VÁLINEWS; 212. levél J.-nek, Le Meux-be / 2012. november


--- 2012. november 1., csütörtök ---

Az édes Harangvölgy. Na, nézzük. A hatvanas évek után már inkább a Normafán síeltem, azóta csak kivételes ünnep, ha oda vetődöm. Főiskolás koromban, félsötét hajnalokon itt, nyolcra már a rajzasztalomnál. A botot-lécet egy rendőrtiszt sufnijában hagytam, nem volt drága. Egyszer statika-kollokválni is innét, délután négyre, síbakancsban. Akkoriban még lesikló-versenyek is, a csőben. Barátaim egyszer bemértek: 90 km/h, akkor jeges volt a pálya. Azóta ez a völgyoldal eltűnt, benőtték a bokrok, a fák.
Nyáron kirándulni arra sosem. Kiszsófit vittük oda, 78-ban, mintegy bemutatkozni; nagyon aprócska volt. Az a fotó még állvánnyal, lemezes gép, fekete kendő alá bújva. E kép egy kópiája a győri múzeumé. Később egyszer a fiúcskával, jeges időben. Az utolsó fotók már Sony-zsebgépekkel.
Ahogy mennek az évek, változnak a számok. Most a 155-ös busz végállomása. Vagy a Normafától lefelé sétálva; alatta, a Mátyás király útnál.

F/78/09 F/88/01 F/88/08 F/06/064 F/2009/065 F/2011/123 F/2012/266 F/2012/267Két unokák itt. Lefotóztam nagygéppel és helyére-, adatbázisba a mostanában-képeket. Keretből ki, keretbe vissza. Még nem szárazak. Kopácsolás este fél tízkor. A/12/09, 12, 45, 70, 73, 76, 79, 81, 82. Megnézhetőek a festményeknél.


--- 2012. november 2., péntek ---

A szex is csak egy töredékes Istenvágy.

Megjött Temesvári doktor, főreumatológus barátunk öt év után Angliából, öröm. Rögtön megkérdeztem tőle ezt a térdizület-dolgot, hogy azt nem szabadna már erősen mozgatni. Azt mondja, nyugodtan, érzi azt az ember. Aztán beálltam a mellette-sávba gyorsúszásban, még mindig olyan erőteljes-é. Hamarább fordultam, hja, a bukóforduló...Nemzeti nagy
temetőnkben, unokástul. Gyönyörű liget, a Paál-képre emlékeztetett.

 


        

 

 

 


Deske, megrázó, hihetetlen... és mégis igaz! Ez a videó a Csendes Óceán egy, csak madarak által lakott szigeten készült, 3.200 km-re bármelyik szárazföldtől... http://www.midwayfilm.com  vid. 4 perc. U.--- 2012. november 3., szombat ---

Délelőtt a 90 centis Kopott műterem - A/12/72; közben sürgősségel két zsömléért a Közértbe, ebédcsináláshoz kellett, a fasírozotthoz; unokák még itt.
Délre a képet befejeztem.
Keretben kellett reprózni, mert fontos a belső keskeny okker csík. Ami ugyan itt alig látszik.
Délután unokák el, 200 oldal Svejk, remekmű.--- 2012. november 4., vasárnap ---

Egyik – nem előkerült-, mert mindig is megvolt – beszámolóm [NAPLÓ / 12. MAGÁNLEVÉL] ..., 1967-ből, 25 éves, két hónappal a diploma után.

dátum: 67.08.        fájl: c-fajlok/c00123-1.htm             C.00123


LEVÉL MAMINAK
Tegnap délelőtt is, és ha jól megnézem évek óta mindenki körülbelül arra figyelmeztet, hogy ha szemében és szavában olvasva magam próbálom definiálni: leszűkítem magam törvényeim, dogmáim közé, elfojtom nélkülözhetetlenül szükséges és jó ösztöneimet, nem tudok igazán örülni vagy dühöngeni - mindkettő nagy baj.
hogy éljek, nyissam ki életcsapjaimat és csápjaimat és csak ezután jöjjön a kontroll.

hát igen, lehajtott fejjel vallom be, hogy törvényeim és jelszavaim egy nehéz percet sem könnyítettek meg soha, legfeljebb utólag igazolták létjogosultságukat világrendemben. a baj nem ott indul, hogy erősen igyekszem fegyelmezni magam, erre érzelmi voltom miatt szükség van - ezt nem zúdíthatom magamra és a világra.
a teljes szöveg

 

Kata folyosói csendélete F/2012/269

 

Kedves  Deske, Márai  Naplójában  olvasom  (1956. október 23-i !!! bejegyzés) :
<<Egy Renoir-tanulmány. A szerző jól látja: vannak festők , akik a képpel mondanak valamit. És vannak másféle festők, akik az emlékkel mondanak valamit, amit a kép - később - kivált a nézőben.
Minden nagy művészetnek ez egyik titka. Renoir kitűnően festette meg, amit festett: a hús, a selyem, a gyümölcs, minden anyagszerűen, izgalmasan, buján valóság képein. Amíg nézzük képeit, egy nagy művész zsenije mutat valami valóságosat, bűvöletesen érzékleteset. Cézanne és még néhányan lefestenek egy pipát, három almát, egy körtét, nagyon egyszerűen, mintegy tőmondatban. De később visszaemlékezünk valamire, amit a Cézanne-kép még mondott. Ez a többlet a másik, a többdimenziós művészet. Ez így van irodalomban is.>> K.

 

Köszönöm, én ezt nem egészen így látom. Hanem így: igen, vannak témafontos- témaérdekes képek, művek. Ezeknél a mű valódi befogadása egyszerűen eggyel több emelet megmászását igényli. Nagy ritka, ha témából már a földszinten ajtó nyílik az igazi mondanivalóra. Szeretem példának fölhozni Derkovits halott tüntetőt a kövezeten-, darab kenyeret-, és csendőrcsizmát-puskatust ábrázoló képét, ami bizony árkádiai boldogságról és harmóniáról beszél. (Kétségbeesne, nehogy visszamondják neki!) d.
--- 2012. november 5., hétfő ---

Délelőtt A/12/11 tovább, teljes kudarc. Egy profi halk megjegyzést tett 2010-es, Varga P. M.-val közös képünkre. Ezen elgondolkoztam. Úgyhogy délután ehhez is kicsit hozzányúltam; keretszín, a fekete legyen fekete, ilyesmi.
Ének a búzamezőkről - AX/10/33--- 2012. november 6., kedd ---

Gyanítom, a lusta emberek tudnak valamit a létről, netán az istenközelségről-, amit én nem.

 

Kedves Barátunk, ismerősünk és Támogatónk!
Alapítványunk az idén is részt vesz az ART MARKET BUDAPEST művészeti vásáron... valamint helyt adunk egy különleges interaktív projeknek... igazi kollektív műalkotás megvalósításával... Kérem váljon társalkotóvá...
Amadeus Művészeti Alapítvány

T. Cím.
Kollektív mű.
Az alapötlet csacsiság.
Viszont a tehetség mindenen át tud lépni.
Kívánom a legjobbakat.
Szívélyes üdvözlettel.
d.

 

--- 2012. november 7., szerda ---

Egy elképesztően fontos infóhoz jutottam, barátom által. A google a saját honlapomon belül mindenütt megkeres egy szót! Sopron. Pontosan így kell beírni a keresőbe: sopron site:deske.huAz asszonyka akkor még
lány volt. Szerelmük hajnalán kötötte ezt a pár nélküli kesztyűt. Figyelem, egy öble, de két nyele van. Most, ötven fölött is így indulnak munkába. A Mechwart-sarkon szoktam velük találkozni.
Most meséli L. aszony. Az ötletet annak idején, mikor ezt először mutattam, lelopta, nagyon szép színekkel megkötötte, s egy éve átadta: nászajándék volt.Telefon, a Prima Primissima díj kapcsán idei évkönyvükbe interjú kellene. Kár lenne idefáradnia - mondtam -, rosszul beszélek, úgyhogy úgyis át kell írnom. Tegnap megkaptam a kérdéseket, avval, hogy a szöveg legyen 8000 karater. Mára kész, átküldtem, 7999 karakter. Más olvasóközönség: semmi újat nem akartam mondani, az a pár típusos legfontosabb dolog legyen benne, mint mindig.

- Miért a hajnali órákban fordul Istenhez?
- 27 éve így találom legjobbnak, ha 5:23-kor szól a vekker. Beválik. Ebből adódik az 5:40-es imakezdés. Utána 7:05 uszoda, ez 22 éve. Ima amúgy nemcsak a hajnali órákban. Ha bemászva az ágy alá, megtalálom az elgurult radírt-, azt is meg szoktam köszönni. Anno egy zseniális ferences tanította kisfiamat, az utcán áldd meg a szembejövőket.

- Teremtő mellett az éberséget, a tisztánlátást is keresi ezekben az órákban?
- A Teremtőt életfogytiglan, azon túl nem kell keresni semmit. Legfeljebb az elgurult radírt. Azt viszont azonnal.
a teljes szöveg
 


--- 2012. november 8., csütörtök ---

Mailváltás szólókesztyűgyártó barátaimmal:

- Deske, ha egyszer belevágunk a kesztyű ipari termelésébe, Te leszel a termékmenedzserünk... K.
- Irodaszervezésre szeretnék egy kis előleget fölvenni. Egyenöltöny, főnöki fotel, efféle. d.

- Amint meglesz a székházunk - egy közös térbe nyíló két nagy ajtóval-, jelentkezem. K.

- Inkább egy házikót a kert végében. d.
- Az már nekünk van is, Almádiban. De sőt, még ez is. (dicsekszem). K.
- Kalap le, gratula. Egyszer elvittek vitorlázni, de mindig lespriccelődött a könyv, amit olvastam. d.
- Akkor legközelebbre ilyet ajánlok. K.
- Tök baró, de minek ehhez vízre menni?! d.

 

--- 2012. november 9., péntek ---

Erősebb gyógyszert kaptam alvástalanságra. Működik. Nem 04-kor ébredtem, hanem 04:12-kor. És egy fontos hír Franciából. A NEWS-ban fél éve leírt porcjavító recept: <<. A disznofül recept kivàlo: T térde teljesen rendbejött! kb. 2 és fél honapig ette: MINDEN NAP egy adagot. Utàna màr rà se birt nézni, :-)))), de viszont azota nem fàj a térde. Ill. nagy ritkàn, ha nedves idö, stb. A füszereket modositotta, hogy vàltozatosabb legyen persze. (mustàr, paprika, fokhagyma, stb)>> (50 körüli ffi., már futni, síelni sem tudott.):

Uszodai infó: izületkopásra birkózótól: <<Kéthetente. A kicsi kukta-fazekamhoz mérem a mennyiséget; hentesnél veszek négy disznófület. Kilója ötszáz körül. Az szín porc, beépül a szervezetbe. A szőrt gázláng fölött leperzselem, ha maradt rajta, utána lekapargatom. Akkor kuktába, rá egy-két korsó víz - kipróbálni, az elején leégettem. Ízesítem; fokhagyma, sárgarépa, zöldség, meg paprika. Lassú tűzön három órát főzöm. Ha megvan, a hidegben kocsonya állagúra dermed. Hűtőbe, napi egy tortaszeletet belőle. Engem gyógyít. A feleségem a járásomon már aznap délután észrevette a javulást.>>

Jött:

Ki követi el a legtöbb összeadási hibát?  - Az anyakönyvvezető.

Miért nem játszik a tűzoltózenekar betonon?  - Mert olyan hangszer nincs.

Mi lesz abból, ha két busz összeütközik?  - Két rombusz.

 


Serpenyőben kifőztem
egy Lukács-kerti platánlevelet, hátha akkor kirúgja magát, abbahagyja a pöndörödést. Most szárad. Majd meglátjuk.

 

--- 2012. november 10., szombat ---

Ma reggel ellátogatunk ide. Szent Lukács uszoda és gyógyfürdő.

 

Mike nem eszik édességet. Na jó, akkor én sem. Visszavonásig. Kata szerint amúgy is drága a cukor.

 

Ámulatos, hogyan volt morális bátorságom ezt a képet szeptemberben késznek-, vagyis jónak látni. Igaz, még a hatvanas éveimet tapostam.
Műterem és remény - A/12/77; 160 centis.
Volt itt egy érdeklődő. S ennek kapcsán rájöttem, ezeket a nagymértű képeimet kell olcsón adni. Azok mennek el a legnehezebben.

 

Válasz érkezett, úgyhogy a tegnapi francia disznófüles infót ott kiegészítettem.: <<2 és fél hónapig...stb.>>

 

Véletlen ez is francia. 1875. Készítik a New York-i Szabadságszobor kezét.

 

Délután Bukta Imre megnyitó a Műcsarnokban. Másfél órát forgolódtam ott, igyekeztem meghallani. De erre a zenére én süket vagyok. Nekem még a Cezanne-nál is rosszabb. Egy barátom azt mondta rá, van neki légköre. Igaz.

 

--- 2012. november 11., vasárnap ---

Negyven éve nem körtéri lakos, azóta-újabban a Széll Kálmán - Moszkva - Széll Kálmán tér mellett lakom. Lassan meg is szokom hazámnak. Fölmelegedett a szívem, hogy történetét mutatták fotósorozaton. 1896 - 1945...

 

Valami kapcsán elővettem ezt a Petrinek írt levelemet.

dátum: 93.05.       fájl: c-fajlok-2/c04034-1.htm                      C. 04034

Kedves Gyurka

tegnap éjjel (az nálam fél tizenegy)
Petrit olvastam (Kívül. Fogas kérdés), s utána dr. Hontit.
Gondoltam, összehozlak kettőtöket. Halljad hát:

''Mocsári teknős hátpáncélja mérsékelten domború s mozgékonyan függ össze a lapos haspáncéllal, mely egymással porcos izülettel egybefűzött két egyenlőtlen félből áll. A hátpáncélt 25 sárkánypajzs szegélyezi. A tarkópajzs s a farokpajzsok között, a gerincvonal mentében öt nagy, hatszögletes középpajzs sorakozik, melyektől jobbra s balra négy-négy szabálytalan sokszögű pajzs foglal helyet. A haspáncélt 12 pajzs borítja. Feje vastagabb, mint nyaka. Arcorra rövidcsúcsú, hegyén kissé lenyesett. Állkapcsai ép szélűek, élesek. A szem ferdén előfelé hasított, csillaga kerek, a mint minden éjjeli állatnál, tetemes összehúzódásra képes. A nyak bőre kerekded lapos bibircsekkel behintett, a mellső végtagok táblaalakú, a hátsót lencse alakú pikkelyek borítják...''

''...nem úgy lélegzenek, mint az ember, hanem valósággal lenyelik a levegőt. Szájukat becsukják, a nyelvcsontot pedig váltakozva emelik vagy süllyesztik. Amikor a nyelvcsontot lesüllyesztik, a levegő az orrnyíláson tódul a szájba. Amikor pedig felemelik a nyelvcsontot, akkor az orrnyílások becsukódnak és a levegő a tüdőbe nyomódik. A tengeri teknősök úszás közben még ilyen nyelési mozdulatot sem végezhetnek, mert úszásuk és egyúttal megélhetőségük is nagyon bizonytalanná válnék. Náluk a kilehelést a rugalmas páncél ereje biztosítja...''

''...még a nagyobb halakat is megtámadja. Alsó testüket addig harapdálja, míg áldozatai teljesen elgyengülnek. A megölt halakat feldarabolja és a víz alatt felfalja. A zsákmány feldarabolása közben legtöbbször leharapja az úszóhólyagot. Ez természetesen a felszínre emelkedik és világosan elárulja a mocsári teknős garázdálkodásait...''

és így tovább, oldalakon át

na, még egy rész

''...a fájdalomnak a legcsekélyebb jelét sem árulják el. A legrettenetesebb megcsonkításokat is érthetetlen közönnyel elviselik és sokszor túl is élik. Megtörtént már, hogy kivették a görögteknős babszem nagyságú agyvelejét és az állat még hat hónapig kóborolt a környéken. Fejük levágása után szívük még 14 napig ver és igyekszik vérrel ellátni a csonka testet. Levágott fejükön még jó félóráig harapdál a szájuk.''


Igen ragaszkodom
az úszás utáni kiflihez, hazafelé, a parkon át. De nem nagyon ízlik. Alighanem inkább a kezemnek van szüksége rá. Most próba, kifli helyett golyóscsapágy moncsolgatása. És ez mennyivel könnyebb, mint az a nagytestű laposfogóval kombinált sváci bicska, ami eddig a zsebemben. Úgy tűnik, beválik. És nem kell a kifliért a Közért felé még háztömböt is kerülnöm.

Délelőtt séta a budai hegyekben. Minden sárga, erdőkatedrális. F/20123/270

Ez a tegnap mutatott hosszú festmény - A/12/77 - nem mond semmit, azt is halkan. Most este lemostam. Aztán majd meglátjuk. Már keretet is csináltam hozzá, nem akarnám, hogy kárbavesszen.


És egy igazi hír, Mike fiam megnyert egy nagyszabású raklámpályázatot. Hatvanhárman indultak. Az övé: "Akik elég őrültek..." Egyperces film. Max. két percet kaptak, nagyon bölcsen nem használta ki. Hogy copyrigt-probléma ne legyen, minden kocka az ő felvétele, a zenét is ő írta hozzá. 150 órát dolgozott rajta. Azt mondja, nem az ő stíusa, de itt ez kellett.
Öregszem. A MEGNYERTEM SMS-t megkönnyeztem.

--- 2012. november 13., kedd ---

Szia Gábor!
Tegnap délelőtt előaludtam a délutánit, mert ½ 4-től az átépített, szintekész Lukácsban (törzs)vendégbejárás. Hátha érdekes. Utána vezérigazgatói beszámoló, majd kérdezz-felelek. És pogácsa.
Sorrend nélkül:
01. Sose látom többet, egy luxus-szaunalabirintus épült a régi ffi. szekrényes helyén, a "bányában", ott személyzet, gyümölcskínálás, lepedő, kutyafüle, évi +80 ezerért. Nekünk ingyen március végéig, ajándék / beetetés.
02. A volt ffi. szekrényes öltözőnkben hátul volt egy befalazott csigalépcső-maradvány, emlékszel, a valahai kápolnakórushoz. A kápolnát most műemlékice helyreállították. Még csak fehér falak, féloszlopok.
03. Rákérdeztem. A park felé a bejáratot nem tudják kinyitni. A földszinttől eltekintve a fölötte-szintek az ORFI-é, az romos, hulladékony, életveszélyes. A fürdő a saját pénzén nem hajlandó faalagutat csinálni a kijárat fölé, de egyeztetni fognak.
04. Rákérdeztem. Kabinos nem lesz, mert egyesek kabinnyitással saját zsebükre dolgoztak. (Havi nettó 66 ezerért.) A takarítószemélyzet egész nap működik; szekrényrablás elleni ellenőrzés. Amúgy most jobb elektromos zárakat tettek föl, az előzőeket - tapasztalat - roncsolás nélkül is ki lehetett feszíteni.
05. 2013-ra a bérletár nem emelkedik. Igaz, a többi fürdőjükben sem.
06. Rákérdeztem. A (nem koedukált, tehát) ffi. szekrényes öltözőbe padokat átcsoportosítanak, merthogy kell; ez lesz a klubélet középpontja, továbbra is. Még nem működik, hibajavítások.
07. Az igazgatónő bevallotta, az ő döntése volt az új miniatűr öltözőszekrények megrendelése, őt szidjuk, tévedés volt. Egy álokkal indokolta. Én hónapok óta tudtam, hogy nagy baj lesz, Kecskemétről ismerem. Majd alkalmazkodni kell hozzá. Javasolták, a havas cipőket nejlonzacskóba tegyük... Ígéret szerint - "ha kialakul a helyzet" - lesz mellé ruhatár. Mert ebbe kalap, nagykabát, nagyobb táska nem fér.
08. A ffi. szekrényes zuhanyt már októberben láttam, hogy elcseszték, csak két-két fülke, és egymástól messze. Kevés, és keresgélni kell a szabad helyet. Rákérdeztem, oka van. Hogy a cipős közlekedést és az előzuhanyt higiéniai okokból elkülönítsék. (Ez nem fog működni.)
09. Lesz valami nagy büfé a pénztárak környékén. A benti büfé konyharészlege megszűnik (Panaszkodtak a mindent elborító főzés-sütésszagra.)
10. A Lukács egész területén sehol városi csapvíz, továbbra se. A melegvíz még a zuhanyból is gyógyvíz, a hideg: ásványvíz. (Fogok Katának ingyér hazahordani. A pavilonban vagy 50 Ft-ért árulják.) Az úszómedencéket a vízforgatás mellett is max. kéthetente leürítik, takarítják. Ha szükséges gyakrabban, ez jó.
11. A kert kész, tényleg gyönyörű. Autók ezentúl csak hátul. A régi bejáraton csak a mentő, háziszállítás.
12. 1,2 milliárdot fizettek eddig az elektr. beléptetőért, nagyon rossz, és szakértő szerint is az egész csak 4-500 milliót ért. Úgy értelmezem, ezt valami külsős üzemelteti. Ja persze, az elemeket cserélgetni kell, a kabinajtókban is.
13. A mi éves bérletünk jövőre is két személyre szól (felváltva). Ha Kecskemétre megyek, kölcsön adható. Mert, ugye, autom. fotó a belépőről autom. arcazonosítóval. (Kíváncsi lennék, működtetik-e.)
14. Kérdőívet osztogattak 15 régi törzsvendég-névvel, hogy ebből ötöt válasszunk, nekik a falon rézdomborműves portré, feliratokkal. Déry - Zelk - Ottlik - Illyés - Kodály, stb.. Azt nem fogadták el, hogy hülyeség ötnek, az igazgatónak tetszik a saját ötlete, de talán megcsinálják - kértem - hogy akkor pluszba egy márványtábla, harminc névvel. Szerinte az csakugyan nem nagy költségtöbblet. A hideg medence fölé, a lebontott bódé-gőzkamrák helyére.
15. A reméltnél sokszorosan kevesebb csacsiságokkal jöttek elő a fölszólaló kisöregek. Értelmes légkör.
Gábor, várunk vissza!

 

Az A/12/77, lemosás után, némileg továbbbirizgálva. Talán. Így mingyár más. Mondhatni, ég és föld... :-)))

 

 

--- 2012. november 14., szerda ---

Ezt a nevet véletlen ismerem. Egy érzelmes nótája a You Tube-on, le is szedtem, Walk On By. Szakmája elitjéhez tartozik. Diana Krall koncertje a Sportcsarnokban, vágytam rá; baráti kedvességből egy jegy tegnap estére - nem közel a színpadhoz -, 25 ezerért. Előadott ismeretlen számai (számomra) ismeretlenek maradtak. És nehezen bírom az ilyen befalazottságot, mozdulni se, festeni se lehet közben. 
Egy barátom szerint füstös kocsmában lenne ez az igazi.     


Délelőtt egy tavaszi kép tovább: A/12/17.
Ennek is volt már itt vagy három változata.

 

Szerzetes húg névnapjához kerestem ajándék-lehetőséget,
megint előkerült Boti-unokám cicis-Krisztusa.
Volt, aki ezért nem,
volt aki ennek ellenére,
volt aki éppen ezért szerette ezt a rajzot.
F/2012/001

 

Barsi Balázs atyának elküldtem reprón: Koldus keresztút - B/89/44.
Ma válaszolt.

 

--- 2012. november 15., csütörtök ---

Tizenkét éve teljes tévedésben úszom. Ma végre megnézett Kabinostamás, civilben edző. GYORSÚSZÁS:1. krall nálam szinte nulla (tudom, nem tudom fölvenni a ritmust, nem fog javulni). 2. Tenyeret a fül mellett előre, szorosabban. Ok. Ami viszont a fontosabb, a HÁT. 1. Váltott kar jobb lenne a hátizmoknak. 2. Háton én tizenkét éve edzésiből láb-békatempóval. Tök tévedés, ajvé. A térd az izület, azt nem lehet/kell edzeni. Az csak kopik. Itt is krall, az a lábnak is jó. (Érdekes módon háton megy.) A váltott kar nekem túl fárasztó. Volt. Akkor holnaptól-

 

--- 2012. november 16., péntek ---

Kieg.: Gyors, mell; nem arccal, hanem homlokkal (előre) úszni. Hátnál a kar végig nyújtva, és síkban, mint az óramutató. Csinálom, baromi fárasztó. Úgyhogy ma zokniban alszom.

Barátnőm hat év elveszett naplótartalmát egy spec. szoftverrel életre keltették. Öröm, nekem is. Most már ő is tudja: azonnal másolat, külső winchesterre. A legkisebb 500 gigás, 25-30 ezer HUF.

 

Két napja Regőczi István atya önéletregényét olvasom, Az Isten vándora.(Letöltöttem a netről is, itt van.) Megrendítő. Net: << Belgiumban, 1943-ban szentelték pappá. Két évvel később visszatért Magyarországra, Máriaremetén lett hittanár és káplán, Vácott pedig megalapította a Sasfiókák gyermekotthont, több mint háromszáz hadiárva számára. Az árvaházat 1949-ben feloszlatták, s mint akkortájt oly sok – főként fiatalokkal foglalkozó, „regnumos” - paptársát, őt is letartóztatták. Kistarcsára internálták... 1957-ben újból letartóztatták... összesen hat évet ült a kommunisták börtönében… Tíz papot taníttatott, hét templomot építtetett, háromszáz árvát nevelt fel, tizenegy magyar és öt flamand nyelven íródott könyve...>>
Tán tizenöt éve egy hajnali ferences misén láttam egyszer. A hívek között ült.
Utolsó megépített temploma itt a hegyoldalban a Kútvölgyi kápolna, megkerestem neten, ma az ötös misére föl is mentem, lássam. Láttam. Az első sorban ült. Szertartás után kifelé támogatták, közben megsimítottam a kezét. Rám nézett. 97 éves.

 

Megbeszélve, hogy péntek estére lesz. Lett. Lehetett csipketeát kapni. A szólódobozok tartaléknak.

 

Tegnap Zelk özvegyénél, verskötetét adta át, Múló nyárban, magánkiadás. Közben említette, gondolkozik rajta, jó lenne egy fejtámlás fotel a tévé elé. Mondtam, öltözzön. - De hát most, rögtön?! Két nagyáruházban. Iszonyatos labirintusok. Ő már nehezen jár, a kocsiban várt. Az Örs vezér téri IKEA aljasul építve - kapitalizmus -, hogy mindent meg kelljen nézned. Kétszer eltévedtem, hosszú kerülőutak. Két fotelt lefotóztam, azokat mutattam neki a -2. emeleti parkolóban. Nem voltak megfelelőek. Pedig pénzt is hoztunk.

 

--- 2012. november 17., szombat ---

Gyönyörű tájak,
gyönyörű hadieszközök,
gyönyörű fényképek.
Mert mi - ha törik, ha szakad a gép is - elvisszük a demokráciát; nekik.
Tébolyult világ.
AFGANISTAN.PPS.

11:40
Kösz ezt az Afganisztánt, nem láttam még így egyben és ennyire kézzelfoghatóan, miért őrült gondolat oda bevonulni. Nem tudom, mindig őrültebb-e a világ, vagy az eredendő őrültsége látszik egyre jobban a technika jóvoltából. Ami ilyen gyönyörű képeket produkál. Szia. sz.

 


Baráti segítséggel persze végül sikerült a tegnapi Az Isten vándora könyvet lementenem, bárha csak txt fájlban, egy mega sincs az egész. Könyvet nem szoktak monitoron, de bárhol felütve ajánlom belenézni. És ez már az új történésekkel kiegészített 1993-as kiadás.

 

--- 2012. november 18., vasárnap ---

Azt hiszem, életem legszebb kivitelezett bútora volt. Olvasópult, ágyam mellé. Lehetne neki opuszszámot adni.:-))). Most kiváltotta egy macskakő. Nem kell valakinek?, odaadnám. F/2012/273

 

Magánügy: kontra-ajvé. Jól úsztam 12 évig. Profi triatlonos és ironman-es gyűjtő barátom, többévtizedes saját tapasztalat, plusz hozzáolvasottság. Az izületet lehet edzeni, csak más a módja... és elmondta. És hátúszni sem úgy kell.--- 2012. november 19., hétfő ---

05:14. Fölmérve a realitásokat és a december közeledtét - amikor meg kell venni -, eladnék képet az uszodabérlet áráért (250e).

11:41. Idáig senki nem akart tőlem képet venni. Ó, ó, cudar világ. Visszamegyek antikvárius-eladónak.

 

A forró után újra komolyan veszem a hideg zuhanyt (45, ill. a biztonság kedvéért +2 mp.), pedig illogikus. Még egyszer nem fogok októberben a Dunán csónakkal borulni. Hogy Kecskemétről hazafelé, hátul rakás kész képpel, a Vérmező oldalában kigyulladt és leégett a VW műszerfala, nem vettem utána poroltót a csomagtartóba. Statisztikai lehetetlen, hogy mégegyszer.

 

Délután fotózás és hadrendbe állítás. Az első három 90, a többi 60 centis.

A/12/03 A/12/11 A/12/72 A/12/58 A/12/67 A/12/68 A/12/69

 


--- 2012. november 20., kedd ---

06:28 Nővel beszélgetek. Tulajdonképpen mindíg tolmács kellene. Mint CIB bankos ismerősöm mondta, hogy egy ebben jártas barátomat fordítónak ajánlottam. Minden banknak saját angol nyelve, ugyanaz a szó egészen mást jelent.

13:38 Adódik ehhez egy kiegészítés, Chesterton örökérvényű találmánya: "A nők valakihez beszélnek, a férfiak a témához szólnak hozzá". Hány meg hány konfliktusunk volt ebből. Rá nem-, a témára teljes figyelemmel mászom az elémkerülő gondolati meredélyeket, s a közben véletlen megindított lavina őreá ̶

 

Ez új. Gyóntatóm reggel kérdezi, imádkozol-e halottaidért.
- Nem, mert fölösleges. Értük elmondtam a teljes búcsút, már jó helyen vannak.
- Azon túl is lehet velük kapcsolatban maradni; ha majd találkoztok, ne legyetek annyira idegenek egymás számára (mosoly). És főleg hálát adni értük. Pl. mi mindent kaptál tőlük. Legyen ez a penitencia.
--- 2012. november 21., szerda ---

Az US. elnöki Cadillac első szélvédő üvege 14 centi vastag. (mai Népszab.15p.) A férfiakat az ilyen érdekli.

 

Érdekes, ahhoz, hogy másnap reggelre ne hízzak egy fél kilót, szomjazni nem-; de praktikusan folyamatosan éhezni kell. Kitaláltam ezt a szép kerek 75-öt versenysúlynak, ötödik napja sikerül tartom. Néhány éve feladat/játék.

 

A régi, ceruzás állapotáról ff. fotó maradt. Kérés, hátha szebb lenne kiszínezve ez az 1984-es B/84/09. Me délelőtt megcsináltam, végül a rajz fixálása. Az üvegcse és a fúvócső a helyén volt. Vagy harminc éve nem használtam.

 

--- 2012. november 22., csütörtök ---

(A legtöbben elkapkodják.)

Szia, Péter! Próbálok a keresztvetés egyes tételeire figyelni. Persze ilyenkor a művelet lelassul. d.

 

Ha Isten kegyelmén túl nem kizárólag rajtam múlik az üdvösségem, hanem a körülményektől is függ, netán bűnös életű ősöktől vagy átkoktól; összeomlik a rendszer. Akkor széttárhatnám a karom, hogy hiába akármi, nincs felelősségem.

 

--- 2012. november 23., péntek ---

Szüts honlapján meghívó, kiállítása Dorogon. Írja, 52 képet akart kitenni. Reménykedni kell, hogy ennyi kisméretű kép (naplósorozata) nem öli meg egymást. Talán több terem. Mindez a Haladó Demokraták Asztaltársasága rendezvénye keretében:
<<Vendégeinek:
Vörös István költő
Szüts Miklós festő
Bajnai Gordon politikus
>>

 

Ma reggel, szellőztetéskor, még fogmosás előtt. F/2012/277

 

 

 


Délelőtt két reklám,
negyed óra különbséggel.
Az ötszázas speciel tőlem, hogy a Széna téri hajléktalan csapat elnézze nekem a fotózást.
A bankban kellett adni.
F/2012/276

 

Nagyon javasolták, hát Mikitől visszakértem a profi futócipőmet. Ő kapott egy tornacipőt, tornateremre az is jó.


--- 2012. november 24., szombat ---

Hit remény szeretet.
Hit és remény nélkül, kizárólag szeretetből (fegyelemből) kértem vissza a futócipőmet. Annó semmi különös élmény, nem volt semmi szép emlékem róla. Ma avval. Baromi jó. És sarokra futok, nem lábujjhegyen, mint eddig, térdet kímélendő; evvel együtt is jóval puhább aszfalt. Ösztönösen gyorsabb tempó, így kívánta a régi/új cipő.
--- 2012. november 25., vasárnap ---

Most én is úgy, mint Zelk a versírásal, először az utolsó sor van meg. Tehát a kérdés, mi a fenének mindez. Túléltem a mai futást is, és megvolt a vízben az 1200. Noha a tegnapi nap után csodálatosan fáradt, izomláz, minden. Mi végre is erőltetem mindezt;
feszes napirend
nulla édesség
azonnali rendrakás, satöbbi.
Miért.
1. Elhiszem az erejét.
2. Nem vagyok elég fegyelmezett a rendetlenséghez.
3. Mindez játék. Is.
4. Nem vagyok elég tehetséges, nekem mindent egy kissé erőltetni kell.
És akkor majd, valamikor. A távoli jövőben. Talán. Talán eljutok odáig, és megvalósul.
Hogy egyszer azt mondjam a feleségemnek, megbántottalak, bocsáss meg.

 

Délelőtt séta Jánossal a Svábhegyen. F/2012/280

 

 

--- 2012. november 26, hétfő ---

Rémesen egyszerű a képlet; aki másként gondolja, az fasiszta.

 

Mégsem vált be a macskakő könyvtámasz, nehéz volt igazgatni.

 

És megvan a 2013-as uszodabérlet pénze. A Kedves Vevőre sikerült egy kilencven centis! képet rátukmálni. Azokkal van mindig baj. Örök hálám.


16:43. Gondolkodom rajta, hogy átvegyem vagy a Lukács uszoda, vagy a Műcsarnok vezetését. Legalábbis jövő őszi kiállításom zárásáig (tekintettel a nagy érdeklődésre, meghosszabbítva). Másfél éve hívott meg, azóta dolgozom rajta. És most erre sajtóközleménye. Vajon.

...Mivel a Műcsarnok működési rendjének megváltozása nem teszi lehetővé, hogy a munkámat szuverén módon folytassam tovább, erkölcsi kötelességem a megbízatásomról lemondani. Ezért a mai napon kezdeményeztem az MNV Zrt. elnök-vezérigazgatójánál, hogy munkaviszonyomat 2012. december 31. napjával közös megegyezéssel szüntessük meg. Döntésemről írásban tájékoztattam a kultúráért felelős államtitkárt.
Budapest, 2012. november 26.
Gulyás Gábor ig.

A Lukács uszodában pedig egy elegáns, bőrkanapés öltözőt nyitnék 22 év halottainak:

-- Feri bácsi, a végén a lánya kíséretében járt; egy évre a Dagályba dezertált, mindíg orvosára panaszkodott
-- Jóska, HM. ezredes, gyönyörű gyorsúszással, hívott volna a hideg-medencébe, térképet kasíroztam neki, gyűjtötte
-- Pista? bácsi a mindíg mosolygó hadtápos öreg katona, szerette a vízben a lányokat
-- Gyuri, a belgyógyász, aki szilveszteri recepteit mesélte a zuhany alatt; kiugrott a kórházablakon
-- a csendes Gyula bácsi, beteg feleségét ápolta évekig
-- a szomorkás Ádám, Amerikából nem írtak neki gyereke, unokái, vígasztaltam
-- az a dühösékeny úr velem egy sávban; akit ésszerű volt a vízben nagy ívben kerülgetni
-- az ezredes úr, aki együtt járt vele Kőszegen, s nekem szidta Ottlikot könyvéért; az ember nem piszkít bele a saját fészkébe
-- Imre, szerszámlakatos, fényesebb elme volt sok tanult klubosnál, futball-, és politikaszakértő
-- Béla, akinek készülő statika-könyvébe beleszóltam; diákjai rettegték, vizsgákon azt kérdezte: miért?
-- Rumcájsz, a liftszerelő, kitalálta, hogyan hosszabbítsam meg ágyam fémcső lábát; egyszer egy képet kért tőlem, kapott
-- és barátja, a fanyarul viccelődő honvédségi villanyszerelő, aki aztán a kórházban lassan lemondott az életéről
-- István, gógyszergyár-igazgató, még a kilencvenes években egész nyárra! kölcsönadta notebookját
-- Sanyi bácsi, nyugdíjas MÁV-mérnök, hat év Szibéria, mesélte, egy kiállításplakátom nála falon, üveg alatt
-- Jóska, aki valaha nyolcasban evezett, az öltözőben rákiáltottam a start vezényszavait: hopp ki - hopp ki - rugod ki -
-- Charle bácsi művészettörténész, hitehagyott illegális kommunsta, cikket írt rólam
-- a négy, vízben körbeguggolva traccsoló jóbarát; a bankár, a mezőgazdasági pilóta, a sebészprof., és az Autóklub elnöke
-- az 56-os börtönjárt mosolygós Feri bácsi, gyerekkorában a Balaton mellett nagyapámnak csalit gyűjtött pecázáshoz
-- persze a Garas meg a Kállai, őket ritkán láttam; azok kabinban, nem a mi öltözőnkben; ismeretlenek maradtak
-- és Béla bácsi, vezető közgazdász, túrákat szervezett idős koráig, térdvédőt hozott nekem, kéretlenül. Ő lehet, hogy még él.

 


Szembesültem
zöldszíngyenge-voltommal; vendégem rákérdezett, miért ez az intenzív neonzöld?
Ollé. Csoda-csendes zöldnek látom.
De Kata is megerősítette. (Te is?)
Át kell festenem valami ismert színre.
Állítólag már létezik valami szemüveg erre.

 


--- 2012. november 27, kedd ---

A csivitelő pletykálkodás csúcsa a közös sopánkodás. Ami nem azonos a hibák és bűnök feltárásával. Magyarországon előfordul.

Az északi féltekén az antiszemitizmus egyetlen megengedett formája a keresztényellenesség, mondta nemrégiben valaki. Egy amerikai főpap pedig most leírja az USA, Kanada és Európa keresztényüldözése öt fázisát. Jó ezt ilyen világosan látni. A világon most 300 millió katolikusnak van félnivalója. Persze, tudjuk, ez mindig így volt, és így is lesz.
<<Tilos köztéri betlehemeket állítani egy amerikai kisvárosban a helyi ateisták kezdeményezésének sikere miatt. >>
<<A Biblia terjesztését a berlini szenátus nevelési, ifjúsági és tudományos osztálya tiltotta be egy 2011-es rendelet alapján, amely tiltja „az ideológiai, vallási vagy politikai jellegű reklámtevékenységet állami tulajdonú helyszíneken.">>
<<Szent Cirill és Szent Metód Morvaországba érkezésének 1150. évfordulója alkalmából Szlovákia 2013 májusára kéteurós emlékérme kiadását tervezi, mely a szlávok két apostolát ábrázolná. A tervet látva azonban az Európai Bizottság és egyes tagállamok változtatásokra szólították fel Szlovákiát, többek között arra, hogy távolítsák el a glóriát Európa szent patrónusainak fejéről.>>

Délelőtt öt kép tovább; A/12/12

 

--- 2012. november 28, szerda ---

Nagy Miklós dr. barátom rosszkedv-terjesztő honlapján [nagymiklos.hu] ennek ellene dolgozó gyönyörű fotók, és egy halvány mosoly is:

Az öreg patkány és a fia úsznak a sötét csatornában, egykedvűen tapossák a bűzös mocskot, amikor elrepül felettük egy denevér.
Megszólal a kicsi:
-Apu odanézz! Tündér!

 

 

Délelőtt egy (számomra) halálosan veszélyes, mert teljesen ismeretlen dzsungelben csatangoltam. Egyetlen hibás lépés és összeomlik a honlap menüje. Vagyis az egész rendszer. Mutatom az erdő pici darabkáját:

 

case "terv":
//print(TERVEZŐGRAFIKA);
$data_t = "Table_terv_graf";
break;
case "trez":
//print(TERVEZŐGRAFIKA);
$data_t = "Table_trezor";
break;
}
print('</font>');
return $data_t;
}
function linkek($str,$id,$t_nev){
session_name("des_sq");
@session_register("q_str");
@session_register("t_name");
$_SESSION["q_str"] = $str;
$_SESSION["t_name"] = $t_nev;
print('<script language="javascript">
document.linkek.des_sq.value="'.session_id().'";
document.linkek.submit();
</script>');

Élek. Túléltük. És sikerült. Ahol értelme volt, a MENÜ-be az angol változatot is betettem.
dátum szerint /select year
korszakok szerint / select period
képcím szerint / select title, stb.

  

És egy ma elment levél:

2012.11.27.             html-2012/tavaszi-tarlat.htm         C.10590

Magyar Művészeti Akadémia
1051 Bp. Vörösmarty tér 1.
titkarsag@mma.hu


Kedves Barátaim, MMA Vezetői és döntéshozói!

Hallom, kezetekbe kerül ez a feladat, hatalmas lehetőség.
A Műcsarnokról van szó.
Akkor most nektek mondom el, amit már sokaknak, sokszor:

- - - - - - - - - - - - - -

MKISZ Hírlevél, 1986. ősz.
Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége

Nyílt levél az Elnökséghez (és a kollégákhoz) a Tavaszi Tárlat ügyében. 

Kedves Kollégák!

Egy borongós délutánon összeültek festő-nagyapáink, s fejcsóválva megállapították, nincs egy hely e hazában, ahol az új képeket egyszerre, együtt meg tudnák mutatni a publikumnak. Összeadták pénzüket, megindult az építkezés. Így született a Műcsarnok. Azóta sok minden történt, sok minden változott. Most hol lehet megnézni, mit festett Barcsay mester tavaly?!

Bizony kellene ma is egy fórum, ahol az újat, a tendenciákat, a belső arányokat, a nagy eredményeket és nagy csacsiságokat folyamatosan figyelemmel lehetne kísérni. Bocsánat, de kinek festünk mi?! Hogyan, milyen késéssel, milyen kerülőutakon épül be a köztudatba, a MAGYAR KULTÚRÁBA a java termésünk? Hol ez, hol az van az érdeklődés, a divat gyújtópontjában, látjuk. Nem baj, elkerülhetetlen. De hol lehet megnézni, mit festett Barcsay mester tavaly, és a halk többség, a többiek?!

Javaslom: rendezzük meg évenként a Tavaszi Tárlatot a Műcsarnokban. Tudom, nem egyformán gondolkodunk. Szerencse. Nem egyformán szeretünk minden képet. De mi, kollégák, nem vagyunk egymás ellenségei. (Erre nem is alkalmas az időpont.) Bocsánat a pátoszért: együtt vagyunk az élő magyar kultúra. Erről ennyit. [...]

másolatot kapják:
Vajda György, MM. min. helyettes
Horváth György, MM. osztályvezető
Néray Katalin, igazgató, Műcsarnok
Németh Lajos prof., ELTE

- - - - - - - - - - - - - -

Ezt a feladatot a Műcsarnok igazgatói évtizedek! óta meglehetős sikerrel bojkottálták.
Negyedrangú afgán művészek terén naprakészek vagyunk.
Talán most, végre.
Szívélyes üdvözlettel: Váli Dezső

 

--- 2012. november 29, csütörtök ---

Az áprilisban kezdett Műterem örvényben - A/12/39 ma tovább, próbálom egy emelettel mélyebbre, vagy tán magasabbra. Mondjuk így, személyesebbre. Kissé plakátosan vidám volt, s nekem ettől - lassan fölismerten -, bár nem vagyok idegengyűlölő, idegenné vált. Most tán koncentráltabb, nem négyközpontú a kép. Halkabb. Nagyon be kéne már fejezni, 160 centis, és dögnehéz. Ugyanis össze kellett építeni a vakrámával, és a keretével; keserves emelgetni munka közben. Sőt, alighanem az udvarra kéne levinni, egy igazán egyenletesen bevilágított, jó fotóért; vakuval nem megy. Ehhez kicsi a műteremem. Halogénreflektorok ugyan vannak, de abból nekem még színhűség sose állt elő. Majd azért még próbálkozom nappali fénynél, derítve.

 

És kaptam egy paparazzo-fotót. Méltó, hogy bekerüljön a CICATÁR-ba: CICA-70.

 

--- 2012. november 30, péntek ---

Nagyon jó ez a futócipő. Evvel sokkal gyorsabban.
Mint egy nyúl.
Egy idősödő nyúl.


Legyőzött.
Mindenféle elképzelések és elvek fölött és alatt.
A kép bizonyult erősebbnek.
Pl. vissza kellett tenni a fehér foltot.
Hiába vagyok én okos, ha ő közben beunalmasul.

 

Orbán Viktor beszéde a madridi Szt. Pál Egyetem konferenciáján, most, november 17-én.
A konferencia témája: Remény és keresztényi válasz a válságra.

A spanyol... szabadságszerető nép... nem engedi, hogy azt a munkát, amellyel nagyszülei újjáépítették a polgárháborúban lerombolt hazájukat, most mindenfajta bürokraták és a pénzügyi spekulánsok kockára tegyék... az emberek mindenhol választ keresnek arra a kérdésre, hogy miként törhetett össze az az álom, amelyet mindannyiunk számára a közös Európa jelentett. Hogyan veszítette el Európa a versenyképességét? Hogyan adósodott el a feje búbjáig?... A világban egy olyan erőátrendeződés zajlik... amely lehetetlenné teszi, hogy a válság utáni világ – benne Európa és az európai élet – olyan legyen, mint a válás előtt volt... az Európában zajló pénzügyi és gazdasági válság nem valamiféle véletlenszerű esemény... Schuman, az európai gondolat egyik atyja még azt mondta, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz... Nálunk, Magyarországon a házasságon kívül született gyermekek aránya 42 százalék... a keresztény gyökereiről lemondó és fokozatosan elöregedő Európa... azoknak a hiteleknek, amiktől a mi országaink szenvednek, már semmi közük sincs semmifajta morális elvekhez...
a teljes szöveg

 

olvasó 2012. nov. 364629 = 4235/hó = 141/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél     össz levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu