben, velem.
Adják még:
márc. 25. szombat 09.35, Duna World és Duna TV 14.35
ápr. 2., vasárnap: Duna World 19.30 

17:19
A Roden
remekmű.

...felkereste szülőfaluját.. a fellelhető képeket...
ismételten végigböngészte életművét...
úgy élt, mintha őt is Balzac alkotta volna...
hasonló testalkatú modelleket vett igénybe,
hét tökéletesen kidolgozott aktot formált meg
különböző helyzetekben.
Vaskos, zömök férfiak voltak,
nehézkes tagokkal és kurta karral...
ahogy Nadar dagerotípiája ránk hagyományozta...
megpróbált a hét aktra szerzetesi kámzsát húzni,
olyasfajtát, amilyet Balzac szokott viselni munka közben.
Ebből egy csuklyás Balzac keletkezett...
lassan kibontakozott Rodin látomása.
És végül látta őt.

Tagbaszakadt, kilépő alakot látott,
aki köpenye redőhullásában minden súlyát elveszette... Nemzedékek nemzője, sorsok pazarlója...
Az óriási összefoglalás és tragikus túlzás egy pillanatában
így látta Rodin a maga Balzacját, és így alkotta meg...

Rilke

21:25
Délután-este
fotózása, ami kész-; aztán képcédula, címadás, föl a netre, a festményekhez... hadrendbe állítva.
Az újak, Kecskemétről.

Műteremrács  A/2017/16
Műterem, rend van  A/2017/18 
Műterem - Todesengel  A/2017/19 
Zsidó műterem A/2017/20
Műterem és szerelem  A/2017/21
Műterem és várakozás  A/2017/22 
Műterem és búcsú A/2017/23  
Műteremfestmény  A/2017/24 
Műterem - a nap vége  A/2017/25

Még holnap a keretezés.

 

22:01

Reggel az uszoda, három hét után:
a faliújságomon (az én rajzszögeimmel:)
egy újságcikk a Lukácsról,
aztán a Vezetőség közleménye
az élménymedence renoválásáról.
Egy hirdetés, valaki valami munkát kínál.
Egy partecédula,
meghalt egy öreg teniszező barátunk.
Hát beindult.
Működik.
Ez jó.


2017. március 24., péntek

09:07
Lukács kert.
Valami nagyon elindult itt évszak vonatkozásban. Én meg indulok tízre a Mária Rádió-interjúra.12:55
Villanásra láttam,
filmplakát lehet. Gyönyörűséges kisasszony revolvert szegez. Aminek színe azonos harci öltözékével. Világoskék.

19:19

Az első itthoni napok szokásos túlzsúfoltsága,
nyugtalanságai,
amíg nincs körletrend.

Még ez a fél nap a Mária Rádió interjúval is.
Fél órányi szöveg, pendrive-on hazahoztam,
így, még vágás előtt, nyersen.
Kérdések a szakmámról.
holott a kért témában - hitélet -
Kecskeméten megírtakat hete megküldtem.

Mondtam a paneleimet.
Adásba majd hetek múlva.

És már belefért ma délután
az egyik (tegnap fotózott) kép kijavítása.
És újrafotózása.

Műterem - Todesengel A/2017/19

Most bizony jó, nagyon följött a címéhez.
Ha idén már más nem sikerülne, akkor is--

20:14
Mail.
Legfestőibb strand, leghíresebb festőművész; Ubudi városnézés, naplementézés. Mindezekről lemaradni?

Esti órákban érkezünk meg Balira; a szállásunkon Ubudban, a Kori Ubudban welcome drink-kel fogadnak, majd szállásunkat elfoglaljuk. Lazításképp a hotel kivilágított medencéiben fürdőzünk.

Ubudi városnézésre megyünk. Sétát teszünk Ubud legfestőibb hegygerincén a Campuhan Ridge Walkon. Megnézzük az Ubudi Királyi Palotát, a király otthonát kívülről és belülről, azokat a részeit is, ahová turisták általában nem mehetnek be. Ezután az ubudi piacra és belvárosába megyünk és a sziget legnevezetesebb Majomerdejének megtekintésére, majd Bali legősibb Tegallalang rizsteraszán sétálunk, kókuszejet kóstolunk. Ezután egy tradicionális balinéz kerthelyiségbe, egy mesés étterembe megyünk, ahol a helyi specialitásokat próbálhatunk ki. Ellátogatunk Ubud leghíresebb jógamesteréhez, Ketut Arsanához, ahol speciális balinéz masszázsban lesz részünk; este balinéz táncelőadást nézünk meg a varázslatos Lotus étteremben (legong, barong tánc).

