VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX‒be / 323.

2022. február 1., kedd

09:34
Istenem,
köszönöm a három nyulat. Külön-külön mindegyiket. És a februárt.09:35
Kedves Deske! Érdekesek, ezek a kisgyermekkorban beégett képek. A nagymamám házában laktunk vidéken, 3-4 éves lehettem. Pesti rokonoktól érkezett az első kis színes füzetecském. Minden oldalon más-más szakmában dolgozó munkások, munkásnők képei
Egyre máig emlékszem:
Kicsattanó, pirospozsgás arcú, széles mosolyú munkásnő, tintakék overálban, piros pöttyös kendő a fején. Egyedül egy óriási csarnokban, egy hatalmas gépezetet irányít.  Előttem van a csarnokot átívelő, acélszürke, RÁCSOS daruszerkezet, amit az asszonyka könnyedén ural. Üdvözlettel: E.09:42
Deske, ezt találtam. Esti Budapest 1954. október 4. H.

 


Stimmelhet, 54-ben hetedikes voltam... :-))09:49
Petőfi
Irodalmi Múzeum

-- Kedves Váli Dezső, sajnos nem tudjuk megmondani a pontos évszámot. De az biztos, hogy kötetben először 1947-ben jelent meg A három nyúl (Négy vándor és más mesék). Sajnos Sinka Erzsébetet sem lehet már megkérdezni... Ha gondolja, összekötöm a Kézirattár munkatársaival, lehet, hogy náluk van erre vonatkozó információ.

 

-- Kedves R.P. megköszönném, ha továbbítaná, Az 1950-es II. osztályos tankönyvben a vers már szerepel. Ez egy szép történet, honlapomon sokat foglalkozom Zelkkel.
Sinka Erzsébettel évekig sétálgattam, látja, ezt nem kérdeztem meg tőle :-)) d.


10:19
Tegnap esti
séta Katával, jónéhány mai ház a Várban. Úri utca, Szt. Háromság utca-, ezek békésen elférnek a régiek mellett. Szerintem ez a Jánossy-házról nem volt elmondható.

 

 

 

 

13:31
Cs.Zsófival
beszélgettünk.

...hogy ha az összes képedet, amik falakon függnek világszerte, meg múzeumokban; leraknád, abbahagynád; akkor sem lennél kevesebb. Ha soha többé nem festenél, mert úgyse fogsz ennél másabbat festeni. Hogyhogy nem birizgál belülről valami, hogy mindig majdnem ugyanazt csinálod. Nekem ma, ami benne van a levegőben, ahhoz ez egy visszavonulás, mintha behunynád a szemed. Nekem nem lenne elég...
a teljes szöveg

 

-- Deske, meg tudja-e egy számunkra fontos ember véleményével alkotói röppályánkat változtatni? (Ha igen, akkor valami baj van, nem a saját művészi utunkat járjuk.) Véleményével nem, de az élet-, életével.. szerelem, halál, betegség, netán igen.

Amúgy sztem ez valójában nála most indulat áttét. Ki akarja magát mozdítani. Valami nagyon más fájdalmat akar magával megértetni. ez megérzés csak. lehet, hogy nincs igazam. F.

 

-- Deske, a Zsófival való beszélgetés. Mit mondjak, nem értek vele egyet, az a két kép amit nekem adott, és ami elvileg szerinte egy kifáradt másolgatás és alibi, az engem mindennap felforgat, felszánt, kiborít, elvisz, letisztult és zseniális műalkotás, amiből egész életemben töltődhetek majd. Az álló rögzített helyzetből való variációkeresés olyasmi, amihez sok művészeti ág csúcsán lévő alkotó eljut. Az a fajta dinamizmus amire ő vágyik, feltűnő lendület, aminek bátorságot tulajdonít, szimplán alacsonyabban lévő lépcsőfok.

       Nem érti az ön stratégiájában rejlő potenciált, ami több mint a (Hamvas Béla szavával élve) desperát (kétségbeesett) dinamizmus, szenzációkeresés, új útkeresés stb. Amit létrehozott, egy logikus építkezés eredménye, aminek éppen a fináléját kellene önnek otthagynia, mintha Tolsztojnak azt mondaná nem unja-e a prózát. Mintha egy szerzetesi életből csak a külsőségeket értené. Ha ön nekiállna azt tenni, amit ő javasol, nem is tudom, mit, ő se tudja, akkor azt a teret kezdené el szűkíteni, amit minden energiájával létrehozott, hogy oda Isten, amennyire lehet, be tudjon áramolni. A.

 

 

2022. február 2., szerda

06:41
Deske, a zenész egész életében azt az egy hangot keresi, amit ha megszólaltat, akkor felismerik, hogy azt Ő játszotta. 
Te ezt már megtaláltad..............................Hála Istennek! G.


10:51
Érdekes, a Budai
Ferenceseknél februárban még mindig karácsony van. F/2022/017

 

 13:05
KIÁLTÁS
A kiáltás átdördül a vizen,
az alkony gyönge ablakát bezúzza,
sikonganak az üvegcserepek -
fölkél a hold békák riadt szemében,
álmatlan kutyák torkában zokog
a táj halálfélelme,
                              aztán
mire fölkapnád fejed, már csak a
csönd bosszus moraja.

Zelk

 

13:16
Kata váratlanul
ágyból ki, sétálni vágy a Svábhegyen. Taxi, barátnőjét is fölvesszük. Süt a nap.

15:59

F/2022/018

 

21:13
Elém került
típusos reggeli menetrendem 1981-ből.

 fürdőszoba benyit, macska kirohan
                 pisilés, macska lábamhoz dörgölőzik
                 fogmosás. mutatóujjamat a pohárba lógatva beállítom a víz hőfokát
                             dörzsölés közben végig morgok, hogy együttérzésemről biztosítsam
                             az éhhalál jeleit mutató macskát

 

 

2022. február 3., csütörtök

12:01
Erzsébettel, Zelk
özvegyével utoljára. Farkasréti temető, ma feltétlen megtalálom a sírt, két hete nem sikerült. Ha emlékeimre támaszkodom, soha. Bolyongtam, térkép a netről, keresztutak, körforgalom közepén fűzfa, arra menjen, valaki a színészparcellák irányába küldött. Kerestem a kétméteres fehér sirályt Borsos Miklóstól.
Döbbenetesen összement, talán hetven centi.
Csak murva a környéken, nehezen találtam (kvarc)kavicsot a sírra.
F/2022/019

Kata vígasztal, az a helyes méret, amire emlékszel...

 Tíz éve volt.
Most már ő is itt. F/2012/105


Akkor ma délelőtt az emlékezés. Sinka Erzsébettel. Megírta azt a nagyszabású könyvet: "Két hold alatt, Zelk Zoltán megíratlan önéletrajza" F/2015/087

 

17:53
KÉRELEMMM

Kata doktornőjének levele, hogy a szükséges gyógyszer talán Németországban és Ausztriában van forgalomban.
Hogy van-e netán valaki ismerősük, aki segíthetne beszerezni...?
(Nekem nincs)

22:23
Kedves Deske! Erről a két gyógyszertárról tudom, hogy külföldről behoznak gyógyszert. Például úgy, hogy Kata doktornője felírja stb.http://www.pharmafutar.hu/szolgaltatasok/ 
https://www.pharmaexpressz.hu/hu/tevekenysegunk 
Ölel, L.18:13
Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége
T. Cím! Előző levelemre nem válaszoltak, tisztelettel kérdezem újra. Feleségem (79) fekvőbeteg, izomsorvadás, beszédét már alig-alig érteni. Ki kellene próbálni, erre a betegségre segítség-e gégemikrofon, tudnának-e ebben segíteni? Szívélyes üdvözlettel VD. telefon, lakcím.

20:33
Gégeorvos barátom:
erre a betegségre nem segítség a gégemikrofon. Akkor ez a többhónapos nyitott gondom nyugvópontra jutott, lezárva.


19:57
Megint egy
szép mozgalmas Sugár. Párisi Galéria, 02.17. aukció. Nálam SU467 Aquarius 160e HUF indul.

 

 


2022. február 4., péntek

10:16

Zelk sírja a főbejárattól egyenes vonalban a fő sétány bal oldalán. Az első (vagy talán a második) balra leágazó autóúttól visszafelé néhány sírkővel. Aki tisztes zsidó szokás szerint kavicsot vinne a kőre, otthonról hozzon. Hogy mi e rítus tartalma, tudtam, elfelejtettem.

 

 

 

 

10:29
Zelk A három nyúl
illusztrációja figyelemreméltó minőség. Joggal fogott meg kisfiúként. A fák fönséges igazsága. Az ötlet, ahogy be mert vonalzóval rajzolni. A fák fölső elvágásának megoldása. A fakérgek váratlan aprólékos rajzai. A piros szín választása.
Utánanéztem. Mallász Gitta (1907-1992) rendkívüli személyiség. Úszóbajnoknő, a 2. világháború alatt zsidómentő akciója egy kis csoporttal, akikhez váratlanul egy angyal szól, egyikük száján keresztül. Rendszeresen, a közlésekből több jegyzetfüzet teleíródott. 1960., Franciaországba disszidál, ahol a jegyzeteket kiadták, nemzetközi figyelem. Amennyire ebbe eddig bele tudtam látni, mintha nem egy új vallás igazságai. E tanítások civil igehirdetőjeként él és hal meg. Magyarul: Fekete Sas Kiadó 2005.: Az angyal válaszol. Könyvének saját szavaival élve „csak írnoka és nem szerzője” volt. Bele fogok nézni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mall%C3%A1sz_Gitta


18:24
Deske, a kő nem hervad el, nem úgy, mint a virág. Ezzel is kifejezzük, hogy a lélek örök. Ez a dolog szimbolikája. Egyszerű gyakorlatias jelentése pedig ugyanaz mint magának a sírkőnek, amit azért raktak a sírra eredetileg, hogy megjelöljék, illetve hogy az állatok ne kaparják ki a holtestet. A formának stb. nincs jelentősége.
A mediterránumban a talaj végtelenül vékony, a kőbe nagyon nehéz volt sírgödröt vájni, ezért alkalmaztak szarkofágot, égetett téglát (Gorsium) Ókeresztény sírkamrák Pécs!, de a legegyszerűbb volt köveket halomba rakni (minipiramis), de ezeket pótolni kellett, mert ....(szél, víz, állatok, sírrablók) szétdúlták. üdvözlettel: K.

 

 

 

20:39
H.Gy. kinevezte
szövegemet versnek. Bár nem így gondolta tördelni.

ZELK
Ha emlékeimre támaszkodom, soha.
Bolyongtam, térkép a netről, keresztutak,
körforgalom közepén fűzfa, 
arra menjen,
valaki a színészparcellák irányába küldött.
Kerestem a kétméteres fehér sirályt.
Döbbenetesen összement, talán hetven centi.
Csak murva a környéken,
nehezen találtam kavicsot a sírra.


2022. február 5., szombat

 

06:19
Nem Jézusé.
Egészen más. Mária szenvedése az enyém. Látom fiamat, kísérik az úton, vállán a kereszttel. Illetve én magamat féltem. Élmény, különös. Fenséges Élet. És.

 


06:31
Szombat hajnali
antifóna.

Hallgassunk az Úr szavára, hogy eljuthassunk nyugalma helyére.


És mi az Úr szava. Lefordítandó a második kerület Margit körútra.

 09:27
A gyógyszerért
hétfő három után menjek. Addig nyolcszor kell. Két ampulla van már csak, az 320 csepp. Számológép. Tehát az adagot addig redukáljuk 40 cseppre.


09:41
Elkezdődött a Széna
tér átépítése. Nem lesz csúnyább. Fakivágások, de darabonkénti szakmai indoklás a kerítésre tűzve, figyelemmel a mindenkori ellenzékre.

 


12:20
Katát megkértem,
olvassa be.

Mikor az első zuzmara megül a rózsafákon, töpreng az ember, mit tegyen, hogy ami fáj, oly nagyon mégse fájjon.

De tudja, fájni fog soká, mert büntetlenül nem lehet szeretni, az ész végülis megadja magát, ha majd a szív nem s nem akar feledni.

Mert zuzmara a rózsafán, mert varjuszárnyak árnya hull a hóra. - A nyári tücsökcirpelés most ér a csillagokba. Zelk.

 14:27
-- Deske, nyilván megutál ezért, de nekem legfontosabb az igazság! "Katát megkértem, olvassa be." Őszintén igent mondott? Hogy ezt többszázan hallgassák? Sírok. A

-- Mit gondol? Hogy ha hazudtam volna a honlapon, akkor magának bevallom? d.

Már Jézus korában is keverték a bűnösséget a betegséggel, hogy azt is szégyellni kell.

 

20:13
Deske, megrendítő Katától ezt az amúgy is megrendítő verset hallani. Sokkal szebb, mint ha egy egészséges ember mondaná. Szerintem annak számára lehet elviselhetetlen, aki úgy gondolja, hogy földi létünk eme nyomorúságos utolsó szakaszával minden véget ér.  P.

20:20
megszakad a szívem... köszönöm zs.

20:41
Megrendítően gyönyörű Kata olvasása... nem az ő hangja... angyal szólt. A.20:55
Tegnap a Mammutban
vettünk neki két sötétzöld pizsamanadrágot. (Ilyesmiből mindig kettőt veszek, ha lehet.) Ő úgy mondja, angolzöld. Most mutatta, hogy az egyikből be fog vetetni, túl bő. És hogy utcára is jó lesz.

 

 

2022. február 6., vasárnap

09:39
-- Hahó Deske, Kata olvasása, ami megrendített. (Amúgy azt is megérte, hogy van, aki nem tud vele mit kezdeni. Vagyis inkább úgy mondanám: teljesen mindegy, hogy erős pozitív vagy negatív érzelmet vált ki egy műalkotás. mert ez így: műalkotás.) H.

 

-- Köszönöm. Tegnap megtaláltam a kis piros szalagot, amit Kata kötött karácsonyi ajándékomra; megvarrt kesztyűmre. Elsírtam magam. d.


19:28
PERDÖNTŐ

Kata most megkért, barátnője szül.napjára küldjük el mailben az ő versbeolvasását.


 

20:29
Most érkezett
Hegedűs Gyöngyitől. Nagyon tetszik. Nagybeteg ápolása mellől, hazafelé.
Teszem be a MENÜ-be, a 13. FILMFELVÉTELEK gyűjteménybe. Mert ott nem az én munkáim, szerepléseim a legjobbak.. :-))

 

 

 

21:39
Anyuci! Annyira csodálatos a versfelolvasásod! Könnyfakasztóan gyönyörű! Ölellek, puszillak! Zsófi

 

 

2022. február 7., hétfő


09:23
Ágyból fürdőszoba.
Még pár hetet kiböjtölni, s hajam ensúlyától lelappad. Kata nyírt, most növesztem. Fodrász utoljára 60 éve.

 

 


09:32
Mégsem jó
ezeket annyira mélyre lsüllyeszteni. A honlapmenüben számosan vannak a 16. GYŰJTEMÉNYEK-ben. VERSTÁR - WEBTÁR - CICATÁR - VICCTÁR.
Éjjel infós barátom külön vette a 14. HANGFELVÉTELEK-et. Most Kata az N/B/25 ... a CSALÁD-ba került.

 


11:33
Akit netán
érdekelne. Ezt még gyakorolnia kellene. :-)))

Üdvözlet. A nevem Mrs. Daniella Kyle, 58 éves nő vagyok Fülöp-szigetek. Jelenleg a Fülöp-szigeteken vagyok kórházban, ahol vagyok heveny nyelőcsőrák miatt kezelték. én egy haldokló vagyok özvegy, aki úgy döntött, hogy vagyonának egy részét egy megbízható személynek adományozza hogy ezt a pénzt a szegények és a kevésbé kiváltságosok megsegítésére használja fel. Azt akarom
3 700 000 GBP adományozása árvák vagy jótékonysági szervezetek számára a te területeden. Tudod kezelni? Ha hajlandó elfogadni ezt az ajánlatot és pontosan úgy csináld, ahogy utasítottam, majd fordulj hozzám további magyarázatért.
Üdvözlettel Daniella Kyle asszony

 

 

2022. február 8., kedd

09:06
Ampulla tartalmát
kellene elfelezni, naponta. De hogyan. A csippentő nem fér bele. Megvan.

 

 

09:21
Napok óta jár
a fejemben a történet.
Most elő a fájl, 18. VÁLINEWS ÖSSZES / NEWS-ÖSSZES LEVÉL SZÓRA KERESÉSHEZ, a keresőbe: CSIZM.
A tizennegyedik, és megvan. 2011. április 9. Akkor is megkönnyeztem.

...az újonan kinevezett szovjet követ közeledett Belgrád felé. A szerb királyi csendőrség pedig a peronon és a pályaudvar csarnokában gyülekező s dühtől tomboló orosz emigránsokat igyekezett féken tartani, kordonokkal elszigetelni, mert nem titkolták, hogy a kommunista küldöttet meglincselik, felaprítják, széttépik. A vonatot megállítani már nem lehetett. A protokolltisztviselők falfehéren tipródtak, a csendőrök a korbácsaikat és a fegyvereiket szorongatták, a fehér emigránsok százai rázták az öklüket, üvöltöttek.
A vonat befutott. Halturin szalonkocsija a pályaudvar közepén, az első sínpáron állt meg. Percnyi csend. Csak a szerb külügyminisztériumi protokollcsoport tagjainak a lihegése hallatszott, amint át akarják verekedni magukat a tömegen, hogy a diplomáciai illem szerint fogadják a követet. A kocsi ajtaja még csukva. Vasúti alkalmazottak nagynehezen szőnyeget terítettek a lépcső alá. A hivatalos vendégvárók is odaértek, megtépve, télikabátjaik gombjai leszakadozva, cilinderük összelapítva.

Kinyílt a szalonkocsi ajtaja. Az emigránsok tömege felzúgott, majd amikor Halturin asztalos megjelent a felső lépcsőn, velőtrázó ordításban tört ki. A követ rálépett az első lépcsőfokra. A szemek vérben forogtak, az ordítás ha lehet még jobban felerősödött, a karok fenyegetően emelkedtek a levegőbe. Egy óriástermetű feketeszakállas férfi, kék orosz ingben, derekán selyemövvel, átszakította a kordont és a követ felé rohant. A csendőrök a nyomában, de nem lehetett megállítani. Halturin -- honnan is tudott volna hibátlanul öltözködni? -- a frakknadrág alatt rövidszárú orosz csizmát viselt. Amikor lábát a pályaudvar kövére tette, a sín mellé, a szakállas férfi, aki a markában valamilyen gyilkos szerszámot is szorongatott, rámeredt, elejtette a vasat - az öreg író, aki nekem mesélte, nem emlékezett rá, hogy kisebb revolver volt-e vagy kés -, kimeredt szemmel nézte a csizmát, majd térdre borult:
- Bátyuska! Bátyuska! - és átölelte Halturin lábát -, Te a Szent Oroszország földjéről jössz! Áldott, aki azt a földet érintette! Áldjál meg bennünket!

A tömeg zúgása lassan elcsitult, a szemekből kihúnyt a gyilkos tűz, az emigránsok is térdre borultak, az öklök kinyíltak, tenyerekké váltak, és esengve nyújtóztak Halturin felé - Áldj meg bennünket, bátyuska, te a Szent Oroszország földjéről jöttél! Áldott, aki azt a földet érintette! Áldjál meg bennünket!
És Halturin asztalos, a párt neveltje és hű fia, akivel a gyorstanfolyamon bizonyára elolvastatták azokat az erőszakos hülyeségeket is, amiket filozófia címén Lenin a vallásról összekontárkodott, s aki bolsevista maradt 1937-ig, azaz élete végéig, frakknadrágja alatt az orosz csizmában, fekete szalonkabátban, cilinderben, fehér sállal a nyakában, kiterjesztett kézzel, a pravoszláv liturgia szavaival zokogástól elfúló hangon megáldotta a belgrádi emigránsok térdeplő tömegét: - "Krisztus feltámadott!"

 

(Halturin anarchista, az 1880. február 17-iki Téli Palota elleni robbantásos merénylet főszereplője - 89 halott -, későbbi kommunista apparátcsik. Az első belgrádi követ. 37-ben kivégezték, később utcát neveztek el róla. T.I. járt is ott.)

in: Tamás István: VÍZPARTON AZ EMBER KÖNNYEBBEN FELEJT

 

 

10:16
Mindjárt
ébresztem reggelihez. F/2022/020

 

17:55
Egy barátnőm,
SMS-ezünk:

-- Kórházban, ugye? Hogy van most? d.
-- ... Jövök már fel a gödörből, most már újra a padlón vagyok... s.
-- Én évekig padlón aludtam :-))) Emlékezve a katonákra d.
-- Én is. Wamberger Ármin után, szabadon. s.

 

Utánanéztem, ki ez a (Vámbéry) Ármin. "szegénysorsú sánta zsidógyerek". Őrület:

"Tizenhat éves korára már jól tudott magyarul , héberül , latinul , franciául és németül . Gyorsan elsajátította az  angolt , a skandináv nyelveket, az oroszt , a szerbet és természetesen más szláv nyelveket is Később megtanult még vagy húsz török ​​nyelvet és nyelvjárást is." 

 

 

2022. február 9., szerda

11:34
Reggel a
Mária Rádióba, így oldottam meg a feladatot, kissé akadozva.Onnét taxival a Szépműv. Múzeum. Cezanne helyett megnéztem a száztíz sorbanállót a kapu előtt. Séta, át a Kelet-Ázsia Múzeumba, húsz éve utoljára. Az márciusban nyit.

11:54

Kellett egy második. Óránként guggolás, elfelejteném. Kata táplálás befejezés kb. 25 perc után; elfelejteném. És ő netán alsz.

17:52
Szentlélek Isten,
ugye most csináljak egy teát magamnak.

 


18:23
Miki covid
után holnaptól újra nálunk dolgozik. Cédula az asztalára. Tegnap vettem magamnak 25 BALATON szeletet.

 

 

18:45
Mail Zsófilányunknak
.

Ölelünk szülnapodon! (Kata valami szebbet talált ki, de fél év után! most lement misére.)

Ludvik Askenázy: LÁRMA (Zádor András ford.)
Az ember megszületik és máris
kiabál.
Senki sem érti,
de mindenki örül.
Itt vagyok! kiabál az ember,
eljöttem élni.
Jó helyen vagyok?
Jó embereknél születtem?
Nyájas évszázadban?
Nem viselek véletlenül háborút?
Eltörölték már itt a rabszolgaságot?
Megfelelő színe van a
bőrömnek?
Származásom rendben van?
Szabad lélegeznem?
Akkor jó. Köszönöm.

 

 

 

2022. február 10., csütörtök

08:53

VEKKER

vekker torna fogmos tea ima uszoda kávé patika zelk kapukulcs postaláda minden el van intézve hol az a temető mért szántad nyugtalanságra fiamat gilgámest s adtál oly szívet néki mely békéről mit se tud10:19
Jó éve hallom
éjjel nappal fölvett vízcsobogásomat. De ez szebb. Negyed óra, végtelenítve.

https://deske.hu/iras/html-2022/erdo-eso-white-noise.mp3

 


10:55
Reggeli
előtt. Egyik látvány szebb mint a másik. F/2022/022

 
11:43
Uszoda, ma

1. Műtét után újra itt, a szomszéd sávban, 84 éves. Megállít: nagyon szép a Zelk-vers, amit kitett a faliújságra. Nem éltem hiába.
2. Futóvendég ötvenes asszony, hogy kissé lefröcskölhettem a kézlapáttal, rámmordul: ezt nagyon köszönöm. Két hossz után fogalmaztam meg a helyes választ: csak nem lett vizes?...12:41
Kapu alatti
faliújságunkat lesodorta a szél, széttört. Sarokvasak, megszögeltem, átrendeztem, és még egy Zelket is oda. Kata adott új reprókat. Amúgy nem tudni, kik bővítik. Egy, vagy többen is? Ady, Pilinszky, Áprily, Máté evangélium.

 

 

2022. február 11., péntek

06:17
Ha Isten temploma vagyunk és Isten lelke lakik bennünk, akkor bármelyik hívő több gazdagságot hordoz a lelkében, mint amennyit megcsodál a csillagos égen. Nagy Szent Leó pápa


09:07
Ez a
szárazkifli uszodából kilépve pont olyan, mint az érettségi bizonyítvány. Kelletlenül, vagy türelmetlenül, már a villamoson-Zelkre gondolva: elrágom. Semmi értelme, de ha nincs, hiányzik.

 


09:15
Anyácskám
is tanította diákjainak.

LEHEL TÉR
Mintha vonatból a tájra,
hegyek, rétek bársonyára,
olyan boldogan nevetve
bámulok a villamosból
erre a szép krumplihegyre!

Micsoda táj! Hegye! dombja!
Krumpli! retek! hagyma! gomba!...

Zelk. Micsoda szeretetre méltó ember.

 


11:40
Miki is mindent
lefotóz. Denevérpad.

 

 

 

16:39
Megnéztem
(másodszor) a nagyszabású Pissarro-kiállítást is a Szépművészetiben. Fontos festőkkel körülvéve, Bonnard, Klee, Braque, Courbet. Volt ott még jó néhány Cezanne is, ő az, aki forradalmian megújította a térábrázolást. Csak hát engem se a forradalom, se a tér nem érdekel. Csak a szívhez szóló képek. Pedig igyekeztem szeretettel nézni.
F/2022/023

 

 

 

2022. február 12., szombat

09:41
...És csőrükkel sikongó cserepekre
törve az üveggé dermedt ködöt,
csak gyűljenek az egek varjai,
hogy koszorut keringjenek fölöttem...
Zelk: Májusi kívánság


09:43
Uszodaöltözőben í
gy imádkoztam: Az aggódás bűn. E perc megoldása a feladatom. (Féltem az 1000 métertől). Pedig a nap nehezén túl voltam. (Ami eddig soha, öt perc késéssel a vekker után) keltem ágyból.


09:46
Akkor Cezanne-ról
komojan. Színezni nem tud, nem is érdekli. Kompozíciói unalmasak, nem feszülnek. Ecsetkezelése egyszerű, felületei érdektelenek. Ha aktot próbál lerajzolni. Aktos képei buták.10:05
A magyar irodalom
egyik legszebb szerelmes verse. Zelk második feleségéhez írta, egy prostituálthoz, akit tévedésből vett el, "olyan szép szeme volt". A nőnek fogalma sem volt, ki is szereti őt. Hamar elváltak, "nem tudom, ma kinek ágyában alszik..." írta versében bánatosan.

12:03
Újra fotóztam
a Zelk-sírt. Jobban le kellett volna hajolnom, hogy a sirály feje. A sír tényleg a főallén, bal oldalon, az első autós leágazóúttól vissza a hetedik. A negyedik Papp Laci, a boxoló. Kavicsom még ott a kőlapon. F/2022/02412:18
Vettem hét
darab csomagolt sajtdarabot, hogy az étkezéssel egy ideig ne legyen gond. Van köztük 7000 HUF/kg-os is.
De most Miki azt mondja, ezek megromlanak.

 

2022. február 13., vasárnap

16:08
Azt hittem,
délután majd napsütés; önárnyék, vetett árnyék. De végül nem hiányzott. F/2022/025


HA KIALUDNAK MÁR A GYERTYÁK
Az ég ha felhős, hát azért,
anyám péntek esti gyertyáinak
füstje gomolyog éveim fölött,
viszi a szél, de el nem hordja,
útja van minden egeken - - -

szobámba most lép be az Este,
füstszínű kendőt köt fejére.
ZELK16:18
Kedves Mester, tegnap este folyamán betörtek a lakásomba, ám az ön festményeit érintetlenül hagyták. Csak remélni tudom, hogy ez nem valami kritika volt a betörő urak részéről. A kiérkező rendőrök jóval befogadóbb közönségnek mutatkoztak, egyiküknek még a festményalbumát is megmutattam. Üdvözlettel: L.

 

 

20:02
Bekereteztem
a nyuszikat. Mégis, egy hetvenéves történet az életemben.

 

2022. február 14., hétfő

11:51
Benzinkannában
meleg víz, meg mosogatói drótgombolyag. (Utód jogán átrendeztem az otthagyott ilyen-olyan relikviákat.) Látom, a pucolást tízévenként szükséges elvégezni. Kedves Utókor, kéretik.
F/2022/026

 

12:15
Húszéves álmom
újra fekete-fehérben fotózni. Méltósága van. És nem megy. Prolidolog ez a színesség. Irtom is, amennyire lehet. F/2022/027

 

13:34
-- Szia, indulok súrolóporral Zelk sirályát fehérre. d.
-- Istenem, de irigyellek az idődért/mániáidért... s.
-- Fotó megy. d.
-- Látom. És a hasa-, szárnyalja? s.
-- Megvolt, arra ügyeltem. Önárnyékot látsz :-)) d.
-- De nem is vagyok ott, h árnyékot vessek/arassak, amúgy nem tegeződünk? s.
-- Tegeződünk. Hasad. Szárnyaljad. d.
-- Lehet, máma már nem hasad – tovább?! Nem súrol úgy senki, mint te. s.13:54
Mester, a következő takarítást bevállalom 32-ben! (De ügyelek majd, hogy ne Lukács - ill szieszta időben, hátha csatlakozik mégis :) G.


2022. február 15., kedd

09:34
Reggel ima az
öltözőben: Szentlélek Isten, ugyan nem a te reszortod, de nagyon kínlódom a fáradtságommal. És az álmosságról akkor még egy szó se esett.

10:09
meghatóan gyönyörű... mintha személyes ismerősöd volna. É09:53
... A törpe indóház előtt
süvit a gyorsvonat,
az ablakon kihajol
a bámész alkonyat...

...csapkod a partra hajított
hering-uszonyú alkonyat...


Zelk: Amikor Ilobán este lett


 

13:45
Én 05:25-kor
használnám, de most Miki ott alszik. Denevérpad ideiglenesen a műteremben. Ez is csak egy csendélet, két tárgy társalog.

 

 


13:56
Kb. harmadéves
szegedi medikaunokámról hír: Kinga Veszprémbe van kirendelve tesztállomásra :) Zsófi

 

 

20:55
Kata fél hétkor
telefonál (a szomszéd szobából): Mész vécére? Vagyis hogy kezdjem el..., mert aztán jön a kötelező félhetes esti séta. Most végállomásként naponta megnézzük az elbontott Jánossy-házat, hogyan is állnak vele. A sétányon ma gyerekrajzok.

 

 2022. február 16., szerda


05:30
Megtaláltalak. Ma reggel. A két dolog összecsattant, ellenérzésed kiállítási plakátommal és hogy fölös mérnem a súlyomat. Mindkettőben és sok egyébben igazad van. És hogy minden hülyülésemre komolyan válaszolsz. Rájöttem. Azt hiszem, lényegemet nem hallod. Mindent fölülről is nézek, nem vagyok benne teljesen. Minden egyúttal játék. Is.
ölel: d.

 


16:29
Napsütés,
tizenegy fok, Kata a Svábhegyet választotta. Fölemlegette, tavaly itt tollaslabdáztunk. Én fél órát javasoltam, ő háromnegyed órát-, úgy is lett. És belemelegedett az emlékekbe, dadogva. Hogy nyáron a Balatonban egy órát úszott, egyik nap már nem ment neki, utólag tűnt fel. Együtt irtottuk a kékkúti kertet. Egyik nap félbehagyta, talicskában maradt a törmelék és a lapát is. Hogy az volt az én hattyúdalom.
Most hazajövet gyorsan csinált nekem rántott levest, napok óta azt kívánom a hivatalos étkek helyett.
Aztán kőmozsárban porítva én az ő vacsoráját. F/2022/028

 

 


21:39
Életrajz kell
a májusi Vigadó-kiállításra, fotóval.

szül. 1942, festek 1960 óta, első szerelem, második szerelem, 2 gyerek, 3 unoka
festmény készült: 2576
ebből kidobtam:  1107
grafika, fotó, napló, vers; ezekből is könyvek
minden a honlapon: deske.hu
22:10
Szomszédunk
szovjet katonadiplomata. Tegnap megjöttek fél év Moszkva után. Ha holnap reggel is találkozom vele a Lukács öltözőben, megkérdezem: búgyet vojná, ili ne búgyet ruszkij-ukrán vojná? Ő tudja, Kadhafival is tárgyalt.

22:20
Elfelejtettem
Mikinek a reszelőt megmutatni. Hogyan tudja mégis az ampullákat eltörni Kata számára.


2022. február 17., csütörtök

 

05:50
Mert
elhagyatnak akkor mindenek.
Egyetlen rendezőelv a Szentháromság.
Felelősségem a mai nap.
Kiskanál cukor háromdeci teába.

Álmomban megsimogattak.
Esik az eső. Hajnalodik.
Hatnegyvenkor indulok.
Még van öt percem.
Járuljatok az Úr színe elé vidám énekszóval.13:34
Még
tegnapról. F/2022/029
13:36
Ez őrület.
Vagy csak meghalt egy öregember. Ezt a diatárat kinyitva a járda szélén találtam, kinyitva, tehát tudta, mit hagy itt. Egy család történelme. Kisebb-nagyobb gyerekek mosolyognak a lencsébe. Külföldi utak, házak, várak, tájak, élmények. Meghalt. Lenullázva.
Én is ki fogom dobni. Dobozba rendezett beszámozott derékszögű halál.

 

 

 

 

2022. február 18., péntek

 

12:23
Némely versem
fotóhoz-képhez kapcsolódik, hát rendbetettem 15. KÖNYVEIM / V. NAPLÓ 1949-- (eddig verseim), (két évvel korábbi állapotában a Széchényi Könyvtárban is). A mai délelőtt: e képek egységesítése, és fölnagyíthatóak lettek.
Illetve bajban, 2015.12.- től nem; valahol kódhiba. Nehéz lesz megtalálni.
13.15 Tényleg csodával határos módon megtaláltam, mert a kódok egy részéhez nem értek. Egyetlen fölösleges space a további 50 képet letiltotta. De miért?

 

 


14:30
-- Kedves Deske, egy kérés/javaslat: a diákat nem kidobni, hanem a Fortepan-nak adományozni. Ott nem ballaszt, hanem, sőt. S.


-- forrásadatok nélkül? OK! Máris írtam nekik. d.


-- Éljen! Avagy hogyan lesz a dobozba rendezett beszámozott derékszögű halálból (kvázi örök) élet. S.

 

 

14:40

A Margit körúton miniszoknyás mobilszobrok.

18:30
Egy régi
fotó, régi autóval, régi gyerekkel F/1980/10

 

 

 

2022. február 19., szombat

12:10
Tegnap
esti sétánk. F/2022/030

 

 

 

 

12:19
A napokban kezdtem. A/2022/06

 

12:21
Megint 853
az 1024 méter helyett. Ez már ezentúl? Fele gyorsban.

 

 

16:01
Kata 11-kor,
hogy tulajdonképpen jobb lenne egy nagyobb tévé, nem jól látom. De csak egy kicsivel kellene nagyobb. Tájékozatlanul az optikai kábelvég fotójával mentem a boltba. Szerencsére a valóban probl. kábelt is vittem magammal. Megvan. Nem sikerült beállítanom. Telefon a bolti eladónak: Tíz, este? Húszezer, ha azonnal jön. Jött. 15:40., működik az új.

 

 

2022. február 20., vasárnap

 

13:06
Műterem életfogyt. - A/2022/06 ... a tegnapi képnek ezt a címet.

 

 

06:08
Mail FORTAPANNAK:
Uraim, lomtalanításban találtam tárolódobozban kb. 200  24x36 színes diát, keretezve. Egy család dolgai,  gyerekek, utazások. Nos, kell-e Önöknek, természetesen ingyen? szívélyes üdvözlettel: d.

 

Kedves Váli Dezső! Köszönjük, hogy gondolt a Fortepanra és jelentkezett. 
Sajnos a felajánlásra nemet kell mondanunk. Öt évvel ezelőtt a szerkesztőség hozott egy olyan döntést, hogy diákból csak az 1960 előttieket dolgozzuk fel. A hatvanas évektől nagyon nagy darabszámban készültek diák és jellemzően nyaralásokon, utazásokon fotóztak a szerzők. Egy-egy ilyen hagyatékból átlagban kevesebb mint 5 százalék került föl a Fortepanra. A képek szkennelése nem automatizálható, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt a formátumot nem vállaljuk el. Egyszerűen nincs rá kapacitásunk. 
Elnézést, hogy ezt kell mondanunk, de kár lenne azzal hitegetni Önt, hogy feldolgozzuk és publikáljuk az anyagot.
Még egyszer köszönjük a megkeresést, üdvözlettel: T.

 

Köszönöm a visszajelzést, amúgy is akartam volna lemondó levelet írni. Alaposabban átnézve az anyagot, külföldi úti képek, érdektelen. d.

 

 

06:20

ez is mai:

Tisztelt Váli úr! Teljesen mást kerestem a Hegymászó archívumban (Arcanum), de ezek szembejöttek. Azt megkérdezhetem, volt-e köze a 70-es évek magyar hegymászásához? Hegymaszo_1975_pages127-127.pdf
Üdvözlettel: H.


Kedves Uram, nem volt közöm a hegymászáshoz. Az volt most itt számomra érdekes,  a rajz egy barátomé, és még nem volt honlap – hogyan találhatták meg rajzomat illusztrációnak. Szereplésnaplóm, a rajz: B/1973/18, szerepelt az Élet és Irodalomban, 1972.11.29., a 14. oldalon. d.
15:47
Katával vasárnapi
séta, tehát délidőben; benéztünk a Harangvölgybe is.

 

 

19:04
Beleolvastam,
news 2009. nov.13. Nyomdában ülök, készül a B. Napló.

 

Itt nyomták Díner Tamás fotóalbumát is, beleolvastam. Kérdik tőle, miért szereti annyira Szomory Dezsőt.
Kifotóztam a válaszát:

Hogy miért? Mindjárt megérted. Amikor behívják munkaszolgálatra, először is csináltat egy megfelelő fekete kis lakkbőröndöt, Sz. D. monogrammal. Aztán egy jó meleg farkasbundát. Reggel hétkor kell jelentkeznie, háromnapi hideg élelemmel. De hát hétkor, ugye, nem ébred fel. Utána még átmegy a Zserbóba megreggelizni. Akkor ott csomagoltat egy kis libamájas molnárkát, mert ugye, háromnapi hideg élelem... És úgy kettő körül bevonul. És akkor ott elküldik a francba, hogy mit képzel maga, a menetoszlop már elment. Mit tegyünk, írja Szomory, este megettük a molnárkákat...

tovább, 2009...

Fülest kaptam, akkor egy telefon; elintéztem, Kata (boldogan) megy egy hétre Szentföldre. Püspök vezetésével, nagyszerű. Én nem, legfőképp (+ a délutáni alvásidő ügye), mert eszemben jár Korea. Ködös párás napsütéses délelőtt, egy édes kis tavacskához vezettek minket, ellepték a nyíló tavirózsák, fehér, rózsaszín. Keresztben át ingó bambuszhídacska, sorjában ballagtunk. Akkor pillanatra ellebbent a köd, ötven méterre szürke panel magasházak tömege. Hát ezért.

 

 

2022. február 21., hétfő

 

05:51
Fiam találkozott
a halállal. Karfára támaszkodva kecmeregtem székből.
- Ennyire fáj a derekad? Akkor mindenkinek fog. Amennyit te tornásztál egész életedben.


06:19
Az ötperces
boldogságokat hajkurászom, holott mindez csak mézesmadzag. Ez az út.
06:36
Isten választottai számára nagy vigasztalás maga az Istentől jövő csapás... Az aranyműves kalapácsa azért sújt le az aranyra...
Damiáni Szt. Péter 1007-1072

ezer éve négyezer éve pontosan ugyanaz


09:16

Péter doktor belevetkőzött a 114-esbe, a szekrényembe. Megdorgáltam. Aztán ezen évődtünk.
Ilyen nagyságrendű életpixelek fölött rendelkezünk.


09:16
Aztán
a villamoson

... miért nem élni akartam csupán?
miért tántorogtam boldogság s halál közt?..

Zelk: Könyörgés hozzá, ki fölkelt a sinekről


09:19
Látjuk,
kitépetik szemöldöküket, s helyébe ceruzával. Mindez felőlünk nézve csacsiság. Kérdem Katát:
-- A férfiak végett?
-- Nem. Kicikizik egymás között, aki kilóg a sorból.
[Egyike az egyetemes női butaságnak. A férfiaké más.]


09:27
Rálapoztam.

2009. november 11. szerda
09:11 Tegnap már üdvözöltük a vízben,
megjött a professzorasszony Rómából,
ott szokta könyveit írni, minden ősszel.
Most a Szent Kereszt első évezredét szedi össze.
Kérdem:
-Írógép?
-Nem, laptop.
-Backup van?
-Nincs.
-Tudja, hogy az egész egy pillanat alatt elszállhat?
Hazaérve rögtön írtam fiának, nem tudva,
hogy az éppen New Yorkban.
Onnét intézkedett.

Ma reggel:
-Megvan ám, jött az unoka, bedugott egy kis micsodát!
És ha majd összejön újabb 20 oldal, jön és újra lementi.
-Tessék megtanulni kezelni (nyolcvan fölött van).
Durcáskodott, hogy az bonyolult.
-A szeretetparancs a kéziratra is vonatkozik.

 

09:39
Szia, hatvan éve le is írom gondolataimat. Evvel a bőséggel nem tudsz versenyezni. És adni szeretek, neked is, bőségesen. Ne érezd úgy, hogy mindenre feladatod reagálni. d.

 

13:35
Hangyapöcsnyit
változtattam csak végül, mindenféle reménytelen keserves próbálkozások után. Tavalyi. De hát ennyin múlik egy kép.
József a kenyéradó - A/2021/28, 225 cm.

 

14:18
Ágyba.
Még a palettát kell elmosni. F/2022/03114:26
Deske, addig-addig olvastam a Zelk-re a hivatkozásokat, hogy elővettem a kedvenc Zelk-kötetemet.  Kedvenc soraim:

...Másnap küldtem neki egy,
s volt úgy, hogy három levelet
végül százezer év után
a válasz is megérkezett

Küldött egy tele-teleírt
üres, üres papírlapot,
ezer betűvel ennyit írt:
te ott vagy, Én meg itt vagyok ...
Sz.

 

2022. február 22., kedd

06:46
Zsófi nyolc éves
. Nem szabad/lehet egy (gyereket) minden szenvedéstől megóvni. Prédikátor könyve.09:20
Kívánkozik
ez mellé egy korai fotó Zsófiról. Harangvölgy. F/1978/09

 

2022. február 23., szerda

06:32
A jó, amiben az embernek része lehet, ennyi: egyék, igyék és érezze magát jól minden fáradozás közepette, amely adódik a nap alatt, életének azon a néhány napján, amelyet Isten ad neki, mert ez az osztályrésze. Igen, ha valakinek Isten gazdagságot és vagyont adott, és megengedte, hogy élvezze és kivegye részét belőle, és örömét találja munkájában: ez Isten ajándéka. Préd.5.

 

10:18
Történet.

Tegnap reggel G. fölhozta.
Egy réges-régi grafikám átkeretezésénél kiderült,
a képet tartó hátlap
egy kidobott 120 centis
temetőképem egy darabja,
kétszer át is karistoltam.
Barna kép volt.

Mondom neki, a tréfa kedvéért átfestem neked,
csinálok belőle jó képet,
ha már fölhoztad.
Ha netán sikerül, jó kép lesz,
mert ez így
rettentő rossz kompozíció,
tehát kénytelen leszek kilépni
komfortzónámból.


Hasonló történet volt a párja A/1986/03

Mára meglett.
Régi zsidó temető - március - A/1986/06
60x50 cm. 1986-2022

 

16:30
Tízkor
telefon G.-nek, kész a kép,
fotóztam is, viheted,
ehhez már biztos nem nyúlok.

 

Délután ébredve látom a hibát:
a színes pöttyökkel baj van
túl magabiztosak;
dekoratív
és kétközpontú a kép

 

jav.2022. február 24., csütörtök

13:54

 

08:45
Gyöngyi néni
összeesett a medencéből kijőve. A vízben a falnál szóltak, Kievet bombázzák az oroszok. Fohászon túl annyit tehettem, a boltocskában a kávé mellé tényleg odafigyelve a sajtos kiflit, amit amúgy.


09:41
Hazafelé
a hatoson Illyés.

Elállt a futó eső. Rögtön
kacér kis mécsüket kiakasztották
a szentjánosbogár-tanyák a földön;
ezer szentjánosbogár világosság
gyúlt odafönt is, az égi mezőkön.[...]

 

De, ugye aztán csak nyugodni mentünk,
nem bánva, hogy ragyogni fog tovább is
mindez a csoda köröttünk, felettünk?
NYÁRELEJI ÉJ

14:45
Kapcsolatunk
szoros :-))) Összeszámoltam, Kata 4 etetése + gyógyszerek, és a 3 itatása = napi 17 találkozásunk. 18:30 esti séta a Várban.
A szerzetesek élnek ilyen szép rendezetten az imaórák közötti időkben.

 

15:15
Minden
versenyen másodikok voltunk.

 

2022. február 25., péntek

04:46
Ötletemben
semmi önzetlenség, a látszat ellenére.

Kedves N., érdekelné magát ez?
Az Alkotmánybíróság földszinti nagy aulájában van 3 nagy képem, a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki. Tegnap itt volt nálam a főtitkár, szívesen venné az épületbe letétbe az A/2021/28 triptichont. Én ezt magának ajándékoznám, avval, hogy a kép náluk lóg, falon.
Ha igen, megfelel-e, amit ehhez elképzelek:
1. Ők írnának magának egy nyilatkozatot magának, hogy letétben átveszik a képet. A kép állandóan falon lesz látható.
2. A szövegben, hogy a kép korlátozás nélkül ideiglenesen vagy végleg elvihető.
3. A kép bárkinek megtekinthető, a főtitkár úrral (név, telefon, mail) előzetes egyeztetés után.
4. A nyilatkozat két példánya címemre, nekem is. Egyik példányt a kép hátára ragasztom.
5. Ezt a nyilatkozatot a maga címére postán elküldik. Ehhez megadom nekik a maga név, tel., mail, és lakcímét.
6. A kép alatti cédulán a tulajdonos neve szerepel.
Ha ez IGEN, (netán módosításokkal), akkor megküldöm ezt a főtitkár úrnak.
d.

[levelem 04:40;... 06:10-kor válasz, beleegyezett :-))]

József a kenyéradó - A/2021/28 ... 225 cm.05:32
Tihanyi Apátság

Kedves Perjel atya!
Egyszerűsítendő e nehézkesen gördülő levelezést, jelzem, hogy egy 2023-as tihanyi kiállításomnak (ha még élek :-)), csak a nyári hónapokban látom értelmét, akkor vállalom.
Szívélyes üdvözlettel d.


13:35
Hogy 06:10-kor
létrejött a megegyezés a képről, tréfából tetőcsomagtartón tizenegykor fölvittem az Alkotmánybíróságra-, nem tudták jöttömet... Az őrség detektoros keresővel a festmény mindkét oldalát, végig. Engem nem. Ha már ott, - minden tiltott helyen is (ingyen) parkolhatok, két ifjú rendőr a fogát csikorgatta -, a Történeti Múzeumba egy kicsit. Csodálatos gyönyörűségek.

 

Az I. világháború utáni holland magyar gyermekmentő akció kiállítása.


13:51
T. kedves ajándéka két remek piros könyv:
Magyar írók Rákosi Mátyásról. Szépirodalmi Könyvkiadó 1952
Felszabadítónk Sztálin. Szépirodalmi Könyvkiadó 1953

Elmondhatatlan nagy és mélységes gyász érzése hozott össze bennünket. / Darvas József

 

LEVÉL ZALALÖVŐRŐL
Keves Krávcsenkó Elvtárs!
A Komszomolszkaja Právda szerkesztőségén keresztül már rég hozzám érkezett az a kívánsága, hogy írjak a zalalövői Horváth István dolgozó paraszt életéről, családjáról, fejlődésükről a népi demokráciában. S én, amint feledhetetlen szovjettúnióbeli utamról hazaérkeztem / Nagy Sándor

Zelk versekkel :-)))
Köztük avval a hosszú híressel, amiről az irodalomtörténet, hogy az egyetlen hiteles minőség ebből a korból.

 

14:15
Ezt a molylepkét
agyoncsapni nem tudtam, de legalább fölidegesítettem.

 

19:01
" a kapuőrség hosszában végigdetektorozta a képet"
Deske, pedig lett volna hírértéke… V. Dezső  mai napon egy általa készített Triptichon festménybe rejtett robbanóanyaggal készült bejutni az Alkotmánybíróság épületébe de az éber őrök….V. Dezső mindent tagad, de nem megerősített híradások szerint

 

22:09
Kata ment
gyónni, de mivel beszéde nem érthető, leírta. Kedves öreg papismerőse pedig már nem tudott ott olvasni. Biancó oldozta föl, mosolyogtak. Utána a Rózsadombon sétáltunk.

 

2022. február 26., szombat

06:24

Szia! Hogy értsél engem (is) :-)))
"Egy hívő tisztnövendék az erődben hírt kapott, hogy felesége idegösszeomlás után ideggyógyintézetbe került. Az orvosok hosszú időt jósoltak az esetleges felgyógyulásához is. Bejött a szobámba [tábori lelkész], rázta a zokogás.
-- Annyira törekedtünk a jó keresztény életre, hogy történhetett mindez? Mért büntet az Isten?
-- Isten nem büntetett titeket, neki komoly céljai vannak feleségeddel, és azért engedte meg, hogy kórházba jusson. Mért ne térdelhetnénk le, hogy ezért hálát adjunk neki?
-- De Uram, én lutheránus vagyok, ilyet még soha nem olvastam a Bibliában...
-- És mi van ezzel a verssel "Adjatok hálát mindig mindenért Urunknak" Ef.520
-- Úgy gondolom, minden jó dologért...
-- Kezdetben Pál is így értette. Aztán megértette, hogy a szenvedés magasabb célt szolgál, és részét képezi Isten ránk vonatkozó szeretetteljes tervének... Nehezen tanulta meg, kezdetben kérte, hogy a tövisek... "
Merlin Carothers: Dícsőitésben lévő erő [korábbi kiadások: Magasztalásban rejlő erő] kiadó: Marana Tha Alapítvány

 

 

10:14
Rang, Ottlik
örököse vagyok. Az Iskola fontos gondolata, hogy a Lukács uszodában a tetőteraszra kétfelé lehet fölmenni, s hogy őt ez a szabadság boldoggá teszi. Haza a part felöli kapun is indulhatok, télen-nyáron át a hatalmas fák alatti ligeten, hosszan. Duna, ott messze a Parlament, és a Gellérthegy. Ha a Frankel út felé, ott a boltocskám a feketekávéval, utána Pest legkedvesebb villamosa, a 17-es, háztól házig. Tarisznyámból három megálló Illyés Gyula.

 

 

12:30

Miki most írt.

Itt vagyunk Nyíregyen, az ukrán határ körül sokan felgyűltek, akik egyenlőre nem tudnak belépni az országba, viszünk pelenkát, bébiételt, ilyesmi. Valószínüleg befogadunk egy családot a Körtérre. Ha tudsz anyagilag segíteni a vásárlásban valamennyivel, megköszönöm. Holnap visszük el a vásárolt holmikat egy elosztóbázisra.

Miki - F/1984/0214:40
Halálosan megkönnyebbültem
. Tudtam, a protokoll szerint - ha megérjük - egy év után kicserélik Kata gyomrában a kis kupolát, ami a kivezető tápcsövet belülről tartja. De azután azt három! havonta cserélik. Az nem tréfa akkor, a lenyelés.
Most a nővér itt, kikérdeztem. Nem egy év, hanem amíg működik! Amikor csere, csakugyan három havonta, de azt nem! a torkán át, mert az lufi szerű, azt a testnyíláson át közvetlen a gyomrába. És a nővér házilag fogja, nem kell kórházba.

 

 

20:22
Esti sétánk, mondja,
életem most haszontalan, és csak terher vagyok, még beszélni se tudok. Igen, így van, mondom, én pedig öt műfajban termelve, de sőt publikálva is, közhasznúvá téve. Az a te munkád most, ez az enyém. Nincs érdemi különbség. És minden rendben van.
És persze tudjuk, hogy nem haszontalan, Isten útja; pld. imádkozol. Ha élsz, okkal; Istennek célja van veled.

 

21:55
egy mailváltás
részlete

-- mindenki sokat szenved. csak másként éli meg. Pilinszky halála előtti nagy interjúban egy kulcsmondat: eljuthatunk a derűig. d.

-- ezt mégse gondolhatod komolyan... hogy a szenvedés jó. h.

-- Jó, csak nem kellemes…:-))  Isten így gondolta el. A szenvedés… tudod, mint a skarlátoltás, jó és kellemetlen… :-))) tele van ilyennel az életünk d.


-- ez a mindent megoldó  képleted... - bosszantóan egyszerűnek látszik kívülről... h.


-- két főpapnak és három másiknak írtam, hogy hallottam egy nyugtalanító különös mondatot: Isten végtelen egyszerű… mi erről  a véleményük… d.

 

 


2022. február 27., vasárnap


15:39
Kedves Deske és Családod!

Erzsébet testvéred, Ancilla nővérünk hosszú szenvedés után ma, 2022. február 27-én 12 órakor befejezte földi zarándoklását, Atyjához tért békében.
Temetéséről később írok. Urnáját Édesanyátok hamvaival együtt helyezzük el itt Pannonhalmán a Fájdalmas kápolnában – ezt volt Ancilla nővér terve.
Imádkozzunk érte, békéséért és önmagunkért is!
Szeretettel köszöntelek Benneteket. Asztrik


Dr. Várszegi Asztrik O.S.B.


Szervusz Tücsök! Hát túl vagy rajta! De jó! Milyen újra ép elmével? Majd mesélek, de hát te ugyis mindent tudsz hamarosan, gondolom. Aztán majd megyünk mi is. Kolostorodat használják, rendben van. Pofátlanság lenne tőled azonnal kérni, hogy imádkozz értünk... Katával tök jóba vagyunk... :-)) Szia: d


 

Még ma elmondom érte a teljes búcsút: összes bűne eltörölve.
Összes fotó róla itt: FOTÓ / FOTÓN SZEREPLŐ SZERINT : Váli Ancilla
F/1982/49... F/2011/285

A

21:45
Várszegi püspök
úr kért most adatokat/emlékeket Erzsébetről, megírtam.

 

2022. február 28., hétfő

05:23
Tegnap
Harangvölgy Katával. F/2022/032
Ma csomagolás.
Holnap Kecskemét, Alkotóház. Barátom lesegít. Gyerekeim kiváltanak ápolás alól 9 napra.

 

05:31
Utódoknak
eligazítás F/2022/033 Ezeket a dolgokat (mindent) mindig túlizgulom.

 

08:46
Egy szombati
mondatot átírtam: Tarisznyámból három megálló Illyés Gyula.

 

10:05

Hogy minap fölnéztem a Történeti Múzeumba,
a vári belépő sorompónál kinyúltam a kocsiból a dobozba,
a jegyet bevenni.
És ezt kaptam.


Világos?
Egy másodperc alatt lefényképezte
a valahol lévő kocsi orrát,
a képből kihalászta a rendszámot,
abból betűt kódolt,
és azt ki is nyomtatta, a dátummal együtt.

Más kérdés, hogy mozgássérült táblával
nem kell majd kilépéskor fizetnem.

Abból is látszik, hogy ez a technológia,
hogy a rendszámban egy számtévesztés is van.


Ez nagyszerű.
Persze lehet, hogy csak én nem tudtam róla.


10:24
Ámuldozva néztem
a piros rajzszöget a keret szélén. Hiszen ez a kép nem hogy nem jó, de még befejezve sincsen.
Akkor belenyúltam, de alighanem még. A/2020/2413:43
Ideális
kecskeméti út-idő, hólepte táj holnapra.


2022. febr. napi olvasó 404
Facebook kb. 90
.


   összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►