VÁLINEWS; 238. levél J.-nek, Le Meux-be / 2015. január

2015. január 1. csütörtök


07:35 Hajnali mise után, magányos reggeli közben, a konyhában, az év első odafigyelt könyörgése. Add, Uram (mellettem cirpeg a gázóra), hogy a gázszámlát, ja, és a mákos bejglit a te szemeddel nézzem. (Vagyis a helyükön.)

07:52 Meg is ettem (kísérővel) (baracklekvárral).
12:09 Újév. A merengések ideje.

Ezt az ötcentis táblácskát Miki kapta tőlem karácsonyra, kamuflázs CD-tokba csomagolva.
Zsinórjával együtt egy fiók mélyén találtam, mostanában. Emlékezett rá.
Hogy valaha elkezdett saját életébe beletanulni, taking off*, csendes rásegítésként akkor csináltam neki.
Ajtaján lógott, ha egyedül, vagy nem egyedül akart maradni szobájában, zavartalan.

            *Repülőgép földtől elszakadása. Angolban a kamaszkirepülést is jelenti. Volt egy ilyen film is.13:03 Szilveszter napján még volt uszoda. A húszadik kör táján vált bizonyossá bennem, hogy az A/2014/03-at csak ki kéne dobnom. Kezdetben kedves, kis otthonosan-buta kép volt, aztán ahogy múltak az év hónapjai, majd lett egyre okosabb és reménytelenebb, több ütemben. Hazaérve müzlis reggeli, majd elővettem. De akkor egy tónus - nem szín - jutott eszembe, hátha azt az ágyat eljelentékteleníthetném. Megtörtént. Bizonytalansági faktor: egy szűkebb szférában nem tudom a sápadtzöldet a szürkétől megkülönböztetni. Egyelőre tetsz. Most abban reménykedem, most mintha kissé túlvilági lenne. Olyan intellektuális. Vagyis unalmas (ami nem baj), és elgondolkoztató.
13:42 Egy tájékozatlanabb távoli ösmerőstől üveg pezsgő ajándékba. Hogy francia, ettől Kata föllelkesült, ezt nem ajándékozzuk tovább. Bár egyébként is szeret - talán valami ideológiai megfontolások alapján - ilyesmivel koccintani. Elég sok kristálycukrot kellett beletennem.14:05 Szilveszter reggeléről még ez is:
Mínusz 12 fok.
Hazafelé a hídfő környéke, kilátással a Margitszigetre,
a pesti oldal bérházaira is.
F/2015/001

 

 

 

 

14:58 És ez is fordul.
Hóvégi zárások.
Valamint ez:
ilyen még nem volt,
öt hónap alatt betelt egy doboz.
Kezdem az újat.

 

 

2015. január 2., péntek


05:15 Pár napja keretépítés; egy szálkát nem bírtam kihúzni, most bedagadt, persze érintésre égetően fáj. Nekem legegyszerűbb lenne megvárni - elkerülendő lehetőleg az SZTK-sorállást -, míg a gennyesedés kilöki. Helyénvaló-e ez?


 

2015. január 3., szombat

01:46 Halovány, de ára és árnyoldala az új panorámának a besüvöltő szél, ami átjön a műteremablakon. Este lepukkanófóliáztam. Mintha katedrálüveg. 12 négyzetméter. Magasított létra teteje. Az ujjam nem ér rá fájni, szerencsésen ellensúlyozza a lábam. Kellett egy alkalmi asztalt csinálnom a munkához, s lapja élével a lábujjamra esett. Ecetes borogat a zokni alatt. Most Katától kértem fájdalomcsillapítót, ő még szintén fönt, s pizsamás-bicegős rendcsinálás a műteremben, amíg a gyógyszer hatni kezd. 01:52, most mintha. Fex vissza.

 

10:40 Kezemet este kezeltem, gyertyaláng fölé tartott injekciós tű, majd Betanid krém; tanácsra. Mára tisztességesen javul. Reggel a Lukácsban tíz hossz, föltartott bal karral, háton; csak a rend kedvéért mentem (nem futottam), bicegve. Félbe kellett hagyni, kilógó kezem fázott. Hogy ne ússzanak nekem, ujjaim közé (fehér) vécépapírt teker. Tíz éve ugyanez, akinek nekiúsztam, az kért bocsánatot.
A rám esett asztallap 12,5 kg. volt.

 

19:15

Szóval, mint a japánoknál, a Szerszámok Napja, ha bicegve is. Fóliázás után drótok, hangszórók vissza a helyükre, ehhez újrakábelezés stb. Egy három méter hosszú gázcsövet kunyoráltam a múltkoriban, a fólia elé lógatva most arra függeszthető minden.

Aztán egy tavalyi reménytelen kép elő, mert neki nincs veszíteni valója: A/2014/36.

 

 19:29 Deske, nem vagyok Kasszandra, de ennek a körömnek, amit volt szíves megmutatni, jó esélye van arra, hogy leessen (úgy értem, amikor lenő az elhalt része). Ez az év is jól kezdődik; nem kellene egy kicsit önvizsgálatot tartania? (Úgy értem, mi miért történik - a Teremtő akaratán kívül, a saját hibánkból.) Újabb bocsánatkérés: ezzel azért túlmentem egy bizonyos határon. W.

- Köszönöm, igen. a mozgásom tudottan hebrencs volt  mindig. Lassabban kéne. Eddig megfelelő volt a selejt ráta. d.

 

 

19:33 Kedves Deske, jegelje a lábát, ha van otthon mirelit zöldborsó, vagy bármi ami nem egybe tömb, vékony törülköző és rá a jég. 15 perc után a hidegebb oldal. És aztán elölről, legalább 1 órán keresztül, láb felpolcolva, éjjel alvásnál párna a láb alá...jobbulást. N.
- Jaj, ez jó, kezdem is! d.19:43 Délben kábelvásárlás; útba esett egy alkalmi útszéli könyvárus, bódé, ládákban, ami már az antikváriumoknak se kell. És belefelejtkeztem, pedig Kata ebéddel várt. A drogosok szóhasználatával trip. Nem olvasok, illetve mindig túl sok vár, győzzem szelektálni. De ez álomország, bármi csoda megtörténhet. S csakugyan vettem is valamit, festőéletrajz. Ezek mindig baromi rosszak, ez is reménytelen. De azért hátha. Cezanneról regényes életrajz.
Cezanne. Sajnos, nem hallom. Úgy irigylem kortársaimat, akik istenítik. Én is tudom, hogy minden a XX. században általa, belőle; ő indított el mindent. Csak EZ számomra nem érdekes mérce.
23:33 (De már csak reggel tettem föl) Deske, a képeinél, és életvitelében általában alkalmazott fegyelmezettséget próbálja alkalmazni a kisebb baleseteknél is. Nem fog leesni a körme. Jég!!!!!!!!!!!!!! N.

Érdemes leejteni asztalt. 3 asszony foglalkozik velem. Ez még meg is dicsért. Ez már fél körömágygyógyulás. Önmagában. Egyébként az asztallap 161 x 56 cm-es volt. Alighanem pozdorja. Színfurnírozott, magasfényű lakk. Peremlécezett.2015. január 4., vasárnap

 

08:45 Az ember hanyatt fekszik az ágyon, és fájó lábujjára föltesz egy zacskó mélyhűtött zöldborsót. Az lecsúszik. Megigazítva újra fölteszi. Ugyanaz. És akkor Kata hagymavágó deszkája.. Amire föl lehet kötni azt a zacskót, ami alálógva teljesíti feladatát. Működik. Úgyhogy éjszakára is rajta hagytam, pokrócérintésre is fájok.

Uszodából hazajövet csúszós járda, épp fagy. Figyelni kellett. El is felejtettem sántítani.

 

 

.

14:34 Ez viszont nem locsogás, tessék szíves lenni, figyelni. Meglehetős kevés energiával lehetne segíteni valakin.
Ez az Ezüsthegy utca, ahogy nézem, a Békásmegyeri HÉV megálló közelében, a hegyfelöli oldalán.

 

 

21:39 Ablakfóliázás után minden a helyére került.

 

 

 
 

21:42 Unokaszülnap nálunk, vasárnapi ebéd keretében.
Az én feladatom volt az édesség tetejébe szúrandó
Piri-13 zászló elkészítése.
Katától tudtam, hogy a hölgy pöttyösben utazik.

Lehet, hogy helytelen volt a zászlóformátumból is kilépni,
a gyerekek ilyesmiben konzervatívok, általában. 

2015. január 5., hétfő

 

12:21 Talán ökumenikusabblett volna, ha várok egy harmadik sérüléssel, s úgy a sebészetre. Nem bántam meg. Egy kompjuter-infó az intézetben harminc méteres útját másfél óra tette meg, ha nem így, sose tudom meg, hogy Füst Milán gondolkodó-zseni. Én kis csacsi, hogy egyáltalán kezembe merek venni egy mondatot, egy tasztatúrát. Egy nagy versnek elég egyetlen gondolat. Füstnek itt nemhogy mondatai, de külön-külön a szavai is melléktartalmakkal tele - Emlékezések és tanulmányok Magvető, 1967 - ízzel, és még meglepetéssel is. Jézusmária. És még én ítélkeztem róla innét-onnét: a nagyszerű Ez mind én voltam egykor, a teljesen kiesett Feleségem története és a gazdag, de elfelejtett Látomás és indulat alapján, ja, meg a régtől kedvelt Déry fröcskölődései az Ítélet nincs-ben. Várady versei, a groteszk, olykor alantas egyetemi anekdoták, Kosztolányi élcei, a hét betegségével fennhájázás, hogy a katedrán programszerűen elsírta magát, hogy fogdosta a vendég fiatalasszonyokat; evvel együtt. Nem. Nagy ember.
Fájdalomcsillapítást kértem, fölvágta az ujjam végét. Megnyomta a sebet, bő vérrel körítve kilökődött egy vérbő szálka. Összemosolyogtunk, dicsekedett: - Na, milyen eredménnyel..?! Mondom: másfél centis-., mert tényleg akkora volt. Közben eljutottunk - bár a nevemet nem ismerte, ó, hiába a rengeteg plakát - a középszer és a giccs érdekes viszonyához. Mondja, egy idő után ujjamat kellett volna levágni. Csütörtökig nem úszhatok. Utána két óra a röntgen-előszobában. Füst Petőfiről, Adyról és csodálatos érzékletességgel és eredetiséggel Osvátról. A lábujjam: A bal láb I-es ujj köröperc distalis felén felén fordított T alakú jól álló törés. Amivel azonnal menjek el a János kórház traumatológiájára, egyébként nem kell feküdni, járhatok, semmi nem fognak vele csinálni. Biztonság kedvéért orvos barátomnak telefon: ez az út csakugyan fölösleges. Hanem: úszni evvel szabad! Hogyhogy? Szabad. Ha fáj, akkor annak megfelelően. És kemény talpú cipő.
Gelléri Andorról: voltaképp nem is novella, de szívbe markoló költemény a szegénységről és annak álmairól. A Villám és esti tűz című pársoros írás villog a költői színek fényeitől--   Gyorsan meg kell keresni.
Kata négy napja mondogatta nekem, orvoshoz. Most csak annyit, szelíden, ugye legközelebb, ha mondom, mész...
Én, szelíden, csak annyit: dehogy.

Tegnap folytattam egy szintén örökös reményfutam-képet. Most azt hívén, hogy szinte és tulajdonképpen csak a kerettel van baly. Hogy mit is keresek, a múltkor leírtam, tam, tam: Utak.
Kigyűjtöttem az elődöket: A/2012/18
19:08 Egy közeli ismerősöm elvesztette (a kölcsönbe kapott) Simonyi: A fizika kultúrtörténete DVD-re átdolgozott változatát. Akármennyi pénzet megadnánk érte.

19:27 Akármennyit nem kell, de 10.115 Ft-ot igen. Itt.http://www.xcenter.hu/prod_CDFIZD.html C.

20:14 Egyseggel - bár nem ugyanott - Füst Emlékezések és tanulmányok kötetét is megrendeltem a bookline.hu-n. Ide jön, a szemközi postára. 1690 HUF. Ámulatos könyv.

2015. január 6., kedd


...Deske, igen, a gyerekek itthon a távoli egyetemekről karácsonykor, tele stresszel, sok sírásokkal, keresztfiad indult 29-én Canadába hat hónapra, papírok, meleg kabát, csizma, bőrönd..., megszenvedjük az elválást...
J. (Le Meux)Kedves Váli Dezső! A napokban elmentem, megnéztem a kiállítást. A VÁLINEWS-t követem, az közölt Rock. Z. tárlatvezetést méltatlanul gyengének tartom. Kritizálni persze könnyű. A legmegrázóbb a megsemmisítő masina látványa volt. Az ikonfal-ötlet a zsidó temetők esetében a sötét fal-háttérrel különösen idegesítő. A dokumentumfilmet megnéztem, kétszer is, a sírása miatt.
Összességében: rendkívül szomorú a kiállítás. [rákérdeztem: vagyis sötét, alulvilágított]
Plakátot hoztam, felrajzszögeztem a lakás legnaposabb falára.  Szeretettel üdvözli: N.


Az operációba a beteg nem szóljon bele; képek ikonfallá összevonása szerintem is szükségszerűen rombolja jelentésüket. d.
Kedves C., egyet előre jelzek, élőbeszédben gyenge vagyok, ezért a szövegemet utólag javítani fogom, így vállalom az interjút.
üdv.: .d 

Szia Deske, küldök neked - tudom, hogy kedveled - egy Oraveczet!: G.


ÖSSZEGZÉS

Anyám fiatalkori boldog-szép arca,
melyet később összeszabdalt a csalódás,
játszás Miki barátommal a szérűjükön,
a nova szőlő íze Dregolyban,
a rókagomba illata Darnóban,
a homok selyme a Tarnában,
félelem apámtól,
világgá menéseim Dolyinába,
tüdővérzésem újtelepi házunk konyháján,
kirándulás az irodalomba,
a német, az angol nyelv,
otthon Kaliforniában,
a narancsvirág illata a Santa Clara völgyében,
táborozások a Colorado-sivatagban,
házépítés  ötvenkilenc évesen Szajlán,
a családi élet álmainak kergetése,
osztályom elsiratása,
nagyfiam vallomása kicsi korában / love you, daddy/
újabb fiú az utolsó évekre,
üldögélés a teraszon,
az alkonyi ég tanulmányozása,
beszélgetés hű társaimmal, a kutyákkal,

ennyi volt az életem.

/Szép versek, Magvető, 2014./

 

06:29 Mennyország-ügyben számomra két dolog problémás.
Félek az időtlenségtől; ijeszt.
Kettő. Szerintem nem tud működni boldogság szenvedés nélkül.
Bízom benne, hogy lesznek számos Excel 4 (az volt a legjobb, valaha) táblázat-lehetőségek.
Helyénvaló a reggeli könyörgés: Gyújtsd lángra bennünk a vágyat országod iránt!09:05 Tartozik nekem 160 ezerrel. De hát azt keserves lenne neki előteremtenie. Kezébe nyomtam 200 ezret:
- Tartozol 160 ezerrel. Add meg nekem. Most.
Játék.

 

09:44 Ma hajnalban minden gyönyörű együtt volt. A tele hold, a Jánoshegyi kilátó, a távoli fények. F/2015/00410:44 Vécénk lehúzás után időnként hangosan zörömböl. Sarokszelepcsere. Igyekeztem a vásárlással, csak a mohóság, mert ezek annyira szépek. Ha nincs rajtam a civil szegénységi fogadalom, kettőt veszek, egyet az asztalomra.

Hogy húsz éve vendégségben a volt miniszterhelyettesnél, annak is egy ennél bonyolultabb utcán talált bojlercsapot vittem. Szütsékkel mentünk, ők egy üveg italt. Az a csap ma is ott, vitrinje tetején.

18:07 Milyen szép-nagy a te várad, Kékszakállú. ABLAKOMBÓL öt templom látható. Illetve csak négy, a nagyításnál kiderült, az csak egy villa lehet, valami fölfelé-dísszel.


a városmajori, ahonnét átjelentkeztem a kevéssé szép ferences templomba fönt, a Svábhegy villanegyedében, Éváék járnak oda ez egy villa talán, valahol a Normafa alatt a Keleti Károly utcai, ahova gyónni járok és a rózsadombi ferencesek szintén anyagtakarékos tornya


 

18:41 A műcsarnoki kiállításom kapcsán újra súgják a fülembe, LÉPJEN BE AZ MMA-BA. Illetve a másik fülembe: LÉPJEN KI AZ MMA-BÓL. Ami a Magyar Művészeti Minisztérium. No már most én megátalkodott Morandi-hívő vagyok, délelőtt lealapoztam tíz farostlemezt. Bőrenyv és három kiló tisztított hegyikréta.
21:30 Mail jött, P. újraaktiválta az INFO oldalamon nyitható (a C3 szerverén lévő) honlap-olvasóim statisztikáját.
Ez nekem azért jó, mert a belső számlálóm ugyanerre az időre ezt mutatta: 181 / 157 / 128 / 160 / 158

 

Nap Látogatások száma Oldalak Adatmennyiség
2015 Jan 01 344 2,159 3.12 GB
2015 Jan 02 325 2,198 2.19 GB
2015 Jan 03 337 1,744 1.94 GB
2015 Jan 04 389 1,784 1.72 GB
2015 Jan 05 344 2,578 1.62 GB


2015. január 7., szerda

 

06:02 Embervoltunk méltóságát jelzi, hogy 33 évre Isten is ezt a létformát választotta.

07:51 Deske, itt valami tévedés van. Isten nem 33 évre választotta az emberi létet, hanem örökre.
Jézus Krisztus ma is ember, örökre ember.  S.

09:51 Deske, tudtommal az Egyház tanítása, hogy Jézus Krisztus, teljes Isten és teljes ember. A Te bejegyzésed nekem nagyon pongyola: a megtestesülése nem "létforma választás."- bár "jól hangzó" megfogalmazás... A.

19:16 Korrigálom a korrektort. Amíg a második isteni személy meg nem testesült, addig csak Isten volt, megtestesülése óta pedig teljesen Isten és teljesen ember, tehát az emberi létet igenis választotta. Teljesen jogos létforma választásról beszélni. S.


 

09:46 Most harminc éve, az év első szerda estéjén találkoztunk először nálam, a Tamás atya OFM. rám sózta - később Fiorettinek elnevezett - imaközösség.
Ma is - szerda - itt fogunk találkozni.
Volt, hogy tán húszan is voltunk. Kb. 45 ember fordult meg itt, meg tán négy pap, egyszer karácsonyi mise is volt a műteremben, szülőkkel. Aztán elköltöztek / külföldre települtek / megházasodtak / nem bírták a vezetésemet / meghaltak / elváltak / kihűltek / más közösséget kerestek... sok ok volt a megválásra.
Ma négyen-öten vagyunk.
Ezt a létszámfogyást nem hasonlítom azokhoz a valaha jégen rekedt balatoni halászokhoz, akik a véget várva zsoltárokat kezdtek énekelni. És ahogy törött a jég, lett egyre halkabb a távoli ének.
Ma ünnep.
Kikre emlékszem 1985-ből, induláskor:
Kata, a szomszéd szobából
Paula, szőrmeipar, könyvelő
Judit, építészmérnök lett
Gábor tanár, ma műfordító
J. Le Meux - családanya
Erzsi - tanár és könyvtáros
Kata - talán könyvelő volt/lett
Tamás, azt hiszem, elektromérnök

Minderről is lehetett volna valami naplót vezetni.