Ellátogatunk Dél-Bali legszebb legfestőibb strandjaira, Padang Padang-ra („Ízek, imák, szerelmek” strandja), és a Blue Point-hoz, Utána Bali legfestőibb és legpanorásabb medencéjében fürdünk 200 méter

2017. március 25., szombat

09:38
Az alvást
ki kéne iktatni az életemből. Hullafáradtan ébredek. De hiszen ezt nem éjjel érzem. Az ébrenlétet kellene kiiktatni.

09:53
Valahai
szerelmemet operálták, meglátogatom. Kata megy piacra, tán vehetne virágot, amit elvihetnék neki. Egyik szerelmem a másiknak vásárol; érdekes.
Nem ez a baj. Attól autentikus, ha én választom.

13:16


Régi zsidó temető - sötét kő - A/1984/49
60x60 cm.

Kedves Deske, nekem ugyanarról szól a két kép, együtt a kettő. Ha még emlékszik egykor, ott jártamban mindig átmentem a műterme melletti szobába, mert az ablakkal szemközti falon ott lógott ez a gyönyörű, dohányszínű, zsidótemetős kép. Pár percig magamba szívtam a látványt, mámorító volt. Most ez az új dohányszínű műterem: én a maga helyében ezt is a fiának ajándékoznám, annyira fontos a két kép egymás mellé kerülése. Rajtuk van az idő. A személyiség módosulása. A dúsabb motívumok megfogyatkozása, a tartalom megőrzése mellett. A szinte nagyságrenddel fokozott elvonatkoztatás. Kicsit úgy is, mint a fiatal lombos fa az ezer ágával, levélzetettel, amiből a végén csak kevés ág marad, de azok a fő ágak. Ez azért is nagy dolog, mert az eredeti sem volt szószátyár... Z.
Műterem - Todesengel - A/2017/19
60x60 cm.

14:38
Szokásosan
helytelenít eget-földet, mindent; és szidja, ami mindent szidni lehet itt, körülöttünk, 2017-ben.
Vagyis az Istent szidja.
Más szóval: káromkodik.

18:04

Hazahozták a Godot-kiállításról,
délután átfestettem sötétebbre,
egyszerűbbre.

A/2017/02
90x90 cm.

Ez képernyőn, ahogy látom,
nem mutatja előnyeit. Pedig.19:04

Mail érkezett evvel a súlyos kérdéssel:
Eszkimó a barlang bejáratánál,
vagy Húsvét-szigeti kőszobor?

2017. március 26., vasárnap

06:03
A gyerekek
mindent tudnak.

Amikor a Nagyinak fájnak a fogai, egyszerűen pohárba teszi őket.
Amikor a kistesóm született, akkumulátorba kellett tenni.

09:01

Ez sikerült.

Az általam alapított
lépcsőházi könyvtár lélegzik.
Továbbgondolják:

hetilapok, folyóiratok...


09:23
Kata tegnap
megnézte az elzöldült képemet, és nem mondott semmit. Ajjaj. Mosom le.

21:56
Alexander
Beljajev: A kétéltű embert (Cselovek Amfibijá) Móra Kiadó, Delfin könyvek - olvasom. Pont olyan mint a Rilke. Csak neki kopoltyúja is van.

2017. március 27., hétfő


06:00
Felnőtt ember
vagy.
Ma este számold össze, hányszor mondtad: köszönöm.
Úgy értem, szívből.
A melletted lévőnek.
És csöndben, az égnek.
Hogy az van, ami van.

(Barsi Balázs OFM: kísértésünk, gyakran mást szeretnénk csinálni, mással, máshol.)

10:16

Az A/2017/02
per pillanat.
Kata nincs itthon.

Fölhagyni az ideával,
minél sötétebb a kép,
annál jobb.

10:53

Ezen az A/2017/14-en dolgozom.
De el kéne közben dönteni,
mit akarok/szeretnék mondani.
Elképesztően másról szól
a két keretváltozat.

Nem tudom. Baromi nehéz.

Talán mégis az egyiket...

2017. március 28., kedd

09:37
A kétéltű ember. Szovjet ifúsági regény. Eddig minden rendben ment. Már tudom, hogy a fiú kopoltyúval. Hogy van acélsodronyt is elvágó kése. Van delfin jóbarátja. Kedvenc medúzatelepei. De most meglátott egy aranyhajú lányt. Pontosabban persze megmentette a megfulladástól. De mivel az ájult, mit sem tud a fiúról, az egészről. Ajvé. Sőt, ajjaj. Itt kéne a szintén közkönyvtárból fölhozott Rendszeres angol nyelvtanra áttérni.

09:45
Megint rossz a
lábam. De ez a helyzet nem létezik, létezhet, mert szavakba foglalhatatlan. Ugyanis nem fáj. Nem zsibbad. Nem görcsöl, semmi. Csak kurvarossz. De hát akkor mi. Elmondhatatlan. Talán versben kéne. A költészet a kimondhatatlanért született.

09:48
Sokakkal
ellentétben én kétszer élek. Párhuzamosan. Megtörténik, akkor átgondolni, helyére tenni és megfogalmazni. Leírni. Működik.

10:21

Kedves Deske,
gondoltam, okozok egy kis örömet.
A két kép most az új irodámban van,
mint látja, a hátam mögött.
A dolog pikantériája,
hogy az új iroda a volt MSZP székház,
amelyet tavaly ősszel vásároltunk meg,
szóval az egyik kép az SZDSZ házból
az ex-MSZP házba vándorolt.
A jobboldali két modellje, tudom,
a két Biszku-lány**; a baloldaliakat
nem tudja véletlen? J.

Köszönöm, tényleg öröm, hogy
összekerült a két kép.
A modellek: alkalmi beszerzés,
talán a szomszédos iskolából. d

**A két középső portré-kép: főiskolai stúdiumok, főiskolás szerelmem (1964-1966) munkái köré festettem évekkel később a többi táblát. A jobboldali képet valaha az SZDSZ vette meg, annak megszűntével évekig lappangott.

Melankólia - A/1971/06 90?x140 cm., Csomay Zsófia & Váli Dezső
Nosztalgia - A/1971/35 100x140 cm., Csomay Zsófia & Váli Dezső

11:39
Kedves Deske, " Talán versben kéne. A költészet a kimondhatatlanért született." Már meg is tette. Csak még szerkeszteni kell. F.

megint rossz a
lábam
a helyzet nem létezhet:
szavakba foglalhatatlan
nem fáj
nem zsibbad
nem görcsöl
semmi
csak kurvarossz
de hát akkor mi  

Hát evvel az OLYMPOS-ra nem, legfeljebb az 50%-os OLYMPOS citromléig. Bele a teába.

12:39

Hete sorra
a Kecskeméten kezdett képeket.
Ma ez tovább.
Nem is rossz.
És semmi értelme nincsen.
Az ég-világon.

Statisztikai adat lesz.
Belőle.

A/2017/17

60x60

2017. március 29., szerda

15:05
Na, végére jártam
ennek a Kétéltű embernek. Nem véletlen a Brazília-helyszín. Aranyhajú lány kontra igazi szovjet típusú konfliktus a melodramatikus végkifejletig. Volt benne gaz püspök, gaz gyöngyhalászhajótulajdonos, és szegény kisemmizett indió. Az aranyhajú is magára maradt. A könyv vissza a földszinti közkönyvtárba. Búsuljon más is.

22:09

Mosógép tetején flakon víz.
Szavak nélkül tudtam, miért, mit jelent,
aktíválnom kell a WC-szagtalanítót.
Az első valahogy lefolyt, eldugaszolt,
40 ezer HUF.
Azóta palackot kötök rá.
Az nem tud lefolyni.

2017. március 30., csütörtök

09:40

Postacsomag Lóránt Jánostól. Nagyon becsülöm a munkáit.

Deske! A múltkor a Neon béli kiállításomról
írtál a hálón, meg hogy hoztál nekem valamit,
beteg lévén nem tudtam ott lenni
- még mindig tör valami nyavaja -
így küldök neked egy
Bp. VII. ker. házban szolgált ajtókitámasztót
- sok mindent rejteget magában -
talán azér tudod bírni?
Örömmel láttam a lábrakelt
vörös festőállvány embereidet.
A legjobbakat kívánva
Barátsággal Lóránt J. D.

11:49

Megpróbáltam a mostani képek
eredményeit összehozni
összegezni
kamatoztatni
egy nagyobb táblán.

Így is meg lehet fogalmazni.

Műteremcsend - A/2017/26
90x90 cm.


19:48
Egy gyönyörű
kínai híd és fotó.


2017. március 31., péntek

12:52

Vicces lenne, ha
megérném nyolc év múlva
az utolsó cetli letépését.

Tegnap vízóracsere.
Ma cédulák printelése
az előszobai üzenőfalra,
havonta a leolvasónak szoktuk kiragasztani.

fü - fürdőszoba... havonta kitöltendő
ko - konyha

Tizenkétszer nyolc darab.
Akkor megint óracsere.

19:07
A Mária Rádió-interjú.
Néhány hét után kerül majd adásba, vágva, szerkesztve. Most ez 29 perc.
Nem sok új gondolat, a hallgatóság új.Leírva, az élőbeszéd hibáit javítottam.


19:44
Kompjuterem
össztartalma ma 372 GB, fölment (most bef., másodszor is) a felhőbe. A tökéletes backup.
(Ebből a honlap csak 29 GB. Volt már 40 is; csomó fotót kidobtam.)


2017. márc. olvasó 392/napoldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu