VÁLINEWS  162. levél J.-nek, Le Meux-be  /  2008. szeptember

2008. szeptember 1., hétfő

 

Gyűjtő ismerősöm vette Pécsen, hogy Váli-kép, de gyanakodott, hát fölhozta megmutatni. Az aláírás tökéletes, 79-es évszámmal. Még ha 63-as dátumot írt volna. A négyzetes formátum stimmel, bár vászon, és az én 80 centim helyett 78x78 centis. Ezt valaki komolyan gondolta, így ebben a kategóriában az első. Persze a hátoldalon az opuszszám hiányzik. A neten is utána lehetett volna nézni.
Váli hamisítvány-04.
A kép nálam maradt, avval, hogy a tréfa kedvéért, ha valami eszemebe jutna; továbbfestem.

 

 

A zuhany alatt hallom, egyeztetnek, akkor belekérdeztem.

- Minusz 22-nél nem kellett kimennünk.
- Nálunk ez 25 volt, a Gulagon. Északszibéria. 48-ban jöttem haza. Fakitermelés. Vasúti talpfának, villanypóznának, az aprajával fűtöttünk. Egyszer három napig minusz 51 volt. Egy helybéli öreg tanított ki rá, hogy kell kibírni, száz méter futás mélyen lehajtott fejjel, akkor a véráram megindul. A táborparancsnokkal jóba voltam, sakkoztunk, elvitt vadászni. A felesége volt a táborban a főorvos, patikamérlegen mérette le, minden nap megkapjuk-e a húsadagunkat, volt, amikor ez másfél deka volt. Meghívtam őket, 58-ban itt voltak egy hétig. A magyar parancsnok én voltam, megszüntettem a csicskás rendszert, verést, a hadifoglyokra vonatkozó genfi egyezmény minden barakkban ki volt tűzve. A végén saját tehenészetünk volt, farmunk, nem éheztünk.
- Mi az Uralban házakat építettünk. Helybéli és tatár ipari tanuló fiúkkal dolgoztunk együtt, gyakran összeverekedtek. Öntőformák, a betontéglákat magunk gyártottuk. Ezen túl hőszigetelés nincs. A ruházat rendben volt, kaptunk vastag halinacsizmát, kesztyűt. Pufajka, nem fáztunk.
És mesél, mesél...

 

És ami barna szavak itt alant, néhány link; azt ma fejeztük be - majdnem -, nagyon sok munka van benne. Informatikus barátom lába gipszben. Nem én törtem el. Napokig tétlenül ágyban, most van ideje honlapommal foglalkozni velem, amire hónapok óta alíg. Kiutaztam hozzá Mátyásföldre, HÉV ötödik megálló. Mamájától délben csülkös sóletet kaptunk.
Este hóeleji vacsora Óbudán a festőtársasággal, de hát otthon munka várt, az járt a fejemben. Nem tudok én ilyenkor beszélgetni, munkaidő. Fél óra után ott kellett hagyjam őket, sűrű elnézést kérve. Tíz éve voltam velük utoljára.

Vacsora végül a konyhából műterembe menet, útközben.

 

2008. szeptember 2., kedd

 

Vagy húsz éve olvastam az erdélyi református püspök [nem emlékszem a nevére] harmincas években írt dolgozatát Adyról. Hogy embervolta nem tudta elhordozni hatalmas tehetségét. Igaz lehet. A menüre várva leemeltem a Városkapu vendéglőben a könyvespolcról - mert ott az is van -  egy közeleső könyvet, Élet helyett órák. Aztán most a héven is ezt, elhoztam. Ez a zseni: gyerek, őrült, gáttalanul önző, önmagát kormányozni képtelen óriásléptékű hiú vadóc volt. De jó lenne egy kicsit hasonlítani rá, hátha attól tehetségesebb. De meg lennék ijedve.
De amit Dénes Zsófia meg- és leír, az emberi. És asszonyi. Hogy tudtak-akartak vigyázni rá a nők, hogy óvták! Még az a húszéves gyerekasszony, Csinszka is. Aki hálából kezet akart volna csókolni Lédának, hogy Adyt ő csinálta meg. Ami persze nem igaz.

Aztán ez az Adyt lepocskondiázó Kosztolányi-írás is jár az eszemben - irigység mellett káröröm - Gábor most kiturkászta nekem a netről, mindjárt elolvasom újra. Hogy mennyi pocsékságot (is) írt össze. Ami akár igaz is, most olvasom, szerződése a Nyugattal, kötelességszerűen, határidőre verset szállítani. Ennek a keserve. És alkalmasint selejtje is.

Dénesnek az a Léda-leírása is pontos lehet:

Léda nem tudott szegény lenni. Keleti királynők mintájára, ő pompázásra született. Imádta a drága és feltűnő ruhát, a sok prémet, a cifradivatot, a legújabb hajviseletet, a tarka francia cipőt.
1915-ben - természetesen - már rég nem hordott kék hajat. Mi maradt abból a tizenkét év előtti Lédából? Alig valami. Pandora szelencéjének ekkor már nincs őrjítő titka. Az arc kilobbant, a kifejezés elfáradt. Túl sok kendőzés alól kopárság bukkan ki. Hogy a szemgödör kékre festett, a nagy tág orrlyukak pedig belül kagylószínűre, ennek most nincs ingere, ez ma már inkább csak ijesztő. Valami mégis virraszt még ebben az asszonyban. Nála is, mint Adynál - a szeme. Ez nem ember szeme. Ez csökönyösen csak asszonyé. Félig leeresztett, nehéz függöny a szemhéj, alóla süt ki hidegen a tekintet. Színe a vadságé, az irgalmatlanságé. Mert ilyen szeme, rémlik fel bennem rettegéssel, a vércsének van, a sólyomnak, a héjának. ''Héjanász az avaron''

Amikor fanyalogva gondolok Adyra, mindig Pilinszky figyelmeztetése:  ...mint Adyt se a modora élteti. Abban a korban… szóval ettől lett Ady. Ma az ember ezen igyekszik keresztüllátni, nem tudomásul venni, mert akkor szenved ettől.  Ennyi a figyelmeztetés. Aztán tovább, ez is megvan a honlapon, a nagyinterjúja: Ugye, New Yorkban trónol valaki. Auschwitz után például ez nevetséges. Hála istennek, didergő atomokká váltunk, ami nem kis szó, ti. az egész világegyetem atomokból van felépítve, és nem pózokból.

 

A Dénes Zsófia könyv végén ez bizony szép. (Van időm olvasni, Bánk reggel óta ágyban, mellettem, a programommal küszködik. Ma a Mamától ebédre csodálatos párolt káposztát kaptunk, szabolcsi kolbásszal.)

Leírtam ezeket az emlékezéseket Lédáról és Csinszkáról... ezt a két arcképet írtam meg a legnehezebben... szeretnék tőlük bocsánatot kérni, hogy mások számára lemértem őket... Én, aki gyáván megfutottam a nagy feladat elől, melyet ők magukra vettek. Kétségtelenül a könnyebbik részt választottam. Passzív maradtam. Ők elvállalták a cselekvést: a gyakorlati szenvedést. És lefizették a vérdíjat, hogy Ady mellé lépjenek a hallhatatlanságba. Én erre nem voltam képes. Gyáva voltam, kicsi, azaz hogy megfontolt. Ők nem, az egészek, a bátrak, a teljesszívűek. Az egész árat fizetők.  Csak ezt akartam még utánuk küldeni.

