VÁLINEWS 175. levél J.-nek, Le Meux-be / 2009. október
2009. október 1. csütörtök

István, egymás között csak Rumcájsz, klubtársunk, most halt meg, gyomorrákban. Beszélgettünk emlékéről a zuhany alatt. Aztán a vízben átgondoltam. A mennyei Szent Lukács uszodában majd Gábor barátommal egy medencében úszunk. Számára a víz 22 fokos, nekem 26. Én ötször gyorsabb vagyok, mégis egymás mellett haladunk, csevegve. Ő a szokott negyed óráját, én a 34 percemet, együtt érkezünk és lépünk ki a vízből. Zuhanyozni fölösleges, a víz nem klóros. A napernyő alól fehér fürdőköpenyben, na, mosolyogva ki integet felénk? Kazinczy Ferenc, térdén laptopja, német nyelvű levelelét fogalmazza báró Deseffynek, melyben részletezi tervét, hogy az egész csapatot meghívja egy hatalmas lakomára, széphalmi birtokára. Beszerez hozzá egy japán gombócgyártó gépet, arról olvasott Berszán honlapján. Levele sűrűn tele onnan letöltött Babits-, és géptan-idézetekkel.

Tegnap azt hittem (és nagyon örültem), hogy egy baráti telefonnal sikerült elintézni a Nemzeti Galériával, hogy Várhelyi Tímeának ez a képe mindenféle valós problémák ellenére szerepelhessen tárlatán. Nem azért, mert az enyém (is) volt, (én ajándékoztam az MNG-nak), hanem mert remekmű. Három hét múlva nyílik kamarakiállítása, a valóban rangos Aulich Art Galéiában. De újabb és újabb akadályok tornyosulnak (nem az MNG. részéről), most délben ott tartunk, hogy fölajánlottam, ha segít, a műtárgybiztosítás költségét vállalom, és szállítok. Teljes mellszélességgel.

És most, negyed óra után telefon, újabb fordulat. Ami reményre ad okot (jogosít fel). Vigyázat, ezt a képet ha húsz ember látta eddig. És az elkövetkező öt évben ki láthatja.
Hogy működhet így ez az ország. Olyan izgatott vagyok, vettem is magamnak egy Balaton szeletet.


Pontosítok. Emlékem szerint József a róla szóló alkuba beleszól, az árfekvés vonatkozásában. Nem hiszem, hogy én találtam ki. Vagy ennyire tehetséges vagyok.

Hosszú ez a nap. Jött a mail a Virág Judit Galériától. Az október 18-iki aukciójukra két képemet adták be tulajdonosaik. Délután telefon engedélyért, aztán be a boltba egy hátizsák eszközzel, szerszámmal, hogy a majd negyven éves nagy keretet kicsit rendbehozzam. Kicsit meghatott találkozás, évtizedek óta nem láttam ezeket a munkákat. Diófapác, standolaj, arany-, ezüst paszta. A zsidótemetős képpel más volt a helyzet. Keret nélkül kapták, csináltattak udvariasan egy (közelítőleg) Váli-keretet hozzá, sikerületlen. Mondom nekik, kicserélem. Zavart szabadkozás, hogy megrendelés, számla, meg... Mondom, ajándékba, ezt meg dobják ki. Akkor megnyugodtak.
Örök vadászmezők felé - A/73/29 136x90 cm, 1973, indul: 1 millió
Régi zsidó temető (alkonyat) - A/85/07 60x60 cm, 1985, indul 1,5 millió

Amig az üres kiállítótérben a bakra fektetett képen matattam, az egyik galériabeli fiatalasszonyka mellémszegődött, csinált egy forró teát, én meg soroltam neki a képek vagy harminc hibáit.

2009. október 2. péntek, Őrzőangyalok napja, meg az enyém

00:35 fejfáj. Melegedik, melegedik, de mégsem ez az igazi.
Ha van forró, egyáltalán.
Kedves I.-től jött infó, a József Egyiptomban-kötet második oldalán:

...legfeljebb szöget üt a te atyádnak fejében,
hogy ne adjon el túlságosan olcsón s az első útjába kerülőnek...
Szeretném, ha az öreg nem cserélne be egyhamar bíborra és cédrusolajra...

Egyébként két hét után most érkeztem el a
várvavárt [deziré] jelenethez,
amikor József először beszél Potifár előtt
- Isten csak egy van - folytatta vidáman -, de isteni sok van a világon...


Fiam Mike
elkészült a grafikakönyv borítójával.
Egy 94-es nagyrákosi pácrajzom.
A hónap közepén nyomdába megy.

B., mert rajzaim B-opusszal.

19:44

Kedves Deske! Lehet, hogy Várhelyi Tímea eredeti képét  húszan, ha látták, de nyomtatásban annál többen. Munkahelyemen felragasztottam a falra.
F.

Tíztől a Virág Judit Galéria,
keretek rendbehozatala,
a negyedik színváltozat működött.
Barna, arany, aranyos ezüst, ezüst.
Két szoborposztamensből,
egy szétszedett
Kokas Náci-képkeretből,
katondobozból készített munkaterület
az üres kiállítótérben.
Fejem mellett egy keményfényű reflektor.
A két képet le is lakkoztam,
evvel el is ment a délelőtt.2009. október 3. szombat

08:53 Húgom a salzburgi kolostorban évekig betegeket és haldoklókat ápolt. Úgy tanították ki a feladatra, hogy:
- öregeket nem nevelünk,
- ha könnyeznek, ezen nem kell aggódni.

Nálam sincs semmi jelentősége, hogy az most utolsó négy oldalt végigkönnyeztem, (alkalmasint a fordulóval megint egy évet) öregedvén.

- Próbaképp kell fölolvasnod a tekercsekből az úrnak, mielőtt elalszik, az északi oszlopcsarnokban, ahol hűvös van. Tűrhetően fogod csinálni?
- Thot segítségével - bátorkodott József felelni, bízva kíméletes elnézésében annak, aki őt Egyiprtomba hozta és az ahány ház, annyi szokás elve alapján.

19:01 Meg kell emlékeznünk az epénteki menzamenüről.
Tudnivaló, ezen napon elmarad a leves,
egytál étel, és valami utána.
Mindig fél kettőkor hozom, négytagú kínai
acél ételhordóval.

Most tepertős pogácsa volt,
a diáklányok talán nem szeretik,
többet kaptunk a jogosnál.
Méretes példányok.
Érezhetően jófajta délalföldi finomlisztből,
gyengén sózva.
Én mintha valami más ízesítőt is
éreztem volna benne.

De erre nem mernék megesküdni.
És az sem biztos, hogy tepertős volt.

Este egy tájékozatlan vendégtől kaptam egy üveg veszprémi érsekségi bort,
ami piros volt, savanyú, és nagyon kellemetlen.
Pogácsával lett tűrhetőbb. De hát nagyon szomjas voltam. Most kissé szédülök, pedig dolgom van, karórámon megszólalt a vekker.


A mai Hármashatár-hegyi sétáról egy fényképet tettem el. F/2009/131


2009. október 4. vasárnap

CICATÁR CICA-13


2009. október 5. hétfő

Ma ez az A/09/54 ijen:, de már itt,
a monitoron látom, így unalmas.
Kis okker neki.

Gábor Kazinczy leveleket olvas:

<< Cserey Miklósnak.                                                   1829. dec.
….Egy Háge nevű Pozsonyi Senátor  a’ városnál, jegyet válta valamelly leánnyal, ’s szállást fogadott. Még eggy két szobára vala szükség, ’s az volt, de ki vala adva valamelly örömleánynak. Háge tehát elméne ehhez ’s kérte, költözködjék máshova; ő neki 10 forintot ád. Midőn a’ lyánytól leméne, a’ grádicson összeakad Pálffy Ferdinánddal, egy más Pálffival és egy Zichivel, kik az örömlyánykának akarék tenni udvarlásokat. Nem tudom min, összekapnak, ’s Ferdinánd Hágét hunczfutnak titulázza. Hága a’ szóra Pálffy Ferdinándot pofon sujtja. Erre a’ három Hágénak áll, és addig veri, hogy Háge megholt. Teste felbontaték, ’s két becsűletes Orvos attestálja, hogy a’ guta ütötte meg. A’ dolog fülébe méne a’ Császárnak; lement a’ parancsolat hogy a’ test vétessék fel a’ sírból, ’s anatomizálják. Kisűlt a’ két Orvos gazsága, ’s azonnal fogva vitettek. Mi lesz a’ többivel, megmutatja az idő. Ez a’ legújabb história…>>

13:02, talán így az A/09/54

CICATÁR

saját fotó, szomszéd, unatkozott: CICA-14


2009. október 6. kedd

09:02 A zuhany alatt kitágyaltuk a tegnapi kis remek Kazinczy-történetet. Gábor annak örült, hogy egyáltalán rátalált, második olvasatra, egy nem irodalmárnak küldött írásban. Hogy Kazinczy figyelmének ilyen pletykákra is futotta. Hiszen kiolvasható a szövegből, nem az egyetlen. És figyelemreméltó, hogy az öreg császárhoz eljut a hír, aki evvel aztán foglalkozik is.
Én nam tartottam rendkívülinek, hogy valakit agyonütnek. A körülményekből; ittasok is lehettek. Ami megdöbbentő, hogy főurak, az ő kasztjukban szinte elképzelhetetlen, hogy hárman üssenek egyet, különösen lovagias ügyben.