 

 

12:27 Délben. A/2014/36;
a szombati állapota itt, föntebb.

 

 

18:08 Hallom, mostanra a látogatók elvitték a 400 plakátot,
amit kitettem az asztalra.
Ebből milyen matematikai következtetéseket lehet levonni
a nézők számát illetően.
Ha mindenki egyet vitt. Ha minden harmadik kettőt.

 

 

2015. január 8., csütörtök

 

05:52 Ez olyan érdekes, hogy időre járok úszni és időben ebédelek.
Ha a szegedi gyors akkor indulna, amikor úgy végre összejön a dolog.15. évébe lépett a VÁLINEWS

Google Analytics térkép-infó róla:
csodálkoznom kell, Grönlandon nem olvasnak.
Bár ott, délen, mintha egyetlen pontocskát látnék.
Na azért.


És mindjárt 25 éves az első Le Meux-i levél,
ami aztán, hogy netre került, NEWS-szá változott.

90.5.17.               j-1                                     

Szia J! 

Hát megint beütött, a franc egye meg. Nadrágot kell venni. Gond. Na képzeld. Tragédia. Mi az, ami télen meleg, nyáron hideg, nem látszik rajta a festék, nem megy össze, nem túl drága és itt a sarkon azonnal megkapni és persze olcsó. Jaj. Ennyi a lelkiállapotomról.

Te tudsz nadrágot venni?

Van valami részötleted?

Transzponálható szisztémád?

Meg akarnak hívni a képző főiskolára mesternek, nem tudok dönteni így nadrágtalanul. Négy dél-koreai zoknit viszont sikerült vennem. Útközben valahová. Zsófi a kutyát hol veri, hol ölelgeti, még mindig bepisil. Kata búsul. Megjelent egy antiszemita cikk a Népszabadságban, írtam a közösségek nevében egy válaszcikket, a cikk lényegében egy szt. Ferenc ima a békességről. Aztán most a Bíboros Úrnak is írtam a közösségek nevében, hogy foglaljon állást ez ügyben, nyilvánosan. Közben most vettem egy farmert, az eladó szerint csak egy számmal nagyobb, mint kéne, szerintem kettővel, dögnehéz és merev. Most meleg lett, mindenesetre rövid gatyában járok. Ja, még Asztrik püspököt megkértem, hogy a nagy máriaremetei beszédébe foglalja bele, hogy mi elutasítjuk az antiszemitizmust, megígérte, és tényleg belevette. Ezt a részt aztán a tévé is közvetítette. Zsófi dühöng, mert bundás almát, vagy mit kellene nekünk vacsorára csinálnia, Kata igyekszik most bevonni a főzésbe, mert hogy ő annak idején ehhez tökhülye volt, mint mondja (nem emlékszem erre a részletre.)


21:01 Szia Deske! Te jo ég! De öreg vagyok! :-))) Hàt Isten éltessen bennünket! :-))) 25. éve.. Igen, ez egy nagyon szép történet. Köszönöm, hogy vagy! :))) Erre a nadràg-dilemmàdra még emlékeztem :)) ahhoz képest, hogy harminc éve mindig ugyanolyat vettél...:))) (speciel csucs ötletnek tartom:))
J. / Le Meux

 

2015. január 9., péntek

05:31 SZTK sebészet, kontroll. (Életem első csonttörése.) Kedélyes öreg doki elmeséli, ha ők, a nyugdíjasok elmennének, összeomlana a betegellátás. Alul-fölül újrakötöztek. Járjak merev talpú fapapucsban (=túrabakancs), hétfőn úszhatok. Azt lealkudtam vasárnapra. Nem mintha vágynék rá.

Sebészet, elszámolási nyilatkozat
kontrollvizsgálat, konzílium   469,89114648 HUF.
szennyezett, fertőzött seb ellátása, kötözése (szeptikus)   615,90251968 HUF.

(Tájékozatlanoknak: ezt nem én fizetem.)
A nővérnek is adtam egy zsidótemető könyvet, avval, hogy a maguk munkáját nemigen szokták megköszönni.


05:37 Mail, különös vélemény kiállításomról, egy ismeretlen úrtól, Londonból:

...Gyermekkoromban meg volt győződve, hogy a tükrök túloldalán egy épp ilyen világ van, csak a szívem a jobb oldalon dobog, és az angolok vezetnek az út jobb oldalán. Ebből szétszakítottság-érzés is fakad, valami másik felem ott él ugyanis a foncsor másik oldalán. Ihletett tükörbenézések szülhetnek újra egész-élményt.
a teljes levél

 


08:28

 

Év eleje, nyugdíjemelés. Szerencsére még munkaképes vagyok. Dísztárgykészítő. Na, kezdjük is el. De előbb átépítem, megnagyobbítom a kenyérszeletelő alatti morzsafiókot. Addig se kell dolgozni.

 

 

21:27 Hallom, lelőttek 12 francia újságírót. Ha csakugyan az iszlámon gúnyolódtak, akkor a terroristák oldalán az igazság.

22:20. Deske, hívő keresztényként úgy gondolja, hogyha egy vicclapban mindenfélén gúnyolódnak, többek között az iszlámon - mármint az iszlám terroristákon - zsidókon, keresztényeken, akkor azokat a legocsmányabb módon ki kell végezni, ez a keresztény igazságosztás? Remélem nem, csak a magáé. Úgy tanultam, az emberi élet szent, az csak Isten veheti el. A terrorizmus a legalábbvalóbb dolog, amit az emberek kitaláltak. Szégyenlem magam. Maga miatt is. L.

22:23. Nem azt mondtam, hogy helyesen cselekedtek. d.

 

07:48, másnap
Édes barátom, Deske, te bizonyos dolgokban akkora barom vagy, mint ide Lacháza. És hamarabb eljár a kezed a deske.húban, mintsem a józanabbik eszeddel végiggondolnád, micsoda ortályos szellemszemétséget készülsz megosztani (máskülönben) híveiddel.

Amikor a karikatúrát ünnepled és továbbközlöd (a kis Mózes pancsol a teknőben, és szétválasztja a vizet), egy feltételezett extremista keresztény szemében nevetség tárgyává teszed Istent meg az isteni csodát. (Most olyan apróságokba nem megyek bele, hogy "akiknek oldalán az igazság" két rendőrt is megöltek, meg néhány túszt, továbbá vak- és balhitük szerint minden zsidó, legyen bár kisded vagy agg, legyilkolása Allahnak -- magyarul Istennek -- tetsző cselekedet. Nem kell, hogy tessék neked -- amúgy én is viszolygok tőle -- de a sajtószabadságba a blaszfémia szabadsága is beletartozik.) H.


...a blaszfémia nem tartozik bele. A részleteket nem ismerem. Ha az újság csakugyan az iszlámot gúnyolta, akkor az igazság a gyilkosok oldalán van. Nem azt mondtam, hogy helyesen cselekedtek.
ölel d.

 


2015. január 10., szombat

 

07:19 Kedves Deske, kedden lattam a kiallitasodat... Ha van kedved, irj nehany tanacsot: holnap megyek New Yorkba a Met be, s nehany nap mulva Washingtonba. New Yorkba meg visszaterek, akkor mas muzeum is szobajohet. Mit nezzek meg, szerinted? T.


Hú, ez nagyon jó.
--- A MET-ben menj egyenesen leghátulra, ütközésig. Ott már a madár se jár, a Lehman-csarnok,  jobbra-balra kis szobákkal.
--- Ugyanott lépcsővel a galéria képei.
--- A Zsidó Múzeum a Central Park oldalán, az nagy élmény volt. A gazdag zsidóság gazdag kultúrája, néhány gyönyörű korai kő, meg egy kis zsidó szabó karikaturisztikus festménye, édes.
--- Én megnéztem a városi tűzoltó múzeumot, mert tudom, az náluk életkérdés volt, s hogy emiatt igen jellemző.
--- Persze van a kis halálelegáns szénnagykereskedő Frick Múzeum, Vermeer!
--- Meg a MOMA, a legjobb Picasso művel, a bronzkecskével.
--- Én nagyon-nagyon fölmennék az új Word Trade Center tetejére, az elődjén egy egész alkonyatot végignéztem.
--- A Guggenheim, érdemes tájékozódni, ott rossz kiállítások szoktak lenni, a kevés állandó anyag nem érdekes.
--- Ha van időd, hosszú metróút, vagy busz: a MET / Cloisters - egy nagy hall,  minden ajtó egy francia gótikus katedrálisra nyílik, beszámozott kövekkel elhozták.

--- Ha nem rendezték át azóta, Washingtonban a National Gallery szabadból nyíló (a nagy kiállítás) főbejáratával szemben van a szemközti szárnyban egy kis bejárat is, egy szobácska, ott néhány tündökletes Bonnard és környéke kép,
jó utat, ölel d.

 

07:32 A tegnap délelőtt elment
a negyedik generációs kenyérszeletelővel,
megint csak újbóli átépítése,
ezúttal végre szép, viszont sokkal jobb is.
Nagyobbított morzsahézagok és működő morzsatálca.
Viszont megbuktam, tizenegy próbálkozás,
és nem tudom megmutatni méltón az ő szépségét.
Feltétel volt, hogy in situ fotózni,
az adott fényekkel.

 

 

...A délután pedig a csütörtöki Heti Válaszban megjelenő interjú javítgatása, fél tizenegyig.

Megnyugtatja, ha tudja, hol vannak a képei?
– Nem tudom, hogy van-e értelme ennek az adminisztrációnak, de hozzászoktam, úgy is mondhatom: része a munkaköri leírásomnak.
– Megnyugtatja, ha tudja, hol vannak a képei?
Nem az én lelkemről van szó, hanem a képekről. Ettől a munkától sajnos én fikarcnyit nem leszek jobb festő, de amit megcsináltam, az rendben van, elérhető. Ez a feladat is része munkaköri leírásomnak.

Ahogyan az 5 óra 23 perces ébresztő is?
– Igen, de ez már csak rossz műemlék, mert 5 óra 21-kor kellene kelnem, ezért aztán egész nap két perces késésben vagyok.
Ahogyan az 5 óra 23 perces ébresztő is?
– Igen, bár az már csak műemlék, kegyeletből ragaszkodom hozzá. Rég 5 óra 21-kor kellene kelnem, így aztán egész nap két perces késésben vagyok; bocs, hülyéskedek.


09:43 Deske, írod: "a részleteket nem ismerem" A Válasz.hu összegyűjtött néhány "művet"

http://valasz.hu/publi/el-lehetett-volna-kerulni-a-francia-ujsagirok-lemeszarlasat-108237

Ezeket az embereket nem azért kell sajnálni, mert brutális módon megölték őket. Az életük miatt. Nem értem, hogyan lehet kelni-feküdni ilyen belvilággal. Ez jár napok óta a fejemben.
"Nem támogatja a katolikus egyház a melegházasságot? Nosza, a mennyei Atyát hátulról meghágó Jézus Krisztus kerül a címlapra, akinek fenekéből a Szentháromságot jelképező háromszög lóg ki. Lemond tisztségéről Benedek pápa? Az élemedett főpap svájci gárdistával ölelkezik, azzal a felkiáltással: „Végre szabadon!” Nem támogatja a Szentszék a gumi óvszer használatát? „Ez az én testem” – emel magasba válaszul a pápa (a Krisztust jelképező szentostya helyett) egy kondomot. A zsidóság idegeit náci tiszttel csókolózó rabbi rajzával vagy éppen a Shoah Hebdo címmel kiadott 
Ismétlem, nem értem, hogyan lehet kelni-feküdni ilyen belvilággal. Sok levelet kaphatsz... Bocs! Á..


Köszönöm. Én is ismétlek. Ha az újság az iszlámot gúnyolta, akkor az igazság [ebben az esetben] a gyilkosok oldalán van. Nem azt mondtam, hogy helyesen cselekedtek. Aki pedig ilyeneket publikál [a sajtószabadságra hivatkozva], az gyilkos, szellemgyilkos. d.

 

 

 

Azért tényleg érdekes, hogy ha valakinek állandóan azt mondják, hogy a „kurva anyádat”, és az illető agya egy idő után elborul és odacsap, akkor sokakban fel sem vetődik, hogy talán nem kellett volna szidalmazni az édesanyját.  

És ez persze nem jelenti azt, hogy a mészárlással egyetértenék. E.

 

 

 

„Amikor a karikatúrát ünnepled és továbbközlöd (a kis Mózes pancsol a teknőben, és szétválasztja a vizet), egy feltételezett extremista keresztény szemében nevetség tárgyává teszed Istent meg az isteni csodát.” Hülyeség. Az egy nagyon jó vicc, semmi olyan nincs benne, ami sértő lenne a zsidókra vagy a keresztényekre nézve. C.

 

Délben a Műcsarnokba, kiállításainkat nézni. Jók a képeim. Minden rendben. A nagy film alá magyar feliratozás került, a plakátokat már tényleg széthordták, egy sincs, úgyhogy az asztal se kellett ottmaradjon.
A Koldus keresztút - B/1989/44 paszpartúja, úgy látom, fotókarton, akkor még nem gondoltam evvel; azt valahogy le kell cserélni, cseréltetni, az savas, megeszi a fotót. Honnét lehetne megfelelő ph-s mélyszürke kartont szerezni, kb. 1,5 m²; tudnál ebben segíteni, kedves Péter? Még az MNG Grafika osztályával egyeztetni, engedélyek, ajvé, lesz vele munka.
Eddig 1850 látogató. Egy japán beírás a vendégkönyvben, és egy fotó utána, kilépve a Hősök terére. Aztán le a Földalattihoz. A jegyárus fülkében egy kisasszony, talán egy kesztyű ujját kezdi horgolni, valahonnét a XVI. századból. Az ilyenbe szeret bele az ember, látatlanba.

Norvégia, 1981, háromnapos út Északnak, postahajóval. Egy fedézet alatti tágas terem, egy oldalon végig kerek kajütablakok. Csak ketten vagyunk. Én nézem a nagy vizet, egy lány a hosszanti pad védett legsarkában pulóvert köt, s közben szeme a térdére fektetett anatómiakönyvön. 14:41 150 éves a pesti Vigadó, emlékére Vigadó Bál. Előszörre jelentkeztem, Kata örülni fog, közös program, móka, rég keringőztünk. Itthon inkább csak rocki. Most megérkezett a személyre szóló meghívó. (Át nem ruházható.) Kérték az esetleges lemondást visszajelezni.

 

Tisztelt Váli Dezső úr, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Prof. emeritus Fekete György tisztelettel meghívja Önt és Kísérőjét a gálavacsorával egybekötött Vigadó Bálba.
Javasolt báli öltözék: alkalmi viselet (hölgyeknek kis-vagy nagyestélyi ruha, uraknak sötét öltöny vagy szmoking)

 

Köszönöm, megkaptam a meghívót. Megfelelő öltözék hiányában nem fogunk részt venni a bálon.
Szívélyes üdvözlettel: vd.

 

Nem hogy sötét-, de semmilyen öltönyöm sincs. Zöld vászonnadrág. Se kisestélyi. Kölcsönözni!? Vagyis álruhában...?!. 

 

20:57 Hogy ma is történjen valami,
= csináljak is valamit,
este reprózás, a most befejezett képek.
Még műterem - A/2014/36
50 x 50 cm., kicsi.
Ezt már jó néhányszor késznek mondtam.
Először Fehér műterem volt.

 

 

 

2015. január 11., vasárnap

 

05:03 Befejezésül még egyetlen levél:

Én is úgy látom, a mélyen sértő, igazságtalan karikatúrák miatt húzták ki a gyufát. Attól megölni persze nem kellett volna. Mindenesetre mindazok, akik most hörögve védik a szennyújság karikaturistáit (hogy ti. mindenki jogosan gúnyolódhat bármin), ugyanilyen hörögve szidták a minap a humorista Maksa híradót, amiért az a gólyatáboros erőszak után úgy viccelődött, hogy 200 vénlány kóvályog sóvárogva a gólyatáborok körül, hátha ők is sorra kerülnek... Akkor azonnali bocsánatkérést követeltek. Vagy a neonáci magyar újságok rajzait, ahol görbeorrú, takonycsöpögtető, sunyi alakokként ábrázolják a zsidókat... Akkor tehát a sajtószabadság alapján nekik miért ne lenne szabad?
Szerintem egyiknek sem lenne szabad... W.

 

(Lehet, hogy Urunk szerint szándékában egyikük se bűnös igazán. Hogy valószínűleg mindkét oldal a legjobb hite szerint cselekedett. Hogy nem helyesen, az a következő kérdés. Tessék elolvasni a Čapek novellát a sorozatgyilkos mennyei bíróság előtti kihallgatásáról. d.)Érdekes, a Földalatti jegyárus filmecskére senki nem reagált. Pedig az nekem olyan, mint egy Vermeer-költemény.


10:09 Kiállításomhoz kapcsolódóan
múzeumpedagógia-programok gyerekeknek.
Eddig jó.
Rendezzük be nagypapa szobáját.
Nem visz ez félre?
Ezek képek, könyörgöm.
Nem keverték össze egy kicsit?
Belsőépítész ötven éve voltam.

 

 

12:40
- Kedves Deske! És ez a Petri-vers melyik kategória? Vicces vagy vallásgyalázó? T.
APOKRIF
Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni..

 

- Kedves T., itt a van tovább a vers, és alatta a szöveg - 2004 február -, amit én erről gondolok:   a vers

- Úgy értem rengeteg primitív kommentet olvastam mostanában, el se tudja képzelni, micsoda gyalázkodásokat... az, hogy Maga Istenkeresést lát benne, és a Maga hite nem inog meg ettől, az egy dolog, de vannak egyéb szempontok is... T.

- A költészet egy egészen más mező. Ahogy a költő mondja, nem állíthatok minden pofon mellé egy közlekedési rendőrt.
(És én elsősorban a magam bűneivel foglalkozzam.) d.

 

Urunk megkeresztelkedése ünnepe. És mával vége a karácsonyi ünnepkörnek.

 

2015. január 12., hétfő

 

09:22 Kata nem követi szorosan a technika fejlődését.
De megütközést keltett benne, és ennek hangot is adott:
jé, te az egeret egyszerűen a monitorhoz kötötted?

Tudniillik, hogy akkor őt mért kínzom avval,
hogy az övét meg mindenfélébe bele kell dugni?!

 

 

2015. január 13., kedd

 

12:14 Meghalt Jelena Obrazcova. 76 éves volt. Nagyon szerettem a Kékszakállú-ban. Magyarul énekelte. Erősebben, mint a hazaiak.

 


 

Megint befejeztem, 60x60 centis kép:
Álom, műterem - A/2014/33
(Ez speciel életben jobb.)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

20:06 Hiába, Európa mindig okult a történtekből. És fölmérte tettei várható következményeit. Rádióhír, a terrortámadás után a párizsi szennylap államilag dotáltan hárommillió példányban fog megjelenni, címoldalán Mohamed-karikatúrával.
Jónás, indulj Ninivébe!

Uram, irgalmazz!
Uram, irgalmazz!
Uram, irgalmazz!

Így gondolom most is: az igazság az elkövetők oldalán volt, és ott is marad, ha öldöklés helyett tiltakozásul egy petíciót adnak be a Városházára. Így bűn találkozott a bűnnel.


21:25 Reggelente útközben,
a kéregető öregasszony előtti
utolsó történet.
Innét már csak ötven méter
a Lukács uszoda.

Gül Baba utca - F/2015/005

 

És a kompjuterben
még le is kellett csendesítenem
a színességét.

 

 

 

 

 

 

21:59 Nincs valakinek valami ötlete? Ebből a Járda-sorozatból három, színben kissé különböző változat készült. Az egyik a Magyar Fotográfiai Múzeumé, a másik az Artchivumé, s az én példányom pedig most a Műcsarnokban. Hol lehetne ezt elhelyezni, nem szeretném sokáig itthon őrizgetni. Megpenészedik. Elég nagyok, egy tábla 52,5x70 centi. Egyenként fémkeretben, múzeumi üveg alatt. Az anyagiak: nem ezen fog múlni a sorsa.
Kilencjárda este - F/2013/194
fotó - giclée print (vagyis időálló nyomat) 

 

2015. január 14., szerda

 

09:07 Heti egy találkozásunk; igen, közel a fáraók kora. Hogy is volt a József-ben. Amikor a fáraó hébe-hóba még nemzeni méltóztatott, odavitette magát, de inkább csak egyik mellékfelesége állát vakargatta meg.
Na, megtaláltam. 15 mp., pedig a könyvből.

Ahova a Fáraó néhanapján még mindig átvitette magát, természetesen csak azért, hogy ott őrzött kegyesei egyikének vagy másikának megvakargassa állát, esetleg a harmincmezős ostáblán legyőzze
a Fáraó egyik kitüntetett mellékkedvence volt és tizenkét vagy tizenhárom évvel előbb, amikor az isten hébe-hóba még nemzeni méltóztatott
09:25 Alighanem új alkotói korszaknak nézek elébe,
ha rászánom magam, idén márciusban, Kecskeméten.
Eltévesztettem a rendelést, elfelejtettem, hogy kevés 60 centis lemezem van.
Viszont lealapozott 30 centis hulladéktábla rengeteg.
Rám is férne tán valami MÁS.
Első éveimben szerettem spaklival dolgozni.
1969-ben a Közért Karbantartó lakatosműhelyében köszörültem is
fűrészacélból egy sorozat kicsi méretűt,
azóta hordom magammal, 46 év; és soha nem használom.
Most a kis táblákon lehetne.
13:20 Mail; a mai Magyar Nemzetben kritika kiállításunkról.

Az eltűnés, a felismerhetőség határai Váli György festészete kapcsán is joggal hozhatók szóba. Az egyik legjelentősebb magyar kortárs alkotó teremtette zárt

2015. január 15., csütörtök

13:18 Esténként ezt látom. Azért ez jó.18:53 Megjelent a Heti Válasz interjú.

Váli Dezső kiállítása a Műcsarnokban
ISTEN KÖPENYÉNEK SZEGÉLYE
 
Huszonöt éve fut és úszik reggelente. Tévét nem néz, a külvilággal nincs sok kapcsolata, de honlapján blogot ír. Műveiről adatbázist vezet, egy részüket utólag megsemmisíti. Váli Dezső nem tagja egyik művészeti akadémiának sem, mert, mint mondja: mindkét oldalon utálják. Most a Műcsarnokban állít ki.
A CIKK


 

19:47 Tegnap a Rippl - Maillol kiállítás, a Nemzeti Galériában. Elképesztően gondos és előkelő rendezés, színes falak, paravánok által intímmé vált félsötét kis intím terek, vetítések, akinek kell, magyarázatok, nagyon atmoszférikus. Több, régen látott kedves kép. Néhány nagyszabású is. Néhány felületes és igénytelen.
Hazafelé az épület oldalán találtam öt kis macskakövet, ezek sokoldalúan fölhasználhatók egy háztartásban. Kettőt hoztam haza. Fürdőkádban tisztítás, majd üzembehelyezés.


2015. január 16., péntek

04:44 Mail egy távolibb ismerőstől. 1./ Hosszas szemrehányásokkal illet, és gyanakszik, vajon miért nem említem a műcsarnoki filmben, sem a Heti Válasz-interjúmban se a szeretett Mark Rothko nevét, csak Kleet. 2./ Idézem a levélből: "azért vagyok áruló fasiszta"... ilyen túlzásokkal élve egy lábujjhegynyivel nagyobbnak próbálsz látszani...?

Kedves Barátom! Leveled első fele - ne keressem a megfelelő kifejezést - hülyeség. A másodikban viszont igazad van. Nem lehet (tudok) egy ilyen szöveget egy nap alatt megírni - átírni. (Két napot kaptam rá.) Én a leírtnál is nagyobb hibának tartom ezt: "Mindkét oldalon utálnak" Nem vagyok én ilyen fontos ember. Meg nem is igaz, de sőt, bizonyos értelemben szeretnek.
A helyes megfogalmazás ez lett volna : MINDKÉT OLDALON UTÁLKOZTAK.
ölel: d.

Vagy talán így: mindkét oldalon baracklekvárba fojtanának.


06:01 Most kaptam; M
árfi Gyula veszprémi érsek, 2015. január 10.

Szeretném leszögezni, hogy a megemlékezéssel egyetértek, a brutális terrorcselekményeket én is mélyen elítélem, mai szentmisémet az áldozatokért és azok hozzátartozóiért ajánlom fel...

Miért kellett neki Mohamed prófétát meztelenül ábrázolnia, miért kellett neki a keresztények Szentháromság hitét a lehető legalpáribb módon kigúnyolnia? Mi kényszerítette arra a lapot, hogy izraelita hívő testvéreink hitéből is gúnyt űzzön?...

A törvényhozás azért hibás, mert a hitükben mélységesen megsértett emberek kezébe semmiféle eszközt nem ad, hogy jogi úton megvédelmezhessék magukat és hitüket... Így... marad... az önbíráskodás...

A Pannonhalmi Főapátság ebédlőjében látható egy festmény, amely egy hordót ábrázol, amelynek elszakadt az abroncsa, és belőle folyik ki a bor. A festmény alatt ez olvasható: „ Libertateperiit”, ami annyit jelent: tönkrement a szabadságtól. A mai Európa ehhez a hordóhoz hasonlít...

Szeretném hangoztatni: én is liberális ember vagyok, nem akarok semmiféle diktatúrában élni, az ultraliberális újságírók véleménydiktatúrájában sem. A megerőszakolt, lefejezett és keresztre feszített keresztények tragédiájának náluk még hírértéke sincs...
a teljes szöveg

06:34 Tegnap Remete Szent Pál ünnepe. A zsolozsmában hozzá olvasmány a II. vatikáni zsinat egyik szövegéből.

A szerzetescsaládok megadják tagjaiknak a jól bevált tanítást és segítséget az engedelmességben kibontakozó szabadsághoz -
09:43 Rájöttem, a lecserélt PC-men rajta az össz kidobott fotóm is. Hét múltán valamit keresve kezdtem átnézni. És szép alázatosan visszasoroltam 14-et. Ezt például, amikor mi három napig a margitszigeti Grand Hotelben-, avval az indokkal, hogy szeretem. F/2014/004Az ötlet/módosulás annyi, hogy többé nem elérhetőek nyomdai minőségben.

2015. január 17., szombat.

10:59 Két jó fotómat kerestem, kétségek között.
Nincs a C3 szerverén, az OSZK szerverén,
az ukrajnai és az erdélyin sem.
Mint Kata világoskék fazeka tizenöt éve,
a görbe körömollóm; eltűntek.
Baj.
Az egyik pótolható,
modellje nem mozdult az elmúlt két hónapban.
És pótoltam is.
Csak ki kellett várni a megfelelő napszakot.

 


MA: fotók adatbázis + tárolófolderek, a szervereken is - rendbe, befejezés.

 

 

21:33 Mikica (TT / Tojtojnak becéztem) négy éves; levélbeszámolóm a kórházban lévő Katának az itthoni életről. 1986 nyara.
Részletek:

- Déluán TT ébreszt, meséli: "én a bejárati ajtónál aludtam a szőnyegen, nagyon kellemes volt" "és most nem ébrednénk föl?!"
- TT szomjas, nekiindulnuk szörpért. Előtte külön elmegy Túró Rudit vásárolni, a zebra innenső oldalán várom. Utána együtt visszamegyünk a tejboltba, mondják, szakszerű volt.
- TT most a folyosón ordítoz: "nekem mumszom lett reggel és mostanra már el is múlt! A mumsz olyan, amikor bedagad az ember nyaka és lázas!!! De nem ezen a reggelen kezdődött, hanem egy másikon!!!"
- TT most kérdezi: Papa, bábozhatok most neked a színpadon?! - Lássuk.
- Most meg idejött: tudna nekem valami tejbegrizecskét főzni, vagy valami ilyesmit?! Jön velem kézenfogva, másik kezében a nagy bőrönddel a konyhába - ez a boldogság.
- Na, kiveszem a vízből, mondom neki: kedves kis villásdugó, tessék kijönni  a vízből. - "Igenis, kijövök a konnektorból! Itt van a két villám" - mutat a két lábszárára. Frotírba burkolom viszem a szobába, meztelen, csak a nagy bőrönd lóg ki a csomagból.
- Zsófi valami önveszejtő módon fölveti, hogy takarítani kéne. TT lesz először kész: magától a fürdőszobapolcot lemosta. Én a konyhát sterilizálom.
- A szomszédból Gabi néni érdeklődik irántad, TT tárgyal vele: "Apu telefonál, nem hoznál nekem valamit? Puszilom az unokáidat"
forrás C.11322-325
 


A kis Piri annó rajzolt nagyanyjának valami fekete kriszkrakszot.
- Mi ez?
- A veszély.

 

 

2015. január 18., vasárnap

 

22:32 Délelőtt elrándultunk a Műcsarnokba.

Délben ünnepi ebéd,
Piri 13. szülnap,
képet is választott.
Tágas műterem - A/2013/38
60x60 cm.
Azt mondta, a színe miatt.

 

 

 

 

Újabb fotók a négy teremről. Az első háromnál pont szemben álltam a középen haránt belógó pengefallal.

2015. január 19., hétfő

 

10:34 Biztam benne,
hogy reggel hatra készen lesz.
A kiállítás-bemutató fájlomat javítgattam avval,
hogy
tegnap újabb fotók,
tegnap.
Mostanra sikerült.

http://deske.hu/kiallitas/k61.htm

 

10:41 Édesség?
Zéró tolerancia.
Kivéve a Negrot.

A baracklekvár
pedig tápanyag.
Amire a szervezetnek
szüksége van

 

10:50 Örök hálám Gy.-nek, hogy netre tettem a problemát, segített; megtalálta nekem az XCenter webáruházat. Egy futár most meghozta Simonyi A fizika kultúrtörténete - DVD-t, amit Kata barátjától kapott kölcsön, de aztán valahogy elkallódta. 10.500 HUF.

 

12:43 Egyik legaranyosabb szakmai levél, amit valaha-, az imént kaptam.

Deske, három napja se éjjelem se nappalom, hát majdnem szó szerint. Festek, és nem tudok valamit megoldani (ez viszonylag sűrűn előfordul nálam). Van egy képe (szerintem az egyik legjobb), és azon van egy megoldás, amit képtelen vagyok megoldani. Az A/1994/43 Avignoni műterem-, az érdekelne, hogy azt a feketés csíkszerű maszatot mivel és hogy vitte fel. Mi az a fekete - gondolom nem szén -, és ruhával, vagy..?
köszönöm, és bocsánat T.

Na! Ez egy jó hír! Tényleg!
Ahogy nézem, erősebb felbontásban:
a/ Ecset, de keresztben húzgálva, nem hosszában.
b/ Furcsa körülötte a sötét maszat. Mintha alatta az a szín lett volna, gyanakszom. S akkor ez csak kihagyás, vagy visszatörlés d.
13:28 Abban az ismert, pontosan leírt állapotban vagyok, amikor már csökken az agytevékenység, de még tudok róla. A kitett munkák közül tán a legkedvesebb a Koldus keresztút - B/1989/44. Minap észbevettem, hogy 26 éve fotókarton paszpartúba tettem, aminek savtartalma megeszi a fotókat. Drága barátomnak kérés, szerezzen megfelelőt. Mennyit. És a gondolat, hogy EZ NEM LEHET NAGYOBB, MINT 25 CENTI, pár nap alatt arra fordult, hogy EZ 25 CENTI. (holott 30). Valamint 12 stációval számolva 14 helyett, ami ariánus eltévelyedés. Ha nem kérek tartalékot (ennyire még működöm) bajba kerülök, kevés a kért karton. Hogy délelőtt ezt szabtam, döbbentem magamra. Nahát. Szerencsére a festéshez csak kéz kell.


Mail az MMA Elnöknek:

Kedves Gyurka, decemberben mailben kértem az MMA Hírlevelet, hogy mint köztestületi tag- kérem Műcsarnok-kiállításomat a hírekben közölni. Ha egyetértesz evvel, kérlek – üdv: d.

 

Mail a Műcsarnok igazgatónak:

Kedves Gyuri, bizony örülök, hogy összejött ez a kiállítás. Ez jó, örülni. Jól sikerült. Megosztanám veled, ha működik ez nálad; meglátogatnál, s választanál egy képet a műtermemben. Ha nincs összeférhetetlenség, vagy nincs üres falad, satöbbi-,  szívesen venném. d.Mail Miki operatőr barátjának:

Kedves Geri, van nekem ez a kiállításom a Műcsárdában, ilyen nemigen lesz több. Jó lenne ezt úgy megörökíteni, mint a google-sétáló. Nincs valami ismerőse véletlen, merre tájékozódjam. Köszönöm: d.

      [pénteken jön a fotós]

 

19:04 Nyár végén a szemközti minisztérium-bontáskor vettem egy erős távcsövet, Rózsadombilag. Most kitettem a kapu alá. Tanulok búcsúzni. Párbeszéd, holnap érdemi találkozásunk 48. évford.:
- Mért dobtad ki?
- Úgy tűnik, anélkül is meg fogok tudni halni.
- Nekem nem mondták meg az elején, hogy te ilyen kidobós vagy.
- Nekem nem mondták, hogy te ilyen megőrzős vagy.
És összemosolyogtunk.

[sokat szenvedünk egymástól, ez ügyben]


2015. január 20., kedd


06:27 Évközi II.
hét, Reggeli dicséret

Tekints könyörgésemre, Uram, mert nagyon remélek igéidben.
Téged szólít kiállításom már hajnal előtt.

legalábbis én így olvastam elsőre KIÁLTÁSOM helyett

 

21:46 Kedves Deske! Nem ítélkezésképp, de elgondolkodtat ez a kukára kitevős távcsöves (és hasonló) dolog. Lemondás volna? Nem inkább a vásárláskor kellene meggondolni? És, ha már... Nem olyannak a kezébe adni, aki rászorul és pénzzé tudná tenni? Vagy mégis jobb a vak véletlenre  bízni? Neked nyilván már megvannak a válaszaid rá - csak kíváncsi lennék. Barátsággal: K.

Igen, kösz a kérdést. A távcsőnek jó szerepe volt, s ez a szerep már nem fontos. Vannak persze tévedéseim vásárlásnál, hirtelen szerelmek. Vállalom. És vállalom, hogy ezt nem hagyom annyiban, korrigálom. Ilyenkor végiggondolom a családomat, elsőbbség, ha nekik kell. Amúgy pedig bárki, aki elviszi jól jár vele, pénzzé, vagy használja - öröm. OK? d.Ma: klasszikus krétaalapozás készítés; hegyikréta - bőrenyv - lenolaj - víz -, aztán a 40 lemez lekenése. Délre kész. De nagyon kifárasztott.
Este nyolckor jubileumi séta Katával a Normafánál, köd, fekete fák, sötét erdő -, szép.
Utána, tízkor még - sűrű fegyelmezetlenség - egy tökéletesített opuszjegyzék a netre a kiállításomról; + technika, méret, tulajdonos, angolul is.

2015. január 21., szerda


09:01. Mai Népszabadság 8 .oldal.

A nyolcvan éves Eva Kor Auschwitz-túlélő jelképesen örökbefogadta a 49 éves R. H.-t, a haláltábor-parancsnok unokáját.

Megkérdezték tőle, hogyan képes megbocsátani azoknak, akik elpusztították a családját is...
- Rossz a kérdésfeltevés. A jó kérdés az, hogy joga van-e az áldozatnak a szabadsághoz vagy a gyógyuláshoz, amelyet a megbocsátás adhat.


 

10:27 Most mentek el, interjú a Magyar Nemzetnek. Rákérdeztek, egyet kértem, ha belekerülne, amire Végh Alpár hívta fel a figyelmemet, múltkori butuska Heti Válasz-mondatomra a korrekció, hogy Engem mindkét [politikai] oldalon utálnak... hogy nem vagyok én ILYEN nagy ember... Részletkérdés, hogy még csak nem is igaz.

Egy új gondolat viszont tisztábban megfogalmazódott. Kérdi, hogy
- Ez az egész (órához kötött, stb.) életformája példa-e, vagyis hogy annak szánja-é?
- Igen. Csak vigyázat, a példa nem fölöttünk van, hanem mellettünk. Hogy lehet például így is. De lehet amúgy is csinálni a dolgokat. Ahogy Dobszaynak üzentem annó, egy (hibás) nyilatkozatára: Világítótorony vagy. De az nem ezért világít, hogy a hajók oda menjenek. Sőt, akkor baj lenne. Hanem hogy tudják, ők most éppen hol vannak. 

12:08 Mailváltás

- Képemért cserébe új könyved egy példányát kérem. d.
- Azt hiszem, ez egy igazán előnyös csere lesz részemről. L.
- Ez értelmetlen. A szellemi értékek összemérhetetlenek. Pl. úgy is nézhetjük: neked X. év munkád van benne, nekem csak Y. órám. d.
- De az anyagköltség! L.
- Hány kávét ittál meg közben? d.13:09 Most befutott egy korábbi Heti Válasz interjú is, Rockenbauer Zoli adta.

Váli esetében engem mint kurátort az a művészi magatartás érdekelt, amely egyedülálló itthon.

 

 

13:57 Egy ünnepi este együtt.
Tegnap, Kata, hogy meglátogatott,
Louis Armstrong is,
olvasgattunk is.
F/2015/011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:45 Javított, második kiadás.
Kata jegyzetfüzetéből, 2006; a hároméves Pirivel beszélget, aki "boszorkás" kastélyt rajzol, a kastély körül fekete kriksz-krakszok.
- Ez itt mi; víz?
- Nem, a beszély! (veszély)

 

 

2015. január 22., csütörtök

 

08:37 Két dolgon kellett fölnevetnem - hangosan is - az uszodában. Az egyik hogy amennyiben ideiglenesen kivonom a marcipános burgonyát (óriásmignon) az édességek köréből, abban az esetben vehetnék egyet most az alagsori büfében. (Vettem.) A másik. Anyácskám, hogy mi kirepültünk, bölcsen magához vette szintén öregedő és magányos barátnőjét, Borsos Miklós húgát. A néni a végére kissé megbolondult, meglehetős teher volt. Anyácskám életében elrendezte dolgait, ezt is, urnahelyet vásárolt magának a Krisztus Király kápolna pincéjében. De mivel a padló-közeli legalsó sort választotta, vagy talán már csak az volt, egyet fizet kettőt kap alapon kétszemélyes üreget kapott. S később volt számunkra egy emlékezetes elejtett megjegyzése; nem szeretném, ha Margit kerülne mellém.

Egyébként senki nem került oda, mert őt kissé szabálytalanul húgom kolostorkertjébe, egy nagy fenyőfa alá temettük. Az urnahelyen majd mi, a papírok fiamnál.
Most pedig nyomás be a Műcsarnokba, tévéinterjú (fölkészültem: fekete kardigán, vagy hogy hívják, Kata szerint abban vagyok szép, és koffeintabletta), aztán öreg barátom jön ott körülnézni. Paszpartúzni is fogok, remélem a bekészített szerszámok pontosak.

 

 

20:07 Minden megvolt, rendjén.
Utána Csepelen bécsi szeletet ettem, étteremben, vele.
Drága öreg barátom (fiatalabb nálam) valami bonyolult nevű ételt,
szarvasgomba is volt benne.
Biztatott engem is, de hát nem vagyok kíváncsi természetű.

Ami még fontos, reggel a Margit hídi aluljáróban
kétszázért megvettem
Moldova: Akit a mozdony füstje megcsapott.
Vagy 30 éves emlék, úgy rémlik nagyon fontos volt.
Talán márciusban lesz időm rá, Kecskeméten.

 

 

21:38 Kedves Deske, hetek óta nekem is kezem ügyében egy Moldova könyv, naponta bele-bele nézek. Kis aljasságok lányaimnak a címe, életviteli jó, okos, sokszor bölcs, néha fájón őszinte gondolatok, és néha ugyanezek ellentettjei, kifordítottjai. Ezzel indítja a könyvet:
Nem az igazságra van szükségünk,
azt ismerjük magunk is,
és nem tudunk mit kezdeni vele
– vigasz kellene nekünk és segítség. B.

 

Köszönöm, igaz, én ezt így használom, nagyon hasonlóan: nem az igazság, hanem az irgalom. d.

 

 

2015. január 23., péntek


06:38 Hogy Isten emberré lett, evvel elfogadta a nem tőle való akaratot. A miénket. Megengedte, hogy megölhessük.

 

 

20:53 Délután orvosnál.
- Hogy a régi leleteim? Van internet? Tessék belépni...15. ÉLŐ LISTÁK... 19. LABOR; itt az összes, negyedévenként.

 

 

21:38 Mailváltás, váratlan hír egy aranyos mindigvidám ismerősről.

- Dezső bácsi, szörnyű, felfoghatatlan és feldolgozhatatlan tragédia következett be: kedden este szeretett feleségem, Évi édesanyja örökre eltávozott. A szervezete addig bírta az extrém sebességgel terjedő kórt.

- Ő most mindent hall már, és látja magát. Mondja meg neki, hogy nagyon szereti. d.
- Halálos ágyán is ezt mondtam neki… Végig mellette voltam a kórházban. Ő akkor már nem volt tudatánál, de előző nap, hétfőn este még igen. Akkor még látott, hallott és utolsó erejével megsimogatta az arcomat. R.

- Hívő volt. Ne haragudjon, akkor még egy levélforduló. Akkor tán maga is tudja, mi az a teljes búcsú, amit elhunyt katolikusért vagy élő önmagunkért el lehet mondani. Elképzelhetetlen ajándék, ezt holnap reggel 05:40-kor elvégzem, s Ő a tisztulási időt átlépve, bűnei maradékától megtisztulva a mennybe, a szentek seregébe lép (abban az esetben, hacsak nem kívánta ennek ellenkezőjét.)
Én így: ½ órás (hívő) bibliaolvasás, szentáldozás (lehetőleg aznap), szentgyónás (nem távoli időben), és ima (pl. egy Hiszekegy és egy Miatyánk) a pápa szándékára. Onnét Őt szentnek tudom. Nem akiért, hanem akihez lehet imádkozni. Ugyanis ő fentről minket hathatósan tud segíteni.
Ő most - szerette volna -, LÁTJA a kiállításomat. d.

 

 

2015. január 24., szombat

 

05:20 Nálunk az - az üzenőfal - így néz ki.
Ez csak egy postaládából fölhozott levél.
Télen az ajtó alján pokróc.
F/2015/015 

05:24 Kedves Deske! A mai műcsarnoki találkozásunk után nem követhetem el még egyszer ugyanazt a hibát, hogy szégyenlősségből, szemérmességből nem merek jelentkezni Nálad. Mint a vendégkönyvbe beírtam, nem igazán tudom, milyen szavakkal is írjam le az élményt, ami ma ért: a "szép" nagyon banális, azt hiszem "az isten köpenyének széléig" emelkedtem, emelkedtünk. Nagyon jó volt így egybe látni, aminek részleteit már elég jól ismertem/ismertük; nagy ívű pályakép, kivételes remekművek, méltó kiállítás!

Ami mármost a képet, és vele kapcsolatban a kifakadásodat illeti, mint azt a kiállításon már mondtam, Kata ugyan a 60. születésnapomon nagyon kedvesen jelezte, hogy kaphatok egy képet Tőled, de az igazat megvallva nem mertem elhinni, hogy "csak úgy" kaphatok egy "Váli képet", mert hisz ki vagyok én ahhoz? [Európa-hírű tudós] Tudom, hogy 600.000 forint körül jár az ára egy-egy képednek... De ma, a kiállításodon a filmedet végignézve értettem meg, hogy ez Nálad hitvallás, világszemlélet, habitus: magyar festőként "nem akarsz a német fogorvosok" festője lenni,  a magyar kultúrában, idehaza akarsz itthon lenni és hatni!
Úgyhogy akkor, ha megengeded, máris jelentkezem [...]
Addig is Téged is, Katát is a régi barátsággal üdvözöllek: S.


09:17 Élet. Percvekkerért mentem reggel az MDF-piacra, lézeres távmérőt kínáltak, végül mézet meg citromot vettem. Aztán a reggeli. Mit is reggelizzek ma. Talán azt, amit tizenöt éve minden nap, müzlit, szilvalekvárral.

 

 

15:23 Miskolci Galéria
T. Igazgató Úr! A Miskolc, Kazinczy-ált. iskola aulájában van egy 5,5 m-es pannóm. (Adatai a honlapomon: deske.hu - festmények - időrendben - murális) http://deske.hu/kepki.php?t_nev=Table_fest&opusz=A%2F1972%2F14&meret=864 Pár éve leutaztam, restauráltam. Közösségi tér, gyerekek, rongálódhat. A kép a Városé, az Önök felügyelete alatt. Kérem, tudjanak róla, és tegyék meg, néhány évenként megnézik az állapotát, amíg élek, szívesen restaurálom én is.
Köszönöm, szívélyes üdvözlettel: vd

 

2015. január 25., vasárnap


06:09 Remény alig, de évtizedek múltával ismét megpróbálom a hózentrágertalanságot. Evvel szabad út nyílna a kardigántól a pulóver felé. Vécére menéskor nem kell annyira nekivetkőzni.

 Kedves Dezső (gondolom szólíthatom így), láttam a kiállítást. Nagyon szeretem. A képeit, a hitvallását, az életvallását, úgy mindent egybe. Eleitől fogva, ahogy megismertem. Kb. 20 évvel ezelőtt H. szakkörére volt meghívva, ott láttam először a képeit és mint ember is nagyon szimpatikus volt. Most ősszel voltunk Önnél egy kis csoporttal. Azért is nagyon hálás vagyok, hogy ott lehettem. Azt mondta szeret leveleket olvasni, ezért bátorkodom megírni amit érzek, gondolok. A film is nagyon szép, amit a fia készített. Szerencsére volt nálam zsepi... nagyon megható.
A képet, amit engedett "együtt festeni", nem láttam a kiállításon. De nem is hiányzott.
Jó lenne valahol egy állandó kiállítás, ahol több képét lehetne MINDIG látni. Könyvben, interneten és kiállító térben nem ugyanaz... Ezek szent képek, nagy tér kell nekik. Megrendítik és átmossák a lelket. Ön olyan mint egy szerzetes, aki szent képeket fest. De ezzel biztos nem mondok újat. Tényleg, nagyon köszönöm a mai kiállítást. Adjon Isten sok szép napot még Önnek, erőt és örömöt! L.
09:28 Gondolom, papnak a megengedetteken túl tilos magánmondat mondania szentmisén. Ma a félhetesen a Félkarú Óriás így kezdte: Az éjjel fölment a lázam 39.5-re, úgyhogy elnézést, ha hülyeséget mondok. Végig lihegett a szertartás alatt.

 

 

18:14 Tegnap egy igazi polgárlakásban, mákos rétes is volt. F/2015/016

 

 

 

18:20 Egyáltalán nem mindegy, fölszálláskor a négyes-hatos melyik oldalát választom. Át a Margit hídon, északnak a végtelen nyílik, Óbuda, hozzágondolva Lupasziget, Szentendre, Dunakanyar. Ha délnek, az maga a kultúra, az édes Város, Parlamenttel, Lánchíddal, Királyi várral. Nehéz dönteni.

 21:48 Egy igazi fontos, nagy hír, Rakovszky Zsuzsa újra írt verset, 9!!! folyóiratoldal a novemberi 2000-ben, most láttam, s kaptam kézhez. Ámulatos. Hamarosan megjön digitálisan is. Akkor majd

 

 

2015. január 26., hétfő

 

14:52

- ...Nem ott, az éveknél keresse, 2013. Látja? Görgessen lefelé, F/2013/194.,
külön-külön keretezve, múzeumi üveg.
- Igen, most látom.
- Hát erről volna szó. Elfogadják?
- Igen, köszönöm.
- És ha még kell valami a kiállításomról; nézzenek körül.
- Jelentkezem.

Kétperces telefonbeszélgetés a Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjtemény osztályvezetőjével. 

 

18:28 Csináltam most egy polcot, hozzáigazítva az éjjeliszekrényhez, csak kellene vennem rá még néhány könyvet, meg így, foghíjasan, olyan snassz.

 

 

 

 

 

 

 

 

20:21 És megszületett. http://deske.hu/2014-mucsarnok  (vagy később a böngészőbe elég ennyi: deske.hu/2014-mucsarnok)

Kedves J./ Le Meux. Nem szükséges ideutaznod.
Ez 70e HUF volt, mindössze.

 

23:01
- Deske, megnéztem, láttam. Most valahogy kerek az egész... a kiállítás zseniális koncepció alapján szerveződött.... de az jutott eszembe, mit fog csinálni az elkövetkező 40 évben? A.

- Festek és meghalok. Egymást váltogatva. d.

 

- (Reggel jelzi, hogy egyik szavát hibásan megismételtem.)

- Éjfél után tudtam feküdni, aztán 2-3 között megint írtam. Ma négyre a Magyar Nemzet-interjúnak kész kell lenni, 10-re egy másik riporter, és új instrukciók éjszaka a filmféle csinálójának. Öt után vekker, fél távot úsztam. d.

 

2015. január 28., szerda

 

17:47 Megjelent a mai Magyar Nemzetben az interjú.

A Heti Válasznak megadott interjújában előkerült, hogy önt szokás a balliberális oldalra sorolni, erre lám, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által igazgatott Műcsarnokban állít ki. Ha valóban eltér az álláspontja az említett intézmény hivatalos irányvonalától, nem tartott-e attól, hogy ezzel mégis legitimizálja azt?

Egy. Az MMA nem irányítja a Műcsarnokot. Kettő. A Heti Válasz-interjúmban azt mondtam, hogy engem mindkét oldal egyformán utál. Ez egy jócskán buta mondat volt. Először is nem utálnak. Nem vagyok én olyan fontos ember. Másrészt tagja vagyok a MMA-nak köztestületi tagként. Olyan intézmény nem létezik a világon, amivel mindenki egyet értene. Az MMA indulása körülményei furcsák. De a jelenben kulturális minisztériumként működik. És ez nagyon jó. Végre van figyelem, hozzá apparátus, van egy akarat és sok pénz. Ugyanakkor van a szenzációéhes sajtókontroll, úgyhogy nyilván nagyon vigyáznak arra, amit csinálnak. És mindez idővel tisztulni fog. Nincs értelme szembeállítani a balliberális oldalt az Akadémia létével.
a teljes cikk

 

12:28 Az INDEX.HU interjújának pedig már fönt kéne lenni, legalábbis így üzenték. Hogy a főoldalon lesz, nemcsak a kultúránál.

 

 

18:12 140 ezerért árulják a neten.
Nálam az opuszszáma:HAMIS-25

A kép mellett::

40x40 cm-es,jobb alsó sarokban jelezve Váli D. 
Az ár minimálisan alkuképes,
csak komoly érdeklődők hívását várom.

22:05. Ma pisilni se volt időm. Idáig javítgattam az interjút, holnap jön le az INDEX.HU-n. 

2015. január 29., csütörtök

 

12:24 Az Új Művészet is lehozott egy cikket.

Hasonlóan problémás, bár valamivel levegősebb a Rockenbauer Zoltán által kitalált Váli Dezső-anyag. Itt szinte három téma (zsidó temetők, biblia, műterem) szakrális egysége oszlik el a folyosói jellegű kisebb termekben. Váli életműve nagy ívű, átfogja a magyar modernizmust, olyan „hősök jelennek meg” a festmények szellemi aurájában, mint Vajda, Bálint, Vaszkó Erzsébet. Puritanizmusa, a már-már minimalista festői eszközök egy koncentrált művészi
a teljes cikk13:29 Ez az M1 tévé háromperces interjúja, jan. 26., Műcsarnok. Miki DESKE-c. filmből vettek át részleteket.

 


 

 

18:19 Reggel a Lukácsban még azt mondtuk, hogy a tél érdeklődés hiányában elmarad. F/2015/019

 

 

 

18:36 És megérkezett a Rakovszky Zuzsa Fortepan-ciklus néhány darabja, és a nagy hír, hogy a könyvnapon egész kötet lesz belőle.

 

Halszag. Szúnyogban gazdag alkonyat.
A tévészobában már ég a villany.
Távol dörej. Díszletet váltanak
a láthatár mögött. A kertmozikban
egy másik élet pálmái alatt
olasz filmcsillagok telt válla villan.
Füst száll. Új jelszavak íródnak épp az ég
tábláira: felejtés, üresség, könnyűség.
 
Karóra kattan: most vált korszakot.
Valaminek most van örökre vége.
A filmzene végleg elhallgatott.
Fölcsap a tücskök fémes cirpelése.
Parázsló csikkek, hullócsillagok
mind, amit megkaptam

 

 

2015. január 30., péntek

 

09:09 Mint kiderült, Amerikából lehallgatták Angela Merkel magánbeszélgetéseit is. Az FBI külön munkacsoportot hozott létre dekódolni a következő üzenetet: Figyuzz, akkor hozz már egy kis vajat is.


               

18:16 Az INDEX.HU-n megjelent
Pándi Balázstól
"A színeken kívül semmivel nem foglalkozom" -interjú.
Majd ide is, de most ünnepelni kell,
átléptem a C. naplóval a 15.000 oldalt.

 

Éjszakai mailváltás Le Meux-vel.

- Hogy te mennyit beszélsz! :))) love, J.

- KÉRDEZNEK!!! : )))) d.
- pffff! nem kell mindig vàlaszolni! :))) J.

- Akkor nélkülem írják meg a sokkal rosszabb cikket. Ezeket én mind keményen átírom megjelenés előtt. d.

- Jo, nyertél, ebben igazad van. Lettél tul fontos ember! :)))  Tetszett a néhàny perces beszélgetés. J.
- Néhány perces… több napig írtam… d.
- Kb erröl szol az egész, nem? Zuhanàs a 6. és 7. emelet között, amig élünk. Illetve, pardon, a 7. és a 6. között :))) J.
- Nagyon jó az a 6 és 7 között, én fölfelé szokok zuhanni. d.
- :))) Ez a jo iràny valoszinüleg! :))) J.

- És majd jőnek a szürke hétköznapok... (A szürke a legszebb szín.) Ma például átszerkesztettünk a PC-n egy programot, csináltam egy alacsonyabb éjjeliszekrényt az ágyam mellé, ajándékoztam képeket a Kiscelli Múzeumnak, megmentettem a mosógépünket, Gábor Vasárnapi Újság új fejezetét megcsináltam honlapjára, este ünnep-vendéglő, földolgoztam az INDEX-cikket és -, satöbbi. d.

 

21:48 Kata már ágyból kászálódott kedvemért, ünneplendő a szomszéd Városfalban deci vörösbor (Kata néprajzból doktorált majd kandidált, tradicionális kultúrában gondolkodik) és főleg egy-egy somlói galuska.
És föltettem persze magamhoz is. Egy ronda sajtóhiba, szóltam, tán átírják: nem 2, hanem 20 éve nem nézek tévét.
Hallom, hatalmas összegek a Charlie és szatírikus laptársai körül, támogatásukra. Szerencsétlen Európa. Az a kisebb baj, hogy vesztére teszi. De a lélekrombolás.2015. január 31., szombat09:58 Tesztfotók, a Normafát fotózva ablakunkból,
mindenféle belenyúlás nélkül.
1. Sony zsebgépem, 30x! opt. zoom.
2. A legjobb Nikon objektívem, 70-200,
annyira jó egyébként, hogy festményrepróra ezt használom.

 

 

 

 

11:48
- Szia Dezső, remek a cikk az Indexen. S nagyon jót tesz a cikkeknek, hogy át szoktad írni őket, így egész szimpatikus vagy bennük...! :) H.

- szín patikus. d.

 

 

13:49 Egy kritika, végre, amin derülni lehet. A mai Élet és Irodalom: 3 dalmata. drMÁRIÁSI (orvos és kiállító festő is.)

a hétköznapi valóságba képzeli bele a keresztút stációit, például egy kezét majdnem széttáró bácsikába. Majd mindezt megismétli még hatezerszer. Szomorúság, temető, halál, sívárság, könnyek, zokogás, öntrancsírozás. Finom színekkel, légies terekkel, variálva ezen, azon, halál, halál, halál. Semmi humor, játékosság, frissesség, izgalom, gondolat
a teljes cikk

 

A virtuális séta: deske.hu/2014-mucsarnok

 

2015. január olvasó
belső számláló = [466131] = 6611/hó = 213/hó
google számláló = 13897/hó = 448/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu