VALI NEWS

   

VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 271.

2017. október 1., vasárnap

09:25

Megfejtőknek súlyos erkölcsi győzelem
virtuális babérkoszorú.
Mi ez monitor elé
balról belógó szerszámom.

A megfejtetlenek
végső esetben
megnézhetik a
DIZÁJN / G/2017/07 -nél,
de nem ajánlom.

10:03

Mindig kis csöndes belső ünnep
egy doboz lezárása
és egy új kezdése.
Föliratok tussal
időállósági megfontolásból.
Most száradnak.
Véletlenszerűen alakult így
hogy már két helyre megy,
annó, kezdetben megtiszteltetésnek vettem
hogy az MTA befogadta a másodpéldányt.
Ők is annak vették.
Grafikáik szándékkal különböznek.
Összekeverhetetlen, mindenre gondolni kell.
Az elsőt halálomig a ruháspolcok fölötti helyen
szándékoztam tartani.
De aztán ezen ez élet (meg én) átléptünk.
A halál bizonytalan, ha fölviszem nekik, az a biztos.

19:44
Délelőtt a svábhegyi
sétány, az Anna-rét fölötti nagy játszóteret is érintve. Habár elvesztettem a kalapom, ez a halott életfa méltán örvend az alatta viruló gyerek- és felnőttnyüzsgésnek.

 

 

2017. október 2., hétfő

05:34

Ha már ez a fönti
kettős portré
megtörtént,
akkor ide a párja is,
főiskolai ablakunk,
télidő, ebédidő,
Csomay és én.
Időtlenül.

Lelkes Laci fölvétele,
szerinte ellenfényben
naposcsibe jellegem volt.

Néhány éve megpróbáltam
a tereptárgyakat beazonosítani,
csak a Svábhegy gerincvonala
azonos akkori önmagával.

Meg talán mi.


F/1965/01


16:16

Ha ezt előre tudjuk, a József I-IV-et hozom magammal.
3:15h orvosi váróban. Én kint, Kata bent. (nincs baj.)
A padon mellettem: sodródó mondatok egy telefonba: "Akkor csináljak egy kis fasírozottat, vagy süteményt?"
Egy 96 éves néni siralma, hogy még mindig itt várakozik, ötven éves fiának 12-kor be kell adni a gyógyszerét.
Apatikus arcok.

Közben Claude Monet-t kívül-belül megtanulom, 1966-os zsebkönyvecske. Egy súlyos mondat a bevezető tanulmányból: "Az impresszionizmus Monet megfigyelései és szívós munkája nyomán született meg 1869 nyarán."

Egy repróból nekem, ha nem vagyok rákényszerítve, 5-6 sec. elég. Itt rá voltam kényszerülve. A képek közül ez mutatott a legjobban fekete-fehérben.
Szinte semmit nem látni belőle. És mégis. Tökéletes kompozíció, tónusok, foltarányok, és ritmusok. Ennek alapján fölvenném a főiskolára. Mint Rippl hevenyészett akt-krokijai. Bűzlik a tehetségtől.
Eltelt a délelőtt.
Meg a dél is.

17:23

További hó eleji
elintézendők.
Lefűzött csak egy példány készül
a NEWS-ból,
megint kész egy füzet,
spiráloztattam.
Szemközt a Mammutban,
húsz perc alatt megvan.

Az Artchivumba kerül,
mely műintézet most évek óta lappang,
de ha igaz, jövőre beolvad a Nagy Intézménybe,
és így részben hozzáférhető lesz
sokmilliós adatállománya,
kézirat- és iratgyűjteménye.22:10
http://www.mazsihisz / Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
MAI SZÜLETÉSNAPOS: A 75 éves Váli Dezső festőművész, a zsidó temetők felragyogtatója
Szerzetesi cellájában fest egész nap, miután reggelente kiússza magát, minden egyes nap. Aszketikusan fegyelmezett katolikus, aki szerelmes a Teremtés színeibe és az elmúlt élet újra felfénylő gazdagságát látja meg a zsidó temetők színeiben. Isten éltesse!
a teljes szöveg

2017. október 3., kedd

06:18
Végül nem tudtam
megbarátkozni avval a soványka hal formájával, de színével sem. Műanyag ecsetnyélből készült. De hogy lehet egy megszentelt rózsafüzért illőn kidobni. Kettéfűrészelve.

09:40
György atyával
beszélgettünk jó harminc éve. Azt mondja: a tibeti pásztor birkái fejére papírforgót erősít, azon imaszövegek. Legeltet, a szél a papírokat forgatja. Ez is ima.

Mindez annak kapcsán, reggel tűnődtem, vajon az ég tekinti-e minimális imának, hogy szeretem főleg útközben faágból faragott rózsafüzéremet kezemben szorongatni, moncsolgatni. Most hosszú, nyakbavaló zsinór került rá, karabinerrel; elveszthetetlen.

13:14

Miért hisz el az ember első szóra mindent egy egyénnek, csak azért, mert azt valahai szerelme ötven éve letanulmányfestette. Bár ha orvos, bár ha szimpatikus is. Mért önt ki az ember másfél liter Olympos citromlevet a lefolyóba, ami húsz éve naponta. Aszongya, árt. De sőt, ráadásképpen lecseréli citromvizes flakonját citromvizes üvegre. Csatja gumiját pillanatragasztóval, ami utólag látom, ciánt tartalmaz; lehet, hogy ez helytelen volt. :) Az üvegbe fokozásképpen igazi citromot facsar, a jól bevált helyett. Pedig nem akarnék örökéletű lenni. Azt se tudom, hogy kell igazi citromot vásárolni. Egyszer rég vettem, Kata megrótt, az nem volt megfelelő.
Megyek az Éjjelnappalba, mondom, bármit adjanak, másfél literes üvegben. A régiségbolt segített ki, az is 200 méteres körzeten belül. Igazi tompa hideg zöld, és csatos. Gyönyörű.Naná, hogy elcsesztem, nem ampulla, hanem kapszula. Háromszor olcsóbb. Vizsgaidőszakban a kínai diákok rendszeresen fogyasztják. Szerencsére figyelmetlenségből eltettem a blokkot. A boltban nem is morogtak nagyon sokat.

17:47
Hát meghalt Marili,
Bernáth Aurél egyetlen leánya. 83 éves volt. Kedveltük egymást.
Két emlék.
Már sikerült a Gruber múzeumot megcsinálnom, összehoztam a szakértőket, Németh Lajos prof., a befogadó város, Vác, vezetői, ott volt a minisztérium képviselője is, s mindez a helyszínen, a hagyatékot tartalmazó kétajtós szekrény előtt, az egyik Gruber lány Üllői úti lakásán. A minisztérium ott rögtön vásárolt, Vác néhány évet kért az átvételig, megállapodás született, hogy az anyag egy részét a családtól letétként kiállítja, állandó helyszínen. A váci zsinagógát tervezte át erre a célra véletlen épp ismerősöm, zsidótemetős fotókönyvünk társszerzője, Sáros Laci építész. A terv nem olyan nagyon tetszett, úgy emlékszem. És akkor a megyei pártbizottság nagyhatalmúja, Cservenkáné elvtársnő úgy döntött, hogy sztorno, Vácon legyen inkább Hincz Múzeum. Az lett. Szegények. Mentési próbálkozásaim része volt Marili, leveleztünk; jó ismeretségben volt Aczéllal, akkor tán épp miniszter.
Végül nem sikerült.
A másik emlék. Olvasom apja egyik kötetét, tán az Utak Pannóniából-t, s örömömben írtam egy levelet, hogy kedves Mária, a maga apja milyen jó, illetve fontos író. Valami érzékenyet érinthetett a levél, mert : Jaj, Deske, hogy ezt éppen most megírta nekem... stb., és ismeri-e a többi köteteit? Talán ötöt. Akkor egy postacsomagban az össz hiányzó kötet. Néhány évenként újraolvasom őket. Még az Így éltünk Pannóniában is kevéssé ismert, pedig a XX. század egyik fontos könyve. Nem én mondom, nálam szakértőbbek.
Ezeket a köteteket őrzöm.

2017. október 4., szerda

18:10
A Fekete nap:
Hatalmas, akár 50 ezer fős seregély csoportok, melyek annyira egyként mozognak a telet megelőző vonulásuk alkalmával, hogy a napot is képesek eltakarni. Amikor egy madárraj egyként viselkedik, mint a halak a tengerben, murmurációnak hívjuk.
2017. október 5., csütörtök

09:25
Szinetár Dóra: Down-szindrómás a kisbabánk
Közleményben tudatta ezt a színésznő, nem szeretne sajnálatot hallani.

Hogy elébe menjünk a félreértéseknek és a találgatásoknak... és hogy megakadályozzuk - bár ezt nem nagyon lehet - a „hűha!”, „tragédia”, „dráma”, „micsoda szörnyűség”, szalagcímeket, az általunk továbbra sem kért, rólunk szóló bulvárcikkek felett.

A napokban egy genetikai vizsgálat eredményeképpen - amit a kórházi gyermekorvosunk javaslatára készíttettünk - megtudtuk, hogy Benjamin babánk fizikailag teljesen egészséges, és bár úgy tűnik csak egy enyhe fokozatban, de Down-szindrómás. A várandósság alatt nem csináltattunk semmilyen erre vonatkozó szűrővizsgálatot az ultrahangokon kívül, mert a baba „kiszűrése”- életének elvétele egy esetleges Down-szindróma esetén sem volt számunkra opció.

Mindig is úgy gondoltuk, ha a Jóisten úgy dönt, hogy egy Downos emberkétől kell tanulnunk szeretetet és elfogadást, akkor így kell lennie. Ezt most is így gondoljuk. Csodálatos családunk van, ahogy a szüleinktől mindig is szeretetet és elfogadást tanultunk, ezt tanítjuk a gyermekeinknek is, akik végtelen szeretettel reagáltak a hírre, és ha lehet, még nagyobb imádattal néznek a kisöccsükre.

Arra jutottunk, hogy egy újabb közös feladatot kaptunk, és ebből is a legjobbat fogjuk kihozni, elsősorban a gyermekeink boldogságát szem előtt tartva. Ahogy azt tettük eddig is.

És mindeközben borzalmasan büszkék vagyunk a mi legkisebb, gyönyörű kicsi babánkra is, és tudjuk, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna. Így teljes a családunk, ezzel az édes, igazi kis szeretetgombóccal.

Ha bárki gondol ránk Vele kapcsolatban, kérjük, hogy így tegye, sopánkodásnak és sajnálkozásnak semmi helye nincs, Benjamin az életünk egyik legszebb ajándéka, és mi igyekszünk méltónak lenni a feladatra, hogy felnevelhessük.

Ezúton kérjük a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket, miszerint ebben a témában csak és kizárólag mi - Benjamin szülei - kívánunk nyilatkozni, azon túl ezzel a témával ne foglalkozzanak. Továbbá a fenti írás felhasználását, csak annak teljes terjedelmében való idézésének esetében engedélyezzük.
Szinetár Dóra és Makranczi Zalán
Origo 2017.10.05.10:29

Festek. Kicsit jobb, kicsit rosszabb. Aztán megint kicsit jobb. És hirtelen. Beláthatatlan a színek hatalma.11:13

Hetek óta keményen dolgozom,
bár halvány fogalmam sincs
az egy nagy interjún kívül-
hogy mi mindent csináltam,
kellett csinálnom.
Biztos okkal, biztos igazam volt.
Biztos rendben is van. Úgy szok lenni.
Ma jutottam elsőször olajfestékhez.
Festéshez.

Nyáron kezdett kép.
Nem is rossz.

A/2017/45
60x60

12:48
Biszku Zsuzsa
doktor, 52 év előtti hajdani modellünk, akivel most Ildi, meg az Élet összehozott, sportorvos. Azt mondja, visszacsinálja a lábamat, hogy újra fogok tudni síelni. Ezt ugyan nem hiszem el, de csinálom a gyakorlatokat, amit mondott. Hogy izomlázam lesz, és három hét múlva jelentsem neki a (rész)eredményt? állapotomat? mailban. Hogy minden az izomösszehúzódottságokon múlik. A tartósítószeres citromleveket mindenestre kiöntöttem. Dunában búsulnak a halak.

13:56
Két hete rövid üzenet barátnőmtől, csak annyi, hogy a kapu túl nagy. Kellemetlen hír volt, mert azonnal tudtam, igaza van. És egyébként is, az a kapu túl közel van. Az én lineáris (szokott) technikámmal ez megoldhatatlan, mert a háttér lazúros, az alapozás színe is látszik. Most gyötörtem egy kicsit (sokat). Talán. A keretet is lecseréltem.
Köszönöm a mailt.
A/2017/62, 90x90. Két állapot, a szep.19-iki, és ma.


14:15
Kemény edzéssorozat,
nem 34, hanem már 37 percig bírom hencegés nélkül. De hát az ember egyszer az életben 75 éves és három napos.

Kedves Dezső, [...] Az írásait olvasva, az fogalmazódott meg bennem, hogy vannak emberek.., kevesen, akik elsősorban nem a saját boldogulásukra, vagy boldogságukra születtek erre a Földre, hanem hogy az életükkel tanítsák az embereket..., Ön is ilyen ember..., ennél több értelme nem is lehet egy életnek!
Minden pátosz nélkül értem... A.


13:24
telefon

- Csak most zavarlak, nyilván agyonhalmoztak gratulációkkal [4 mail volt], ezért majd jövő héten fölmennék tisztelettel egy kis tortával... H.
- Szükséges annak a tortának kicsinek lenni? d.

18:17
1927; kilencven éve
még próbálkozó, kísérletező őseink persze egyet-s mást nem tudtak megoldani.
11-FILM[TÁR]: M/D/2017/04

18:41

persze hétköznap
alkonyat után, kissé már fáradtan
ezt is szabad szeretnünk

legalábbis én úgy vagyok vele

állatot nem tartok,
Kata joggal lenne féltékeny rá

húgomnak a nonnbergi bencés kolostorban
mikor az elfekvő részlegbe tették
ápolónak, azt tanították,
ha az öregek könnyeznek, az semmit nem jelent.

és még egyet mondtak: öregeket nem nevelünk

19:45

Hegedűs Gyöngyi kiállításmegnyitó beszéde

S lehetünk-e egyszerű műélvezők? Sokszor azt gondolom, ha ma Krisztus az irgalmas samaritánus példázatát mondaná, a pap, a lévita mellé, akik elmentek a szenvedő ember mellett, még harmadiknak odatenné a műélvezőt. Aki passzióból nézi, amit más passióból alkot.
a teljes szöveg

2017. október 6., péntek

07:12
Szülnapi mail.

Kedves Deske! Kívánok sok vidám pillanatot, derűs percet, [...] és valóban a közjót szem előtt tartó, becsületesebb kormányt.
Szeretettel: R.

Pszichológiai közhely, aki ennyire egy ellenszenv rabja, hogy ezt egy köszöntésbe is bele kell hogy keverje; az sajnos kivetítés, az önmagával nagyon nincs rendben.
Lehet érte imádkozni.

07:38
A Bibliát nyilván sokan olvassák, anélkül, hogy az Igét megemésztenék. Tompa és haszontalan megszokássá is válhat a bibliaolvasás, úgyhogy kérődző erő és emésztőszervek híján semmi hasznunk sincs belőle. A mezőn lévő barom ebben üdvös oktatást adhat nekünk. Előbb serényen megeszi a felfrissítő táplálékot, azután nyugodtan lefekszik és kérődzik.

[Magyarázatul, hogy Isten miért választotta be a fogyasztható, tehát tiszta állatok közé a hasított patájú és kérődző állatokat]
C. H. Mackintosh (1820-1896): Elmélkedések Mózes harmadik könyve felett.

10:42

Szélesen integetett,
futtomban megállított,
majd maga előtt boltjába invitált
kedves szerszámosom, László,
hogy szerzett.
Amiről a múltkor.
Bár én nem kértem.
Kipróbáltuk
egy 40-es bognárszögön.
Tökéletes.
Áttételes,
ugyanis.

2990, nekem 2000.
Hamarosan végleg bezár.
Nem kínál magasütötte mazsolás kaláccsal.
Pecázik a Balatonon.

11:41
Mindkettővel foglalkozom
, foglalkoznék, egymás mellé kerültek a munkapolcon. Az első erőshangzású, jó ritmusú, képszerű kép, mondhatni, szép; és nekem semmitmondó, nem tud repülni. A második bizonytalan, kevés, bice-bóca, és mégis evvel kezdődik a festészet, ez lebeg, ez nem evilági. Talán nem is kéne hozzányúlni. Egyikükkel se tudom per pillanat, mi lesz, hogyan tovább. A/2017/43 és A/2017/52.

12:36

Javul a rohadék.
Talán.
Képességei[m] arányában.
Kissé csiricsárétlanítottam.


14:13
mailek

- Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény, és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat. N.
- A dolog bonyolultabb. Lehet, hogy üdvözül. d.

21:07

Nagyon szeretem ezt az embert.
Józsefvárosi Galériában kiállításmegny., József krt. 70.
Lóránt János, újabban még hozzá Demeter is. (1938-)
(A kiállítás anyaga válogatás a Kugler
és a Skonda-Völgyi gyűjteményből.)Nála fontos a téma.
Mindent tud az emberről,
és ami ritka, mindent elfogad. Általában humorral.
A rosszat, a butát, az idomtalant, szeretettel.
Tud tragédiát, és tudja Farkas Istvánt is,
lásd a hatodik képet.
Van Dyck-barnáit is szeretem, sajátos.
Itt az utolsó kép Az utolsó cigaretta címet viseli.

Örömömre itt volt, összemosolyogtunk,
néhány éve megnyitójáról
már betegsége miatt hiányzott.

Fotó: F/2017/2262017. október 7., szombat

10:31
Küldtek egy
fotót. Hát igen. Reggelente keresztbe gyalog, a Fifth Avenue-felé, a MET-be. Balthus képe. Hányszor néztem meg. Nagyon sokszor. Central Park. A zöldbe beharapott kék folt a Metropolitan. Emlék, emlék. Talán még.
Ha tudnám nagyon akarni. 1988. 1996. 2013. 2015.
Fiam azt mondja, Pesten kívül leginkább New Yorkot ismeri.Jut eszembe, egy Central Park fölött-keresztül fotóm van is. Hogy túlnan a fák fölött a felhőkarcolók. György Peti odaadta a gépét, hogy használd. Életemben először NIKON a kezemben. 105 fotó. Hetet megtartottam.
F/1996/13 és F/1996/1611:05
Talán ez a is
Fifth Avenue, ez a különös szépségű oltárépítmény. F/2013/123.

11:36
Ahol
2013-ban laktam, gyűjtőm dolgozószobája a 32. emeleten. F/2013/12914:46

Ha minden kötél szakad.
Ebben az esetben minden kötél szakadt.
Ez a kép emlékezetes marad,
mert ritka történet,
hogy a tegnap kétségek között hazahozott
áttételes csípőfogó
igazolta önmagát,
kellett a kerethez.
Ami által
teljesjogú taggá vált.

A/2017/43

Ezúttal már csak
47x60 cm.


15:04
Kata vidéken
. Itthagyott egy halat, azt kettéhajtottam, hogy beférjen a forgóba, melegedni. Megettem, de nem volt jó. Csak abban reménykedem, vasárnap megtalálták a kávézóban a vászonkalapom. Elődje belül véres volt, a Júlia Alpok tetején egy szűkös első világháborús barlang-ágyúállás.

18:39

Jól meg van-e nézve
az a tegnapi utolsó Lóránt-kép,
Az utolsó cigaretta


A legjobb Farkas István.
Todesengel, Sindbad - Seefahrer, Arabisches Lied/Klee,
Marokkói tanító/Csontváry,
Kivégzés/Derkovits,
Brague halálcsónakjai

Tehenes ember
olaj, 150x150 cm.

Deske, az az utolsó kép, mint Petri halálában.
Olyan ez az ember, mintha élt volna akkor,
mikor Krisztus emberként a földön járt.
Olyanok az alakjai.
C.
19:57
Tovább.
Továbbgondolva. Egy képemet merném mellé tenni. Régi zsidó temető (alkonyat után) - A/1984/47 60x60
Lóránt J. nyitva: hé-péntek 09-21h nov.6-ig. József krt. 70., az Üllői útnál.

21:40
Reggel eldöntöttem,
hogy ma pihenőnap, a Markovits Rodion egész nap, remekül van megírva. Az elhatározást tett követte: NEWS és ez a 17/43-as. Aztán 21:30-kor szólt a vekker, hogy abbahagyni.

2017. október 8., vasárnap

09:10
Az emeleti
férfivécében figyeltem föl a hangra. Az ablak nyitott volt. A hidegvízű medencéből édes csobogáshang hallatszott föl. A miénk, a 26 fokos miért nem csobog. Legalább egy picit, vasárnap.
09:23
Magyarok Nagyasszonya,
Máriaünnep. Énekeljük korábbi himnuszunkat, amibe hiba csúszott.

"..édes hazánkról,
ne feledkezzél meg szegény magyarokról..."
Vagy az önsajnálat-, vagy a megkülönböztetés bűne.
Tehát: ne feledkezzél meg szegény és gazdag magyarokról...

09:32
Az életben
sokkal szebb, így, reggelente. A platánok, az árnyékok, fények. Évek óta nem tudom lefényképezni.
09:48
Hegyvidék Galériabeli
kiállításunk kitalálója és kurátora elkészített egy net-katalógust. Mindnyájunk munkája megnézhető pdf-ben.


10:23
Kedves A.
megküldte egy ferences szerzetes szép interúját, amiben Petri kereszténységéről is beszél.
https://mno.hu/nagyinterju_magazinban/zatyko-laszlo-atya-a-keresztenyseg-legyen-a-kreativ-kisebbseg-2420334


Válaszom:

NEWS., 2004. febr. 3., kedd 09.12
Zuhanyozói házi feladat volt Petri Apokrif-ját elolvasni.

Zakatol a szentcsalád,
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
Nem lel, felkel. Pizsamára
húz fel inget és gatyát,
lemegy a Háromkirályba,
hogy egy fröccsöt legalább- - -
- - - Megint Isten?
- - - Az hát, megint.
Sóhajt, nagyot húz, és legyint:
- - - Különben,
múltkor kivertem a huppot.
Ha az orrom előtt dugtok!
- - - de így meg

mondtam a Marinak,
legalább tartsad a pofád,
úgyis szól mint a földrengés
mindig az rohadt ágy,
közben  - de komolyan -ne halljak
több ha-ha-ha-halleluját!

Kissé kajánul kérdezték, hagy na?!, én, mint Petri-rajongó...?

- Nem öröm egy ilyen verset olvasni. Egyébként szerintem gyenge is, mert egysíkú. Az a pár (jó) ötlet sem emeli el.
A teológus Jelenitsnek egy idevágó gondolata: Ha apád káromkodik, az már Istenkapcsolat.
Illyés meg elmagyarázza, hogy amit leír, az nem az életfilozófiája, hanem azt aznap délután így gondolta. Lábjegyzetben elmagyarázhatná, hogy éppen fájt a foga, és becsapták a boltban, de az akkor már nem vers lenne.
És még egy.
Ha Mari néni rettentő dühös, földhöz csap egy tányért. Petri ír egy verset.
Ki tudja, miről beszél tulajdonképpen.
Egyébként, ha ez az egész Mária-dolog nem piszkálná annyira a csőrét, valószínűleg nem harapott volna bele.
A többi Istennel belügye. Olvasd el a Halálomba belebotlok -at, kettéáll a füled.
[eddig a 2004-es szövegem]
--------
Nem tudom, ismeri-e, kedves A., mi katolikusok hiszünk egy kinyilatkoztatásban. Bizonyos imafeladatok elvégzésével halottakért elmondhatjuk a „ teljes búcsút”. Ami annyi, hogy ha nem a pokolban, hanem a tisztitótűzben van, a pasas azonnal a mennybe jut. Megérdeklődtem, Petri katolikus, és meg volt keresztelve. Halála után elmondtam érte… Vagyis ma ő Szent Petri.
üdv.: d.

 

16:54

Deske, kedden megyek a Józsefvárosi Galériába... zseniálisak a képek. M.

 

16:55

Nagy volt a mai svábhegyi séta tétje.
Talán a kávézóban az elveszett kalapom.
Holott kissé mindig idegen maradt
számomra ez az eszköz.
Igaz, tizenévesen egyszer fölvettem egyet,
hogy beengedjenek egy Marina Vlady filmre.
Mosolyogtak és beengedtek.
Marika gyönyörű.

Értéke eltűnése által nőtt, rohamosan.
Kata szerint jól áll nekem.
Apám nem volt,
kalapot a húsz éves Szüts hordott,
ámulva néztem, egy bácsi.
Neki volt apja.

Szóval múlt vasárnap elveszett, érthetetlen, útközben.
Kata szerint a nagy kék lábosban lehet.
Ami harminc éve ugyanilyen titokzatosan
tűnt el a konyhánkból.
És megvan.
Egy nagyobb kavicsot kötök rá,
hogy ezentúl.

F/2014/118

17:40
Svábhegy
. Ezúttal is megkerestem, illetve a Sony megtalálta ebben a nagy kuszaságban a műteremtornyot. Ennek mindig nagyon örülök.
Mióta elbontották előlem azt a kilencemeleteset, látjuk egymást a János-heggyel.

A kávézóban egy kisleány. Érdekes arc, belelátom negyvenéves asszonyarcát. Sárközi Mártára, első mecénásomra emlékeztet. Szüleitől engedélyt kértem, mutathatom.

Az ember egy ilyen régi dátumot látva kissé mindig megilletődik. Mintha valaki szólítaná, hogy itt vagyok, jelen.

Jó ez a város.

 


 

18:48
Telefon,
hogy látogassuk. Beszédzavar, bevitték. Évfolyamtársunk agyát műteni kell, ő még nem tudja.

20:56

Egy szíves segítő jóvoltából
tíz! új Sugár képet katalogizáltam,
már amennyire lehetett.

deske.hu .... 6. C. napló ....
25. SUGÁR katalógus, kezdett


Van közte egy meghökkentő, izgalmas kép,
szerintük Sziklák,
adatai a katalógusomban.

2017. október 9., hétfő


05:58

Van itt egy ijesztő
mágikus kép, Sziklák,
fia szerint ez már
a súlyos depressziós korszakból.
Tökéletesen illogikus, logika fölötti.
Ép ésszel nem lehet ilyet kitalálni.
Hölderlin bomlottan írta a legszebbjeit.

Egy szíves segítő jóvoltából ugyanis
tíz! új Sugár-képet katalogizáltam,
már amennyire lehetett.
deske.hu .... 6. C. napló ....
25. SUGÁR GYULA


Ez a katalógus... amíg a netről összeszedtem
tegnap se volt időm egy sort se olvasni.

11:56
Megveszem ezt a képet.
Őrület, ami ezen van. Az a furcsa, ha ez versben van, ingyen megkapom.

09:12
A lány nem vette
észre, vagy figyelmen kívül hagyta, hogy ez közös öltöző. Nyugodtan hajladozott, öltözködött meztelenül. A bozontja. Szép mellei. Mint mikor a távoli New Yorkra emlékszik vissza az ember, csöndes édes fájdalommal. Próbálgattam jobbról is balról is, üresek a szavak. Aztán úgy a tizedik hossznál lassan kezdett halványulni. E. húszévesen, bő fél százada melltartójára elől patentot varrt a kedvemért. A hatosról leszállva hazafelé vettem magamnak egy csokoládés tekercset. Belül lekvárral. Majd festek szép képeket. Majd majd.


10:26
Deske, ez vers. H.11:05

Az utolsó pillanatig (töltényig)
a lila foltra építettem a képet.
Egyedül az érdekelt az egészből.
Azt kellett elpusztítani.

A/2017/43

12:25
Deske, a kép jobb sarkában lévő ablak, ajtó, már sok, kivenném. És picit erősebbre a szőnyeget, csak hajszálnyit..persze felőlem :) F.

Igen, lehet, nézem d.


12:38
Egy leány
mellei. Az összes többi csak mellébeszélés.

12:54
Deske, ez a második versszak. H.


13:36

Próbálkozunk,
dolgozunk.

Kerülgetem,
nincs attól nagyon messze,
hogy hűha kép legyen belőle,
egyelőre nem találom.

2017. október 10., kedd

09:38
Nem értem,
nem értem. Az is tanítva van nekem, hogy a szép nők szépek? És Rubens korában tényleg a kövér nőket szerettem?

09:39
mailváltás
Kedves Dezső, az a sejtelmes elmosódottság, ami az egész képre jellemző, nem hiányzik a feketékből? Nem túl erőteljesek? U.
Köszönöm, pontos. A gyávaságom. Próbálgattam is. Valószínű a csöndes foltok színei nem elég pontosak ahhoz, hogy megtartsák a képet, ehhez a viszonylag olcsó megoldáshoz tartottam magam, ellenpontok. d.
Az egyensúly kétfelől is elérhető..., egyrészt a csöndes foltok részletgazdagításával, másfelől a feketék tompításával. U.
Ez igaz, de az egyensúly nem elég. Ütnie is kell, mint a 220 Voltnak. d.
Az is igaz… :) U.

 

12:54

Ezt is kell intézni.
Mail a restaurátornak.
Oravecztől így kaptam vissza.
A padláson megnyomta
egy szekrény sarka.


Igen, csend van - 1974/01
olaj, vászon, 140x90 cm.

17:19

Itthon a Sugár kép, Sziklák, enyém, továbbra is elképesztő.
Pesterzsébetre mentem ki érte, GPS-el, alvásidőben,
hogy ne egy hét postai szállítás. Nem a kért 95 ezret, hanem
a tegnap csinált 17/43 képet adtam érte.

Nagyon jó. Kezdek keretet csinálni neki.
Estére meglesz. Talán ezüst, valószínű, hogy belül
keskeny fekete peremmel. (közben már megvan)
Picit kell restaurálni.

Zárójelben, a fene se akar Sugárkép-tulajdonos lenni.
Még azt se tudom, mit fogok vele csinálni.
De ez a kép könnyen örökre eltűnhetett-elveszhetett volna,
vélhetően keveseknek adatik meg, hogy meglátják e félbehagyott
békában a fenséges király egyetlen leányát.

20:01
Kedves Tamás, itt válaszolok, a citromail háromszor lefagyasztotta a rendszert, ez eddig nem volt. Köszönöm az új Sugár-találmányt. Öt újonan előkerült képet tettem most be. De. Most érlelődik, válaszúton. Eredetileg a korai Sugár városképek érdekeltek. Azok nagyon. Ebbe belecsúsztak a csendéletek is. Ha most minden képet kezdek eltenni, félek, parttalan. Hát még ezt ki kéne találni, mi legyen. Beszélek a fiával, talán megkérem, a már most belekerült késői képeket jelezze, s kiveszem a lajstromból. Vagy... d.

2017. október 11., szerda

03:37
Ma 6-kor a
BB32-ben Vojnich kiállítását Tarr Béla nyitja meg.

03:38
Valamikor a
gázlámpák korában házunk homlokzatán stukkódíszek és domborművek.


03:58
Háború: ha túlnan
egy csomó ember hirtelen meghal, akkor nekem jobb lesz.

09:16

Jajj! Vojnich nem Szregova, hanem Bartók Béla út 32!!!

10:41

mindennapi csendéletem
minden nap húsz másodpercet él
minden nap egy kicsit más
amikor már hazafelé
gondolatban már a Dunára néző park
ahol aztán a reggeli napsütés
és súrolófények

15:19

Barátaim, ha valakinek
AXIOART előfizetése,
vegye már le ezt a képet nagy méretben.
Sugár kép, Dragomán küldte,
annyit tudok, hogy címe: Cirkusz.
Nagy erős képnek tűnik.
Még annál is.

 

Ezt ismételgetem, hogy rögződjön,
hogy egyáltalán megtalálható legyen,
ha majd egyszer valaki--


deske.hu ... C. Napló ... 25. SUGÁR GYULA

19:11
Tiszteletem, olvastam a felhívást, parancsoljon, nagy felbontásban, Sugár Gyula (Dunaföldvár, 1924-1991) Méret: 35x48 cm Technika: olaj-fa Megjegyzés: jelezve balra lent Sugár Üdv. T.

22:16
Hegedűs Gyöngyi
visszajelzett, reggeli szövegemet versnek tekinti. De írt egy másik régi ismerős is, ő tömörítést javasolt, emígyen:

mindennapi csendéletem
minden nap húsz másodpercet él
minden nap egy kicsit más
amikor már hazafelé
gondolatban már a Dunára néző park
ahol aztán a reggeli napsütés
és súrolófények

minden nap húsz másodpercet él
minden nap egy kicsit más
amikor már hazafelé
gondolatban a Dunára néző park
a reggeli napsütés és súrolófények


22:41
Vojnich Széchényi Akadémiai
székfoglaló kiállítása a BB32-Galériában. Nyitotta Tarr Béla filmes, őt, és szövegét mutatom:

Tarr beszéde is akaratlanul erre utal, hogy amit látunk, az téma, egy csupasz téma, szívhez szóló aktualitás (és azon túl semmi); vagyis a kiállítás: giccs. Nem baj, életműve szerencsére megvan.
A festészet problematikája nem kormányváltásokhoz igazodik.

 

2017. október 12., csütörtök


08:44
Deske, sajnálom, hogy nem lehettem ott a megnyitón, de köszönöm, hogy hallhattam a szöveget. Ilyen penge, őszinte szöveget megnyitón még nem hallottam. semmi manír, semmi álságos művésziesség. Tarr pontosan értette a képeket. Innen képernyőről, nekem Vojnich ugyanazt a világot festette meg, mint eddig, figyelembe véve a helyzet változását. Csak gratulálni tudok (fogok neki). Giccs? jajaj. L.

A helyzet változását... Más az irodalom, és más a festés. d.

Persze: az eszközeik mások. Kb. annyira, mint két különböző nyelvnek az eszközei. A giccs pedig nem éppen a(z általában napfényes) felszín "cirógatása"? I.

A giccs fő jellemzője nem az édesség, hanem hogy igazságok rendje helyett (rész)igazságok halmaza. A gombolyagos cica van az egyik oldalon, ez a másik oldal. [= ma ilyen a giccs]

09:34

Egy levél.
Ilyen levelek kizárólag
a Lukács uszoda kertjében teremnek.

09:36
Ámulattal nézem
egy hónap előtti magamat, hogy ezeket én képeknek tartottam.

11:10

A/2017/45

Ez ma tovább.
Édesanyja se ismerne rá...

13:39
Jönnek sok
levelek. Nagyon igyekszem, de egyelőre nem tudom megtalálni, miért, de határozottan érzem: Vojnich gyáros - lépcsős - medencés képei túlmutatnak önmagukon, vagyis a témán; mostani munkáival ellentétben. Holott azok ugyanúgy nem az úgynevezett vidám oldal. Itt a Fehér Lacika jut eszembe, rövid éles történeteivel, egyszeri fogyasztásra. És nem Derkovits Kivégzése.

 

19:41
Immár magamnak
feladat, hogy Vojnich korábbi, szintén élettelen világánál, túl a témán, mi a tartalom... Nyugodt, időtlen, súlyos rend, ami mögött egy épített kultúra, annak minden kéznyomával. Talán ez.

 

19:48

Baráti segítség jóvoltából újabb 21 Sugár kép. Vagy össz már 64 darab. Lassan egy kis időbeli áttekintés lehetőség is, akit érdekel.

deske.hu ... C. Napló ... 25. SUGÁR21:19
Deske, ez a Rakovszky Zsuzsa nagyon jó, köszönöm, te hívtad fel rá a figyelmemet. Igen, Az időről- ciklus is. Elképesztően pontos képe (hasonlata) van a leglelkibb dologra is, egészen döbbenetes erejű.  A.

 

2017. október 13., péntek

 

09:13

Mail Vojnichnak.

Szia, Erzsébet. Tudod, hogy javasoltalak Prima Primissimára, szerencsésen meg is kaptad. Tudod, hogy a legjobb magyar festők közé számítasz, számítalak. Életműved megvan. Úgyhogy tudod, nem bántásnak szánom, amit írok. De hát polemizálunk fölötte, fura lenne, hogy pont te ne tudd. Ezeket az új figurás kiállításaidat, a téma érdekességén túl, üresnek tartom, mint Fehér Lacika "egyszer használatos instant levesei". Sorry. Szia: d

 

09:47

Múltkortájt Katát
kísértem a Közértbe
- lehet, hogy most nem úgy hívják -,
és megláttam ezt a derűsen bölcs
kis segédszerszámot;
értékét tudom,
alkalmazása
az én hatásköröm családilag,
mondhatni, felségterületem,
rögtön megvettem,
hatszáz HUF,
reggel kipróbáltam,
sőt, beválik.

13:51

Sugár János fiú
két furcsa rajzot küldött át,
ez egy elkészült kép vázlata.
Bizánc pusztulása
Sajna, az egyelőre nincs meg.

Viszont a hozzá 2005., New Yorkban
írt kis tanulmány megvan.
El is tettem.

 

Jánost is meglepte ez a hirtelen megnőtt Sugár-lajstrom:

...azért elképesztő, hogy milyen metafizikája van egy életmű belső dinamikájának, hol, hogy, mikor bukkan fel, és válik megláthatóvá.

13:58
Valamint ez
is megvan, Vojnich-kiállításon Tarr Béla megnyitószövege, leírva.


14:04
Jelentem,
a litván tengerparton borús az a hatalmas ég. 11 C fok , szélsebesség 5,1 m/sec.

 

 

14:45

Az A/2017/39
se volt az igazi.
Hogy így mondjam.
Mára errefelé alakult.14:50

Mennék már lefeküdni,
jönnek az infók.
E percben János átküldte, a
fent említett festmény
mégiscsak megvan.
Amihez a New York-i tanulmány.
Nagyon tanulságos.

Ennek a címe már:
Nyomor, butaság, gyűlölet, 1979.
olaj, farost, 120x140 cm.,
magángyűjtemény


18:08

Deske, ez a 2017/39 jó... és milyen italnak a plakátja lesz? :) P.

- Igenis. Már törlöm löm löm. d.

A színeket nem tudom este beállítani,
a nappali felvételhez igazítani.

 

18:53
törlöm. hülyeség az egész
ha kevés a képen a jel
nem csak azt lehet csinálni
hogy rátenni még valamit
hanem valamit még elvenni
de ebből meg mit

2017. október 14., szombat

05:42
Hogy szövegem
nem világos. Újra:

Amit Vojnichnál most látunk, az csak egy szívbe markoló téma (és annál nem több); modern kiscica gombolyaggal.
Semmi baj, életműve szerencsére megvan.

A giccs is hordoz részigazságokat. Igazságok elegye, míg a mű: igazságok rendje. És egy mű fölfele mutat.

 

09:04

Valaki lerajzolt,
amint önarcképemet festem.
Kitettem a Lukács faliújságra reggel.

 

Lukács.
Minapi párbeszéd a proffal.

...Hazafelé a Margit hídi aluljáró felé kerülök, annyira szeretem azt a napfényes tágasságát. d.

Az csupa szemét. Szemét itt minden. A kisiparosok is. Azt mondja, jön. Nem jön. Aztán jön, megcsinálja, de hogyan. P.

Én szeretek élni. d.Legközelebb elmesélem neki, hogy elmúlt majd' 60 év munkásságom 54,53%-a volt selejt.

 

10:10
Deske, ma eszembe jutott ez a mondat, arról, hogy próbálta a fotókat fekete-fehérben, de a színek. "Die Farben sind Taten des Lichts, Taten und Leiden." Goethe: Zur Farbenlehre. Ezt én egyszer tömörítve (dichtung) arra jutottam: a színek a fény szenvedéstörténete. H.

Hiába; Maga és Goethe költők. :-) A szín szerszám, mint a vasvilla és a csípőfogó. d.

 

11:17
Felkiáltó jel!
Nem éltem hiába! Nem blogok hiába! Fackelmann! Reggeli telefon, kérelemmel.

 


 


12:31
Mit lehet vinni
kórházba egy frissen agyműtött évfolyamtársnak, akivel tíz évenként egy mondatot váltottunk. Egy sárga ruhacsipeszt választottam. És helyesen, mivel nem engedtek be hozzá, az üres nővérpultra két sor szöveggel a névjegyem; a küldeményt a csipesz tette háromdimenzióssá.

21:35

Miki belföldön, család összegyűlt, én 75,
ünnepi vacsora.
Hogy az unokáknak is történés legyen,
mondtam, a szomszéd szobában
az asztalon egy lábosban
sok százezer forint,
egyenként menjenek,
vegyenek belőle,
amennyit akarnak.
Hogy mennyit, az ő titkuk.
Tudtam, lépcső a felnőtté válásban,
életstratégia választás, ijesztően nehéz feladat.

Botond fiú kollégiumban, őt kárpótoltuk.

fotó: F/2017/227

22:01
Zsófi lányom
torokszorító levele, 75. szülnapomra.

Köszönöm neked, hogy...

04. Az első egeremet.
05. A hörcsögök lába szőrének növekedéséről való meghallgatást.
06. A műterem csendjét.
14. A tragédiák helyén kezelése.
15. A rossz dolgokért való hálaadás.
19. Csodálsz engem. Néha túlzottan is tán.
27. Aszkétizmusod.
28. A halállal kapcsolatos nyugalmad.
29. A lassú imádság hatalmát.
32. London kettesben.
35. Hogy nem a problémát láttad bennem.
39. Hogy táncolhattam a műtermedben.
42. Pilinszky szeretetét, Petriét és az Iskola határon-t.
44. Műszaki érzékemet segítetted.
46. Az őszi falevelek sustorgását.
52. Sötétlaborban sok órát eltöltöttünk.
63. A kiüresedést.
65. Az azonnal megoldani a problémát - gondolkodását.
68. Az arányok - szó fontosságát.
73. A búcsúzás lényegét.

teljes

2017. október 15., vasárnap

09:49
Kedves Deske! Tegnap egy nagy rejtélyre derült fény: "Magáért-, értem-, a lyukért-, vagy a pulóverért ajánlja-e föl a Nő a foltozást" - kérdezted naplódban, amit 1994-ben olvastam. 
Régóta sejtettem, hogy magáért, de tegnap rákérdeztem a feleségemnél és igen, saját magáért. A lyuk és a pulóver nem érdekli, kidobná bármikor, rám meg dühös a lukas pulóverben, tehát értem sem.
23 év alatt többször is elgondolkoztam ez alapján az ok-okozati problémákon és mindig segített, hogy árnyaltabban értékeljek helyzeteket.
És ha már Petriért imát mondtál, mondj el egy fohászt - légy szíves - Apámért is, aki nagyon rossz bőrben van.
Köszönöm! L.

13:02

Normafa
2017. október 16., hétfő

13:30 Csomay kiskertje egy évben négy nap ilyen szép. F/2017/228

 

 

 

20:51

A tegnapi, Isten tudja ki által szervezett
Festészet Napi szomorú kiállításon,
a Bálnában, volt egy jó kép.
Ismeretlentől, néhány külföldit
is meghívtak,
valami művésztelepről.
Ajánlott tematika a HAL.
Zsűri no, mindenki egyet vigyen be.
Lehangoltan hagytam ott
az ünnepséget.
A fővédnök Mezőgazdasági Miniszter
levelét érces hangú megbízott tolmácsolta,
az ünnepi szövegben a
halgazdálkodás fontossága
és az előtérben várakozó
Halkolbász Lovagok
standja is megemlíttetett.

21:14

Két unoka az előttem-padsorban
születésnapi szentmisénken.
Piri és Kinga

F/2017/229

2017. október 17., kedd

08:15
Íme az ember,
mutatja Markovits Rodion a Szibériai garnizonban. Évtizedek után újra elővettem. Nagy erejű. Első világháború, cári orosz hadifogságba esett magyar tisztek. Fizetést kapnak, jól élnek; a fogolytáborban azonnal parancsnokságot alakítanak, s alávetik magukat a rendelkezéseknek. Valaki bal kézzel szalutált, számonkérés. Tanfolyamokat szerveznek, van, aki angolul tanul. Aztán a bolsevik forradalom, teljes káosz, amiatt nem lehet hazajönni, útközben a frontvonal. Vissza Szibériába. És elkezdődik valami egészen más. Önellátásra kell berendezkedni, eddig tisztnek tilos volt fizikai munkát végezni, most beállnak suszterinasnak, varrodát nyitnak, néhányuk teljes szétzüllése. Iszonyú sorsok. Locsogás nélkül megírt fontos könyv.

11:12

A köd nagyon jó dolog. Palanga, litván tengerpart most öt perce.

 

 

11:21

Újabb részletek kerülnek felszínre születésnapomról. Most érkezett mailben, Miki ezek szerint fölvette. Tortával bevonulásukkor fura nem a kórus; Piroska hegedűzenéje rendített meg, igazi elemi zene, megkönnyeztem. Gyereklány, ámbár már formálódik; most került konzervatóriumba, mondják, tehetséges, elindult. Most hallottam először zenélni.

 

 

Mikinek válaszom. (Ő régóta zeneszerez is.) Kompjuterében minden hangszerhang. Ez saját No. 2. Alkonyati angolos opuszom. Kissé nehézkés előadásomban.

Szóval ezt kérem nagyzenekarra, fagott, trombita. d.
13:03

Az A/2017/49
tovább

 

17:55

Szent János Kórház.
Évfolyamtársam agyából
kivettek egy darabot.

F/2017/230


2017. október 18., szerda

08:24
Már ezentúl
ez így lesz.
Megint meztelenül hajladozik
öltözőszekrénye előtt egy lányka.
Alighanem ugyanaz.
Már meg se nézem.
Csak egy kicsit.
Már tudom fejből.

 

11:28
Elképesztő intenzitással
dolgoznak a mélygarázs/leendő parkon itt alattunk/szemközt. Helyenként már nagyon mély a lyuk. Tetszik.

 

10:22

Hála szorgalmas barátoknak,
újabb Sugár-képek
a láthatáron (neten),
10-15 éves aukciós
információk kerülnek elő.
Bár olykor alig-minőségben.
De beazonosításra alkalmas lesz.

deske.hu -- C. napló -- 25. SUGÁR GYULA

Asztali csendélet [02]
[én kezdtem számozni őket]
Galéria Savaria. 2017.09. 75e HUF.,
olaj, farost 60x70 cm.,
fájl: sugar-asztali-csendelet-02.jpg

 

11:37
Amikor elgyengülök,
hogy tulajdonképpen már tök jó ez a kép, akkor balra nézek úgy szemmagasságban, és Gyuszi azt mondja: nono.


 

12:41

Tétova képkalapálás

A/2017/40

 

17:47
Szóba került,
és nem emlékeztem, hol-merre zsidótemető- de egyéb fotóim is, ha kéne, kiállításkész állapotban. Most belenéztem, a megnézhető fotók alatt jobbra lent link: http://deske.hu/foto/eligazodas-adatokban.htm
tehát:

[...]
III. 
KIÁLLÍTÁSKÉSZ KÉPEGYÜTTESEK (2015.05.):

MAGYAR FOTOGRÁFIAI MÚZEUM  (ezek keret nélkül:)
zsidótemetők, zselatinos ezüst nagyítások, 30 db., keret nélkül 30x30 cm (átadva 1993, fotók készültek kb. 1983)
vegyes fotók- lista //  megnézhető változat; a kecskeméti 2008-a fotókiállítás duplumai zselatinos ezüst / giclée techn.,  kb. 24x30 cm, kb. 39 db. (2008.)
Kilencjárda este - P1/2013/194,  9 db-os sorozat, 52x70 cm/db, giclée techn keret nélkül (2013)
vegyes fotók, B.P. ig. választotta, 142 db., giclée techn. (24 x 30cm papír, 1-1 cm fehér passp.) (2013),
vegyes fotók, B.P. ig. választotta, 8 db., giclée techn. (24 x 30cm papír, 1-1 cm fehér passp.) (2015)  

valamint...
GYŐR, RÓMER FLÓRIS MÚZEUM
ARTCHIVUM INTÉZET
MAGYAR NEMZETI GALÉRIA
MTA. MŰVÉSZETTÖRT. TUD. INTÉZET 

szóval itt a teljes: http://deske.hu/foto/eligazodas-adatokban.htm

2017. október 19., csütörtök


00:20
Föl- fölriadva félálomban
kitaláltam, hát fölkeltem és éjfélkor megcsináltam. Közelemben minden számossá válik. (Miki fiam saját kérésére M/1982/01.) Sugár-műtárgy immár 72-re gyarapodott. Célszerű volt itt is az opuszszámozást bevezetni. Beazonosítás, hivatkozás-lehetőség, címismétlődések. Számozás: egyszerűen a beérkezési sorrend, 001-el kezdve. Az SU előtag pedig jól elkülönbözik mindenektől. Egy későbbi korrektebb rendszer alapjául szolgálhat, nem kell majd a nulláról indulni:

SU064

Nyomor, butaság, gyűlölet 1979. magántul. S. János közlése 2017.10. olaj, farost, 120x140 cm., ehhez Erdősi Anikó tanulmány 2005-ből : fájl: sugar-nyomor.jpg


itt a teljes:
deske.hu -- 6. C. Napló -- 25. SUGÁR lajstrom

18:36
Ott rontottam
el az életemet, hogy reggel egy Rigó Jancsi.
Aztán vírust jelzett a mobilom.
Bélát agyműtétje után holnap hazaengedik.
A kertben készülő könyvét mesélte, némileg zavarosan.
A kórházból fáradtság okán autóstoppal haza.
Vagyis a Moszkva térre.
Azután már csak álmos, hetedíziglen.
Most Kata kérdi, kérek-e töpörtyűt,
és menjünk-e sétálni.

20:47
Ezen hangosan felnevettem. annyira Váli-esszencia:
"Ott rontottam el az életemet, hogy reggel egy Rigó Jancsi." üdv.: C.

2017. október 20., péntek


05:47
Minden rendben.
Nekem 1, Katának 23 féle gyógyteája. Az 24. Majd csak lesz valahogy.

09:09

Ki hogy van vele. Nekem egy hajnali köd ünnep. Persze, ha mindig ez lenne.
F/2017/232

 

 

09:21

Beteljesedett.

"A Háromszék c.sepsiszentgyörgyi újság okt. 2., Évfordulók rovat: 75 éve született Váli Dezső Munkácsy-díjas festőművész." L.


A díjjal pedig úgy vagyok nem akarnék senkit nemzeti érzésében megbántani ‒, Munkácsy nagyobb festő volt, mint Kossuth. Igaz, ő se volt valami nagy. De, mondjuk, egy Derkovits, az az igazi. Meg is kaptam, hajdanán. Ösztöndíj, három évre. Rögtön vásároltam egy lakkcipőt.


Persze ez se igaz. Örülnék egy Kossuth-díjnak, végzett belsőépítészként. Bő évtizede kérdezte a miniszter, akarsz-e Kiváló Művészt, vagy inkább néhány év múlva Kossuth-díjat. Mondtam neki, kivárom. Na hiszen, várhatom. Azóta ő. Azóta én

 

10:39

Sietni kell,
1/2 11. szívvizsgálat.
Egy hónapja előjegyeztek.

A legreménytelenebb képek
kerülnek sorra sorba.
A/2017/48
Ráadásul ennek neten a
faktúrája nem is él.


20:37
Szívvizsg./1.ütem
megvolt. De küld két ultrahangra, majd dec.-re besorolnak. Na ne. Önköltséggel hamar meglesz, elintéztem. Csak onnét bizonytalan a tovább. Tempósan fogom, nemcsak mert mindig mindent azonnal megcsinálni, (meg nehezen is viselem a nyitott helyzeteket) de az eredmény fontos: mit mennyire erőltessek. Vagy ne. Pld. hányszor gyalog a hat emelet.

2017. október 21., szombat

 

10:57
Egy úr könyvet
ír a Nagymarosi Művésztelepről (kb.1951 - 1980) én vagyok az egyik utolsó élő tanú, este fölkeres. Hogy a telep bezárása ellen 160 festő aláírását gyűjtöttem össze Tóth elvtárs miniszterhelyetteshez írt beadványomban, arról tényleg csak nekem van dokumentumom. Kedves Váli Dezső! - válaszában udvariasan lecseszett. Egyesek szerint a gondnok Pestre akart költözni, hogy fia gimnáziumba. Arra is hivatkoztak, hogy a ház megrepedt, az 4 millió lenne. Egyebeket is hazudtak. A mai napig a vizirendőrség tanyája. A háború előtt kis csőszobáival békés kupleráj volt.

nyílt levelem a Nagymarosi Művésztelep bezárása ügyében a min.helyetteshez

1981. 11.                                                                          C.01035

Művelődési Minisztérium

Miniszterhelyettes

 

Tisztelt Tóth Dezső elvtárs!

Figyelmét és segítségét kérjük:

Az ötvenes évek elején nem számítottunk kifejezetten gazdag országnak. Mégis, az akkor induló Képzőművészeti Alap 14 alkotóházzal rendelkezett. E szám közben - bár azóta az író- és zenészházak is ide csapódtak - 8-ra csökkent. És ebből is kettő csak nyáron működik. S most az Alap bezárta a nagymarosi házat is. Nem vagyunk meggyőzve és meggyőződve, hogy elkerülhetetlen lépés volt. S most, hogy magyar részről a Vízlépcső-építkezések leálltak - a kapott ok is megszűnt.

A Ház adottságai miatt pótolhatatlan:

- a szó eredeti értelmében festői környezet,

- szobákból kilátás a Dunára; a part,

- 55 perc vonattal

A Házban 18 művész dolgozott egyidőben. Sokunknak évtizedek óta megszokott - és szeretett - alkotói környezet. Nem egynek közülünk nemhogy műterme, de munkára alkalmas szobája sincs másutt. A Ház megszüntetésének tervéről nem értesültünk. A keringő híreszteléseket tisztázandó 10 művész

a teljes levél a válasszal:

6. C. Napló --- szakmai dokumentáció --- Tóth Dezső

 

09:34

Ma már ködünk se volt. Huszonhét éve minden nap a Lukács felé. Látnám, ha nézném.

 

10:27

 

 


12:52
Szóltak,
megvettem. A mai ÉS-ben György Péter a Vojnich-kiállításról. Én ugyebár azt írtam róla, hogy a gombolyagos cica van az egyik oldalon, ez a másik oldal [ma ilyen a giccs]. Peti a lecseszést más oldalról kezdi. Kiürülés, divat, politika, túlszereplés, nép közé leszállás.


13:09

Nnna.
A tegnapi.
Bef.

Rakovszky Zsuzsa műterme - A/2017/48
60x60 cm.

 

Merthogy őt annyira tisztelem/szeretem.
Sőt. Olvasom.

 

13:50

Elég nehezen, mostanára megértettem végre, hogyan építik alattunk ezt a mélygarázst. Hosszan betonozgattak hosszú árkokat, aztán most meg hirtelen mi lett belőlük. Hogy kikaparták mellőle a földet, kiderült, ez nem kis árok, ez épületfal. Fantasztikus.

 


20:51

(Nekem is) érdekes este volt.
Órákat beszélgettünk egy lelkes amatőrrel,
aki föl kívánja dolgozni az 1980-ban bezárt
Nagymarosi Alkotóház történetét.
Kaptam egy listát is,
ottani nevekkel, sok-sok meghalt
részben nagyon kedves ember,
emlékük is most jött csak föl, hogy olvasom.

Kifotóztam egy Zelk-beírást az egyik
vendégkönyvből, mert azokat is láttam,
mutatom.

Költő a piktorok között -
mielőtt vissza költözött
Budapestre ...
Hadd folytassam prózában: köszönöm hogy itt
lehettem 3 hétig, póztalan, természetes, őszintén
kedves emberek között!
Külön s nagyon köszönöm a Fazekas házas-
pár barátságát! Neveljék boldog emberré Ritát
és Ádámot!

1967. VIII. 5.                         Zelk Zoltán

 

2017. október 22., vasárnap

04:58
Deske, György Péterrel általában egyetértek, ebben az esetben nem. Tarr Béla értette meg ennek a Vojnich-kiállításnak az üzenetét. [...]  És végül, ha egy számunkra releváns ember számunkra kedvezőt ír, akkor hivatkozunk rá, ha nem akkor ... hogy is van ez? Csak takarózni jó, azaz saját álláspontunk védelmére? T.

 

Nagyon mélyen fölsebzett, hitem szerint ok nélkül; vigyázok, magamról soha ne szebbet a valónál. Takarózni pokróccal szokok. Nem tudok szépen búcsúzni, noha sok jó mondatot kaptam Magától az évek során. Megköszönöm, ha sorsa fordulatairól majd értesít. d.

 


09:40
Deske, ez a Vojnich-probléma. A giccs elérzékenyít, a mű érzékenyít. És ezen tűnődtem el:
Hogy ha giccs, akkor nem arról szól-e giccsként, hogy maguk a hírek is giccs, amit elénk tárnak, a valóság, amint giccsbe fordul a befogadóban, mert elérzékenyülünk, de nem leszünk érzékenyebbek a problémára. Hogy nem erről szól-e a hiányzó mélység. A dimenziótlanítás.
Mert lehet az alkotói szándék sokkal direktebb volt, de az eredet szándéka az ilyen szintű művésznél átszivárog.
Hogy ez az egész, amit most csinál, nem-e annak megfelelője, hogy
a dal is, az ilyen mű,
akármilyen hű..

A műnek különben jót tesz, ha vitatják. Ellenáramoltatásban jobban izmosodik.
Persze, lehet ez csak az az út, amit én járok be ezzel. Másnak más az út. É.

 

 

12:56

Új típusú jelzőszerkezetünk
műteremajtóm előtt,
működtetéshez nem kell lehajolni,
ez fontos;
lábbal állítható át.
Jelentése magyarra lefordítva:
ALSZOM, BOCS.

Már amikor valami
összevissza-rendetlen
és váratlan időben.

Elő- előfordul.

2017. október 23., hétfő

06:13

Barsi Balázs OFM. (vagy Newman bíboros), hogy Isten túláradó, tékozló szeretete számunkra a harangvirágtól a galaxisokig minden. Tényleg, telepíthette volna ezt a száz egynéhány országot egy cipődobozba is.


A föld mélységei az ő kezében vannak,
és övé a hegyek minden orma.
Övé a tenger, az ő műve,
a szárazföld is az ő keze alkotása.
94. Zs.

 

09:08

A szívem mélyén tudtam, mit szeretnék. De csak a mélyén.
Kisasszony, a prézli az a búzadara?
Az zsemlemorzsa.
Egymásra mosolyogtunk.
Ez a pontos megközelítés. Egy zacskóval kérnék.


15:25

10‒14:40h A Sugár hagyatékból 97 festmény fotózása, készülő opuszjegyzéke. Sikerült, némi ráhatással, szinte a lehetséges összes munkát a hagyatékból előhalászni.

Saját mappa kell majd számára, és újra átszámozni az egészet. Baromi munka lesz, új rendet kell csinálni, alig várom. Iszonyú értékkel a gépemben villamosoztam haza. Két példányban mentettem le, azonnal; megvan.

30 év után a műtermében. Felesége, Siszi, 90, ott él. János fia segített, ő tartotta a sorszámot a képek fölé.


21:50
Átneveztem
a fájlokat, újraírt táblázat. sugar-halas-csendelet.jpg-ből ez lett: su043.jpg. A 71 új képnek a helye van még csak meg. A rendszer annyiban dilettáns, hogy minden adatnak külön rubrikában kéne lenni. Akkor lehetne méret, műfaj, dátum, stb. szerint csoportosítani, keresni. De ezt (adatbázis-szerkesztés) nem vállalom. Talán nem is olyan fontos.

22:12
Kilencedik Boldog-mondás.
Boldogok a halottak, ha művüket Váli Dezső katalogizálja.
C.


2017. október 24., kedd

06:16
Demokrácia. A nép félre van vezetve. Mert a "népnek" csakúgy nincs joga és hatalma az abszolút értékek felett, mint a királynak vagy a diktátornak. Ha demokrácia alapján meg lehet szavazni az abortuszt és az eutanáziát, akkor az a demokrácia démonokrácia, hiszen a démonra mondta Jézus, hogy " a hazugág atyja" és hogy "gyilkos kezdettől fogva".
Barsi Balázs OFM. Krisztus békéje

13:36
Sugár Gyuszi
műterme mozdulatlan az elmúlt évtizedekben. Szerettem ide járni. Falain újságkép - spontán kollázsok tapétája, fölhasználta. F/2017/239


20:32

Megvan, amit eddig fölleltem; a Sugár-katalógus. 169 festmény, néhány grafikával, fotó 10, szöveg 3, beszámozva.

2017. október 25., szerda

05:21
Hajnal                                             F/2017/233


08:38
Másolatban én is kapom.
Informatikusom beszélget a Széchényi Könyvtárral. Tök világos, nem?

Kedves István! Szerintem nincs akadálya, ha jól látom most rsync hozza át az anyagot. A NEW.DESKE.HU számára létrehoztam a directoryt, ki lehetne próbálni hogy rsync segítségével áttükrözik az anyagot, a mi szerverünkön a RÉGI DESKÉHEZ hasonlóan a deske felhasználó home directoryjában lévő new.deske.hu directory lesz majd a célpont. A biztonság kedvéért szeretnék ránézni az rsync parancsra ami áttolja majd a mi szerverünkre az anyagot, át tudnád ezt emailben küldeni?  F.

12:51

Képszállítás délelőtt. Megtaláltam a parkolóban, fiam tegnap este tette le a kocsit, Münchenből hazaérve. Két napot forgattak.
F/2017/234


19:08
A mű él.
Az alkotó pihen. Már amennyire. Kissé le vagyok forrrrrrrrrázva:

Deske, mint egy művészi bon-bon reklám... A.

21:02
Délután
az újabb munkák fotózása.

2017. október 26., csütörtök

06:34
Kánaán földje az Ábrahám magváért, Ábrahám magva pedig Kánaán földjéért van. Ezt az isteni rendelést sem földi sem pokoli hatalom soha meg nem döntheti. Az örök Isten lekötötte szavát és az örök szövetség vére e szónak megerősítésére ontatott. (V. Mózes 33:26-29)
C. H. Mackintosh (1820-1896) Elmélkedések Mózes második könyvéről p.56.

08:52
Bal farpofámat
dörgöltem az öltözőfülkében, amikor hirtelen mennyei béke. Néhány pillanat. Ritka. Hogy minden rendben van. Semmi dolgom, megvolt az ezer méter, jól ment, mindjárt fölöltözöm, van kabát és van sapka, veszek sajtos rúd, Kata ötszázasát fölváltom, képek lefotózva, ötre jönnek, aztán képszállítás. És este lesz. És lett az estve és a reggel, második nap.
10:21
Most jött,
Hegedűs Gyöngyi.

[erre a fényképre minden nap visszatértem]


a hajnal bináris kódja
 
 
a számok ragadványnevek
mindenre, mi néven nevezhetetlen.
az egy mindig a határozatlan
névelő bizonyíték nélküli bizonyossága.
 
mi a törvényhez preambulum,
a hithez elég,
felismerés a megtelt fogadó küszöbén:
 
a megszámlálásra jöttek között
ott vannak a megszámlálásunkra jöttek,
 
úgy vannak eggyel többen,
hogy kevesebbek még egy születéssel,
 
s mert kell kettéválhatatlan áldása,
felénk fordított nyitott tenyérrel
szögezzük fel a fára.

 

Mennyi munka. Ezt most beszámozni, htm-be, fájlnév, adatbázis/VERSTÁR-ba is betenni; szerverre :)


11:18

Ha rákérdeznek, nem tudtam válaszolni, hogy szeretek úszni. Nem szeretek, van. Hanem álmaimból kiderült, hogy nagyon fontos. Sok-sok softrémálmom, hogy valamiért nem lehet úszni. d.


Deske, a mennyei békéről az 50. születésnapom jutott eszembe. fiammal (a zenésszel) lementünk úszni a balatonba. amikor jöttünk ki a vízből, azt mondja nekem, próbálom tudatosítani magamban az ilyen pillanatokat, anya, mikor azt érzem, most minden rendben. nem akarnék mással, máshol lenni, ez így jó, ahogy van, ez teljes.
és érdekes volt, ahogy ez engem betett ugyanabba a létállapotba. mert hirtelen azt éltem meg: ötven éves nő vagyok, mi lehetne több, minthogy itt a fiam, aki tud a puszta létezésnek örülni. egy anya ennyit kell elérjen. hogy a gyereke érezni tudja, hogy a puszta létezése öröm. és nekem nőként ez a legnagyobb kiteljesedés. h.

Mikinek meséltem, egy ismeretlen megszólított a Moszkva téren, hogy mióta magát olvasom, a Margit körúton a füvet is másként nézem (fotóm, hogy élet, kibújik a beton repedésében). Fiam azt mondja, mindent elértél. d.11:59

Hencegés és igaz.
Mindent azonnal elintézni.
Félbehagyva itt mindent,
le a papírboltba (itt van alattunk)
celluxért (tixo), mert abból van zsebnoteszem
gerince, és elkezdett felpöndörödni.

Amúgy ez a kis házi csinálmány
régóta él, jól működik.
Ma reggel, még az öltözőben nekiülve,
ebbe az enapi második bejegyzést.


21:13

Vojnich interjú, a kiállításáról kérdezik.

VE: ... Azt éreztem, hogy sokszor ismétlem magam. Vakarászol a vásznon, gyomorból, vagy ki tudja, honnan hozol döntéseket, s egyszer csak az a dolog már nem érdekel tovább. Ezután születtek meg a Párbaj kiállításának képei. Akkor az egy járható útnak ígérkezett, de hamarosan úgy gondoltam, hogy annak sincs értelme, hogy most meg különböző figurák tömkelegét fessem nagy, üres vásznakra. Igaza volt Tarrnak, mert bár valóban szépek a figurák, hidegek és szenvtelenek. A hideg fehér és szürke, meg a hozzá kapcsolódó téma teszi talán kegyetlenné a képeket. Kérdés - és erről Szüts Miklóssal sokat beszélgettünk -, hogy festőileg megállnák-e vajon a képek a helyüket, ha elvonnánk tőlük a kontextust. Én azt remélem, igen. De egészen más lenne a jelentésük.

a teljes interjú képekkel


21:42

Igen, csend van - A/1974/01
olaj, vászon, 140x90 cm.
Ezt fogják holnap12h. restaurálni,
Már létrával leszedtem a magasból,
és asztalt csináltam a munkához.

Nincs aggályom,
hogy több évtized után
Oravecztől a képet
most visszakapva,
kissé
belejavítottam.

Az eredeti elképzelés
mindjobban
életre kel,
érvényesül.

Tudom, mit akartam
negyvenöt éve
közzétenni.

2017. október 27., péntek

05:06
Háromkor rémülten
arra ébredtem, hogy dilettáns volt a SUGÁR-katalógusnál a printméretű fotókat és írásokat összeönteni a festményekkel. Ötig pongyolában megcsináltam, végül föltettem a szerverre. Próba, a gép logikusan megőrült tőle, téves ötlet. Töröltem. Vissza az egész. A hatalmas táblázatok helyett egysoros utasítások, ez már hamar ment:
fotók printre:
deske.hu/iras/1-sugar/repro-printre/fsu....jpg (fájlnév azonos)
De jó játék volt.

Viszont János fia hajlik az ötletemre; elfogadja, hogy legyen belőle önálló honlap. És avval a hajót nyílt vízre bocsájtjuk.
Fogok integetni utána. Még-tiszta festőronggyal.


05:44
Éve imádkozom
egy ismerősért, abortuszai voltak, és még nem tudta rendezni, hogy föloldozást kapjon.

05:51
Fiamnak cédula
az iratok mellé a HALÁL dossziéba:
Szerintem mondj le a forintbevételről, vagy hogy ez az izé még biztos jó lesz valamire/valakinek. Túl strapás. És elég tárgy van a nagyvilágban. Négy köbméteres konténer bérlés, egy tételben mindent lehordani. A képek maradhatnak. Golyóstollamat rád hagyom.

Ennek nem mond ellent, hogy tegnap az antikvar.hu-n megrendeltem 2200-ért egy C. Naplót.

06:27
[arról ír, hogy Pál bevallja, ő sem tudott helyesen imádkozni, amikor tövist kapott a testébe, a sátán angyalát.]
... szenvedések közepette – amelyek egyaránt használhatnak és árthatnak is – nem tudjuk, hogy helyesen mit kell imádkoznunk. Mégis, minthogy kellemetlenek és kínosak, és emberi természetünkkel ellenkeznek, a minden ember közös vágyát követve azért imádkozunk, hogy szabaduljunk meg ezektől. Ámde tartozunk Urunknak, Istenünknek azzal a bizalommal is, hogy ha ezeket nem veszi le rólunk, akkor se gondoljuk, hogy nem törődik velünk. Inkább abban reménykedjünk, hogy e megpróbáltatások türelmes elszenvedése a mi nagyobb javunkra válik...
Szt. Ágoston püspöknek Próbához írt leveléből

08:36
Uszoda.
Fejesugrás előtt szokásos mélylégzések, minél tovább bírjam víz alatt. Ma helyette tévedésből Üdvözlégyet kezdtem mondani. Hiába, háromkor keltem. Hajszáritok. Van ebben valami perverz, hogy közvetlen mellettem huncutszemű asszonyka futóvendég lehet a szomszéd tükör fölé hajolva hosszasan valami hidegkékre festegeti szemhéját. És hogy én ezt nézhetem. Rászólok, hadd örüljön, szép a szeme, anélkül is. Rám nevet, köszönöm, és keni tovább.
Kérdezősködöm, nem tudtok valamit nyomdász barátunkról, néhány hete vagy hónapja elmaradt; az idők itt összemosódnak. Aki mindig avval henceg, hogy kulákfiú volt, ezért nem tanulhatott tovább. Pannonhalmán volt birtokuk, sokat mesélt. Nevét nem tudom, kedveltük. Lehet, hogy múlt idő.

 

09:54
Élet és Irodalom
/ György Péter kritikája a Vojnich kiállításról

Vojnich 2016–2017-ben, ha jól számoltam, nyolc kiállítást rendezett, részben egyedül, részben Szüts Miklóssal, s ez azért nyomot hagy a képekre szánható időn, akkor is, ha nyilván részben ugyanazokat a munkákat mutatták be eltérő galériákban, múzeumokban, ami egyébként nem túl elegáns. (Volt ezek között egy, 2016-ban a Várkert Bazárban rendezett, október 23-án megnyílott, az Egy ünnepi színjáték 56–16 rendezvényhez kapcsolt kiállítás, amelyre biztosan nemet kellett volna mondania.) Amennyire az elmúlt évtizedekre visszaemlékszem, Vojnich ugyan mindig gyorsan festett, de lassan döntött. Azaz hagyott magának elég időt arra, hogy újra és újra megnézze, kívülről lássa, amit addig csinált, és képein soha nem éreztem a sietséget, a felületességet, a kapkodást, ami mindenkinek árt. Ezek a képek mind 2016–2017-ben készültek, s ez nem igényel kommentárt.

...Túl jó festő ahhoz, mintsem beérje azzal, hogy divatos legyen, s ezt nyilván épp úgy tudja, mint bárki más. A festészet nem társasági eseményekre, nem híres közéleti kíválóságokkal teli megnyitókra készül. A képet, amely magányban született, magányában értheti meg, akit az érdekel. Az összes többi érdektelen.
a teljes cikk


20:23
Tisztelt Uram!
Véletlen hozzám csapódott ez a lehetőség, belső feladattá vált, valahai szeretett festő mesterem, Sugár Gyula életművét/hagyatékát szedem össze a nulláról. Megtenné, hogy közli velem, ha a Kiscelli Múzeum tárol tőle anyagot?! Ha van repró, lehetőleg nagy felbontásban, megköszönném, ha átküldené. Ha nincs repró, és ha rászánom magam, engedélyt kérnék rá és majd lefotóznám.
deske.hu – honlapomon, egyelőre csak itt, tárolom, ami már megvan:
http://deske.hu/iras/1-sugar/index.htm

vd.

 

2017. október 28., szombat

06:14
Képességet kaptunk, hogy részt vegyünk Krisztus világmegváltó áldozatában. A keresztény ember szenvedése értelmet nyer, vagyis kereszt lesz belőle, céltalan fizikai-pszichikai fájdalom helyett értelmes, csendes, békességet adó kereszthordozás.
OFM Barsi Balázs Mily kedvesek hajlékaid


09:14
Utolsó kiállításához Sugár Gyula szövege, autográf kézirat, 1987-88 körül. S. János birtokában 2017.09. 
opuszjelzet: ASU001
17:46

próbálkozom
A/2017/49

köztünk szólva
nem megy

 

18:34
Itt valami éppen
tökéletesen elmúlik. Mármint nekem, vagyis velem együtt. Persze rendben van.
Valahol beleütköztem, azonnal cédulára. Napok óta az asztalom fölött, mielőtt végleg.
Merthogy évek óta nem jutott eszembe, nem is gondoltam rá, pedig.
És a neve is; mi a neve a púpos Poldinak. Akire Sugár Gyuszi egyszer azt mondta, igazi gonosz törpe. Mert az valakit a múltkor hátulról. Szóval a Poldi. Egyetlen jó képét láttam, viszont az remekmű volt, ágya fölött egy rózsaszín akt. Hova tegyem a nevét, hogy el ne tűnjön. El fog tűnni. Böhm Lipót. (1916-1995) Dávid Katával, csapattal voltak hosszan Rómában, ösztöndíjjal.
Kik voltak még ismerős festők, minden nevek halványulóban. A bohém Szentgyörgyi Kornél, Honvéd Képzőművészeti Stúdió, egyenruha, talán rendfokozat is. Műtermet szerezni nagy strapa lett volna, sokszor festett nálam. Néha sárga ing, nyakkendővel. Imre Istvánnal festett Almaszedők képéért 1953. Kossuth-díj. Kilencven évesen csináltak neki kiállítást egy budavári étteremben, már nem ismert meg. Lefotóztam.
Nézem a Nagymarosi Művésztelep most fölbukkant névlistáját.
Régi ismerősök, mind halott.
A harsány Bér Rudi, ifjú második feleségével. Bordás Ferenc orvos, rendőr ezredes, grafikus, Szász Endre samesza volt. Közrendőrökkel tréfálkozott, mert megtehette, civilben. Szász Endre: Fiú, mérd az időt, ha hat perc alatt ez a képet nem festem meg... Én a 11-ben, ő a 10-esben lakott. Ő tartósan, mert harmadik elhagyott feleségének adta harmadik lakását.
Eigel István, a Hűvösvölgyben lakott, megnyerte előlem az operaházi gobelin pályázatot. Tamás Ervin. Gádor Emil, szerette kocsival hazavitetni magát. Holba Tivadar, de jókat beszélgettünk fényképezőgép technológiákról. Mácsai István fanyar, kevéssé intellektuális munkáit értékén felül szeretem. Mersits Piroska, bizony rendes kis képeket csinált. Muray Róbert grafikus, akinek négerként bedolgozva 1969. okt. 2.-án véglegesen szabadúszóvá válhattam. Papp Zoli is Szentgyörgyiék körébe tartozott, ő is heti Képcsarnokos volt. Séday Éva, szegény, aki számon kérte, virágcsendéleteivel miért nem vettem be a Cifrapalota Alapítványunkba. A süketnéma Timár József, a színész fia, nemrég a Lukácsban találkoztunk, ő él.
Régi ismerősök még, akiket megnéztem: Berki Viola, Újváry Lajos az erdélyi képeivel, Xantus Gyula, negyedikben tanított is, Jakuba János a Főiskolán korrigált, Schéner, aknél Bálint Endrével voltam látogatóban, Barcsayval soha nem beszéltem, de ő vétetett föl kevesek között a Szövetségbe, Bartl Józsf, Gyarmathy Tihamér, Németh József, aki zseninek indult, Orosz János korai képei, Bakallár József, aki révén Zebegénybe kerültem tanítani, Béres Jenő... az öregek generációjából.


Még egy név, Főiskolán nekünk fél év kerttörténet, fél év kerttervezés Balogh András festőművész tanár úrtól. Kedveltem úri csendességét. Mesélte, a műcsarnoki kiállításra kitett, talán Szt. Istvános tömegjelenetét az újság nagyon lehúzta, s ő ezért igen hálás, az a kritika neki 11 ezer nézőt hozott. Láttam, nagyméretű kép volt.

20:16
Mail e percben
Sugár Jánostól, melléklet-reprókkal. Az élet él és élni akar.

szia deske,
- két festmény, (az egyiket a hiányzó SU153-ra számoztam be)
- 24 akvarell
- 5 szobor
- 1 ofszet nyomat
mind beszámozva SU171-tól 210-ig üdv, j

 

2017. október 29., vasárnap


04:18

Sugár Gyula, dátum nélkül, FSU015
Írások, fotók és művek, 233-nál tartunk.
Érdektelen, hogy a korai, városképek utáni munkái idegenek számomra. De lehet, hogy előkerül még a Sziklák-hoz hasonló erejű munka.
MENÜ -- 6. C. Napló --25. SUGÁR GYULA

05:41
Kedves Dezső, ...úgy éreztem, volt egy felhívás keringőre... :) A tegnapi A/2017/49 nagyon tetszik az alsó sárga folt. Olyannyira, hogy a felső hangsúlyos dolgokat (függőleges vékony, vízszintes vastagabb és a négyzet) lecsendesíteném. És akkor olyan lenne számomra, mint egy csendes szoba, ahol egy kandalló halkan ropog és kedvesen bevilágítja a teret. Üdv, A.


Köszi, majd napfénynél megnézem, bizony lehet. d.

06:06
Mándy Iván
megnyitója egy Sugár-kiállításon: Mítoszok és démonok

A régi barát derűsen szivarozott és közben egyszerre csak levált a fél arca. A szivarozást persze egy percre se hagyta abba.


09:51
Kedves Dezső, hangsúlyozottan dilettáns:-) műkedvelő érzése az A/2017/49-es képet nézve: széthúzott a figyelem, hiányzik valami, amin a szem megpihen, ami dominánsabb, mint a többi.... Z.
Akkor átbillent, köszi! A még éppen tűrhető-unalmas éles határát szokom megcélozni… :) d.


16:46

Két új tétel a Sugár katalógusba:

ASU007 Váli Dezső 58 naplójegyzete Sugár Gyuláról; 1968-2017
ASU008 Sugár Gyula - Váli Dezső beszélgetés / magnólejegyzés 1983.06.

Nem tartott soká, nem volt nehéz összeállítani ezt a jegyzet sorozatot, a gép egyszerre az összeset sárgával kijelölte. Azért a nap elment vele.

2006 febr. 25., szombat 02:45
 Egyetlen reményes tett, ablakom alsó harmadát fatáblákkal takartam. A terem verem, a fény fölülről, kísértetiesen túlvilági, gyönyörű. Sugár tanította harminc éve, egyszer már csináltam. Nosztalgia. Most megint ettől remélem a megváltást. Egy 1995-ös TV-interjúban megörökítve, ami ezért is emlékezetes, hogy kisfiam többször átmegy a színen.
 

19:18

Megérkeztek Sugár Gyuszi főiskolai bizonyítványai. 1944. októberében nemcsak a háború működött. Akkor vették föl. Heti óraszám 47. (6x8=48) Bernáth Aurél, Domanovszky Endre, Barcsay Jenő, a legendás Krocsák Emil, Varga Nándor Lajos, Újvári Béla dr. (engem műv.tört.-re tanított 1962-66.) Nevek és osztályzatok. Mindez az IRÁSOK-nál.


21:51
Még az estébe
belefért, egy ferences atyának mail,
megcsináltam jobban áttekinthetőre a Koldus keresztút - B/1989/44 -et.

2017. október 30., hétfő

09:40

Egy fájlba akartam tenni
a stációkat, együttnézhetőre,
ehhez a Koldus keresztút fotóit
át kellett méretezni.


Szeretem ezt a sorozatomat.

A feszületek közül
ez, ami talán leginkább megérint.

Sikerült beazonosítani,
háttere a Nagykörút, a hatos villamossal.
Vak koldus, zakóban és nyakkendővel.

A valahai Munkásmozgalmi Múzeum
fotóarchívumából válogattam
- egy délelőttöm volt rá -
a 14 képet.

10:07

POLDI, rehabilitállak.
Máris. Lehet, hogy akkor tényleg gonosznyelvű voltál, de azonban --

30 éve nem láttam képet tőle, és jó régen nem járt a fejemben.
Hajnalban jótékony mail, hogy kiállítása nyílt, kis film erről.
https://m.youtube.com/watch?v=2RCBGBsTD34
(CTRL + klikk, képernyőn legfölül megjelenik a fül)
Dávid Kata nyitotta. Le is kiabáltam neki reggel a medencébe a részletekért.
És ha nem is a szédítőek kategóriájában, bizony jó képek ezek, már így elsőre, sietek majd megnézni. Makláry Galéria, Falk Miksa 10.


11:01
Későősz.
Későősz van. Lett. F/2017/236


Ez is. A reggeli hazasétához tartozó súrolófények, meg távlatok. F/2017/237

11:08

Kata krumplisalátát csinált vasárnapra. Engem a Júlia-Alpokra emlékeztet. Légifelvétel a kerek ablakon kinézve ebéd közben.
Kata most ránézett: kicsit több majonéz kellett volna bele.


11:48

hetedíziglen
nem menekülök
János e percben átküldte
Poldi Népszabadságot olvas
Sugár Gyuláné és Sugár Gyula
ezerkilencszázötvennyolc


12:24
Kedves Deske, [..] nem egészen ide tartozik, de felmerült bennem a kérdés , hogy a művészetnek van-e objektív igazsága vagy inkább csak szubjektív? Jelenleg én az utóbbit gondolom. Ha számításba veszem a nézőpont kérdését akkor túlsúlyba vannak a szubjektív igazságok.
... vagy arra gondolok, hogy a művészetben is vannak alapigazságok amik ha erősen meghatároznak egy alkotást akkor azt giccsnek hívjuk (erről már váltottunk is emilt régesrég).
...és/de a művészet egyik feladata, hogy a határokat feszegesse és az általunk (emberek) felállított szabályokat megszegve eljusson, megmutasson más lehetőségeket. Viszont Isten szabályai nem változnak.
Így viszont a művész, még ha magát vallástalannak tartja is, mégiscsak Istent keresi, hozzá szeretne közelebb kerülni? (pontot nem merek
tenni) (...eredetileg az első gondolatot akartam megírni. Nem gondoltam, hogy eljutok az utolsó kérdéshez.) A.

Nem egymondatos végeredmény lenne a fontos; a leírt gondolatsor az érték, erről ilyen dimenziókban kell gondolkodni, aztán ki-ki  a maga műveltségét, karakterét is beleteszi. d.

12:36

Mára errefelé
fordult az
A/2017/49...

Beleszúrtam a két fehér rajzszöget,
vagyis hogy fotózható.
Aztán lehet, majd kiveti magából.

18:13
Hegedűs Gyöngyi montázsa itteni szövegeimből:

Cédula a HALÁL dossziéba

A szomszéd tükör fölé hajolva
szokásos mélylégzések
helyett tévedésből az Üdvözlégyet kezdem mondani.
A sziklákhoz hasonló erejű
rózsaszín aktot hidegkékre festegeti,
többször átmegy a színen.
Most megint ettől remélem a megváltást.
Itt valami éppen tökéletesen elmúlik.
És hogy én ezt nézhetem. A nevét,
hogy el ne tűnjön. El fog tűnni.
Elég tárgy van a világban.
Majd kiveti magából.

22:17
Kérdeztem
Katától, hogy hol vagyok. Mert szeretném utolérni magam.
Aztán megírtam, kiprinteltem, elolvastam, eltéptem, amit kellett, ami az asztalom bal szélén; estére megvolt.

2017. október 31., kedd


06:13
Egyrészt van ez a fájó
múltbéli emlék, másrészt szét kéne szednem ezt az állólámpa kapcsolót, mert lehet, hogy zárlatos.
__________________________________________________________________________________________________
Füst Milán ezt úgy fogalmazta meg, lehet, hogy az életnek nincsen értelme, de a mészárosszámlát ki kell fizetni.

08:36

A fiú a hétvégén Leningrádban forgat, kölcsönkérte a meleg sapkámat. Neked adom. Biztosan visszahozom, nem tetszik eléggé.

Nézem hazafelé kedvelt Széna téri fáimat, nocsak, zöldek a levelek. De hiszen minap már tündöklő sárga volt. Egy éve lehetett.

08:46
Egyszer már meg
kéne írni a Lukács uszodás 11-12.-hossz ügyét. Hosszú-hosszú éveken át ez volt a státusza: na, mostanra megérkeztem. Kegyes hazugság, tudtam a valót. Hogy kezdődnek a legreményhiányosabb percek. Még beláthatatlan messze a 21. hossz, a közepe. Ugyan már nem az, de kíméletből meghagytam a titulusát. A közepe rangos hossz; evvel már a levezetés kezdődik. Nem baj, hogy csak névlegesen. .

Adtam is valami becsületesebb nevet ennek a 11-12.-nek, de az itt, szárazon, asztal mellett, nem jut eszembe.

13:06

Most be a Falk Miksa utcába,
Poldi kiállítás, mármint az a néhány
amit hamarjában
sikerült tőle összeszedni;
részben korai képei, másrészt
az azonnali eladásra szánt
Képcsarnokos csendélet.

Megtudtam, hogy huszonegyedik gyerek volt.
Böhm Lipót 1916 - 1995

2017.okt. napi olvasó: 363 + kb. 100 Facebook