Egy váratlan fordulat, átlépve a sztereotípiákat, a Lukács ablakában partecédula.


Gábor, még azt lenne jó megtudni, mennyit ért az a 10 forint 1829 decemberében, amit a csaj kapott a szobacseréért.
d

Deske! A kurva a 10 forintért vehetett 4 db havibérletet a fürdőbe és még vissza is kapott valamit.  G
<<A nagy meleg idején túlzsúfolt uszodán 1829-ben Mayer György tehetős hajómester segített, akinek kérelmére a pesti tanács megengedte, hogy a piaristák rendháza előtti parton fürdőt állítson fel. Ez az első Mayer-fürdő a későbbi Lánchíd-építkezés felett, a Szálai-házzal szemben állott. A fürdő árai elég szerények voltak; egy külön fürdő személyenként 8 krajcárt, két személy részére 12 krajcárt, családi fürdőért pedig -elkülönített medencében - egy személy 24 krajcárt fizetett. Bérlet egy hónapra 2 forint 30 krajcár volt.>>
/Gellai: A XVIII.-XIX. sz.-i fürdőélet.../

17:52 Megnyílt a Virág Judit Galériában az aukció kiállítása. (Majdnem) arra volt dolgom, benéztem.
Pont szemben vagyok a lépcső-lejárattal. Ők meg miért nem az én képeimet nézik. Talán már látták. (Jobbra lent mellettem-alattam Bukta Imre boglyái.) Tényeg fura, hogy e zsidó temetőmnél van olcsóbb Tóth Menyhért, Szőnyi, Bálint, Nagy István, Mednyánszky, Rippl-Rónai festmény, és pld. egy gyönyörű Rippl-rajz, az mindössze 400 ezer.

CICATÁR CICA-15


2009. október 7. szerda

05:24 Egy hónap után valahára megjavították zsebibaba Sony-gépemet. Brüsszelből kellett alkatrészt hozatniuk, s az a központ ráadásul informatikai korszerűsítés okán pár napra még be is zárt. Tudtam, 55 ezer lesz a taksa, eredendően kérdéses is volt, érdemes-e. Az új gépük (ez még ősi, két-három éves, nem gyártják) is csak 90 ezer körül van. De hát ez nagyon bevált, s az újak visszaléptek, csak 4x-es zoomot tudnak. A tegnapi nap egyetlen teljesítménye volt ezért elmetrózni a Nagyvárad térre. De most jó.

CICATÁR

szemében dac: CICA-16

2009. október 8. csütörtök

Deske! Nálunk /M.o./ kockázatos ilyet felrakni, azért elküldöm ezt a macseszt: G

Gábor, bocs, délutánra levettem a fasiszta macskádat, Paula képe (cica-00.jpg) sajna kiütötte. d.

Fölvittem a hegyre, sétáltunk egyet a tán utolsó édes őszi napsütéses délelőttön. A Mátyás király úton csak a harkályokat hallani. Szígligeti alkotóházi életükről mesélt, egy zágrábi kongresszusról, ahol a Nagy Laci és a Juhász Feri úgy, de úgy berúgott... Aztán rákérdezett, hogyan ismertem meg a férjét? Igen, csoda, nagy találkozás, de eredete homályba vész. Hogyan kezdődhetett. De hiszen meg kell lenni, két text-fájlban együtt a 175 J.-levelem, 1990 óta, csak be kell ütni a keresőbe a nevet. Megvan. Megvan!

<<1997.11.8.   ( J-1997.htm )
Új barátom is van, ezt is szülnapomra, habár én találtam ki; Zelk versei. Egy antikváriumban belenéztem, valami új hang. Már a verscímei is:


Déry Tibor kutyája
Kassák Lajos anyja
Válasz a kérdésre: „Hova valósi?”
Mikor Tersánszky Józsi Jenő mellett a Beketow cirkusz karzatán ültem
Egy öreg szurkoló látomása
KezitcsókolomOlgácskadeszépma

Szeretni való ember. Kicsit szorongva olvasom, együtt szenvedek vele. Még pontosan nem igazodom el sorsán, de sokéves viaskodása; éveket! feküdt betegen. Beszélgetünk.
Valamit kéne idézni, de mind szomorú, na várj, azért... keresek...       
nem, nem, mind szomorú, szomorú.
Na, mégis valamit, aligha ismerheted. Mi főleg Sztálinhoz írt verseiről tudtunk. S hogy aztán eltűnt a porondról.

 

EGYEDÜL

Sivatag délután.
Bejárhatatlan napszak.
S az alkony hűse? és az éjszaka?
Kinek nyit ajtót borzas
szolgálód, özvegy árnyad?

emlékeid gyülevész hadának.

 

Nézz oda! Az eleje Pilinszky is lehetne, nem?!

 

Más. Szüts telefonja, hogy ez az, ő is így gondolja! Hogy olvassa Pilinszkynél, a sátán csak absztrakció lehet. Hogy nem lehetséges két abszolútum. Itt egy faxtöredék, a válaszom:

Pilinszky eltévedhetett a meghatározások erdejében. A sátán teremtmény. Öröknek meg az ember is örök, igaz, hogy csak egy irányban. [Félörök]

 

Ma reggel a NATO csatlakozásra szavaztam, mint most este hallom, nem egyedül.>>

Úgy formáltam a sorsot, hogy szülnapra kapjak egy sólámpát, régi vágy. Az áttetsző kristályok sejtelmes világa. A tragédia bennefoglalva, tudom, hogy életemben (szobámban) reménytelenül nincsen helye. Amúgy hallom, párolog, s ez igen egészséges. Ez még nem lenne baj, de akkor viszont elfogy. Ez helytelen. Egyelőre lekentem festményhez való dammárlakkal; párologjon így, ha tud.
Ellentmondás?
1976. Mellette térdelve bernáthegyimet mentettem a fulladástól a Várfok utca sarkán, pedig az idő tájt épp kiirtásán gondolkoztam. (Egyszer el is indultam vele az Állatorvosi Egyetem felé, de a Széna téri villamosmegállónál visszafordultam.) Három és fél éves volt. Én harmincnégy.
Történt, hogy labdáztunk, elkapta, de a torkán akadt. Kezdetben még segített volna, aztán kezdte elveszteni szelíd énjét, oldalára dűlt. A tömör labda csúszott a nyáltól. Akkor lekaptam az ingemet, avval nyúltam a szájába. Visszafordultunk, az aznapi séta elmaradt, lassan lépegetett. Ebédnél láttam, nehezen nyel. Délután fölfúrtam a labdáját, egy kötéldarabka került bele. Másnap ugyanott, ugyanakkor kedtem vele labdázni, emlékszik-e. Lehet, hogy igen, de játszott.
Valamivel később egy debreceni orvosházaspárnak ajándékoztam. Villa, kerti medence, két gyerek; rendben. Részemről háromoldalas használati utasítás. Többé nem láttam.
Életformát változtattam.

CICATÁR a kirendelt gyám: CICA-17


2009. október 9. péntek

Az éjjel befutott egy svéd kisvárosból néhány kompatibilis macska. Ehhez kapcsolódóan:

Deske, nagyon hülye vicc, tudom, de ez a CICA-00 nem emlékezteti Munch Kiáltására? H.

09:25 'Egy az egyes' [eredeti méretű] szék-, vagy foteltervet többet aligha rajzolok, ahhoz kellett ilyen kétméteres asztal. De azért jó, ha van. Születésnapon nagycsaládi ebéd. Többnapos készülődés alkotóházba. Vettem egy pozdorjalapot, de ehhez a mérethez szándékkal túl vékonyat. A hátamon ezt is nehezen a hatodikra. És akkor hozzá két négyzetcső, ami nincs, hanem zártszelvény, a Lukács lakatosától, kétezerötszázárt. Összecsukható bakom van.
És lett egy nagyasztal, hétköznap nulladimenziós. Fölrakom a képek közé, a galériára.
Most olyan szerkezeti fotót kellett róla készítenem elcsúsztatott lappal, hogy még egy Kazinczy-kutató is megértse.

10:35 Szia! Kitűnő az asztal, ha nem is fog designe-oklevelet kapni. Íme, miért sztorizik a Mester:     G

Kazinczy — Cserey Miklósnak.  18. Octob. 1825.
…Engem semmi sem múlattat inkább mint az a’ hír, a’ melly velem apró történeteket tudat. Illyen az, hogy a’ híres Nagy Pál Sopronyi Követ okádja az ideákat, ’s minap hosszan beszéllvén, e’ formulával élt, «Hosszan szóllék, ’s kifáradt a’ melyem, de csak elmondom a’ harmadik pontot is.» 