 

Ha jól emlékszem, én még találkoztam evvel az asszonnyal a kecskeméti alkotóházban. Egy cingár, mozgékony öregúr festő felesége volt. Ő pedig a terebélyes, nagytekintélyű Zsuka asszony (1885-1987). Százkét évet élet élt.

 

 

Az Újmandátumos István, a DESKE.HU kiadója, 20 gyűjtőm mailcímét kérte tőlem, írna nekik a Kiadó nevében, adnának párezer forintokat a kötet kiadásához; merthogy azt én fizetem.

Drága István! Megköszönöm, ha az NKA-nál pályázol, de megrögzött dodekafoinsta lévén sajna a személyes pénzkérésektől gyűjtőim irányában tartózkodni vagyok kénytelen.
ölel: deske.hu


Drága Mester, mégis hadd spóroljak egy kis pénzt: mit szól schönbergséged ahhoz a megoldáshoz, hogy kiadód (én) kizárólagos terjesztőjétől (nem én) kapnak széles százaid felhívó levelet kedvezményes, ún. terjesztői jutalék mentes könyvvásárlásra?!
Nem reménykedem különösen, de hátha a művelt magyar értelmiségiek (barátaid!) megértik ezt a számukra mellesleg felfoghatatlan dolgot (már hogy veled kapcsolatban valami pénzbe kerül) és rendelnek...
Szeretlek: enni.
István

 

Drága István! Ha ezt a leveledet föltehetem a netre, akkor igen. És köszönöm.
d.

 

2008. szeptember 3., szerda


Ajánlás Várhelyi Tímeának, a Képzőművész Szövetségi tagsághoz.

 

T. MKISzövetség. 

Elgondolható, hosszú életem folyamán
hány kedvelt műtárgyat lett volna alkalmam fölhalmozni.
Szobámban ez egy Várhelyi-grafikát őrzöm, tíz éve tán.

Ajánlom a Szövetségbe tagként, megérdemli.

Váli Dezső

 

2008. szeptember 4., csütörtök

 

Úgy tűnik, állandósul.
Összetört testtel ébredek.
Istenem, nem tudnál ez ellen tenni valamit?
De olyanmódon gondolom,
hogy közben
életben maradjak.

 

 

 

E-mail jött a Széchényi Könyvtár

Magyar Elektronikus Könyvtár részlegétől.

100 fotót kértek tőlem, jó fél éve:

Tisztelt Váli Dezsõ!

Csaknem befejezõdött a kapott fotók feldolgozása a Digitális
Képarchívumban: a
http://keptar.oszk.hu/html/gyujtemeny.html
oldalon az elsõ fényképre kell kattintani a kilistázásukhoz.

Viszont a mellékelt, f0550-es számú képet nem találta meg a
katalogizáló kollégám a deske.hu honlapon, úgyhogy szeretnénk megkérdezni a címét, hogy ezt is le tudjuk írni a gyûjteményünkben.
L.


Kedves L.!

Köszönöm a munkájukat! Örök hálám, mert a jelzett fotó nálam elkallódott, nem került be az adatbázisba, holott az archívumomban megvan. Föl is tettem a honlapra, rögtön. Tehát: "Karácsony előtt - F/05/50"   készült: 2005.12, / 14 Mb. jpg / felvétel helye: itthon.

Persze megnéztem az OSZK oldalt, nagyon kultúrált megjelenésű, és világos szerkezetű. 

Nagyon kérném korrigálni, képcímeim így csonkák. Két éve bevezettem, kötőjellel az opuszszám is a képcím tartozéka lett, ahogy itt fönt is megadtam. Ezt gyűjtőim, a múzeumok és a Nemzeti Galéria is így használja. Kissé megtévesztőnek tartom, hogy a "VÁLOGATÁS A MŰVÉSZ FOTÓIBÓL'' -ra klikkelve a honlapom jön föl. A nagy képeknél egy  VISSZA gombot javasolnék. Még egyszer köszönöm, és gratulálok,
szívélyes üdvözlettel
d.

 

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY / szept. 4.
A HONLAP NEM MEGBOLONDULT. ÉS MI SEM.

negyed napja dolgozunk rajta (ő csinálja, ágyban, gipszelt lábbal, én nézem a kezét)

ÉS EGYSZER MAJD ÚJRA JÓ LESZ MINDEN.

 

 

2008. szeptember 6. szombat

 

''Boldogok, akik szomorúak''... Sosem értettem ezt a mondatot, most Nagy szent Leó pápa megmagyarázta; milyen egyszerű. >>Ez a szomorúság nem azonos az evilági szomorúsággal. Nem tesznek azok a könnyek senkit se boldoggá... Istennek tetsző módon szomorkodik, aki a mások, vagy a saját bűneit siratja... Jobban kell sajnálni, aki rosszat tesz, mint azt, aki a rosszat elszenvedi... Az igaz embert a szenvedés elviselése dicsőségbe juttatja.<<

 

Az ő okos gondolata mellé az én butám: a szerelem az a tévedés, amikor azt hisszük, hogy a másikon múlik.

 

A szeptember végi fotókiállításomhoz a Godot Galéria kért tőlem valami szöveget a hírlevelükbe. Megírtam.

festeni rossz, fotózni jó, ezt mindenki tudja
1942 októberében kilenc hónap tűnődés után
bújtam ki a sötétkamrából
azóta csak hunyorgok a fényben
s toporgok itt tétován 

de hatvanhat éve rohangászom föl és alá
hogy ez ne tűnjön föl senkinek

 

Tovább, részletek a naplómból.

 

79.4.      C.00823
ma délután eldőlt.
nézem ezt a kertkaput, házfalat, 1963-ban rajzoltam.
most is megrendülök.
a kertkapu és a házfal különben meglehetősen érdektelen. én voltam ott érdekes.
ezért nem kell a nonfiguratívtól félnem.

79.5.
a nevetséges szellemi felépítmények
Nehru hamvait repülőről szétszórták a megkülönböztető megtiszteltetés okából
és szétszórták repülőről Eichmann-ét is.

79.4.
Hankiss: ''pillanatnyilag még csak egyetlen olyan gépet ismerünk, amely az emberi élmények széles skáláját képes, viszonylag kevés fáradsággal és költséggel, az emberi tudaton kívül rögzíteni, tárolni, s az emberi tudatban újra létrehozni'' (a műalkotás)

79.4.
mi szeretnék lenni?
Hankiss Elemér.
okosabb és műveltebb.

Elkészült még néhány oldal, a netán érdeklődőknek bővebbet:   C.00843    C.00850     C.00851

 

 

2008. szeptember 8. hétfő

Szervusz Deske! "Az ő okos gondolata mellé az én butám: a szerelem az a tévedés, amikor azt hisszük, hogy a másikon múlik."
Eme kedves provokációdra válaszul:
Shmuley Boteach, a Kóser szex című könyvében, szentírási alapon és a rabbínikus hagyomány alapján újraértelmezi a szerelem fogalmunkat. Alaptézise: Isten szerelemmel szeret minket, és ez a mérték a házasságon belül is. Szeretni számára mindig, szenvedéllyel dönteni a másik mellett. Ez számára nem érzelmi kérdés. Vagyis azt mondja, a szüntelenül kimondott igen hozhat békét, csendes örömöt. (Nem akar többet.) A szerelem, csakúgy mint a művészet, rajtunk múlik, az elköteleződés a mértéke.
Ez alapján, létezik kóser festészet is...
Ny.

 

Más.

Kedves Címzettek! Szeretettel hívunk Benneteket is a Feszty-körkép megmentésére szervezett, 2008. szept. 20-án, szombaton 19.00 órakor kezdődő az Óbudai Főplébánia templomban tartandó jótékonysági koncertre.
H.

Olyan módon szívesen vagyok jótékony, hogy továbbfestem...  :-)
d.
 

Komolyra fordítva, pár éve láttam csak, az a marhanagy kép sokszorosan jobb, mint képzeltem. Jól komponált részletek, és ami különleges érdeme, a bonyolult látvány ellenére egységes és harmonikus színösszhang. Nem tudom, mennyire volt benne Mednyánszky keze, de stimmel, azok a gyönyörű tompa barnák.


 

Kiszivárogtatás. Tegnap Szabó T. Anna válaszolt,
ma férje, Dragomán Gyuri Berlinből,
elvállalták a DESKE.HU könyvem bemutatást.

A kézirat már Németh Istvánnál,
Új Mandátum Könyvkiadó, jó barát:
1992 - C. NAPLÓ 1958-1992
1993 - TANÚ EZ A KŐHALOM, fotóalbum
1996 - ő adta ki a kedvemért
STRINDBERG: EGYEDÜL-jét is,
16 évig kerestem rá kiadót.
Rábeszélt, hogy illusztráljam is.
1997 - VÁLI, monográfia
2000 - VÁLI-OEUVRE, CD.

2008 - ilyenformán ez lesz a hatodik
közös munkánk.
Majd valamikor november.

 

Előkerült egy kis képmagyarázatom 1979-ből.
Ennek kapcsán ma újrafotóztam azt a szörnyű
Hincz-mozaikot a Kertészeti Egyetem dísztermében,
immár színesben,
Gábor barátom szíves kulcsmegszervezésével.

A fotó: útközben a 61-esen láttam.
Minek van egy babakocsiból kilógó
csecsemőtalpra ráírva, hogy STOP.

 

 

2008. szeptember 9., kedd

 

Ez aranyos, tegnap kaptam. Várady Szabolcs Picasso-verset szaval. Vagy fordítva. kép + hang. Aki nem tudná megnyitni, mentse le a gépére, és Windows Media Playerrel megnézheti.

 

Két és fél éve kezdődött. Az utolsó időkben keddenként főleg evvel foglalkoztunk, már amikor volt rám ideje. Állandó fej- és lábléc készült a honlapra, benne linkek; VÁLINEWS-ÖSSZES, VERSTÁR, KÉPTÁR, FILMEK, stb. Elkapott a hév, hogy ezek így egyetlen lépéssel elérhetővé válnak, reklám. Azonban a rendszer a bonyolult összefüggések miatt 11 helyen hibát produkált, lekicsinyítette az aktív felületet, és ami a legfőbb baj, dezinformált, kikerült a figyelemből a MENÜ-lista, ahol minden együtt. A mai nap tette ennek a többhónapos munkának törlése, ötletemre. Keserves latolgatás után. Tiszta a rendszer. Még az E-MAIL-t kellett jól láthatóvá tenni. Ő oldotta meg, a főoldalon már meglévő felirat színt kapott. És evvel váratlanul ma; 2008. szeptember 9-én kész a honlap, az adatbázis. A munka másik fele a másik fiúval már hónapok óta megvan, ő már Máltát is megjárta, jutalomüdülés.
Bánk most délben bicegve kiment a konyhába két pohárért, koccintottunk. Hiányozni fog ez a mosolygós dörmögős óriásmackó.

 

Naplóm, tovább.

80.5.
misén Zsófi ölemben ül, cumizik.
ujjhegyét cirógatom.
vajon elfogadja-e?
visszahúzza.

80.5.
Anyák napján reggel öltöztetésnél Zsófi az anyjának:
''Olyan hülye vagy (mondja kedveskedve)
és olyan sokat fáradoztál;...
jaj, elfelejtettem!''

80.5.
Max Frisch a vendégmunkásokról:
''Munkaerőt hívtunk és emberek érkeztek.''
Gyönyörű.

80.5.
A jegyzetemen ül nyuszink,
orrunkat összedugjuk.
A lehető legmélyebb hangomon szavalom
neki Kölcsey Husztját (csak ezt tudom)
...messze jövendővel nyuszi
komolyan vess összve jelenkort nyuszi
hass nyuszi, alkoss nyuszi, gyarapíts nyuszi...
mozdulatlanul hallgatja,
feje lesunyva,
majd elugrál az angol szótár felé
.

2008. szeptember 10. szerda

 

Ajándékot kaptam,
a B/93/38-as
grafikám került vissza hozzám.

De ami fő,
kaptam mellé
két kiló pamutrongyot is.
Meghirdettem annó,
hogy festéshez kell,
amikor kímélni akarom
a mutatóujjam bögyét.

Annyian ígérték a névnapomra...
(május 23. vagy 24., ezt keverem)
Lehet, hogy azt hitték,
ki kéne mosni előtte,
meg vasalni, hajtogatni...

 

Annyit úszom, amennyi jól esik. Aztán utána még háromszor annyit. De nem így Ferenc. Vidáman szokott traccsolni a medence közepén a két édes mosolygós öregasszonnyal. Ma együtt értünk falat, rákiáltottam:
- Mi történt, hogy úszik?

- Rosszul vagyok!
- Ja, azt hittem, valami baj van.
- Baj az mindig - a többit már nem hallottam a víz alatt.
Hazafelé aztán Robi ötletére a DM-ből nedves WC-papír, éve azt használjuk, zseniális. A boltban kiírás: Már tíz pontért kupont kap! Ha beküldi a kuponokat, avval újabb pontokat szerezhet!

 

2008. szeptember 11. csütörtök

 

Vicc az újságból.

Kultúrák találkozása
Nézze, Iti úr! Én tényleg nem vagyok fajgyűlölő, de ha még egyszer azon kapom a gyerekét, hogy gabonaköröket tapos a búzatáblámba, úgy rúgom fenékbe, hogy hazáig, a Zakar Y 4 bolygóig meg sem áll.

 

Egy jezsuita levele Kolumbiából.

Tegnap, 1627. május 30-án egy igen nagy hajóval sok-sok néger érkezett, akiket Afrika folyóiból szedtek össze. Odamentünk, és kosarakban birsalmát, citromot, édességeket és sok minden mást vittünk nekik. Majd elmentünk lakóhelyükre. Mintha egy másik Guineába érkeztünk volna. Át kellett vergődnünk különböző csoportokon, amíg eljutottunk a betegekhez, akik rengetegen voltak, és nedves, sőt sáros földön feküdtek. Hogy túlságosan ne érje őket a nedvesség, földet hordtak össze, abba cserepeket és tégladarabokat tettek. Ilyen volt a fekhelyük, amely nemcsak emiatt volt nagyon kényelmetlen, hanem különösen azért, mert mezítelenek voltak.
Letettük köpenyünket, és az árusoktól deszkákat hoztunk, szalmát tettünk rá, és így fekhelyet készítettünk nekik. Azután odavittük a betegeket. Az egyik csoporthoz társam ment tolmáccsal, a másikhoz magam mentem. Két néger már kihűlőfélben volt, közelebb a halálhoz, mint az élethez, szinte érverésüket sem lehetett észlelni. Parazsat tettünk cserepekre, és a haldoklók közelébe helyeztük. Erre a parázsra illatszert szórtunk, amelyből két zacskóval is volt nálunk. Ezután köpenyeinkkel betakartuk őket, nekik ugyanis nem volt takarójuk, és gazdáiktól is hiába kértünk. Úgy tűnt, hogy az illatos füsttől és a melegtől magukhoz tértek. Szemükben öröm csillant fel, amikor ránk néztek. Ilyenmódon szólítottuk meg őket. Úgy gondolták, azért hoztuk ide őket, hogy enni adjunk nekik. Minden másféle beszéd és megnyilatkozás teljesen hiábavaló lett volna. Oda ültünk, majd letérdeltünk melléjük, arcukat és testüket borral mostuk meg, kedveskedésünkkel igyekeztünk mosolyra bírni őket...
Claver szt. Péter

 

És van mai saját mű is:

Emlékeztető
A Váli-könyv árusításának ügye. Köszönöm, az Artchivum segít, bizományosi szerződést köt a M. Fotográfiai Múzeummal, és Váli: Zsidó temetők mellett F. Napló kötetét is árusítja a kiállításmegnyitó + könyvbemutatón, a Godot Galériában 2008. szept.. 29, hétfőn 20-22h között.
--- Galéria adatai:
--- Artchivum adatai:
--- Múzeum adatai: 

Minden közreműködőnek előre is köszönet, intézés után megköszönnék egy visszajelzést. Szívélyes üdvözlettel.
vd.

Megint 1980, és napló,
de előtte egy kép,
van néhány befejezett már,
csak nincs időm fotózni őket.
Ez: Szeptemberi műterem - A/08/22

80.6.
Fejezetek a nyuszinkról:
megpróbáltam utánozni, ahogyan vakarja magát.
Tetszett neki.
Valami tompa röfögéssel jelezte, hol jó neki,
utána fejével követelőzően döfködte a kezemet,
dugta be tenyerem alá.

Hogy nyalogatta is, ezt hálának értelmezhetem?

80.6.
Nyúl Úr újabban reggeli jógámat ostobán szervezett, bűnös túlmozgásokkal járó simogatási időszaknak tekinti.
Hasamra ül.
Kezem alá tuszkolja a fejét, hogy vakarjam,
amíg fejen állok, következetesen a szakállamat rágja, két lábon.

80.6.
Gyönyörű csaj reggel, tejboltba menet, az utca túlsó oldalán.
Elrontotta az egész napomat.

 

2008. szeptember 12. péntek
 

Azért ez jó, nagyon jó. Újra, most a legprofibb eszközökkel megtisztították nekem az Zelk-fekete lemez teljes anyagát, így most a 25 vers mindegyikéből az optimális változat a kompjuterben. Már hallgatom.
Sirály - nagy vers, nagyszerű, hogy nem szavalja, hanem mondja; Várady Szabolcs verse - Szellemhangok a rádióból - szerint: dünnyögi. Kiderül belőle, ők is külön aludtak  ...és megvetem az ágyadat... 

Ha kérdik egyszer  -ezt nagyon szeretem, önigazolás is, hogy mért nem utazom.
Anyánk árnya  - ettől mindenki ellágyul egy kicst.

 

 

1980.11. naplóm, idézet Merton Senki sem sziget könyvéből:

- Semmi sem válik olyan könnyen gonosszá, mint a szenvedés, a pusztán elfogadott szenvedés nem használ ugyanis a lelkünknek, sőt, megkeményíti azt. A szenvedés nem tesz minket jobbá, csak képessé, hogy jobbak legyünk.
 

A zuhanyozóban minap az urak kissé politizáltak, hogy ezek itt most. László barátom legyintett, és szó szerint idézett egy Szu Tung - Po (1036-1101!!) verset. Kértem, küldje el. Illyés fordítása.

FIAM ELSŐ FÜRDETÉSEKOR 

Fiat mindenki eszeset szeretne,
ám engem eszemért sújt balszerencse.
Tudatlan, ostoba gyermekre vágyom,
hogy miniszterségig vihesse.
 

 

2008. szeptember 13. szombat

 

Az adtbázis kész,
a
forgószékkel kifelé fordultam.
Fél éve kaptam
egy öreg aranyozott keretet.
A nyáron Kecskeméten
próbaképp vettem egy olasz
farostlemezre kasírozott festővásznat.
(Vagy harminc éve nem festek vászonra.)
Ma a kettő összejött:
Szemérmes műterem - A/08/43

80x60,5 centi és jó nehéz.
 

Több ilyen vásznat nem veszek.
Nem szívó alap.

 

Még három másik nyári képet is befejeztem, le kéne még fotózni őket. Csak azokat majd vakuval. Ezt muszáj volt nappal, a keret önárnyékai miatt.

 

Levelet kaptam, egy úr akvarisztikatörténetet ír, megtalálta a honlapomat, s fényképeket és adatokat kér nagyapámról akvarisztikáról írt könyve kapcsán. Először kellett végigvennem ezt a történetet:

Behyna Miklós, anyai nagypám. Biológia - földrajz szakos tanár, végül a bp.-i Tanszerellátó igazgatója. Hobbijai: vadászat, szönyegszövés, akvarisztika, lepkegyűjtés, horgászat, bélyeggyűjtés. Ha jól emlékszem, bogárgyűjteménye is volt. Nagy kirándulótársaság, társait elbűvölte útközben a növényekről, állatokról tartott magyarázataival. Jól főzött, fotózott, evvel díjat is nyert, anyámat is megtanította fotólaborálni. Abszolút hallása volt, gitározott. Teniszezett. Könyvet kötött. Hogy feleségének megmutathassa, egy német biológiakönyvet lefordított, a kiadás igénye nélkül. Engem megtanított lombfűrészelni, (11 voltam, amikor meghalt.) Akkoriban engem a geológia, a mineralógia, az ásványgyűjtés érdekelt, adott egy geomorfológiai szakkönyvet. Hogy ásványgyűjteménye volt-e, nem tudom, de egy gyönyörű metszett achátot sokáig őriztem tőle. Csak szakkönyvet olvasott; az irodalalom, mozi nem érdekelte.

 

Én azt a történetet szeretem a legjobban róla, nem véletlenül, hogy egy ebéd után fölemelte a két nagylánya az asztalt, és tette a szoba sarkába, mire ő fölhúzta a szemöldökét, hogy hát ez miért. - Hát a zsúr. - És nekem nem szóltatok.
Anyám nevetve mesélte, hogy akkor már hetek óta az ebédnél a három nő kizárólag az elkövetkező zsúrról beszélt; a meghívandók, a sütemények, a ruhák.

Most, hogy igény rá, előkerestem anyácskám emlékeit apjáról, 'Apec'; kérésemre néhány éve kompjuterbe írta. ../html/apec2.htm
 

Nagyapám, †1953, az első férfi életemben. A manualitást tőle - azt biztosan nem apámtól - örökölhettem. Hogy magányosan szerszámkodott, bogarászott. Csak nekem, ezek mellett, talán tágabb intellektuális érdeklődésmező adatott. Ami filozófiai, lételméleti problémát valaha tanultunk, azokkal mind foglalkoztam fiatal koromtól, és a magam szintjén meg is oldottam őket. Pilinszky mondja, mi különbözteti meg a filozófust a gondolkodótól? Hogy az utóbbi nem akarja igazságát mindenáron bebizonyítani.

 

2008. szeptember 14. vasárnap

 

Uszoda előtt, még hajnalban
lefotóztam a hét befejezett új képet.
Ez ugyan nincs köztük, de most ez tetszik.
Bátor műterem - A/08/29
Hogy mi ebben a bátor.
Nem tudom, mire gondolhattam,
pedig a cím nem véletlen.
Talán, hogy a szokottnál jobban sápasztottam,
unalmasítottam az eredetileg valószínűen
élénkszínű alapot.

Az unalmasság határvidéke
ugyanis mindig izgalmas.
Legalábbis nekem.  Meg Thomas Mannak.

 

Ezeket fotóztam most. De a csillaggal jelzettek máris nem tetszenek. Azoknak újra fehér rajszöget szúrok a fenekükbe. (A reprók neten nálam sokszor megtévesztőek; ami a legfontosabb, a felületek finomságai itt meghalnak.) És a fenti cifrakeretes is elég üres.

A/08/22   **A/08/35   **?A/08/38   A/08/39   **A/08/50   A/08/51   A/08/53

 

Kis módosítást kértem a programban egyes számú informatikus fiúmtól. Tegnap este megküldte. Mail váltásunk:
- TAMÁS, MAGA TÖKÉLETES
- Ezt az esti kijelentését fáradtságának tudom be. Méghogy én tökéletes...
- NA JÓ, TÖKÉLE

 

2008. szeptember 15. hétfő

 

 

 

 

 

 

A tegnap esti kérdőjel
felfüggesztve, ó, ó [**?A/08/38]      
mert a képet reggel elvitték.

 

Ebben a szakmában
bizonytalankodásnak
helye nincs.
Életet ment,

ki vért ad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008. szeptember 16. kedd

 

Szüts, ez leginkább neked, ott, Párizsban.
Tegnap este hét, zuhogó esőben, igaz autóval és a fiammal.
A Fonóban megint kiállítottak a fiúk (meg a lányod).
Tisztességes anyag, megbízhatóan teljesítenek.
Számomra lányodtól (bárha jócskán alulinformáltan)
ez az első figyelemre méltó munka.
Fotózás: ami a félsötétben, kézből, bemozdulva...
mutatom, a valami a nullánál végtelenszer több. Szia!

 

Ez a matissos fej: Király Gábor
fono-04.jpg  Nagy Géza hozza a formáját, tiszta, szellemes arányok.
fono-05.jpg Ez is ő. Megkedveltem színvilágát. Itt a függőlegesből kimozduló jóritmusú folthatárok.
fono-06.jpg Bálint Ádám, finom, nem ismertem, kicsit kilóg a régi NÉMO-csapatból, de hát hol van az már. Jó.
fono-02.jpg Szüts Eszter. Határozott, ritmusos. Tetszik.
fono-07.jgp Krajcsovics András. De szeretnék egy ölebet, ajjajj. Tényleg. Jókedvű kép. És egy újabb Krajcsó!
fono-01.jpg Ez Fisher Balázs, akinek a lelkén száradhat, hogy elfelejtettek meghívni, a fiamtól tudtam meg. Tartja a színvonalát, számomra bekerült a nagycsapatba.
fono-08.jpg Nádor Tibi, nem volt ott, gratuláltam volna neki is. Ez vagy két méteres, keretre feszített karton, nem tudom, mért nem vásznat használ. Az nem érdekel, ha / hogy nincs pénze rá. Az elmosódott fotón nem látszik, nagyon fínom faktura: lapjával fogott fekete olajpasztellet dolgozott rá helyenként a felületekre.

Köszönöm, megnéztem őket. Holnapután nyílik Eszternek ugyanott nagy önálló kiállítása. Turkálóban vett trikókra nyomtatott meghívókat küldött, vagy kétszáz darabot. Nagyon kiváncsi vagyok rá. Én sem láttam a képeit. Azok közül, amit fölraktál, a Fischer már megint elbűvölő. Jó csapat ez, rossz marketinggel. Ami mindegy. szia:
m.
 

 

Régi hagyománya annak, hogy kedvelem ezt a várost fölülről nézegetni, ez lehett az oka, hogy a Jánoshegyi kilátót választottam. A jól ismert erdei végállomása a tetőre vívő függővasútnak. Elindult, majd a földalatti sínpályára tért át, meredeken haladt fölfelé, zökkenőkkel. A kabinban egyedül ültem, ablaktalan szürkefalú fülke, de hatméteres, és olyan magas is. Egyetlen párnázott ülésssor, és mint a metrón, szélén fémfogantyúval, amit erősen markoltam, mivel a lában a levegőben, négy méter magasan ültem, féltem. Fönt az üvegezett tetőteraszon körben asztalok, idősebb turistapárok üldögéltek, kávéztak. Fontoskodva nem a város felöli oldalra, hanem a túloldali hegyeket, erdőket kezdem nézegetni. Egy régről ismert úton indultam arrafelé. Szűk, erősen lejtő vájatba kerültem, fejem fölött bezárult a tér, fehérre meszelt tompa fényű cső, alagút. Visszafordultam, ez nem lesz jó. És felrémülve láttam, a fölső torkolat is zárt, egy óriás gyógyszeres kapszula belseje, a vége hibátlan félgömb, ott is frissen meszelve. Szívdobogva ébredtem, bal karom zsibbadt.

És ide, 1981-es naplórészletem, ma kaptam: március 22., Északnorvégia, Svolvaer, alkotóház  / oldal: C.00997

álom, hányadszor visszatérő,
sok-sok berendezetlen, üres
házam, félig romos állapotban, s valahol bennük egy lakható zugszoba,
nehezen megtalálható
most meg saját gyerekkori szobám, amit végre
magam ízléséhez kell formálnom, ez létszükséglet.
a nehezen megkapott és fölismert lehetőség
öröme: ide a festőállvány, innét kilátni
(sokszor le a városra)
nem igazán könnyű, de jó végső-csengésű
álmok
-----
más. de idetorkollik. most átvillant, hogy ezt
a kulturált, de ostobán berendezett szobát
de jól be tudnám építeni, ajtót - szekrényt - ágyat
egy egységbe
milyen lakályos, milyen ZUGOS lenne-
szóval az álom, meg ez is
milyen révbe vágyom én állandóan?
(este mégis továbbutazom.)

amíg kiérek a kikötőbe csomaggal, eldöntendő még fölmenjek-e Hammerfestig (+ két nap út), -vagy csak Tromsőig. már nemigen vagyok kíváncsi.                             

Az egyhónapos norvég ösztöndíjas út napi naplója: http://deske.hu/iras/c-fajlok-2/c00997-1.htm
Illetve az erről a Képzőművész Szövetség lapjába írt beszámoló koncentráltabb: http://deske.hu/iras/c-fajlok/c1009-1.htm

Köszönöm, vettem a hírt, hogy a fenti norvég út helyett zabpehely problémákat tettem fel. Javítottam.
 

2008. szeptember 17. szerda

1981. 03.28. szombat, Norvégia, útinapló

A dekadens egzisztencializmus a homállyal manipulál. a bizonytalanba sokfélét belelátni.
Ha egy piktúrában a faktúra és a lazúrozás válik dominánssá, nem valami hasonló történik-e?
A trecento világosan beszélt.
Én?
[Nincs baj. Ugyanis az elmondhatatlant akarjuk elmondani, körülírni. 2008.9]

 

Ritka eset, ma valamit beemeltem a magánmúzeumba, aminek új neve KÉPTÁR, az időközben létesült VERSTÁR-amhoz igazítva. Elképesztő, ilyenkor csöndben kell lenni. A Bayeuxi falikárpit részlete, készült 1066-ban. a bayeuxi püpök megrendelésére!, 68 méter hosszú és 50 centi magas. Asszonymunka, királyné vagy egy királycsemete műve.

Valami tűrhetetlenül tökéletes ritmusérzék. Elképesztő szuverenitás a megfogalmazásban. Bal fönt az a sunnyogó görnyedt baltás bácsi, feje beékelve két betű közé. Az alapvonalon középen tán épp patakba fúl egy vitéz.

 

Minek rendel egy püspök 68 méter falkárpitot. Talán nekem.
Püspökök, figyelem.
 

 

Kata nem találja a miénket, tegnap Angyalföldön [BOOKLINE.HU] sikerült megszerezni a Zelk-életrajzot, sürgősen hiányoltam, felesége Sinka Erzsébet írta. Már fél óra jutott rá, boldog utazás.
45 után a párt fölkínált neki balatoni nyaralót. Nem fogadta el. Két vagy három év halálos munkaszolgálat állt mögötte.

 

2008. szeptember 19. péntek

Deske! Reggel elszaladtál. Véleményed kérem: évfolyamtársam szervezi az aranydiploma-átadást. Igényelni kell. Nekem nem kell. Szerintem az csak az életkort dokumentálja, azt pedig tudom külön diploma nélkül is. Kerestem a neten, hátha valaki értelmezi az ügyet, de csak a kérés adminisztrációját találtam:
G


Kedves Gábor. Volt egy pocsék beosztott, akit a Kata munkahelyén nyugdijbamenetele alkalmából ünnepeltek. Kata a szomszédjának morgott, EZT ünnepelni?! A szomszédja: itt nem erről van szó.
Szóval ez nem a te életkorod ügye, ez egy kulturkörünkbe tartozó közesemény.
d.

Deske! Köszönöm a nyilvános választ, de ettől nem lettem okosabb  <<ez egy kulturkörünkbe tartozó közesemény.>> Persze, hogy közesemény, ha elmegyek, de minek? Hogy a rektor további jó egészséget kívánjon, miközben arra gondol: mikor szabadul ettől a sok vénembertől?
G


Gábor, ez kultúránk tartozéka. Hordozzuk, adjuk tovább a kultúrát, benne a formákat. Érdektelen, hogy ki mit gondol, mennyire únja. Igaz temetésekre én se járok, pedig. Igaz, alvásidőben vannak.
d.

 

 

Tegnap gyónás Józsi atyánál.
(Lukácsos és görögkatolikus.)
Mondom, először a látszatbűnök töltőanyagnak,
a pénteki böjt elfeledése, satöbbi.
És aztán a valódi, ami nem bűn,
de súlyosabb, mulasztás.
Helyes lenne egy öreg nénit látogatnom...
Azt mondja,
a Hegyi beszéd az Egyház új alkotmánya,
inkább, mint az ószövetségi Tízparancsolat.
Úgy is tanítom: Ne ölj, vigyázz az egészségedre!
Ne a tiltásra kerüljön a hangsúly.
Valamelyik Leo pápa írta,
ne a rossz ellen küzdj, igyekezz jól csinálni.
Zsugori vagy. Légy bőkezű.
Első tíz alkalom fogcsikorgatva,
aztán megszokod, a 25.-nél már hiányzana.


Kérdem tőle, hogy értelemezed:
BOLDOGOK A LELKI SZEGÉNYEK?
- A gazdagok lehatárolnak maguknak egy részt, ami az övék.
A lelki szegények nem, és evvel minden az övék.


Végül:
- Legyen a penitencia a 23. zsoltár
első három versét megtanulni.
Nehezen tanulsz? - Rettentő nehezen. 
- Akkor kettő.
[Négyet mára memorizáltam:
Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm.
Füves legelőkön nyugtat engem
...]
Köszönöm, mondom,
és igyekszem majd bűnöket elkövetni,
hogy legyen alkalmam veled találkozni...

 


Tegnap Balázs beszerelt a gépembe
egy új processzor-ventillátort.
A szokásos cipőpasztadoboz-méret helyett akkora,
hogy alig fér el a dobozban.
Viszont számtalan előnye van.

1. Ilyen még nincs senkinek
2. Gyönyörű
3. Tizenkétezer forint
4. Túlvilági kék fényt sugároz hátul,
ágyamból fekve látom
5. A gép csaknem zajtalan. Álmomat védi.

 

 

 

Az akvarisztika-történésztől, nagyapámmal kezdett foglalkozni.

Kedves Váli úr! Behyna Miklós sírja: eredeti sírhely X. ker. Új Köztemető 49 parcella, 22 sor, 17 hely. Újratemetve, feleségével együtt 1969. dec. 5. 170 parcella XII szakasz, 1 sor, 68 sír. A sírhelyet nem hosszabbították meg, de a helyére nem történt új temetés, tehát elvileg a sír, ill. ami megmaradt belőle, megvan.
T.

 

2008. szeptember 21. vasárnap

 

Szobra a Nemzeti Színházban. Hát ezt bizony elszúrta Lenocska - El Kazovszkij. Nagyot akart mondani, most nem sikerült.
 
A kamarakiállítás ötlete Alföldi Roberté. Aki kitalálta, ezentúl háromhavonta? kamaratárlatok az előtérben - a színház újtípusú kapcsolata a kortárs képzőművészettel - most Kazó szobra, a következő Vojnich, majd Szüts; két jóbarátai, aztán Bukta és Gaál Jocó. Bátor kezdeményezés, a tér és a nyüzsgő miliő erre alkalmatlan. Innét szép győzni, mondaná Szüts.
A közönség előtt Alföldi beszélt (fotó), aztán Rényi András esztéta.

Ezt a szörnyszobrot, az ötméteres, fenekükkel összeérő vándorállatokat - sakál, vagy kutya -, még Kazó tervezte ide, tán utolsó munkája.
Ő adott utasítást az asztalosnak, a fekete szín kiválasztása is az övé.
A szobor az előtérbe került, az állatok feje eltűnik a fölső szint padlójából kihasított szűk lyukban - építészötlet -, s így láthatatlan, fotózhatatlan az egész.
Csak egy nagy fekete valamit kerülget az ember.
Hát ez így nem jó.
De hát jó, hogy egy művészt ünnepelünk -- emlékezünk, ez kell, ez rendben van.

Volt még ott tíz nagyméretű képe is. Ezekből az egyiket mutatom.

Édesanyjának kezet csókoltam.
Rég volt, hogy kis-nagylánya plüssállatkáit mutatta nekem a dívány sarkában.

 
Akárhogy igyekszem, Lenocska munkái egyetlen kiáltássá olvadnak össze bennem. Nem tudom világába beleélni magam, ez a harsány dobpergés távol áll tőlem. Goethe is jó, mondják, de nem nekem szól.

Nagyszabású figura, sokat csinált és sokfélét. Gondolati tartalmai súlyosak és dominánsak, ez megtévesztő is tud lenni.
Hajlok rá, hogy most túlértékelik. A XX. század legnagyobbjai között - mondta Rényi, beszédében.
Talán csak egy a jobbak közül.
És talán ő is, mint Egry József, akinek nem szabadott volna gyűjteményes kiállítást csinálni. (A hetvenes években a Nemzeti Galériában.) Egry csoda, de egyszerre csak három mű tőle, több tűrhetetlen. Unalmas.
(Ez egy sajátos típus, minőségétől teljesen függetlenül.)


Hogy csak három kép? Fordítsam magam ellen. És nálam? Gyanakvásom és aggódásaim ellenére, úgy látom, nálam más a helyzet.

 

Szia, Lenocska, még egyszer búcsúzom. Talán már megbékéltél.

Fotó: A Dunapart és a messzi Gellérthegy szép volt,
kilépve a szeles alkonyatba.

 

 

Kipróbálom, hogy a fekete főoldalon csak a logó marad; s minden lépés a MENŰ-n keresztül történik.
Így tisztább, hogy megszűnik a kétféle keresési útvonal.
A másik ok, hogy mindenki látja a teljes menülistát.
Hátránya, hogy a VÁLINEWS-ba kerülni egyel több lépés.
Hogy tetszik? Jó ez így?

 

2008. szeptember 22. hétfő

 

Ma hajnalban (kettőkor) kitaláltam:

- ha üres a nyitóoldal, a fejléc fontosabbá válik, ott nem lehet locsogni
- akkor az legyen üres, legyen a lehető legsemlegesebb szín (sajna szürke nem lehet)
- viszont a mailcímem most el van tűnve, akkor az ide, és ha már ide, satöbbi.

Délután ismét Mátyásföldre, mindent megcsináltunk, úgyhogy ma ismét végleg kész a honlap. A holnap.


Összes bölcs levélíró barátom azt tanácsolja, fekete főoldal ügyben a beérkező ítéletek kiértékelésével várjak két hetet.

 

2008. szeptember 23. kedd

 

Naplómból, 1981 április

(Kasseli Dokumenta kiállításkatalógus kapcsán)
egy művész ''keresi a saját végtelenét'', a számsort írja le, másfél millió körül jár.
egy másik egy vasrúdra húzódzkodva fényképezteti magát.
kártékony mozdulások.
hitetlen tettek. próbálnak egy új egyszemélyes világrendet találni - építeni - fölépíteni
a kultúra soha nem elölről kezd valamit
elölről kezdeni egy kultúrát: az egyén alkalmatlan, és képtelen.
ha ezek az emberek őszinték - akkor ostobák.

2008. szeptember 24. szerda

Kedves Deske, a nyitó oldal nem tetszik... több okból sem... nem éreztem locsogásnak azt, ami van rajta, viszont kifejezetten vártam mindig, mely nap, mi jelenik meg a felső sorban... továbbá első körben azt hittem, csak nincs valami baj, hogy ilyen nagy-nagy "feketeség" -, épp mikor olyan színes lett az eleje...
Tehát: véleményem szerint nem, és nem Magához való... Aki egy Verseghy Első egyesülést feltesz az oldalára, s aki kérés nélkül kapja a kiflit a sarki közértben, ahhoz több élet illik...
p.

Kedves P. Köszönöm. Nyugtalan, zavart és izgatott vagyok. De valószínű, nem megyek visszafelé. Hogy miért lett belső kényszer ezt ilyen egyszerűvé tenni, magam számára is csak körülírni tudom.
d.

...például mert tegnap a lakás és az uszoda között elveszett a tarisznyámból a terepmintás vászonkalapom pom pom. (Negatív csoda.) Aminek ugyan semmi értelme nem volt, de mivel a Júlia-Alpokban azt hordtam három napig; nagyon, sőt, túlságosan is szerettem. És még csak igazán búsulni sem volt lehetőségem, annyira örültem ötletemnek, hogy a fejléc MENÜ fölsorolását lóbetűkkel fogom venni, a normális helyett. És mert ráadásul megtaláltam, hol lehet ezt átírni a programban, annak ellenére, hogy szülőapja szerint nem változtatható. Megcsináltam, igaz, hogy ettől a látvány fele eltűnt, azt viszont estére egy másik barátom távmegjavította. Tudja a szerver-belépési-kódomat.

 

Hazafelé. Kisfiú a járdán anyjába kapaszkodik, s a várakozó rendőrautót bámulja. Talán integet is neki. Válaszul a rendőrautó megforgatja, megvillogtatja neki a kék lámpáját.

 

És most a hivatalos.

 

 

Meghívom F. NAPLÓ - fotókiállításomra, ami a hasonló című könyv bemutatója is. Erre RADNÓTI SÁNDORT kértem meg.

 
A megnyitó 29-e, most hétfő, GODOT GALÉRIA, este 8., igazodva az ottani szokásokhoz. Sajnálom, hogy egybeesik a Ros Hasana, a zsidó újév ünnepével.
Csak egy hétig, vasárnap estig, úgy szuszakoltak be két programjuk közé, hogy rájöttem, a tavaszi kecskeméti FOTÓMÚZEUMI bemutató nem volt elég.
Nyitva minden nap, 10-től 6-ig.

Madách Imre út 8.; a piros Madách téri házak nagy kapuíve alatt át, ott már közel, a baloldalon.


A fotóalbumot, úgy tudom, 2800-ért fogják itt árusítani, de lesznek ZSIDÓ TEMETŐ kötetek is, 5?, 6?, 7? ezer forintért.

 

Ezt az 52 képet észszerűnek láttam egyben tartani, hát megvettem hozzá a fémkereteket, a múzeumi üveget - a paszpartút kaptam a Fotómúzeumtól -, az egészet a győri Városi Művészeti Múzeumnak adtam. Ott már összegyűlt egypár jó képem.

 

Ha valaki, akinek illett volna, nem kapott meghívót, elnézést, az selejtem. Egyre jobban fáraszt ez a rengeteg előmunka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008. szeptember 25. csütörtök

 

A Margit körút eleji kalaposboltban találtam egy terepmintázatú vászonkalpagot. Tele van tűzdelve parányi flitterekkel. Hiányos közvilágításnál zebrán életet menthet. Azt hiszem, megveszem.
Ma: kiállításrendezés. Fél tízre megyek. Holnap Szütsék bemutatója Szegeden. A 13:50-es gyors, avval elérjük.


A meghívót megkaptam, köszönöm, ott leszek. A nem kiállító művész-diákság nevében nehezményezem a kiállító művész kiállításszervezés körüli rinyálását. Szívélyes üdv:
H.

Igaz. Minden korosztálynak a maga baja.
d.

 

Adalék a fentiekhez, vagy negyven meghívót hozott vissza a posta. Úgyhogy a mai délután: teljes üzemű címvadászatok, nem érdem, de mutatom, milyen fáradt vagyok. Egy telefonlejegyzés, kézírással. És akkor a délben vett zöld vászonkalap fekete szalagjának igen nagy felkészültséget igénylő leoperálási munkálatairól még szó sem esett. A marhák tizenkét helyen varrták oda.

Deske, éreztem, hogy a hétfő nem lesz jó. Aznap szedik szét a kályhámat.
F.

Nem baj, hozd el szétszedve.

2008. szeptember 26. péntek

 

 

Egy nyomtatványból vettem le
ezt a fotót Nádor Tiborról,
abból az alkalomból,
hogy a Magyar Síugró Bajnokságon
3. helyezést ért el.
 

A műtermében annó láttam is
egy magafabrikálta
lejtős sínen guruló alkalmatosságot,
amivel ezt a műfajt
házon belül is tudja gyakorolni.


A műtermében, mondom,
az egyik legjobb magyar festő.
 

Nem reményteli,
azon már rég túl.
Akkor ide egy festményét is.

 

Csak csodálkozom,
piros dresszhez
hogy vehetett föl
ennyire sárga zakót.

 

 

Tegnap föltettem ide egy szöveget, amit a minapi tüntetésről mondott el nekem egyik résztvevője, s hogy szerinte valódi szándékukat a sajtó elhallgatta a cipődobálásról. (Ma a  zuhany alatt kiderült, ez tévedés, közölték.) Ismétlem, az ő mondatait mondtam el. Egyik barátaim ezért lenácizott. És hogy menjek én a picsába. Hagyjuk. Levettem. A szöveg különben ez volt: A minapi tüntetés mindkét oldalán voltak barátaim. A másik oldali elmagyarázta: egyik újság sem írta meg, a hozott cipőket a bronz dunapartiak mellé akartuk lerakni, emlékezetül a kommunizmus és [sajnos - vd.] a cigánybűnözők áldozatainak emlékére. Csak a rendőrség nem engedett oda. Barátom elmagyarázta, az igazi céljuk a Charta tüntetés megzavarása volt, különben más időpontot választanak. És hogy itt nem egyik és másik oldal van, itt nincs semmiféle szimmetria. (Én ugyanis úgy véltem, hogy lehet egy szélsőjobb, aki az én normáim szerint is etikus, és azon túl van egy ilyenkor megjelenő szűk csűrhe.) Barátom szerint a magyar szélsőjobb egyértelműen antiszemita. Ha ez így van, természetesen vállalhatatlan, és én is elhallgatok; az öreg Pápa úr szavai, az antiszemita keresztényellenes is. Illetve jobb ide, hogy emberellenes.

 

2008. szeptember 27. szombat

 

Négy elintézendő volt tegnapra.
- Szüts-Vojnich kiállítás Szegeden. Ötórás vonatozás, nekem baromi fárasztó. Vagy nyolc-tíz remekmű, és egy szép album, róluk. Meg egy fotó, rólunk, öregedő jóbarátok.
- Kékkúti ház víztelenítése. Telefon, szüret ideje, haladékot kér.
- A Széchényi Könyvtár kért mailben száz grafikát, most, hogy megalapították a Magyar Elektronikus Könyvtárat [OSzK/MEK]. Hajnali négy és öt között ezt kiválogattam, lemezre tettem. Száz fotót korábban kértek, azt már föltették; http://keptar.oszk.hu/html/gyujtemeny.html Ott vagyok rögtön Malonyai néprajza után. Most megkérdeztem őket, miért éppen grafikát, akkor már mért nem inkább festményt. - Ja, az is jó lenne -
- A novemberi [festmény]kiállításomhoz a képeim mögé fehér felületet kértem, a meglévő tetőtéri falburkolat helyett. Helyszíni megbeszélés egyeztetve.

 

Enyhe őszi napsütés, végtelen, még zöldülő mezőn végtelenbe futó magas töltés; rajta széles, poros út. Azon sétálgattunk, velem a fiam meg a lányom. Beszélgettünk. Aztán hirtelen mintha magához rántott volna a föld, elhagyott minden erőm, a földön feküdtem. És föltört és rázott a csendes zokogás, hogy még itt az én két édes szép nagy gyerekem, akik lassan elhagynak engem, hiszen már most is távolodóban.
Tanácstalanul, kissé zavartan hajoltak fölém.
Erre ébredtem.
Érdekes.
Az életben, hogy felnőttek, alig szánok rájuk időt.

 

2008. szeptember 28. vasárnap

 

Naplómból, 1981.                 C.01019-01028 oldalakból

81.5.
Szüts mama (zseniális):
''az élet kisebb kellemetlenségeit nagyon nehezen viseljük el.''

81.7.
de mégis, igen.
trecentóban otthon vagyok. és Rothkoban is.

valójában régóta nem olvasom, hanem tanulom a József és testvéreit. súlyosan, lassan alakít, átalakít.
tükrében olyan nevetségesek napi vicsorgásaim.

40 év körül az ihlet már a keretmérethez igazodik.

81.8. Kékkút
álmomban ma megint vizsgákkal kínlódtam.
honnét jön ez nekem?
talán túl nagy a felelősség,
talán nem vagyok elég tehetséges a tehetségemhez.
            míg ezt gépelem, a vállamon elaludt a kismacska. 81.10.

Ez nekem fejnehéz feladat, penitenciának kaptam, tizedik napja próbálom megtanulni ezt a néhánymondatos remekművet. Salvador Dali mondta feleségéről, mézbe ejtett cukordarab. Most megpróbálom fejből. Ha kell, utólag javítom. A 23. zsoltár, Károli szerint:

Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm.
Füves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
Lelkemet megvidámítja, és az igazság útjain
ösvényein vezet engem az ő nevéért.
Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól,
mert te velem vagy,
a
te vessződ és botod, azok vígasztalnak engem.
Asztalt terítesz nékem az én ellenségeim előtt, elárasztod fejem olajjal, csordultig van a poharam.
Bizonyára jóságod és hűséged
kegyelmed őriznek követnek engem életem minden napján,
és 
s az Úr házában lakozom hosszú ideig.

 

Pedig leírtam, a zsebemben volt, reggel futás közben meg-megnéztem. A gondolatok tartalma rögzült elsőnek, de aztán hogy egy-egy fogalomra a szinonimák közül melyik. Aztán kiderült, általában a legkedvesebb.
Elgondolkozni értelmén, egy napra még egy mondat is sok nekem, inkább csak egy-egy szó, szókapcsolat.

 

2008. szeptember 30. kedd

 

Megvolt a kiállításmegnyitó a Godot Galériában. Radnóti Sándor megnyitóbeszéde. És itt az eligazító adatok. Tizenegy F. Naplót megvettek, meg én még tízet, ajándéknak.
A kiállítás szövegestül-képestül itt nézhető meg. http://deske.hu/konyvek/html/foto-vali/inditooldal.htm A megnyitón jelen volt a teljes Lukács-uszoda, csak a víz hiányzott.


Majd' mindenki utálja a honlap új főoldalát, nekem teccik. Nagy megkönnyebbülés, hogy az állandó fejléccel egyértelmű lett a keresések útja. Tiszta szerkezet. A hiányolt címlapképet, kitaláltam, egy ajtóval beljebb, a NEWS-ban pótoltam. Tulképp maradhatott volna a fekete főoldalon is, de hova tegyem, hogy ne lötyögjön; jobbra, balra, föl?

 

Tegnap: koronámat minap lenyeltem, ezért aztán délelőtt fél órát ezt a komplementer látványt, ezt sárga fogorvosi lámpát bámultam, utána útközben és véletlenszerűen törköly?-, vagy tönköly?tömött párna vásárlás, még nem tudom Katának-é, vagy nekem, este pedig a megnyitó.

 

Naplómból, tovább:

81.10.
macskám két bolháját festőszerbe fojtottam

81.11.
ennél a kérdésnél csapok át önrombolásba: ''és minek fényképezzek?!''

81.11.
Mondrián munkája: mintha menedékkunyhót építene valaki a következő arra vetődők számára.
Segítség és eszköz, nem végállomás.

81.11.
a világból persze sebzetten érkeztem
de hát szinte mindent onnét kapok

1978-AS DÖNTÉSEMET VISSZAVONOM, VISSZAHATÓLAG IS,

KERÜLHETNEK MUNKÁIM KÜLFÖLDRE.    2008. április 7. VÁLINEWS

 

 

2008.09. olvasó: 148764 =3288/hó, 110/nap