Asztalcsináláson kívül (unokáknak legózni, rajzolni: alcsonyabbra-lehetőséggel, ma jönnek) ma ez is:
az A/09/54 most ilyen.
.


.CICATÁR
 CICA-18


2009. október 10. szombat

CICATÁR CICA-19

2009. október 11. vasárnap

Kedves (hímnemű) barátaim megfeddtek a hét végén a LIBERÁLIS CICATÁR miatt. Hogy ők azt mennyire unják. Ez a szabadon választható szemeszter részinformációkat közöl, melyekből azonban közös eredő rajzolható ki. A kollokvium kérdése ennek társadalmi kohéziós vetülete lesz. A CICATÁR folytatódik.

Hétvége unokák jegyében.
A nagyasztal csakugyan életre kelt.
Botondot F/2009/133 magunkkal vittem
Pilisborosjenőre, az "Egri várhoz" kirándultunk Robiékkal. F/2009/135,
Először voltam a fiúval pertu-kapcsolatban,
vagyis hogy beszélgettünk. Miről is. A nyomda raszterpontok alakjáról. Megnézte, és le is rajzolta. Ennek kapcsán a nagyítókról. Mutattam görbített végű injekcióstűmet, amivel a szálkákat szoktam a bőröm alól kihúzni, erről is kérdezett. Neten kerestünk bolha és poloska fotókat, ismer többféle mókusfajtát.
Érdekes módon a sétán szótlan volt, utóbb csak annyit mondott, hogy amikor a kamion elment, ott látott egy őzikét. A fejét nem látta. Itthon mutatta, szép köveket gyűjtött. Hogy mikor, nem vettem észre.

Ma a Hadtörténeti Múzeumban, azt hiszem, mindhárman untuk. A Vársétányról Kingával megpróbáltak egy aknavetőt hazahozni. F/2009/134
Mamáját megkértem, tudakolná meg, hogyan ízlett a kisfiúnak a hétvége.

Na, Botond megnyilatkozott a hétvégéről: <<Jó Apóval menni, mert gyorsabban oda lehet vele érni, és hosszabb az út, akkor bontották le a forgatást az egri várban, épp amikor ott voltunk, és Egér várnak mondom, mert úgy könnyebb megjegyezni, és olyan vastag a páncél, hogy nem lehet átlőni, és a régiségmúzeumban voltunk másnap, ahol igazi fegyvereket lehetett próbálni, és ágyúgolyó, és minden volt velük... és az egri várban voltak lovak is. Az Apó barátai viccesek voltak, mert veszekedtek végig, és mindig azt mondták egymásra, hogy dehogyis, de te vagy, dehogyis, de te vagy...>> Ennyit tudtam lejegyezni, ahogy mondta. Csók Zs.

CICATÁR CICA-20

2009. október 12. hétfő

Hogy egy DVD-re ráteszem az összes Bach-csellóművet, nem nő a súlya. Kata engem szeret, de a maradék rakottkrumplit Mikinek adja. Hát milyen világ ez.

A toll nem rebbent meg. A szemeket nem kellett lezárni, mert békésen lecsukódtak a kezdődő szendergésben.
A balzsamozók eljöttek, és sózták és fűszerekkel telítették Mont-kav testét negyven napon át, akkorra végképp bepólyálták és ládába tették, amelybe nagysága pontosan beleillett, és tarka Oziriszként még néhány napig ott állt a kerti házikó hátterében az ezüst uraságok előtt. Aztán még egy hajóutat kellett tennie a folyón, le az abodui szent sírhoz, hogy meglátogassa a nyugati urat, mielőtt közepes pompával bevonulna megtakarított sziklakamrájába, Thébe hegyeibe.

Tudok szolgálni egy látvánnyal, akinek netán unalmas a sok cica. És örülnék, ha valaki szakértelemmel (nem tréfára gondolok) megfejtené, hogyan jöhetett létre ez a helyzet.
Egyperces film.

CICATÁR CICA-21


2009. október 13. kedd

Meghalt Reimholz Peti osztálytársam, építész. Első szerelmem férje. (Nem egyidejűleg.) A Főiskolán diplomaévben már le tudta rajzolni a világ minden fontos épületének alaprajzát.
Elkezdődött.

Isten gondol öröktől fogva téged,
elméjében léted mint szikla áll.
Mi ehhez mérve habfodornyi élted?
és mit változtat rajtad a halál?

 Weöres

És megvan a tegnapi film megfejtése. Én is megnéztem még egyszer. Hiteles.

Deske, jobban megnézve a macskaboxot, ez félrevezetés. A tv fölött valami játékot lógattak be, az izgatja a cicát. S.

Penitenciának ma azt kaptam, egy hétig naponta mondjak Te Deumot a terheimért, hiszen azok ajándékok. Ráadásnak megint két hétig napi félóra olvasást kértem. Elkezdem Józsefet az elején, azt a hetven odalt, amit régen vettem utoljára, és amúgy minden kezdőnek ajánlok átugorni. És evvel legalább kihagyom, ahol most tartanék, a Potifár háza-beli szerelmi történetet, az túlpenitencia lenne..
A könyv második mondatát nem szokták idézmi, pedig. Ne mondjuk inkább feneketlennek?

CICATÁR CICA-22

2009. október 14. szerda

Tegnap estig fiam két óriásmonitora előtt ülve átszerkesztettük a grafika-könyvemet. Határidő holnap. Miki ma 05:35-kor küdte át nekem pdf-ben, tömörítve, akkor végzett a módosításokkal. Aztán a hajnali szentmisét meghalt Péterért mondtam (hallgattam).


CICATÁR kekszreklám?: CICA-23


2009. október 15. csütörtök

Vannak jó macskák, rossz macskák és próbálkozós macskák. Egyperces film.

Kedves B.! Köszi a filmet. Gyűjti a macskákat a fene, de hát most hozzám csapódnak
tudja, 30 éve nincs állatom
nem fér bele az életembe

igaz, már gyerekem sincs
csak valahol messze
sajnos
d.

Most meghalt évfolyamtársam katolikus volt. Úgy tudom, fiatal korában elhagyta a templomot. Belső hitét persze nem ismerem. Gondolom, éppen olyan csibész volt, mint én vagy te. Most a tisztulás, a bánat idejét éli, amit egyházunk úgy magyaráz, áttekintése és átgondolása bűneinek. És van Istennek egy fantasztikus engedélye a mindenkori pápának, a bűnök oldó - kötő hatalma. Aminek egy részét továbbadta nekünk, híveknek. Őrület, de hiszem, hogy most reggel elvégeztem Péterért a teljes búcsút, s ez által - hacsak nem úgy döntött, hogy Isten nélkül kíván élni, és meghalni -, a tisztulás idejét átugorva azonnal a boldog Istenlátás állapotába jut. És mától úgy imádkozhatunk, hogy szent Péter, könyörögj érettünk. Mert ahhoz is hatalma van.

És a Lukács, ma. Gábor elmeséli, (persze a Kazinczy-levelek), hogy 1822-ben az orosz cár Bécsből hazautaztában megalszik Egerben, s véletlen találkozik atyafiakkal is. Az osztrák császár meg a sárospataki kollégiumban ebédel. Diákok, köztük Kazinczy fia szolgálja föl az étkeket. S a császár rákérdez, most min dolgozik a papa.
Egy cégigazgató megkérdezi, hányas lábam van, mert az MBT-cipőjében fáj a lába. A napokban elhozza. A kabinos félrevon, talált egy régi Lukács-plakátot, nem keretezném-e be neki. Küldöm a keretezőhöz, de megtárgyaljuk. Gábort rábeszélem adatmentő külső winchersterre, s megállapodunk, meg is vásárlom neki. Géza egy isztambuli felárt, megtalált mozaikot látott, a heraldikusunk a két világháború közötti örmény katonai lelkészekről mesélt.

CICATÁR  ///  CICA-24

2009. október 16. péntek

Deske, köszönjük a küldeményt, épségben megérkezett. Nem értem, honnan tudod, hogy megvagyunk, ha semmi nem müködik? Egyébként nem költöztünk, nem is vàltunk, és a szàmok sem vàltoztak. Talàn a sok vihar [...]
Ja, fontos: egyetértek himnemü baràtaiddal cica_ügyben. Van, aki IRTOZIK tölük. Amiota ez a macska_invàzio ellepte a lapodat, hàromszor meggondolom, hogy kinyissam. Szoval diplomatikus ötletem: nem lehetne nyitni egy külön oldalt nekik, amire a föoldalrol minden macskarajongo ràklikkelhet?
Üdv és köszi Katànak is, sokat emlegetünk benneteket különféle alkalmakkor. Ha mondjuk ez a mail àtment, csak küldj egy 'ok'-t, hogy legalàbb làssam, mi müködik.
J. / Le Meux


Miki segítsége is
kellett. Két napja csinálom. A Széchényi Könyvtár kérte könyveim digitális kéziratát készülő elektronikus könyvtára számára. De ehhez megfelelő formátumra (pdf/monitorméret) kellett alakítani őket. (Itt az eredeti könyvoldalakat látni.) Most kész.
Holnap viszem a Lukácsba a lemezt, a kabinosnak a 91. szekrénybe kell betennie, megbeszélve.
F. NAPLÓ
ZSIDÓ TEMETŐK
DESKE.HU
B. NAPLÓ

Ha már-, akkor föl ezeket is a honlapra.

CICATÁR  ///  Le Meux elnéző figyelmébe ajánlva: CICA-25

2009. október 17. szombat 03:16

Gábornak segítettem PC-anyag archíválás ügyben, s közben rájöttem, könyvtáram szalmakazal. Előbb rendbe, a mappák sorszámot kaptak, evvel a kívánt sorrendbe kerültek (a tételeket DVD-méretre kellett szétszedni), aztán profitól kapott tanács szerint nemcsak külső winchesterre, hanem DVD-kre is minden lementve. Ugyanez a laptopon is. És most rend van.
Sőt, tizenegyszerredre sikerült a monitort megfelelően lefotóznom. (Új gép.)

Egy mail váltás:

Tárgy: 'Mi néked semmi, nékem egy világ'
Deske! Bármilyen összegben lefogadom (fölösleges utánanézni), hogy a Weöres 4. sorban nem "s", hanem "és" van. Nem mindegy! Jambusban van az egész, de így ez a sor kilóg a metrumból, hibás. Olyan hiba, amit Weöres álmában sem bírt volna elkövetni. (A pontatlan idézés a vers halála, minthogy a forma ad neki életet.) Esetleg kijavítanád? Az Orbis pictus című, négysorosokból álló ciklus része, három összetartozó darab.
Kösz. [Várady] Szabolcs

PRAE-EXISTENTIA
Isten gondol öröktől fogva téged,
elméjében léted mint szikla áll.
Mi ehhez mérve habfodornyi élted?
és mit változtat rajtad a halál?

EXISTENTIA
Felébredek: nem az vagyok, ki voltam.
Elalszom: holnap megint más leszek.
De élve, holtan, utcán, kriptaboltban
én emlékezem és én feledek.

POST-EXISTENTIA
Nem nyughatsz addig, se halva, se élve,
míg át nem szőtted árnyad és szined
a szerelem végtelen szőttesébe,
a béke aztán lesz csak a tied.

Köszönöm, Szabolcs. Akkor itt a szövegromlás esete, javítottam. Nincs kötetem, és fogalmam sincs, valaha honnét szedtem. És még egy, bocs. Mi néked semmi, nékem egy világ... honnét? Ugyanis ezt Rothkotól tudom, amikor egy riporter rákérdezett a hustoni kápolna négyméteres képeire, hogy az egyik miért kisebb pár centivel...
ölel: d

Deske, a mi néked semmi idézet, Az ember tragédiájából van, Ádám mondja Lucifernek a londoni színben. Nekem már csak egy kérdés fúrja az oldalamat: Rothko tényleg Az ember tragédiáját idézte volna? A Tragédiának vannak angol fordításai, de valószínűbb, hogy csak valami ehhez hasonlót mondott, amit a fordító így adott vissza.

ölel: Szabolcs

Tegnap színház. Hallgatva mértékadó barátunk véleményére, Kata vett két jegyet a Jógyerekek képeskönyvére. A publikum jól mulatott. Én egy idő után behunytam a szemem, ne kelljen látni. Kata azt hitte, álmos vagyok, és ő se-, úgyhogy aztán ott is hagytuk.
Nagyon gondos rendezői és színészi munka, koreográfia, rengeteg ötlet, sok kiabálás, semmi fejlődés, panoptikum, szöveg: jópofizás, tartalom két percnyi.

CICATÁR  /// CICA-26


2009. október 18. vasárnap 04:40


Föltettem a négy könyvet pdf-ben, legyen meg az is. Erre nem szoktam időt szánni rá, de most boldog vagyok. Egy nap alatt kb. annyi megabájt a szerverre, mint amennyi kilenc éve az induló honlap teljes terjedelme volt, száz mega.

Így alakultak a múlt kezdetei és ősrétegei, melyeknél az egyéni emlékezés történetileg megnyugodhat, mint Józsefé Ur városánál s őseinek kivonulásánál a városból. A szellemi nyugtalanság hagyománya volt, amit megőrzött vérében, s ami meghatározta atyjának az ő számára még közeli életét, világát és vándorlását, s amelyre ráismert, ha a kőbe vésett verseket mormolta maga elé:
Miért szántad nyugtalanságra fiamat, Gilgámest,
S adtál oly szívet néki, mely békéről mit se tud?
Nyugtot nem ismerés, kérdések, figyelés-kutatás, Istenkeresés, keserűen kételkedő fáradozás az igazért és helyesért, a honna és hováért

A sopánkodás bizalmatlanság, istenkáromlás.


A huszonharmadik fordulónál így imádkoztam: <<Uram, konkrétan mit szólnál ahhoz a megoldáshoz, hogy hazafelé a Török utcában vennék egy kiskalácsot?! Na, jó, csak a felét...>>
A hazafelé-rágcsálás a nap egyik fénypontja szok lenni. Általában a második antikvárium kirakatáig tart.
És lőn.


Az istenkáromlás ugye kis i-vel?!

Igen, kis i, mert egybeírva nem tulajdonnév, hanem cselekvés megnevezése (mint  mennybemenetel, légvárépítés) . És nagyon félve kérdezem: a "mi néked semmi, nékem egy világ"-ot nem Éva mondja a fáraónak az egyiptomi színben?
B.

20:54 Megvolt a Virág Judiat-aukció. Ezttal Kata is jött, sőt ő izgult is, aranyosan.Az Örök vadászmezők felé - A/73/29 egymillióról 1,3-ra ment föl, a Régi zsidó temető (alkonyat) - A/85/07 1,5 millióról 2.4-re. Tudom, hogy a képek honnét kerültek ide, az egyik új gazdát is tudom már.
Közlését, hogy a kortársak, Rippl-Rónai, Szőnyi és Bak Imre mennyiért keltek el, tapintatból mellőzöm.

CICATÁR  ///  nem mind arany, ami fénylik: CICA-27

2009. október 19. hétfő 05:02

Szegény Szabolcs, én igazán nem akartam ennyiszer zargatni. És négy korrigáló leveléből is egyet csináltam. De az élet. Szakmai tisztessége erősebb:

EGYIPTOMI SZÍN

ÁDÁM: Mit is beszélt?
LUCIFER: Nagy fáraó, mi bánt? No, mondhatom, hogy nagyszerű dolog: Egy rabszolgával a földön kevesb van.
ÉVA: Neked silány szám, nékem egy világ, Óh, jaj, ki fog majd engemet szeretni?

LONDONI SZÍN

ÁDÁM: El vélek. - Mért is hagytad látnom őket. - De mondd, hová is lett az a leány? - Most, Lucifer, mutasd hatalmadat, Segíts, hogy meghallgasson.
LUCIFER: Lucifer se fecsérli erejét ily semmiségre.
ÁDÁM: Mi néked semmi, nékem egy világ.


Érdekes, agyam csak milyen körülményesen tud uszodatémából álmot faragni. Szoftrémálmok. Elsőre a mai:

1. A medence mellett ifjúsági kórus Kodály-művet énekel egy fiatal nő vezényletével. Emiatt a szemközti oldalon miséző püspök félbehagyja prédikációját, és tétova mosollyal mutat a túlpartra. Fejdísze virágkoszorú, aminek közepéből kis vidám fűcsomó nő ki, olyan, amilyent Kata szokott venni fűszernek, mindig a végéből kell ollóval levágni. Én a medencében, de az színültig tele emberekkel, a víz alatt is, egészen a fenékig, Nehezen próbálok a szélen gyorsúszni, két tenyerem egy-egy dobozt markol, bár ez nem zavar. Haladásomat akadályozandó, egy kislány fogja és nem engedi el a bokámat.

2. Mennék a külső medencébe, de az a./ terméskövekkel, b./ iszappal borított többlépcsős, lejtős, napsütötte rét. Ennek ellenére próbálkozom úszással.

3. Ismeretlen öltözők labirintusa, küldözgetnek emeletre föl-le. Majd kiderül, a./ a medence csak a következő évszakban lesz használható. b./ a víz csak bokáig ér.

4. Már hazafelé, de rájövök, kardigánomat bent felejtettem. Az elektromos kapuellenőrzést megkerülendő próbálok mindenféle kerítéseken átmászni. Kihalt üres termekbe jutok.


09:19 A mai, egy mezei nap a Lukácsban. A vízben megfogalmaztam két levelet, egy telefont, átgondoltam egy kiállításszervezést. Aztán az öltöző. Horthy Miklós még fővezérként, 1920-ban fölajánlotta a magyar szentkoronát a szerb király öccsének, talán hogy Trianon veszteségeit csökkentse. Hasonló ajánlat Kossuth és Görgeytől anno az orosz cárnak. A csacsik. G. felesége nyolcszemélyes ebédet adott, s bár tizenketten jöttek, nem volt baj. Valami baj volt viszont a Milán kapusával és egy sárga lap is, de erre nem figyeltem igazán oda. Új, jobboldali irodalmi hetilap szerveződik az ÉS ellenében. A Virág-aukcióról már tudtak, a liciteredményemhez kőrbegratuláltak. I. fel van háborodva, és dühösen emlegette, micsoda dolog ez, pörköltet ledarálni. E. asszony rosszul van, nem tud jönni. Herzl Tivadar 1904-ben kérte X. Pius támogatását a zsidó állam megteremtéséhez, elutasíttatott. Bezzeg a mai pápa most, Jeruzsálemben. Megjegyeztem B. bácsinak, milyen szépen fogalmaz, mire a Tavaszmező utcai iskola legendás irodalomtanáráról (1940) hallottam értékelést. (Hogy 1969. októberben kiléptem munkahelyemről, először vagyok rendszeresen emberek között.)

Aztán hosszan a hajszárító alá tartottam átázott leukoplasztos kötésemet. Tegnap észre se vettem, bicskaköszörülésnél eltávolítottam egy darabot az ujjamból. Ugyanis félkörös volt a svájci katonai túlélőkésem hegye, ami botrányos. Igaz, amúgy nem akarnék túlélni.

21:25 Doyenek + Várhelyi Tímea néhányképes nagyszabású kamarakiállítása az Aulich Art Galériában. Konok Tamás megnyitója. (Őt most láttam életemben először.) Doyenek portréit földolgoztam a katalógusból magamnak, ezek az emberek negyven évig egy vagonban utaztak velem. A 15 megás nyomdai változaton a neveik is olvashatók. F/2009/137. Emlékkonzerv.
És Timeáról egy portré F/2009/138. F. erre azt mondta, olyan, mint egy szerelmi vallomás.


CICATÁR  ///  CICA-28

2009. október 20. kedd 09:25

09:25 Most csak a napicica föltételére jut idő, pedig nagyon jót álmodtam, de mosogatni kellett, és időre megyek a Belvárosba. Majd.

20:34 Most értem haza. Könyv utolsó korrektura fiammal, egész délután. A napokban egy hatalmas csodaautón vittek, ráadásul fehér; a műszerfal képernyője mutatta, a világ melyik táján járunk épp. Álmomban ennek az autónak tettem föl kérdést, hol van itt a Trabant-üzemmód kapcsoló?

És egy Zelk idézet, tegnap estéről.

Szemük alatt a karcolásnyi ránc
a támadó halál
körömnyoma
  [Nagyanyáim]CICATÁR  ///  CICA-29

2009. október 22. szerda 05:52

Mások hibái, bűnei, amiket mi nagyon szeretünk észrevenni. Ötven év lappangás után most napok óta jár a fejemben egy ehhez-hozzáállás. Wilder Pillantás a hídról, Nemzeti Színház, a bevezetőmonológban a narrátor számomra akkor megdöbbentő nyugalommal, pártatlan megértéssel mesél a darab hőseiről. Minden indulat nélkül, nyugodt szeretettel.
És még egy, nem emlékszik erre valaki? Én ugyanis így, de lehet, hogy megint átírtam a darabot, hogy az öngyilkosság előtti vádló mondat ez volt: Te megölted a gyerekeimet.

16:20 Kedves Váli Dezső! Naplója hűséges olvasójaként hívom fel a figyelmét arra, hogy a Pillantás a hídról-t Arthur Miller írta, és a Madách Színház játszotta a 60 -as évek elejétől. Remek előadás volt, narrátorral, öngyilkosság nélkül... ellenben gyilkossággal. Thornton Wilder: A mi kis városunk, valamivel később ment... Lehetséges, hogy erre gondolt? Üdvözlettel: Z.

Köszönöm, a Miller darabra! Én így emlékszem: a főszereplő szerelmi féltékenységből följelenti a két olasz illegális bevándorlót. A fiatalabb maradhat az USA-ban, mert ide benősül, az idősebbet haza fogják toloncolni. Akivel a főszereplő férfi a kikötőben valami szerszámmal verekedésbe kezd, és alulmarad. (Pécsi Sándor és Bazilidesz Zoltán?) És erre Pécsi a vaskampót maga ellen fordítja.
Nem így volt? d.

18:34 Hiheteten. Most megkaptam a pontos adatokat, eredeti PESTI MŰSORT (1960. november 19) neten. Tényleg átírtam a történetet. Az én változatom szebb. Nem szívszorítóbb-e egy önbüntetés?

Soha nem járok arra, most kellett; úgy tűnik, jövőre kiállításom lesz a Szent István téren, a Bazilikánál. Arra régtől úgy emlékeztem, hogy rideg, sötét ház. Nagyon szép enteriőr, gyönyörűen tagolt terek, és a fények is. Amit nem láttam még közelről, megnéztem a Szentjobbot is, 200 forintért kivilágítva.
Hogy mik vannak Pesten?!

CICATÁR  ///  CICA-30 33

2009. október 22. csütörtök 08:54

Hihetetlen. Nem adom fel. A Miller darab. Világosan emlékszem a két vaskampóra. Ahogy Basilides (így írják) és Pécsi összeakasztja és forgatja. Majd Pécsi félfordulattal a közönség felé, és a kampót lendülettel magába döfi. Nem lehet, hogy Ádám Ottó, vagy a színész kissé átírták az eredetit?

Megkaptam fiam pályázatnyertes bélyegét. Azt mondja, az eredeti terv jobb volt, de a posta átfaragtatta.

Az ismeretlen ausztrál kisaszony megint írt, nagyon kedvelem, markáns. Mailváltásunk:

- ...Amúgy? Él? Mi van rendben, mi nincs? d.
- A szivem nincs rendben. Szerelem, sötét verem. Majd kinövöm. De egyenlőre szenvedek.
- Szerelem. Az jó. Tudja, a szenvedést se így, se úgy nem lehet elkerülni. Szerencsésen kezelve tisztít. d.
- Maga nem tudhatja. Szerelem meg vallás nem fér össze szerintem. Én már nem akarok szerelmes lenni soha többet. Amúgy is reménytelen...
- Drága kis csillagom! d.
- Maga nem tudja mi a halálos szerelem. Jobb is...
- Lehet hogy így van, mert ezt a levelet éppen nyolcszor kaptam meg... d.
- Senkinek sem megy át meg kétszer sem. Lehet isten akarja mondani: "higyj neki, Deske":-)

Ez is mailen jött, egy ifjú szobrász, Szalay Péter, "HOMMAGE A VÁLI, 2008, fateknő, szeg, oil, oxid, 45x45x21cm". Szívesen csinálnék egy HOMMAGE A SZALAYT.

Még egy mail, kedvelt biológus (hernyószakos) rokonom kerestem telefonon, de visszaírt, hogy áprilisig Japánban van. Látta, hogy hívom, de itt nem GSM rendszer van.

Deske! Gratulálok a fiadhoz. A Pillantást 18 éve nem játsszák. VÍGSZÍNHÁZ  Arthur Miller: PILLANTÁS A HÍDRÓL - Rendező: Kapás Dezső - 1991. október 4.
Helyesbítek: <<Igazi katartikus, székhezszögező élményt ígér a színházszerető nézőknek Arthur Miller Pillantás a hídról című klasszikus drámájának veszprémi bemutatója...2009. 12. 18.>> G.

Szülőföldemen is jártam. Körtér. A közértportál mellvédjeit szép zöld lejtős vaslemezekkel borították az évek óta ott tanyázó hajléktalanok ellen. Így most ők a járdán, itt ketten alszanak. Baloldalt egy járókeret. Mutatom a szomszédos portált is. Friss virág, égő mécsek, gyertyák. A kollegák tették oda?! Halálában emberré lett.

Magyar szentek?! Hát persze, az Árpádháziak. No nem. Vendégségben meglepődve láttam egy kiadványt, tán 2002-ből. S azóta még kettő. Meg egy, a héten. (Azért nem tud az érseki helytartó, csak a jövő hónapban fogadni.)

Ez is megvolt. Letelt az egy hónap száradásidő. Lehet eltenni, raktározni, március elsejéig. Már hiányzott ez a hely, az újonan kész képek helye.
És előálla az nemesb' czél. Hallom, onoka-gyermekeim naponta nézdegélik az cziczáimat. Úgyhogy csak ne utálkozz, János, és te se, kedves J. / Le Meux! Egyébként sokhónapos próbálkozás után ma létrejött a video-skype kapcsolat a gyerekekkel, bár kissé őskori szinten, ez itt Botond, na és természetesen mit mutatott meg, azonnal, zaeblámpájával megvilágítva...

CICATÁR  ///
CICA-31


2009. október 23. péntek 08:55

Örkény István. Becsültem, de nem tudtam, hogy ilyen mélyei vannak. Ma reggel a Kossuthon dramatizált novellája, a Fohász. Érdemes meghallgatni: www.mr1.hu / HANGTÁR, péntek, kilenc óra. Nagyon jó.

Néhai Párvi Rieger Aladár, Alika huszár alezredes barátunk a Kaukázusból hozta az első világháború végén, lóháton. Ma délelőtt ezt a szőnyeget fényképeztem le (kilencszer). Előbb a hosszú falat le kellett pucolni, aztán Kata segítségével fölszögeltem. Sajna, csak nagylátószögű lencse tudta befogni. Szép ez így. Gyerekkoromtól emlék, évetizedekig rajta aludtam, szerettem. Aztán Zsófi lányoméknak adtam. Most visszakerült, segítenék nekik eladni. 2x3 méter, perzsa nomád, barátom szerint siráz minta, (nem kilin, hanem) szumák, XIX század vége. 80 ezret adtak volna érte, bizományba, merthogy sok rajta a lyuk. Hát ez nem jó. Most itt van és nézem. Részleteiben is megnézhető: F/2009/141 . Mi lesz a sorsa.
Ma még látható marad.

CICATÁR  ///  ünnepi állat:  CICA-32

 

2009. október 24. szombat 05:34

08:52 Gábornak elmagyaráztam, megértette, elfogadta és így lementettem könyveit, az oeuvrejét. Másnap hoztam a megírt cd-t. Pedáns ember, Babits és Kazinczy szakértő, szerinte viszonozni kötelező; megállapodtunk egy darab mákosrétesben. Előzékenyen rávezettem a megoldásra, hogy a körtéri büfé környékén ő gyakran megfordul. Ellenvéleményére, hogy az ottani szürke és kicsi, hiába tiltakoztam, hogy az nekem mindegy, én fogalmat eszem. Hogy majd a felesége süt. Nos, mára megérkezett; a küldeményt a kabinos betette a szekrényembe. Kibontottam, majd lefotóztam. Részben, mert erre otthon már nem lett volna lehetőség, részben, hogy ha arra fordul a dolog, legyenek tanúim. Feri úr, és a heraldikus is megnézte. Kérdésemre, hogy vajon ez egy darab mákosrétes-e, óvatosan csak a vállukat vonogatták. Egyébként, arányítva, akárhogy is forgatom, kevés volt benne a dió, és nehéz a tészája, vagy legalábbis sok. Mondjuk így, nekem nem lett volna ennyire szükségem. Kata magyarázza - megnézte a maradék egyet -, nézd, itt fönt kilóg belőle a dió, és alul alig van tészta. Bizonyára bizonyára.

10:24 Meghallgattam mégegyszer ezt az Örkény-novellát (drámát). Nagyerejű mű. Talán húsz perc. Jó lenne levenni a netről, nekem nem sikerült. A rádióarchívumból meg lehet hallgatni, ki kell bírni, hogy előtte hirdetés, meg hírek: 2009-10-23-k09.rm  Okt.23. 09h, Kossuth. Ha valaki le tudná hangfájlként menteni valahogy, hálás lennék. A fölöslegeket talán le tudnám vágni róla.

13:06 És megvan, köszönöm! Hárman is leszedték nekem. Már a HANGTÁRBAN, szépen megpucolva, de ide is fölteszem. Helyénvaló leülni mellé, de ölbe tett kézzel. Vigyázat, a zene még nem a vége.


Deske! Na de hát, ha fogalmat eszik, nem mindegy, hogy dió vagy mák és milyen a tésztája?
B.

én egy megnemértett vagyok. Mondom, mákosrétesfogalmat szeretem eszem, ha van. Hol abban a dió, meg
d.Deske <<kevés volt benne a dió,>>  A recept szerint /Cupi még anyjától örökölte a recept-füzetet/ 25 dkg dió kell egy  adagba. Én önkényesen 30 dekát daráltam és Cupi bele is tette. Többet a tészta nem vesz fel, így is kifolyt, amit Kata helyesen vett észre. Megoldás: megkapod a dió-tölteléket / darált dió, cukor, vaniliás cukor felvert tojáshab/ tészta nélkül. Akár meg is sütheted, de a sütési időt csak a dió+ tészta együttesre ismerjük. Legegyszerűbb, ha natur diót hozok.
Gábor

Megint tévútra csalna. Könyörgöm, mák!!!! M. mint magyar, mint cseh, mint szlovák-
d.

Ezúttal biztosan tudom, hogy nincs kész a kép, ez még mindig az A/09/54. Ritkán látom ilyen világosan a konfliktushelyzetet, pedig elő-előfordul. Kulcsproblémám a szakmában, tehát nyilván valahol az életben is; végiggondolandó. Ez a kép a KOMOLY-SÚLYOS és a LÍRAI-ÉDES között ingadozik. Szeretném az előbbit, azt becsülöm többre, ritkán sikerül. Most is a kép az erősebb-, nem megy, bárhogy igyekszem, a békésen-színes felé húz. Az előbbiekre, mondhatni, a színtelenség jellemző. Mire gondolok: A/03/06 vagy pld. az A/08/39.
Persze lehet, hogy mindez csak belülről látszik igaznak.

CICATÁR  /// politikai helyzet:  CICA-33

2009. október 25. vasárnap 03:45

Az Örkény-dráma alkalmából délután-este-hajnalban (baráti segítséggel) (újra) megtanultam hangot fölvenni, és föltenni. Milyen kompikált. Milyen egyszerű. A hat pontból álló leírásában annak idején kifelejtettem az első két munkafázist, akkor az annyira magától értődő volt. Most András, Ádám és Paula telefonos távirányítása.

Erre jó a napló, harminc éve tudom, ha én pld. filozófiatörténetet kezdek olvasni, általában villanyszerelés lesz belőle. Megoldottam, úgy tűnik. Nevetséges? Nevetséges. Ha tizenkétéves Petike szintjén is. Két napja 20:51-kor szól a(z egyik) vekker, s attól kezdve pár percenként figyelmeztet. És kilenckor elkezdem ezúttal Podmaniczky Frigyes andalitó Egy régi gavallér emlékeit olvasni. Fél óra. Illetve harminc perc. Akkor fürdőszoba, pizsama, szájzuhany, a legvégén még egy pici Zelk, tejszínhabbal.

08:56 Erzsébet asszony (87, három infarktus, napi másfél óra úszás után egy óra torna*) azt terjeszti rólam, hogy vízbeérkezésem hasas. Feri úr meg, a kabinos, hogy én kiteregetem a padra a dióssüteményeimet, s ahelyett, hogy őt kínálnám, fotózok. Nyilván, mert elfelejtettem a borravalót (50). Úgyhogy ma aztán megadtam neki. A százast.
* a mai kulcsinformáció

16:39 Az ünnep, a múlt mégiscsak bekopogtatott hozzánk. Látogatóban a Széchényi-hegyen, Kata barátnője kiteregette elénk a nevezetes '56 november 2.-i Irodalmi Újságot. Nyilván megvan ez jó minőségben is valahol, de ez az enyém... Muszáj volt így az olvashatóság miatt; nem volt a papír ennyire sárga.
Irodalmi Újság címoldal
Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról. az a nagy vers számomra kedves változata, tanulgattam annak idején
Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán csak a vers neves, gondolom
Benjámin László: Elesettek és Szabó Lőrinc: Ima a jövőért Szabó halálfontos mondata: <<Nem minden rossz, amit az elmúlt szerencsétlen tizenkét év akart.>> Benjáminnak pedig - ne feledjük -, egy fontos versét, ő nemcsak Sztálinról írt: Köznapi dolgok ígézete <<mind kínná torzul, ami nem lett kínból>>
Déry Tibor: Barátaim szép, hangvétele: hozzászokott, hogy ő nagy ember. És az is lett.
Kassák Lajos: A diktátor
ezt nem értem. A Sztálin szoborról beszél talán.*
* Auszráliai magyar kisasszony szerint tévedek, a zsarnokságot személyesítette meg. Igaza lehet.

CICATÁR  /// CICA-34   

2009. október 26. hétfő, 05:37

09:07 / Lukács. Mondom S. asszonynak, ha már nem hoz nekem, meséljen valamit a mákosrétesről. Döbbenetes, új világ tárult elém. <<Almát kell belereszelni, az állaga miatt. Jó a mazsola. És citromhéj, de azt két órát kell áztatni, annyira tele van baktériumölő vegyszerrel. [kémikus volt] Tudja-e Dezső, hogy a [...?] után a mákban van a legtöbb kalcium?!>> Kalcium?! De sőt! Pláne!

Lukács/2. Hárman vitatkoztak velem. A heraldikus és a kabinos, aki a világ két legműveltebb embere, meg egy szintén hívő informatikus, őt alig ismerem. Fölvetettem, minek elhunytért gyászmisét mondatni, ahogyan azt egy pap javasolta, ha elvégeztem érte a teljes búcsút?! Zavaros dolgokat mondtak, azt nem idézem. Aztán: hogy micsoda dolog, valaki egész életében csibész, meghal, én fél órát imádkozom érte, és azonnal a mennybe jut.* Más: elvették az egyházi birtokokat, ez jövedelmet jelent. Hazafelé megfejtettem a magam számára. Jogos és érthető a zavaruk. Olyan méretű ez a megígért kegyelem, hogy még a papok egy része sem meri elhinni.

*illetve nem, most nézem a hivatalos pápai iratot, a lényege, hogy nem azonnal a mennyország, hanem hogy büntetésszerűen nem kell a tisztítótűzben szenvednie... a vágy tüzében még éghet...

De van itt más is! Hűha. <<A pápa a haláluk pillanatához érkező hívőknek teljes búcsút engedélyez, ha [...vallási körülmények nincsek biztosítva, de] szívében van bűnbánat, és életében szokott imádkozni.>> Na, srácok...!
Enchiridion Indulgentiarim. / Indulgentiarium doctrina. Apostoli Szentszék, 1968.VI.15. VI. Pál


12:26 A/09/54 ma délelőtt. Hatodik mutatott változat. Talán.


Ausztráliából:

a 34-es macska a legjobb fej. ha lenne egy ilyenem, semmi nem erdekelne.
mákos rétesbe meg tököt is szoktak rakni. ez is jól kiveszik.
senki se tud már rétest nyujtani.
én se.

Pestről:

Deske! "büntetésszerűen nem kell a tisztítótűzben szenvednie... a vágy tüzében még éghet..." Látom, új kategóriával gazdagodott a katolikus teológia. A Pápát nem kéne értesíteni? Szia! S.


Idézet a pápai szöveg magyarázatából. NIHIL OBSTAT. Dr. Ladislaus Aczél censor, OLT titkár 47/1983 OLT
d.

Ismerem a cenzort: Aczél László Zsongor atya a budapesti Sziklakápolnából. Nem tudok róla, hogy a tévedhetetlenség karizmájával rendelkezne. Az, hogy egy ilyen írást nihil obstattal látott el, az ő teológiai műveletlenségét mutatja. S.

Kedves Diós atya!  A búcsúk könyve Bp.1985 II. kiadásban az I. részt te állítottad össze. A 23. oldalon a 31. pontban ez a szöveg szerepel a teljes búcsú vonatkozásában: <<...büntetésszerűen nem kell a tisztítótűzben szenvednie. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a tökéletességéhez hiányzó természetfeletti szépségért nem kelljen még szenvednie a vágy tüzében, mielőtt belépne a mennyek országába.>> Én ezt ma föltettem a honlapomra. Barátom megkérdőjelezi, s kérdi, vajon ez magánvélemény-e, vagy a pápai leirat hiteles része, merthogy szokatlan ez a gondolat, hogy ennek értelmében "kétféle tisztitótűz létezik"
Szívélyes üdvözlettel:
deske

Deske! ...Isten nem büntet. Az a büntetés, hogy az ember elveszti Isten-képűségét. Ha valaki ebben kitart, az elkárhozik. ...értelmetlen „büntetésszerű szenvedésről” és külön „a vágy tüzében való szenvedésről” beszélni. Ez alapján azt kellene gondolnunk, hogy Istennek van olyan külön tevékenysége, hogy büntetés. Szerintem biztos, hogy nincs. Szegénységi bizonyítvány lenne Istentől, minden érték teljességétől, ha arra kényszerülne, hogy büntessen, ez ugyanis azt jelentené, hogy a tőle való megfosztottság nem elég nagy büntetés az embernek.
S.    a teljes szöveg

Marabu megint remekelt. marabu-09-10-26

<<Nem lehet, hogy Ádám Ottó, vagy a színész kissé átírták a Pillantás a hídról végét?>>
Deske, itt a darab vége: G

EDDIE...Gyere csak, hazug, tudd meg, mit tettél! /Ráront Marcóra, az emberekből nagy, elfojtott kiáltás szakad föl. Marco a nyaka tövén megüti Eddie-t/
MARCO Állat! Letérdepelsz előttem! / Eddie földre rogy az ütéstől, s Marco már emeli a lábát, hogy rátiporjon, amikor Eddie kést ránt, és Marco hátralép. Louis Eddie-hez rohanna. /
LOUIS Eddie! Az isten szerelmére! / Eddie fölemeli a kést, Louis megtorpan és hátralép./
EDDIE Hazudtál rólam, Marco. Mondd ki most: Mondjad, halljam!
MARCO  Áll-a-t! / Eddie szúr a késsel. Marco elkapja a karját, feléje fordítja a kést, és beledöfi... /
CARHERINE  Eddie, sose akartam rosszat neked.
EDDIE  Akkor miért...Ó, Bé!
BEATRICE  Igen, igen!
EDDIE  Drága Bé! / Meghal az asszony karjaiban... /
ALFIERI  Manapság már leginkább kiegyezünk fele-fele alapon...
FÜGGÖNY

A VIEW FROM THE BRIDGE     Vajda Miklós fordítása

Nem látta valaki ezt Pécsi Sándorral? Nyakban kötélen lógó szállító-emelőkampóra emlékszem, avval-bírkózásra, és amint mondtam, a legyőzetés után Pécsi a kampót magába akasztja....

20:41 És a mai délután, még mindig nem ért véget a nap. A kompjuterben átnézni és aktualizálni, csoportosítani 3463 sorból álló címjegyzékemet (ami kb. 1600 címet jelent), egy jövő évi kiállítást előkészítendő. Mennyien meghaltak a legutóbbi rendezés óta. Az N-betűnél tartok.

05:37 / CICATÁR  ///CICA-35


2009. október 27. kedd, 05:02

Így jár, aki. Röhej. (Tényleg fölnevettem.) Ronda munka, azonnal elkezdtem, hogy túl legyek rajta, pedig csak fél év múlva lesz a Belvedere Szalonban egy nagyobb-, illetve nagy kiállításom. (120 képet kérnek.) Este már a P betűnél tartottam telefonkönyvem átnézésénél. Most nyitom a gépet, s látom, hiszen tizenöt oszloppal arrébb már van egy kitöltött rubrika, kik kapnak meghívót. Még az autószerelők egy része is. És a rendszer az ÖSSZETETT SZŰRÉS utasítással persze ezt kilistázza. Mondottam volt, 3463 sor. Talán mégsem négyévenként kéne kiállítást csinálni. Canesten, vagy mit kell erre szedni?!

Tegnap a meghívandókat a TITULUS-nál kezdtem jegyezni, (ami előtt csak két ID számoszlop van - sor, ill. személy szám -, s utána:)
TELEFON
VAROS
CIM - mármint utca
IRSZAM
OPUSZ - mim van nála
MEGJEGYZES - pld. hogy őt tegezni kell
EMAIL
ORSZAG - kell-e oda meghívó, udvariassági körök
CIM_EL - cím él-e?
CIM_TITKOS - nem szabad postázónak, etikettkészítőnek kiadni
SZEMELY_EL - halott képtulajdonosok bent maradnak, mit lehet tudni
SZEMELY_TITKOS
EMAIL_VAN - ez is a postai meghívó szűrűsére
MOBILON - vannak ezek a nevek, mobilom megdöglése esetére
KIALLITAS- vagyis kap-e meghívót
és utána már csak négy üres tartalékoszlop következik, a második kettő nem megy a netre, titkos

Akkor kezdjük előlről. Ha evvel megvagyok, jön az e-mail lista. Nyugdíjas.


09:01 S. asszony pontosított, reagálva az ausztrál levélre. Csak a tavaszi tök alkalmas a mákosrétesbe. Akkor alma nem kell. És amit elfelejtettem: legtöbb kálcium a sajtban, aztán a mák és utána sokáig semmi.
És még egy infó. Hónapok óta gyakran! reggelente, odafelé menet, az édességbolt környékén, egy szemközti erkélyről kakaskukorékolást hallok. Fantasztikus. Boldogító.


Szia Deske! A jambusgyilkosságot ("s mit változtat rajtad a halál?") én követtem el; én küldtem neked az idézetet. Várady Szabolcsnak üzenem: Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igazságos a te ítéletedben. F.Továbbítom. Bérgyilkosságot nem vállalsz? Egy trocheusról lenne szó...
d.


Kedves Dezső! Dícséretes a buzgóságod hogy ilyen anyagokat is felteszel a honlapodra. Barátodnak üzenem, hogy olvassa el XVI. Benedek pápánk Spe salvi enciklikája 45-50, de főként a 47. pontját, ahol erről a kérdésről beszél. Remélem, megnyugtató választ kap. Ölellek Diós IstvánBocs, István, a fő kérdés tulajdonképpen, hogy ha egy megholtért teljes búcsút mondok, evvel bűnei eltörölve, ha nem azonnal  a mennybe jut, akkor mi van vele, ezt nem értjük. d.

Hogy mi ez a Belvedere Szalon-kiállításom. Ez egy galéria és aukciósház, hatalmas, 400 m2. Profilváltást céloztak meg, XX. sz.-i bútorok, meg falravalók.
Megnyitó május 22, szombat 14h. Addigra az egész berendezést lenullázzák. Kértem, néhány ülőgarnitúra maradjon. Retrospektív kiállítást


kérnek, egész nyárra, szeptember közepéig.

A Bazilika oldalában van. Közelebbről a portál, de ez csak az egyik fele, mert a sarkon befordul. Belülről így néz ki, belvedere-04  belvedere-03, meg így: bevedere-02. Most tele gyönyörű bútorokkal, vitrinekben ezüsttárgyakkal.

Szütsöt, ha hazajön, megpróbálom rábeszélni, vagyis megkérni, nyissa meg, mondaná el újra, amit az Aulich Artban, vagy talán még az Ernstben,
azt nagyon szerettem, halálom történetét. Szép novellát írt akkor nekem.
Nem kedvelem a változatosságot.

CICATÁR  /// nem akarnék politizálni:  CICA-36

2009. október 28. szerda 04:55

Tegnap rekviem a Fő utcai kapucinusoknál. Évfolyamtársam, rektorhelyttes, Kossuth-díj, gégerák. Többszáz feketeruhás ember, oltár előtt hatalmas húsvéti gyertya és a zárt koporsó. Ami nekem az evilág és túlvilág viszonyáról leginkább beszélt, egy ingnyak volt. Egy őszszakállas páter vagy talán fráter perselyezett. Csuhája fölött ami kilátszott, fakult, ötvenes évek szerinti halványpiros-homokszínkockás inge. Munkások viseltek ilyet az üzemcsarnokban, esztergapad mellett. A férfi nem nézett senkire, mintha nem figyelne, nem is itt járna köztünk.


A teljes búcsú dilemmája folytatódik. Amit én nem látok világosan, az a köv.:
1. A halottak már nem a pápa joghatósága.
2. A pápa teljes búcsút engedélyez a megholtak számára is.

A mondat, amire gondoltam, így hangzik: "A teljes búcsú elnyeréséhez ezenfelül szükséges, hogy ki legyen zárva minden bűnös ragaszkodás, beleértve a bocsánatos bűnöket is." Ki mondhatja el ezt magáról? Én biztos, hogy nem. Pedig a teljes búcsú, tehát a tisztítótűzben levő azonnali kiszabadulása a tisztítótűzből csak ebben az esetben következik be. S.


én igen
egyházunk nem szórakozik ilyen kelepcékkel
d.

Ma a klubban meghozták nekem a lexikon BÚCSÚ-címszavát xeroxban. Mellékesen egy kedves hölgytől (nem Gábortól) kaptam egy ...-t is. A helybéli Közértből való.


Virág Judit Galériában tegnap megnyitó, a "A 121 LEGSZEBB MAGYAR FESTMÉNY" Volt közte ronda is. Ami érdekes, nehezen fodult rá az agyam, Batthyány Gyula 625-öd rangú festőtől egy jó kép. Most nagyon pumpálják, vajon miért (én tudom), már milliókért veszik. Majd kipukkad egyszer a dolog. Mindenképp érdemes megnézni, van főmű Kondortól, Vajdától, Farkastól (MNG.), Lotztól stb. Biztosítási összeg kétmilliárd fölött. Falk Miksa utca, minden nap nyitva van.
Batthyány
És néhány TÉNYLEG kedves kép.
Koszta  ki gondolná ezt a minőséget?!
Rippl
Berény Istenem, milyen egyszerű.
Tihanyi
Ez Czóbel hangvétele is Párizs, 1905 körül.


<<Hogy mi ez a Belvdere Szalon- kiállításom.>> Kérdik, mért nincs utána kérdőjel.
1. Modorosságból. Felkiáltójelet se szokok.
2. Komojra fordítva. Mert nem kérdőmondat, csak formájában. Hiányos mondat. Az eleje: Azt akarom elmondani, hogy...

CICATÁR  ///  CICA-37


2009. október 29. csütörtök 08:33

Azt mondja, szamár, aki úgy véli, hogy régen jobb volt. Mondja a Prédikátor könyve, Krisztus előtt valahányban. <<Ne mondd ezt: mi az oka, hogy a régi napok jobbak voltak ezeknél? - mert nem bölcsességből származik az ilyen kérdés>> Préd.7.10.

Néhány éve egy lomtalanításnál fölhívtam egy cigányembert, van néhány működő és használható eszközöm, ami fölösleges. És egy monitort a kábelénél fogva emelt a liftbe. Elszorult a szívem, édes Istenem, micsoda hendikeppel indulnak az életbe.

CICATÁR  /// CICA-38

2009. október 30. péntek 04:56

Időutazás, öregember, hátrafelé. Negyven év előtti, főiskoláskori fotókat, sőt negatívcsomagot kaptam köcsön. Rex (Béci) fotózott nálam is, annó. Amitől fölmelegedett a szívem, a feledett látványok. A már akkor lepauszált ablakom. A mennyezeten síléc, helytakarékosan benne a bakancs. F/68/06
Méternél nagyobb töviskoronás Krisztus rajzom, hamar kidobtam, anyácskám még pár éve is siratta. Alatta Ági, több évig dolgoztunk egymás mellett, ő főleg linómetszetet, nálam. Autóstopról hozott, úttesten talált szárazbéka több generációja volt falamon. Lejjebb egy korai műtermes-rajz. Anyácskám fájdalmára a csillárt már leszereltem volt. F/68/11
Rég elfeledett képem, majd be kéne azonosítani. Nem, nincs az opuszjegyzékben, tehát nagyon hamar, '72 előtt kidobtam. A kezemben a Világ szélén - A/68/08, ez Ámeriába került, áttelepült az az orvos. F/68/12
És a főiskolai képek; - FOTÓ / 14.a FŐISKOLÁN -, eddig is volt 70, most kibővült vagy 15 felvétellel. Jó.
Főiskolai kirándulás, a többiek kavicsot gyűjtenek. F/67/82
Béla, így nézett ki osztálytermünkben mind a 10 rajzasztal F/67/77.

A képeket beszkenneltem, sok retus. De a filmek. Ki tud ma már képet nagyítani, fotólaboromat rég kidobtam. Így a negák alá fehér papír, kétoldalról asztali lámpával megvilágítva. Föléhajolva kézből fotóztam őket, makróval. Ennyi telt a türelmemből. Tűrhető minőségek.
Elment vele a tegnapi napom.

Szenvedni kellemetlen, bár tudjuk, bölcsen használva purgál és végsősoron üdvözít. Kemény és legmulatságosabb szenvedésem a konyhapolcon látható kilencféle* teásdoboz látványa. Pedig én is kétfélét használok, bent főzöm a műeremben, hajnalban egy erőset, a továbbiak csak szelid csipkebogyók.
*Tizennégy. Ilyen egészségvédők.

Lehet-e fogyni féloldalra? A jobb szemüregemmel történhetett. Kata mindig mondja, egyek több sárgarépát. Napok óta ötprcenként beázik az úszószemüveg. És mindig a jobboldal.

akinek kalciumhiányból eredő szívritmuszavarai voltak valaha,  tuggya jól, hogy a BANÁNBAN van szinte a legtöbb kalciu
m.

Lukácsosnak sajt
d.


naná, mer az jobb....
m.

lukácstalanok irígykednek
d.

CICATÁR  /// CICA-39

2009. október 31. szombat

Téboly. Mélységes mély a múltnak kútja. kétperces film
Tisztelettel kérnék visszajelzést, ez a filmformátum (wmv) átmegy-, ill. nézhető-e.

Ma Boldog Tódor püspök és vértanú ünnepe (1911. Kárpátalja, Nagybocskó - 1947. Munkács). A baj az volt vele, hogy túl népszerű volt hívei és tanítványai körében. 1947-ben Hruscsov*, az ukrajnai kommunista párt K.B. első titkára engedélyt kért és kapott Sztálintól a számára engedetlen ungvári vezető papok likvidálására. A püspök lovaskocsijába egy nagy, 12 kerekes teherutó hátulról belerohant, a püspök és kísérői kirepültek... Akkor a támadók a földön fekvőket vasrúddal agyba-főbe verték... a püspök fejsérülést és állkapocstörést... egy közelgő postaautó miatt a támadók félbehagyták... kórházba került, ahol egy aznap erre a feladatra fölvett ápolónő megmérgezte. "Itt volt a nővér, aki a püspök orra alá tartott valamit." Rá öt percre meghalt.

*Aki élete végén megtért, egyházi temetést kért, és kolostorban van eltemetve. Korábban egy salzburgi pap évtizedekig imádkozott érte. Húgom döbbenten látta a plébániairoda falán a Hruscsov-portrét.

Ma Esztergomban is egy kommunizmus-áldozata püspököt ünnepelnek, boldoggá avatása. Meszlényi Zoltán püspök és vértanú (1892-1951)


És egy magányos
sárgalombú fával búcsú ettől az édes napsütéses októbervégtől. Hármashatár-hegy. F/2009/144

ELSŐ KÖZÉP-EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR  ///  CICA-30  CICA-31  ünnepi macsesz:  CICA-32 politikai helyzet:  CICA-33  CICA-34  CICA-35 nem akarnék politizálni:  CICA-36  CICA-37  CICA-38  szolgálati reggeli: CICA-39  CICA-40  


2009. okt. = 197629 = 4202/hó = 136/nap

oldal teteje